Endast i Skandinavien firar vi jul
Det fornnordiska ordet ”jul”, att härledas från gudarnas ”Jolnar”, och särskilt Odin, som även hade binamnet ”Jolnir”, har stannat kvar i våra nordiska språk, danska, norska och svenska, och har inte blivit ersatt med det nyare ”Krist-mäss”. Så just här i Norden har vi kvar det gamla förkristna namnet på vårt midvinterfirande, och även en hel del av formerna. Ränderna går aldrig ur helt.
Att samlas kring hemmets härd, dricka jul och äta mat, sjunga sånger och utbyta gåvor, är uråldriga seder, som levt kvar i årtusenden. Kyrkan kunde byta namn på de heliga Frejakällorna till Mariakällor, hugga ner de heliga offerlundarna och bygga kyrkor på de heliga hovens marker – men midsommar kunde de aldrig vinna alls, och julen bara delvis.
Vi nordiska hedningar går gärna ut i naturen på vintersolståndet, för att fira ut det gamla året, och in det nya. Den mörkaste natten på året samlas vi runt eldar, dricker jul och välkomnar det återvändande ljuset, och sätter nya mål för framtiden.
Om du vill läsa mer om julen, så rekommenderar jag dig att läsa förra årets bloggpost i ämnet – ”God Jul – den mest hedniska av högtider!”. Läs gärna också min mer skämtsamma betraktelse kring jultomten – Jultomtens existens hotad?
God Jul, och Hell Odin på dig!
Etiketter: Asatro, halmbockar, hedendom, jul, jultomten, jultraditioner, kristendom
You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.
24/12, 2009 den 2:29 e m
FRÖJDEFULL JUL ❗ – önskar Josef B. 😉
25/12, 2009 den 9:35 f m
Tack detsamma, Josef!
25/12, 2009 den 4:07 e m
Hoppas Julen blivit både fröjdefull o njutningsfull för er!! Själv spenderades natten till julafton med flera timmars njutning tillsammans med min ‘älskare’! 😉
25/12, 2009 den 6:34 e m
Härligt! Jag blev förstås inspirerad att besöka er blogg – kul!
25/12, 2009 den 10:14 e m
Tack för ditt besök! *hedrad*
*ser fram emot ytterligare en trevlig natt*
25/12, 2009 den 11:19 e m
Ja, vi har väldigt trevliga nätter också, alldeles oavsett antalet sängkamrater…
😉
26/12, 2009 den 5:00 e m
Glöm nu för all del inte bort vårt urgamla broderfolk, finnarna. De utropar, så vitt jag vet, sitt ”Hyvää Joulua” än i dag, så även de firar vintersolståndet till Jolnirs ära, och ger även de blanka tusan i Krist-mässan.
Visst är det väl upplyftande på något vis, att just vi här uppe i norden bäst verkar att ha stått emot de kristna fundamentalisternas försök att ödelägga alla våra urgamla seder och vanor?
Även om Nederländerna har sin ”Prettige Kerstdagen” och Tyskland sin ”Frohe Weihnachten”, så är det ändå här uppe i stolta nord, som vi verkligen håller fast vid de uråldriga traditionerna oavsett vad den för tillfället PK propagandan låter vara gällande.
Alla eventuella paralleller med bland annat TPB och/eller PP är helt och hållet oavsiktliga. 🙂
30/12, 2009 den 4:05 e m
Det har du rätt i – jag glömde finnarna.
Tack för påminnelsen.
Jo en och annan fördel ska man väl ha av att bo i den oländiga och svårtillgängliga Norden.
Romarna lyckades ju aldrig erövra germanernas landområden och folk, och det har tagit emot rejält även när det gäller kyrkan. Katolikerna lyckades ju aldrig riktigt – det skulle till en hårdför karl med hårda nypor och rejäla maktambitioner för att det skulle gå någorlunda. Gamle kung Gösta, du vet.
I de engelsktalande länderna finns förvisso en gammal kvarleva från vikingatiden i språket, och det är Yule. Så det brukar jag använda mig av när jag lyckönskar mina mer internationella kontakter.
”Merry Yuletide”
Ibland får jag tillfälle att förklara att jag inte firar ”Christmas”, men gärna ”yule”, så blir somliga rätt förvirrade, eftersom de tror att det är samma sak.
Kul.
24/12, 2012 den 2:56 f m
[…] skrev jag om julen igen, i en kortare text som fick heta ”Endast i Skandinavien firar vi jul” – en betraktelse över att vi just i Norden behöll det förkristna ordet […]