Namas te – Guden i mig ser Gudinnan i dig

jennie_gudinna1

Det finns en hälsningsfras i Indien – ja, det finns förstås tusen och åter tusen olika hälsningsfraser i Indien – men det finns en som jag håller som alldeles särskilt vacker. Den är enkel – Namas te. Denna hälsningsfras har sitt ursprung i ett tantriskt tänkande, och betyder ungefär ”det gudomliga i mig ser och vördar det gudomliga i dig”. Själva innebörden i, och meningen med en sådan hälsningsfras, är att alltid bemöta varje individ med fullkomlig respekt och vördnad. Det tycker jag är oerhört vackert.

Naturligtvis får man räkna med en förflackning av språket, även i Indien. Alla som hälsar med frasen Namas Te tänker kanske inte på innebörden, utan ser det bara som ett ”goddag” eller ”tjena mors” som vilket annat som helst. Hur många tänker t.ex. på att den gamla fina hälsningsfrasen ”jag är eder ödmjuke tjänare” har förkortats till bara ”tjenare”, och sen till ”tjena”, och slutligen till ”tja”? Med andra ord, det är inte alldeles säkert att alla som använder sig av hälsningsfrasen ”namas te” faktiskt kontemplerar den djupare meningen i den.

Men om man nu gör det, så öppnar sig helt nya perspektiv.

lotusflower

Rent psykologiskt så kan effekten av att se sina medmänniskor – och sig själv – som gudomliga, bli en ökad vördnad och respekt, en fördjupad uppskattning och lyhördhet för de fina nyanserna, en större kärlek, tolerans och acceptans inför sin omgivning. Och verkligt stora effekter kan man förstås se direkt i intimare relationer, mellan älskande. Där kommer det tantriska in med full kraft.

Tantra erbjuder en ceremoniell syn på sex, på så sätt att vi genom att dyrka varandra som Gud och Gudinna, kommer mycket närmare varandra. I den tantriska kärleksritualen skapar vi en innerlig bubbla vari gränserna mellan oss suddas ut, och vi blir fullkomligt nakna inför varandra, fysiskt, emotionellt, intellektuellt och själsligt.

Tantra handlar om att se att allt hänger samman, i livets väv (som Urdaväven i nordisk mytologi) – att allt är kopplat till allting annat. En väg bortom dualiteter, bortom gott och ont, bortom fel och rätt, bortom dömande. Tantra innehåller också en mängd tekniker och attityder man kan använda sig av för att skapa harmoni mellan kropp och själ, mellan individ och helhet.

Ett centralt mål i tantra är just själarnas sammansmältande, mellan manligt och kvinnligt, Shiva-shakti, Purusa-shakti, både inom varje individ och mellan individen och helheten – särskilt effektivt fungerar detta i kärleksakten. Då blir vi Shiva & Shakti förkroppsligade, Guden & Gudinnan. Viktigt är att inte fastna i hjärnan, i intellektet, i dömandet och analyserandet. Tanken är att vi ska uppleva, fullt ut, med hela kroppen, hela vår ande, hela vårt väsen.

tantra_i_skogen

Som nordiska hedningar säger min hustru och jag gärna ”Frej i mig ser Freja i dig”, och ”Freja i mig ser Frej i dig” – det är naturligtvis fullkomligt egalt, och man kan förstås välja de attribut som man själv känner sig bekväm med. Det Gudomliga i mig ser det Gudomliga i dig, Shiva i mig ser Shakti i dig, Kärleken i mig ser Kärleken i dig, det fantastiska i mig ser det fantastiska i dig, sexguden i mig ser sexgudinnan i dig, och så vidare. Det finns inget fel eller rätt här, annat än hjärtats klara budskap.

Du behöver alltså inte ens tro på Gud, oavsett vad du nu har för en gudsbild som du tror på eller inte. Det handlar inte om det. Tantra är inte en religion, på så sätt att man följer dogmer och dyrkar en gudom utanför sig själv. De aspekterna finns för dem som så önskar, men lika väl som man kan dyrka en gud i form av en trägubbe eller en stenfigur på ett altare, kan man naturligtvis dyrka det gudomliga i världen genom sin partner.

”Buddhatvam yosityoni samasritam”
”Upplysningen finns i kvinnans sköte”

Och det gör jag. Jag dyrkar min hustru. Hon är min gudinna. Bokstavligen, inte metaforiskt. Denna dyrkan är inte ett självändamål. Det finns beskrivningar i såväl tibetansk, buddhistisk tantra som indisk, hinduisk tantra, hur mannen och kvinnan kan uppnå fullkomig extas och lycksalighet, och andlig fullkomning, genom att förhålla sig på detta sätt. I tantra beskrivs hur mannen dyrkar kvinnan som gudinna, och särskilt hennes kön, som ursprunget till allt liv, och hur kvinnan dyrkar mannen som en gud, med hans lem som den livgivande gnistan, fröet till livet i hennes sköte.

Yab yum

Hängivenhet är vägen till framgång, vilket område du än riktar in dig på. Så också kärleken. Om du kan ge dig hän till 100 %, så är också framgångspotentialen mycket hög. Om du å andra sidan inte ger dig hän, utan bara ger en del av dig själv, och håller dig själv tillbaka, så är din framgångspotential garanterat 0 %. Ingen extas där. Att vara hängiven är att vara 100 % närvarande, och bejaka varje ögonblick, varje möte, varje känsla. Om du ser det gudomliga i dig själv, så kan du också se ditt eget värde, att du faktiskt är en ovärderlig kärleksgåva. Om du har detta med dig i din självbild, kommer också omgivningen att uppfatta dig just så.

Mannen ser kvinnan som gudinna
Kvinnan ser mannen som gud
I förenandet av diamantstav och lotusblomma
Ger de sig i gåva till varandra
Det finns ingen annan dyrkan än denna

–– Candamaharosana-tantra

Jag kan intyga att det fungerar. Jag har i hela mitt liv varit en andlig sökare, och gått in med hull och hår i mer än en andlig tradition, och även låtit mig inspireras av fler än så, och inget har givit mig så oerhört mycket som den tantriska vägen, tillsammans med min kära hustru Jennie. Att praktisera tantriska andningstekniker, gemensamma chakrameditationer, energiflöden och totalt fokus, har gjort att vår relation är långt bortom allt jag någonsin upplevt i mitt liv, i form av flödande kärlek, extas och glädje. Min översvallande känsla av total samklang med min kvinna, och därigenom med alltet, världen, universum, allt levande, Guden/Gudinnan/den stora anden, är större än någonsin. Jag är kort sagt en mycket lyckligare människa än jag någonsin tidigare varit.

Namas te…!

Om du tycker att tantra låter spännande och intressant, så tycker jag att du till att börja med ska läsa en annan artikel här på bloggen: Tantra – en livsstil. Och skapar det mersmak, så tycker jag förstås att du ska ta en titt på våra kurser. Vi håller regelbundet flera olika kurser, för både singlar och par, för närvarande i Stockholm, Norrköping och Bordeaux.

Dekorrand

Explore posts in the same categories: Hinduism, Jämställdhet, Kärlek & sex, Livsåskådning, Paganism, Religion, Samhälle

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

26 kommentarer på “Namas te – Guden i mig ser Gudinnan i dig”


  1. Hej Calle

    Endnu engang skriver du en meget spændende artikkel om tantra, jeg må se at få læst noget mere.

    Hilsner fra Danmark
    Black Matrixx


    • Tack för din uppskattning! Jag har tittat lite på din blogg, och kommer att lägga till den bland sexbloggarna på min bloggroll. Du gör väldigt fina bilder! Jag vill se mer! Med ett galleri på ett 20-tal bilder skulle jag gärna lägga upp dina bilder på Cirkus Eros – om du är intresserad.


  2. Hej Calle

    Tak for det. Vi har flere billeder, men jeg skal lige vende det med fruen. Det er ikke alle billeder på min blog, som er egne billeder.

    Kan du gætte hvem vi er?


  3. Alltså, jag känner ju inte så många danska par, så när du frågar på det sättet måste jag ju välja att gissa på något av de få jag känner.

    Järnvägsstation?


  4. O.K. Tänkte väl det. Ni har många olika bloggar – aktiva på nätet!

  5. Josef Boberg Says:

    ”Rent psykologiskt så kan effekten av att se sina medmänniskor – och sig själv – som gudomliga, bli en ökad vördnad och respekt, en fördjupad uppskattning och lyhördhet för de fina nyanserna, en större kärlek, tolerans och acceptans inför sin omgivning.

    …Viktigt är att inte fastna i hjärnan, i intellektet, i dömandet och analyserandet. Tanken är att vi ska uppleva, fullt ut, med hela kroppen, hela vår ande, hela vårt väsen…”

    När det här blir allmängods – då är nog alla krig slut – eller i vart fall på upphällning, allra troligast… 💡


  6. Hoppas kan man ju alltid. Och även om vi inte kan stoppa alla krig, så kan vi alltid dra vårt strå till stacken i att skapa ett fredligare och mer kärleksfullt samhälle.

    Vi gör så gott vi kan – och det är inte så lite det!

  7. Josef Boberg Says:

    ”Hoppas kan man ju alltid. Och även om vi inte kan stoppa alla krig, så kan vi alltid dra vårt strå till stacken i att skapa ett fredligare och mer kärleksfullt samhälle.”


  8. Ja, det var riktigt intressant – den där Paul Hawken vill jag kollal upp. Har redan beställt hans bok ”Blessed Unrest” på AdLibris.

  9. Josef Boberg Says:

    Lite här, tror jag… 💡 – om vad det var mänskligheten on mass glömde bort för ca 6 000 år sedan – till förmån för den tidens MaktPyramid-MaktElit-Nissars GalenPannors påhittade = uppfunna djävulska 👿 religioner. 😈


  10. O.K., Boberg, men om en snubbe börjar ett föredrag med att påstå att delfiner kommer från Sirius, då är han bara två steg från att bli hämtad av män i vita rockar, för att sedan bli inlåst i en madrasserad cell. Så jävla mycket mer crazy blir det inte. Ska vara mormoner, möjligen. Sen var det mest babbel. Helt värdelöst.


  11. Ja, den var intressant. Tack för tipset!

  12. Josef Boberg Says:

    ”O.K., Boberg, men om en snubbe börjar ett föredrag med att påstå att delfiner kommer från Sirius, då är han bara två steg från att bli hämtad av män i vita rockar, för att sedan bli inlåst i en madrasserad cell. Så jävla mycket mer crazy blir det inte. Ska vara mormoner, möjligen. Sen var det mest babbel. Helt värdelöst.”

    Tja… – smaken är ju som baken delad – om man så får lov att säga.

    För egen del ”så hängde jag upp mig på” att det sas i den första videon – att det började gå åt helvete för mänskligheten för ca 6000 år sedan – som ju är detsamma som tidpunkten för då den tidens GalenPanniga MaktPyramid-MaktElitare hittade på = uppfann religionseländet. 😈


  13. Ja, man kan diskutera länge vad som påbörjade mänsklighetens vandring mot vansinnet – somliga skulle hävda jordbrukets uppfinnande, då ägandet blev centralt i samhället, och fattigdom uppfanns vid sidan om rikedom, eller så kan man tänka att skriftspråkets uppfinnande gav upphov till de dogmatiska religionerna.

    Jag vet inte.

    Men jag tror att vi kan vrida vissa saker till rätta igen. Allt som människor uppfunnit är inte dåligt.

  14. Josef Boberg Says:

    ”Men jag tror att vi kan vrida vissa saker till rätta igen. Allt som människor uppfunnit är inte dåligt.”

    Personligen är jag in i märgen övertygad om ”att vi kan vrida ALLT till rätta igen” – för i annat fall skulle ju ”gud” vara en dum jävel 👿 – och det tror jag ej alls själv på.


  15. Jag tror dock att om vi ska vrida saker och ting rätt så krävs det framför allt att vi människor inte är ”dumma jävlar”. Gud låter oss nog hålla på bäst vi kan.

  16. Josef Boberg Says:

    Jo men visst – det har Du ju självklart helt rätt i ❗

    ”Gud” kommer aldrig någonsin att ta ifrån oss friheten att vara ”hur dumma som helst” – därför att det är mänsklighetens helt egna projekt att komma på att vara/leva INTELLIGENT istället för ”huvudlöst dumma” = dominerat intellektuella – i mitt perspektiv sett i vart fall.

    Förr eller senare MÅSTE det ske – eller ❓


  17. Den där elektricitetsfilmen var ju väldigt intressant.

  18. Z Says:

    Det är en otroligt fin hälsning. Annars om man inte vill krångla till det, när folk börjar ställa frågor, brukar jag med en uppriktig känsla annars säga när jag går, ”må väl!”. Det är fint att man hälsar o säger adjö på ett fint vis, det gillar jag 😀


  19. Må väl funkar bra. Jag brukar ofta avsluta brev med ”Ha det gott”, eller ”Vi syns och hörs”, eller om det är någon av mina nordisk-hedniska kompisar så kör jag den urgamla ”ars ok fridar” som betyder ”Äring och fred”.
    Alltså ”God skörd och fred”.

    I alla kulturer finns dessa välönskningsfraser, som hälsning eller avsked.

    Goddag är ju en tillönskan om en god dag.
    Och Adjö är ju från det franska a dieu, som kommer av ”gå med Gud”, typ ”Vaya con dioz”.

    Jag kan ha stavat fel – jag kan varken spanska eller franska – men kärntanken är densamma i de flesta hälsningsfraser i de flesta kulturer.


  20. ”Gudars skymning” är ett vanligt uttryck här på västkusten. Det torde väl vara ”Ragnarök” som avses så en del använder även det.
    I stället för att säga ”var rädd om dig” till barnen säger vi ”ta vara på”. Barn bör inte bibringas den tron att allt är farligt.
    Har länge funderat på ett hedniskt ”Shalam aleikum”, vad sägs om ”Frejas glädje” eller ”Freja är med dig”? Dessa båda ligger hur som helst och gror i baknacken och då kan det komma ut något bra av det.


  21. Som sagt, då finns ju ”Ars ok Fridar”. Funkar för mig.


  22. […] Battle For Your Mind * * * * * … – och med musik HÄR. Om det diametralt motsatta HÄR, HÄR, HÄR, HÄR, här, HÄR – och ej minst HÄR, FörnuftsMässigt […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: