Jag har rent mjöl i påsen!

Den mest uttjatade metaforen just nu handlar om att ha rent mjöl i påsen. De som tycker att FRA-lagen och annan övervakning, i förlängningen fascistisk polisstat (ordning och reda!), är en bra och önskvärd sak, använder sig ofta just av den metaforen. Om du har rent mjöl i påsen, så har du inget att oroa dig för, inget att frukta.

Mitt mjöl är väldigt rent. Men jag tycker inte att det är O.K. att alla och envar skitar ner mitt mjöl genom att sticka fingrarna i det. Hur rent mitt mjöl än är, så kommer det att bli solkat om myndigheter av olika slag ska kladda på det, sticka ner händerna och kolla. Såvida inte samtliga inblandade myndighetspersoner har kliniskt rena händer – men det vet vi ju att de sällan har. Så jag vill ha mitt mjöl i fred, tack!

Dessutom – vem bestämmer vad som är rent mjöl? Om en myndighet bestämmer att ett mjöl för att räknas som rent måste uppfylla vissa bestämda kriterier, så kan ditt mjöl, som var så rent och fint igår, idag vara undermåligt. Enligt myndigheternas kriterier. Och då har de all rätt att komma och gräva i ditt mjöl, kritisera och kräva ändring, trots att ditt mjöl alldeles härom dagen dög alldeles utmärkt för dig och din familj.

Ingen går alltså säker om myndigheterna, i skepnad av till exempel FRA (eller annan valfri spionorganistation), skall tillåtas tafsa på allas våra mjölpåsar. Ingen kan vara säker på att faktiskt ha rent mjöl i påsen. Mjölet kan vara rent, men bli förorenat av skitiga myndighetstassar. Eller bedömt som orent, enligt helt nya bedömningsgrunder. Dessa integritetsöverträdelser som regeringen vill införa är detsamma som att införa ständigt undantagstillstånd, krigsregler i fredstid. Låter inte det lite väl Orwellskt, lite väl mycket nyspråk? Krig är fred? Eller?

Med andra ord – myndigheterna ska ge fan i att gräva i vanligt folks mjöl. Stoppa FRA-lagen! Lägg ner FRA! Sluta med att misstänkliggöra ett helt folk! Ni är helt enkelt inte kompetenta att bedöma vad som är rent eller skitigt mjöl!

Låt oss ha vårt mjöl i fred, hur rent eller skitigt ni än tycker att det är!

Dekorrand

Explore posts in the same categories: Frihet, Internet, Lagstiftning, Politik, Samhälle, Yttrandefrihet

Etiketter: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

9 kommentarer på “Jag har rent mjöl i påsen!”

 1. Caspian Says:

  Älskar ditt bildval! Särskilt första bilden är tuff 😉
  De andra för mina tankar till narkotiska preparat av någon anledning… Vilket i och för sig passar in i texten det med. Är kokain rent mjöl?


 2. Ja, den första bilden är som synes jag själv, med en påse dinkelmjöl. Sen är det såvitt jag kan förstå olika slags vetemjöl – den första för bröd, den andra är fullkornsmjöl, och den tredje är ett fint mjöl för finare bakverk.

  Jaså, associerar du till knark? Vad säger det om dig, egentligen? 😉


 3. […] i FRA-debatten, där han talar om att det handlar om spioneri och om man motsätter sig det är man lite skum helt enkelt. Hela inlägget är lite förlegat — han har inte hängt med i svängarna och […]


 4. […] har en mycket bra sågning av “rent mjöl i påsen” argumentet. […]

 5. qpack Says:

  Snygga bilder! 🙂


 6. […] några ord i megafonen, varpå jag utvecklade temat kring rent mjöl, på samma sätt som jag gjort här på bloggen, samt att jag påpekade det viktia i att försvara demokratin. Om någon som läser detta lyckades […]

 7. Marie Says:

  Bra skrivet och illustrerat till detta! Jo denna FRA-lag är något förfärlig. Denna insyn i mänskors privatliv har oerhört stora risker. För övervakarna kan ha vilka galna syften som helst. Sovjetdiktaturen som EU kritiserat var kanske lindrigare än den här totalitära diktaturen som håller på att införas i EU.


 8. Tyvärr slutar det ju inte med FRA. Sen kom IPRED1, Datalagringsdirektivet, och sen kommer FRA2 och IPRED2, och under 009 kan vi komma att se ytterligare galna lagförslag.

  Det dröjer inte länge förrän vi får lagförslag som tvingar medborgarna att bära ID-kort, alternativt något annat som innehåller identifierande information, som t.ex. ett inopererat chip.

  Det låter kanske som science fiction, men det är det inte. All teknik finns redan. Det handlar bara om att tillämpning, och att sälja in idén till medborgarna.

 9. gurra gummisnurra Says:

  Det finns inget ”rent mjöl”, eftersom varje bagare har individuell smak och tycke.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: