Piratpartiet på kurdisk fest

För 64 år sedan föddes den första kurdiska republiken, i Iran. Drivande var KDPI; Kurdistan Democratic Party of Iran. Knappt ett år senare blev landet annekterat av Irans regering igen, och det kurdiska folket blev återigen förtryckt. Och de är alltjämt förtryckta, i de länder där de egentligen borde ha sitt hemland. Kurderna har fortfarande inget eget land, men drömmen om den kurdiska republiken lever än. Ledare och andra aktiva i de kurdiska frihetsorganisationer som finns i t.ex. Iran, Irak och Turkiet blir systematiskt förföljda, fängslade, lönnmördade och avrättade.

Det finns tusentals iransk-kurdiska flyktingar i Sverige, och varje år anordnas en stor kurdisk fest som anordnas av KDPI. Eftersom denna fest har politiska förtecken, brukar den inledas med olika politiska talare – såväl kurder som svenskar, såväl representanter för KDPI som för svenska politiska partier. I sista minuten blev jag tillfrågad om jag ville åka till i Solnahallen, i lördags, för att prata lite piratpolitik. Jag tyckte att det var ett gyllene tillfälle att mingla med nya målgrupper för PP, och framför allt för att få lära mig något nytt.

På plats fanns aktiva politiker från s, v, m, fp, mp – och så jag, från pp (behöver jag nämna att Sd inte var där?). Det var en hyfsat surrealistisk upplevelse att stå på en estrad och tala till ca 1.000 kurder. Låt vara att en del av dem inte förstod vad jag sade, och de flesta kanske inte ens brydde sig nämnvärt, eftersom de var där framför allt för att äta, dricka, dansa, festa och träffa sina landsmän. Men det var förstås väldigt bra att synas i ett sammanhang som kanske inte vanligtvis förknippas med just Piratpartiet. Och några lyssnade alldeles uppenbart.

Huvudnumret var förstås att kunna skryta lite med att just pirater faktiskt har hjälpt iranska dissidenter i Iran att nå utanför landets gränser med Internet, med hjälp av strategiskt utplacerade servrar, krypterad kommunikation och s.k. tunnlar. I totalitära diktaturer måste man styra all kommunikation och media, och därför måste man förstås kontrollera Internet. Och när det inte går att kontrollera, stänger man ner det, bit för bit. Så för frihetskampens skull är det oerhört viktigt att nå ut med kommunikationen.

Vi i Piratpartiet tror på yttrandefrihet, fri kommunikation (vilket idag förutsätter ett ett fritt Internet), mänskliga rättigheter, skyddad integritet för medborgarna, brevhemlighet för såväl pappersbrev som digital kommunikation. Och detta gäller inte bara i Sverige. Piratpartiet har expanderat med rekordfart, och nu finns det piratpartier i 35-40 länder på flera kontinenter (svårt att räkna, de ploppar upp som svampar).

Pirater arbetar som sagt internationellt med att öppna upp kanaler för kommunikation i de länder där Internet är svårt sargat och censurerat av totalitära makthavare. Piratpolitik handlar alltså INTE primärt om fildelning, vad än partiets belackare påstår. Piratpartiet står för fri kommunikation, rättssäkerhet och integritet. Och det får utrikespolitiska, internationella konsekvenser. Som t.ex. i Iran.

Något jag upplevde som mycket trevligt på den kurdiska festen var att jag bemöttes med tydlig respekt, nyfikenhet och uppskattning av de övriga politikerna jag talade med – särskilt en ung socialdemokrat som är enormt aktiv i kurdfrågorna, samt ett par miljöpartister, varav den ena var kurd, och den andra var svensk och riksdagsledamot. Jag kommer tyvärr inte ihåg namnen på någon av alla dessa trevliga människor (sorry – ni som var där vet vilka ni är), men uppenbarligen betraktas Piratpartiet av många aktiva politiker i andra partier som ett realistiskt alternativ att räkna med.

Ingen vettig människa vill ha in Sd i Riksdagen, men väldigt många, inklusive aktiva politiker i andra partier, verkar vara väldigt välvilliga till just Piratpartiet, som uppenbarligen betraktas som friskt blod in i den sjuka maktapparaten (låt oss hoppas att vi inte blir smittade – var är vaccinet?).

I politiska sammanhang som dessa brukar jag vara noga med att påpeka att vi i Piratpartiet faktiskt inte ställer oss i opposition till något av de partier som finns i Riksdagen. Vi erbjuder ett samarbete, och en unik kompetens, som de övriga partierna uppenbarligen saknar. Visst, det finns enstaka politiker i de övriga riksdagspartierna som har både visioner och kompetens, men de motarbetas vanligen mer eller mindre av sina partikamrater, eller så nedprioriteras deras frågor till förmån för ”större och viktigare” frågor. Miljöpartiet är väl de som har kommit längst, men inte ens de räcker uppenbarligen till för att driva de här frågorna effektivt.

Piratpartiet behövs i Sveriges Riksdag, och det verkar även flera politiker i andra partier tycka. Inte minst eftersom det finns många av dem som har samma åsikter som vi i våra frågor, men om vi kommer in kan de gå på mycket hårdare i dessa frågor eftersom de då inte är ensamma mot strömmen. Det blir garanterat inte bara Piratpartiet som kommer att bedriva piratpolitik i Riksdagen. Men för att det ska ske måste vi vara där.
Rösta på Piratpartiet i höst!

tunn linje

Att Piratpartiet kommer in i Riksdagen är faktiskt akut, och oerhört viktigt för att bevara demokrati, kunskap, kreativitet, rättssäkerhet, allmänmänskliga rättigheter och personlig integritet.

pirat_blogbanner

Dekorrand

Explore posts in the same categories: Bloggar, Censur, demokrati, Fascism, Frihet, Historia, Internet, Kultur, Lagstiftning, Livsåskådning, Media, Piratpartiet, Politik, Religion, Samhälle, Yttrandefrihet

Etiketter: , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

19 kommentarer på “Piratpartiet på kurdisk fest”


 1. […] står för mångfald och vi vill ha ett öppet samhälle. ”Frihet under ansvar”. Deltagar- och remixkultur, […]


 2. Grymt bra jobbat och vilka fina bilder!


  • Tack! Det var snabbt plåtat med en liten kompaktkamera, så det var mer tur än skicklighet i sammanhanget.

   Men det är onekligen oerhört viktigt att vi i Piratpartiet sprider medvetenhet om oss till nya grupper i samhället.

 3. E-mannen Says:

  Kul att se att PP syns på lite udda tillställningar!


 4. […] This post was mentioned on Twitter by Piratbloggar, Carl Johan Rehbinder. Carl Johan Rehbinder said: Piratpartiet på kurdisk fest: http://wp.me/p9Ztx-1PU […]


 5. Fascinerande. Kurder brukar vara väldigt politiskt intresserade och medvetna, så där finns säkert många som kan tänka sig att rösta PP.


  • Ja, just detta var en av anledningarna till att jag gjorde min blixtutryckning till Solnahallen.
   Precis som du påpekar är politik viktigt för många kurder – av förklarliga skäl.

 6. Aktiv kurd Says:

  Internets gränsöverskridande möjligheter censuren mot Internet i Iran, Turkiet och Syrien leder till att intresset för Piratpartiet bland kurder i Sverige är stort.


  • Det glädjer mig stort. Jag vet att bland de få kurder jag har i min bekantskapskrets, så är det politiska engagemanget generellt mycket stort.

   Och folk som har levat under förtryck och kontroll vet vad det vill säga, när myndigheter vill kartlägga medborgarnas vardagsliv.

 7. Olofb Says:

  Calle! Nu har Jakob Hallén bloggat lite om fest nr 2 🙂

  http://blogg.openend.se/

  Höres!


 8. […] Göteborg. Vi var inbjudna av Kurdiska demokratiska partiet i Iran (KDPI). För en vecka sen var Calle Rehbinder i Solnahallen i samma […]

 9. Bo Says:

  Det räcker att läsa den banderoll som finns och se foton ovan denna för att inse att detta inte är demokrater i vår mening. Hur kan ni vara så otroligt dåligt pålästa???????????????????????????????


  • Ja, hur kan vi vara så dåligt pålästa?

   Kanske för att vi inte kan läsa kurdiska, och för att festen var ämnad åt att fira den kurdiska demokratiska republiken, och för att vi jämte representanter från 5 andra riksdagspartier var inbjudna.
   Dessutom är den riksdagsledamot som förmedlade kontakten gift med en kurdisk kvinna, och alla agerade i vänskap, god tro och tillit.

   Men du kanske kan ha godheten att tala om vad som stod på banderollen, om du nu vet det?


 10. […] Piratpartiet uppger sig ha varit närvarande på den bråkiga […]

 11. Frederick Says:

  Jaha, nu förlorade Piratpartiet min röst. PP lovade att fokusera på internet- och integritetsfrågor, inte hoppa på PK-drevet med fokus på svartmålning av SD. Synd, PP behövs faktiskt. Ni kommer knappast in i riksdagen med PK-attityden. Blir till att rösta på SD denna gång.


  • Jag förstår faktiskt inte vad du menar med PK-drev.

   Bara en vulgärnationalistisk, protektionistisk, monokulturell Sverigedemokrat kan se det som ett försök att vara ”PK”, när man vänder sig till andra grupper än blonda, blåögda Andersson och Pettersson och Lundström och jag.

   Jag har flera kurdiska vänner, indiska vänner, libanesiska vänner, syrianska vänner, och vänner från många andra länder över hela världen, och gör ingen skillnad på folk och folk på det sättet som du verkar förutsätta att jag borde göra.

   Att delta på en kurdisk fest är nog för de flesta av oss pirater inte ett ”PK-drev”.
   Jag har vuxit upp i en familj med vänner och kollegor från hela världen, middagar med professorer och veterinärer från Thailand, Afghanistan, Kenya och Chile, julfirande med en egyptier på besök, medlemsskap i en vänskapsförening för svenskar och invandrare (på 1970-talet, i Sollentuna – var du född då?), med turkiska fester, grekiska kulturevenemang och mycket annat.

   Så den där beskyllningen om ”PK-drev” kunde inte ha landat sämre.
   Du vet inte vad du pratar om.

   Vet du vad pirater gör? Pirater hjälper iranska Green Movement och kinesiska dissidenter att kommunicera med omvärlden via Internet, för demokrati och öppenhet. Det var vad jag pratade om på den kurdiska festen. Om det inte är internet- och integritetsfrågor så vet jag inte vad internet- och integritetsfrågor är.

   Tänk lite utanför din låda är du snäll, så kanske du snart t.o.m. upptäcker att lådan faktiskt inte finns, i verkligheten.

   • OlofB Says:

    Vill bara instämma med Carl Johan.

    Piratpartiet är för integritet, kunskap och kultur i den globala byn.

    Tänk vilka möjligheter det ger att barn i skolklasser världen över kan kommunicera billigt och enkelt med ljud & bild. Vi har en underbar värld att se fram emot!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: