Världen vänder – och det kan bli lite skakigt ibland…

Är solen på väg upp, eller är den på väg ned...?

Är solen på väg upp, eller är den på väg ned...?

Vi lever onekligen i ett intressant tidevarv. Fler och fler prominenta personer, journalister, TV-personer, politiker och andra opinionsbildande makthavare av alla de slag, visar allt mer öppet sina rätta ansikten som diktaturförespråkare och antidemokrater. Årets fredspristagare (som inte gjort ett skit för freden) förespråkar krig i sitt tacktal, så kallade demokratiförespråkare påstår att de vill ha ”ordning och reda”, och tycker att det är helt i sin ordning att kravallpoliser behandlar fredliga demonstranter som terrorister, klimatalarmister påstår att demokratiska val är den största faran för miljön, och folk som säger sig vara förkämpar för yttrandefrihet vill sätta allt snävare gränser för vad denna yttrandefrihet skall omfatta. Man får minsann inte säga si, och inte skriva så, och man kan minsann inte få tycka vad som helst.

Det är en oroande negativ trend, en ”slippery slope” utan like. Och det bekräftas förstås dagligen av alla de integritetskränkande nya lagar som våra lagstiftare envisas med att införa titt som tätt. Är det inte FRA och IPRED, telefonavlyssning, polisens spionkameror i privata hem, Telekompaket och ACTA, så är det något annat. Allt fler och fler blir förvisso varse denna utveckling (varningssignalerna haglar, som synes), och tolkar den på olika sätt. Somliga väljer att koppla ihop saker och ting som händer i världen på det mest fantastiska sätt, ”connecting the dots”, som en av de mest framträdande konspirationsteoretikerna kallar det, och läser in enorma scenarion med dolda brödraskap, världsomspännande konspirationer och makthungriga konglomerat. För att inte tala om underjordiska ödlor, släktlinjer och privata banker som styr världens öden. Och så förlorar man sig i utstuderade planer och fantasier kring alla dessa onda andar som vill ta över världen.

Som motvikt hittar vi de vetenskapstrogna faktatuggarna, som ser det som sin uppgift att visa vad som är sanning, och att alla de där foliehattifnattiga konspirationsidéerna bara är paranoida fantasifoster utan verklighetsgrund. Det är minsann inte farligt att vaccinera sig, det var Al-Qaida som stod bakom flygkrascherna i World Trade Center-skraporna i New York 2001, staten är inte ute efter dig, IPRED, FRA och ACTA är bara till för att fånga riktiga brottslingar, och kameraövervakning är till för din säkerhet.

Och som vanligt finns sanningen någonstans däremellan – eller någon helt annanstans. Självklart är det inte så att alla dessa galenskaper som drabbar världen är orsakade utifrån en medveten plan konstruerad av mäktiga, mörka krafter som vill ta över världen – och lika självklart finns det förstås konspirationer, som det alltid har gjort i världshistorien, så snart det finns makt och rikedomar som man kan intrigera sig till. Och lika självklart kan det emellanåt vara oerhört svårt att veta vilket som är vilket.

Allt detta är mycket förvirrande för många, och det är därför väldigt lätt att fastna i långa diskussioner om vad som är sant eller falskt i de här spekulationerna. Och det tar upp väldigt mycket tid och intellektuellt fokus. Och just därför hävdar jag med bestämdhet att idén om en konspiration, skenet av dess existens, kan vara betydligt farligare än en verklig konspiration (om den över huvud taget finns).

Det mest ödesdigra med denna fenomenala distraktion är nämligen att vi missar det allra viktigaste. Vi glömmer bort att varje enskild människa har ett eget val, en egen intelligens och slutledningsförmåga, och att vi tillsammans med andra individer kan ändra på historiens förlopp – alldeles oavsett om de här konspirationerna finns eller inte. Varje gång ett nytt parti tar sig in i ett parlament, varje gång nya idéer får fotfäste, får vi bevis för att detta är en historisk sanning. Varje människa besitter makten att ändra historiens förlopp – för att inte tala om flera människor i grupp!

En av demokratins stora paradoxer är att man kan avskaffa demokratin med demokratiska medel. En majoritet av en befolkning kan välja bort det fria valet, välja bort sitt eget ansvar och inflytande. Så – att skylla söndertrasandet av demokratin på hemliga maktnätverk som ”Illuminati” och liknande fantasier är faktiskt att ge upp, att frånsäga sig sitt ansvar, att slippa ta makten över sitt eget liv, slippa ta det kollektiva ansvar som vi har, gemensamt, för att upprätthålla det demokratiska samhället. Det är att göra sig själv till ett offer, och försvinna in i en fantasivärld, utan förmåga att påverka på riktigt.

Om vi skulle förlora vår demokrati om vi skulle få en fascistisk diktatur istället, så kommer det inte att ske på grund av en liten välorganiserad, ond maktelit – det kommer att ske på grund av å ena sidan kortsiktig girighet och maktbegär hos de styrande, å andra sidan lättja och slarv hos medborgarna. Och dumhet hos dem alla. Och det kommer att ske med majoritetens acceptans. Med andra ord – du och jag, vi alla, är enskilt och kollektivt ansvariga för demokratins överlevnad, och det går aldrig att skylla på någon annan.

Det spelar alltså ingen roll alls om de där stora konspirationerna finns eller ej, om de är verkliga eller om de är fantasier. Det är faktiskt helt irrelevant. För vi kan vara större och starkare tillsammans än alla konspirationer ihop – oavsett om de finns i verkligheten eller bara är uppblåsta hjärnspöken. Alltså är det bättre att bara strunta i dem, som om de inte fanns alls.

Om vi faktiskt tror på demokrati, på riktigt, så betyder det också att vi tror på människors makt att påverka de stora sammanhangen, att vi litar på människans inneboende godhet och strävan mot det bästa för hela samhället. Att vi litar på den lilla människans storhet, förmåga att tillsammans kunna hindra även de allra starkaste och rikaste att utöva sin egoism på andras bekostnad. Tillsammans blir vi både fler, starkare och smartare än dem.

Det är en farlig tid vi lever i – men också en tid av enorma möjligheter. Det är nu vi måste gripa ögonblicket, ta chansen, och ta ledningen in i en ny tid. Om det sker politiskt (som t.ex. genom att engagera sig i Piratpartiet – eller något annat parti – eller helt utomparlamentariskt), eller på helt andra sätt, är egalt. Det viktiga är att du först tar ledningen i ditt eget liv. I bästa fall kommer andra att följa dig.

Du måste fråga dig själv – vill du leva i uppgivenhet, lidande, sorg och martyrskap, i en alltmer inskränkt tillvaro, eller vill du ta ledningen i ditt liv, med visioner och hopp om framtiden, med glädje, vilja och kraft att skapa en tillvaro som du kan vara stolt över?

Det du fokuserar på växer. Så vad vill du ska växa i ditt liv? Det som gör att du mår dåligt, det som försvagar dig, det som gör dig sjuk, eller det som gör att du mår bra, och känner dig stark, frisk och levande?

Det är du som väljer. Du har makten.

”Be the change you want to see in the world”
– Mohandas Karamchand Gandhi

tunn linje

frademo_valjmig

Piratpartiet är ett självklart bevis för att vi kan ändra på samhället, fortare än vi tror, med engagemang, hängivenhet, beslutsamhet, organisation och intelligens. Bli medlem, rösta på dina kandidater till riksdagslistan, rösta i riksdagsvalet – och bidra till en förändring i det politiska klimatet!

Här får du lite tips om hur du kan rösta i primärvalet:

1. Hur ska man välja bland 250 kandidater…?
2. Piratpartiet – urvalsprocessen fortskrider…
3. Mina kollegor i Riksdagen
4. Flera härliga pirater…!
5. Mer piratpropaganda… 🙂

Och så hoppas jag förstås att du röstar på mig i primärvalet! Är du medlem i Piratpartiet är det viktigt att du säger din mening, och gör en lista på dem du tycker ska representera dig i Riksdagen (oavsett om jag hamnar på den listan eller ej). Och är du inte medlem så kan du bli det, eller åtminstone rösta på oss i september 2010.

Att Piratpartiet kommer in i Riksdagen är det allra viktigaste nu, för att bevara demokrati, kunskap, kreativitet, medborgarrätt och personlig integritet.

Tre bloggare – Jonathan, Fajaf & projO – som alla har röstat på ett klokt och omdömesgillt sätt! 🙂

Läs gärna blogginlägget Min kandidatur till Piratpartiets riksdagslista!

Jag har fått en grupp på Facebook, som min vän Jonathan Rieder Lundqvist har startat – den heter kort och gott ”Vi som vill se Carl Johan Rehbinder bli Riksdagsledamot!”. Besök den, och bli gärna medlem – om du instämmer med rubriken, förstås.

tunn linje

Tyvärr verkar det bara finnas ett enda politiskt parti som tar frågor om privatliv, integritet, rättssäkerhet och allmänmänskliga rättigheter på allvar – Piratpartiet – så detta parti stödjer jag helhjärtat, på vilket sätt det än blir.

pirat_blogbanner

Dekorrand

Explore posts in the same categories: demokrati, Fascism, Internet, Lagstiftning, Livsåskådning, Piratpartiet, Politik, Samhälle, Yttrandefrihet

Etiketter: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

13 kommentarer på “Världen vänder – och det kan bli lite skakigt ibland…”


 1. […] står med ganska stor tydlighet inför ett vägval — kanske så snart som detta kommande riksdagsval. Den väg Piratpartiet jobbar för är […]

 2. stigman Says:

  Hitler och det nazistiska partiet, som lovat utrota kommunismen, röstades till oinskränkt makt 1933 av de skräckslagna demokratiska partierna, kommunisterna och en del socialdemokrater hindrades av polis att delta i röstningen.

 3. Dick Says:

  Det är naturligtvis lätt att åberopa konspirationsteorier när idiotfenomen, häxjakter och annat dyker upp med stor kraft. ”Hur ska man annars förklara det?”-frågan blir enkel att ta till, eftersom det kan verka så ”organiserat”. Men, tyvärr är det nog bara ett fenomen som styrs av ”mänskliga drag”, nämligen att inför sig själv och andra framstå som en ”rättskaffens” och ”god” människa, vilket är en nödvändighet för att legitimera det andra ”draget”; att profitera för egen del. Eftersom vi människor i allmänhet är konstruerade på detta sätt så blir det lätt för andra att hänga på ett framgångsrikt koncept. Som t ex sexköpslagen, sexualskräcken, klimatpaniken, ”hotet” från terrorismen eller annat.

  Jag hänger mig inte åt några konspirationsteorier, men är övertygad om att karriärister och andra ”omsorgsfulla” villigt går över lik för att stärka både sin egen självbild och ekonomi. Och då samlas de gärna som samma hyde, runt samma fråga, nyttjandes det främsta instrumentet för att få människor att sluta upp bakom dem: ”du och/eller ditt barn är hotat”. Det är därför idiotfenomenen kan bli så stora att de framstår som konspirationer.

 4. Dick Says:

  ”För att åstadkomma handling är ingenting bättre än enfald kombinerad med viljestyrka”.
  Henri Frédéric Amiel

 5. Tomas Says:

  Foliehattar hit, foliehattar dit…det går inte att blunda längre….
  http://www.kewego.se/video/iLyROoafMeGr.html

 6. Tomas Says:

  Illuminati, Rothschilds, Rockefeller,FED,den globala makteliten är inga fantasier utan man måste studera historien för att förstå vad som händer i idag och i framtiden.
  Kan man inte sin historia så ser man inte heller helheten. Det är därför nya strömningar behövs.
  Piratpartiet är en bra början, ett litet försök till förändring. Ett försök till att frågasätta och hjälpa till att vakna upp.
  Frågor att ställa till varför vi har den utveckling av vårt samhälle som vi har.

  Här kommer ”lite” historiebeskrivning gällande makten bakom spelet ca: 6 timmar

  Esoterisk Adenda:
  http://www.kewego.co.uk/video/iLyROoafMezr.html

  Who are the Rothschilds:
  http://www.metacafe.com/watch/548144/who_are_the_rothschilds/

  The Money Master:
  http://video.google.com/videoplay?docid=-515319560256183936&hl=sv#

  Money as dept:
  http://video.google.com/videoplay?docid=-515319560256183936&hl=sv#docid=-2550156453790090544


 7. […] Jag rekommenderar Sara Granér, hon är den mest lovande unga svenska serietecknaren just nu, i min mening. Hennes serier får i alla fall mig att skratta åt eländet. […]

 8. Josef Boberg Says:

  Jo… – Carl Johan – Du har ju åt hållet helt rätt för Dig i Ditt inlägg ovan, verkligen…

  – men jag tycker ändå att det finns realism i de s k ”foliehattarnas” syn på hur världen styrs = vanstyrs av t ex Rotschild-familjen (video ca 10 min).

  Personligen tycker jag det är VIKTIGT att ha sådana globala perspektiv – för att nationellt kunna manöverera rätt mellan dessa ”globala isberg”.

  I övrigt är jag den förste att bejaka att PP blir ett riksdagsparti 2010 – med Dig som en av flera riksdagsledamöter + att jag innerligt hoppas på att PP som riksdagsparti – ej alls hänger sig åt att sponsra den ca 40 år förlegade BlockPolitiken = BlockeringsPolitikenhälsar Josef B. 😉


  • Ja, Josef, det är bra att ta del av all möjlig information, men det är extremt svårt att faktiskt veta vad som är sant eller ej i detta enorma flöde av desinformation och illusion som kommer från alla håll och kanter.

   Numera blir jag alltid väldigt misstänksam när någon gapar om att ”det här är den verkliga sanningen om…” – vad det än är.

   Så jag har bestämt mig för att bara lita på de sanningar som jag kan ha direkt erfarenhet av, och därmed faktiskt VETA att de är sanna.
   En god utbildning i grunden är förstås inte fel, men det räcker faktiskt inte.

   Så vad vet jag? Jag vet att kärlek skapar mer kärlek, tillit skapar trygghet och självständighet, glädje skapar mer glädje.
   Misstänksamhet, övervakning, kontroll och regler skapar däremot otrygghet, osjälvständighet och rädsla. Våld föder våld.

   Alltså fokuserar jag på det som jag vill ska växa.

   Mer kärlek i politiken!

 9. Josef Boberg Says:

  Industrisamhällets kris och det politiska planet”…På tjuguhundratalet har vi fått se ett försök till samling i två block igen, men mycket tyder på att detta inte kommer att bli så enkelt som en del hoppas på. Räddningsförsöket för höger-vänster konfliktens debattmonopol är nog dömt att misslyckas i längden. …”


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: