Jag blir så jävla trött…

sleeping-snoopy

Jag har inte bloggat på flera dagar, och till viss del beror det på att jag bara förlorat initiativkraften av all galenskap som sköljer över oss. Jag tappar stinget, och ramlar långsamt baklänges. Är det nån idé att slåss? Är jag inte egentligen bara en dum jävla Don Quixote, som slåss mot väderkvarnar, i tron att de är mäktiga riddare som jag kan vinna över?

Jag har bråkat en hel del – jag deltog aktivt i bloggbävningen kring FRA, och jag har stångats med Bodström i Expressen, käbblat med Janne Josefsson i SvT Debatt, och skriver ofta starkt politikerkritiska artiklar här på bloggen, som är rätt hyggligt välbesökt. Och jag är en bråkig jävel när jag sätter den sidan till. Men till och med jag tröttnar ibland.

Det är FRA, IPRED1, datalagringsdirektiv och gudvetallt vad skit våra makthavare hittar på. Jag har velat skriva något argt här på bloggen, flera gånger, men jag har liksom bara känt mig överväldigad och trött, och har inte orkat skriva något alls. Jag har förstås haft rätt mycket jobb också, men det är verkligen utmattande, den här pågående fascistifieringen av samhället, i häpnadsväckande effektiv fart.

Bara en sån sak som IPRED1, som i ett slag gör en mycket stor andel av svenska folket till skurkar, och som i praktiken gör att vem som helst kan bli utsatt för legaliserat hemfridsbrott och maffiautpressning. Vad gör man mot sånt, när regeringen samtidigt inför en hel drös andra integritetskränkande lagar som man också borde kämpa mot, minst lika hårt?

Det är inte underligt, eller ens ologiskt, att anfäktas av allehanda konspirationsteorier. Vad fan har regeringen att vinna på detta? Vem rycker i trådarna bakom kulisserna? Vad vill de egentligen? Ingen kan få mig att tro att regeringar över hela västvärlden lägger så in i helvete mycket krut och prestige på att införa sådana lagar – för att skydda några enskilda konstnärer, kompositörer, författare och fotografer. Jag är själv en sådan, som till stor del lever på upphovsrättskyddat material, men jag har ändå tagit ställning politiskt på så sätt att jag gått med i, och stödjer Piratpartiet.

Jag tänker att den där idén att det är löjligt och patetiskt att se maktkonspirationer bakom kulisserna, måste vara en idé som lanserats just av dem som faktiskt konspirerar, så att om man faktiskt misstänker eller t.o.m. avslöjar en stor konspiration, så kan man lätt avfärdas som rättsahverist och konspirationsteoretiker. För det vet vi ju alla hur patetiskt det är att vara en sådan. En Don Quixote som slåss med väderkvarnar, i tron att de är mäktiga fiender. Men tänk om fienden finns i verkligheten?

Man måste betänka att konspirationer faktiskt är oerhört vanliga, självklara och naturliga företeelser för människor. Vi konspirerar för att vinna och behålla makt och rikedom. Så funkar vi. Själv har jag därför dragit på mig ”maktkonspirationsfiltret” när jag iakttar politikernas agerande, och då framstår märkligt nog allt solklart. Då blir plötsligt alla dessa idiotiska initiativ som görs i politiken, i storfinansen och i media fullkomligt begripliga. Att det finns en enorm dold agenda bakom allt snömos är inte svårt att se. Vi bör alltså anstränga oss lite för att se bortom de till synes mest korkade lagförslagen, och fråga oss – vem har mest att vinna på detta? Då kommer intressanta svar fram ur skuggorna…

Som en liten intressant krydda har fascismförespråkarna lyckats att i sin huvudlösa kampanj enrollera några kända kulturpersoner som starkt förespråkar IPRED, och naturligtvis tjatar de sitt tröttsamma mantra ”fildelning är stöld”, samt att upphovsrätt och äganderätt är samma sak, vilket rent juridiskt sett är en total lögn, och 100 % fel, eftersom upphovsrätten de facto är en inskränkning i äganderätten. Personerna som skriker sig hesa är bland andra Jan Guillou, Alexander Bard, Per Gessle och Stefan Sauk. Ingen av dem har förstås några vettiga argument.

Att den ökänt korkade Stefan Sauk går med på att låta sig utnyttjas av IPRED-lobbyn, förmodligen bara för att få lite mediatid, eftersom inga regissörer eller skådisar vill samarbeta med honom, är inget att låta sig förvånas över. Att Gessle, Bard och Guillou försvarar IPRED1 är än mer begripligt, eftersom deras inkomster till viss del är beroende av ett bevakande av upphovsrätten. Gessle har inte haft några succéer sedan Roxette, och vill förstås inte förlora sina inkomster på gammalt gods, och detta gäller också Bard och Guillou. De är i allra högsta grad part i målet, och dessutom hycklar de å det allra värsta. Gessle gav bort ett antal iPodar med musik på, och om denna handling skulle ha bedömts enligt motsvarande IPRED-lagen i Danmark, skulle han ha behövt betala flera hundra tusen kronor. Men det har han alltså inte gjort.

Dock blir jag rätt så besviken på Jan Guillou, som ju faktiskt har gjort sig ett namn och ett rykte på att just avslöja statens irrfärder på fascismens spelplan (IB-affären). Emellanåt är han dessutom grymt påläst. Men det är väl kärleken till pengarna och makten som har förblindat honom på gamla dar, stackarn.

Hur som helst är jag väl tillbaka på banan igen. så sakteliga. Som tur är finns det en hel drös med frihetskämpar i bloggosfären, som ihärdigt kämpar på och slåss för människors frihet, integritet och självständighet, för ett samhälle utan fascistisk övervakning och drakoniska rättsövergrepp.

Mina hjältar på frihetsfronten är framför allt Henrik Alexandersson, Rick Falkvinge, Oscar Swartz, Blogge Bloggelito, ProjO, Louise P. – och alla andra som ihärdigt slåss för frihet, mot kontrollsamhället.

Keep up the good work!

Dekorrand

Explore posts in the same categories: Bloggar, Fildelning, Internet, Lagstiftning, Politik, Samhälle, Yttrandefrihet

14 kommentarer på “Jag blir så jävla trött…”


 1. […] gå ryska maffians ärenden också? Posted in december 14th, 2008 by El Rubio in Funderingar IPRED är något som högerregeringen inför för att ge storföretagen rätt att skicka utpressningsbrev […]

 2. Dick Says:

  Konspiration eller inte så är det ändå helt uppenbart att medelklassaktivister, journalister, politiker m fl möts och uppnår uttalad eller tyst överenskommelse om att bara ”rätt” åsikter ska få höras. Talet om demokrati och yttrandefrihet är bara välljudande floskler som enkom ska manifesteras tillsammans med dem som tycker likadant som normsättarna. Ta t ex en sådan plats som DN-debatt, som sällan eller aldrig har ”plats” för kritiska röster mot sexualpolitiken eller kultursidorna som vägrar recensera böcker som uttrycker ”fel” åsikter, som t ex Liw Enqvists eller min bok. Inte behöver man se några ”konspirationsteorier” för att inse att verkligheten fungerar så. Och visst är både FRA- och IPRED-lagen enbart instrument för att makthavarna ska få behålla sin makt. Visst kan man känna som att man vill ge upp ibland, men man måste också komma ihåg att det aldrig är jasägare bland journalister, politiker, artister och andra som fört utvecklingen framåt. Det är de som kritiserar som gör det.

 3. Mikael B Says:

  Här finns en lista med citat för, den som vill prova på sitt eget konspirationsfilter.

  http://www.911kemet.co.uk/nwoquotes.html


 4. Man kan dissa alla konspirationsteorier som flum och skrock och paranoid inbillning om man vill. Dat har jag också gjort, i övermaga övermod. Men faktum är att människor konspirerar, och det har vi gjort i alla tider. Vi konspirerar och intreigerar med lämpliga samarbetspartners för att vinna mer makt och rikedom, och för att behålla det vi har. Det är naturligt beteende för människor – artriktigt, om du så vill.
  Vad jag vill framhålla är att just denna idé om att konspirationsteorier som regel är dumma och illusoriska, naturligtvis är jättebra för dem som faktiskt konspirerar, eftersom de kan avfärda alla konspirationsteorier som inbillning och dumheter.
  Desto större anledning att kritisera, kämpa emot, och bråka ordentligt. Vi KAN ändra historiens förlopp.

 5. Joshua_Tree Says:

  Intressant och välskrivet, som vanligt. Du är inte ensam om att bli matt – jag ramlar av banan allt oftare själv känner jag. Och nog finns det något som verkar bakom kulisserna allt. Det var det jag en gång kallade mörk materia, eller kanske mörk energi; en kraft som inte låter sin existens bevisas men vars närvaro märks genom att den påverkar sin omgivning.


 6. Tack för listan, Mikael.
  Jag tycker att redan det första citatet är rätt skönt:

  ”The interests behind the Bush Administration, such as the CFR, The Trilateral Commission – founded by Zbigniew Brzezinski for David Rockefeller – and the Bilderberg Group, have prepared for and are now moving to implement open world dictatorship within the next five years. They are not fighting against terrorists. They are fighting against citizens.”

  Dr. Johannes B. Koeppl, Ph.D. Former German Defense Ministry Official and Advisor to former NATO Secretary General Manfred Werner. 6th November, 2001

  Och den här är riktigt bra:

  ”… what is at stake, is more than one small country. It is a big idea. A New World Order where diverse nations are drawn together in common cause to achieve the universal aspirations of mankind: peace, and security, freedom, and the rule of law … [The war in Iraq is] a rare opportunity to move toward an historic period of cooperation. Out of these troubled times, … our fifth objective, – a New World Order, can emerge: a new era, freer from the threat of terror, stronger in the pursuit of justice, and more secure in the quest for peace … Now we can see a new world coming into view, a world in which there is a very real prospect of a New World Order. … We are now in sight of a United Nations that performs as envisioned by its founders.”

  George Herbert Walker-Bush President of U.S.: 1989~1993. CFR Director, Trilateralist, CIA Director, Yale Skull and Bones Society. Speaking before Congress on September 11th, 1990 [Televised]

  Den här är också rätt skön:
  ”We are grateful to the Washington Post, the New York Times, Time Magazine and other great publications whose directors have attended our meetings and respected their promises of discretion for almost forty years.

  It would have been impossible for us to develop our plan for the world if we had been subjected to the lights of publicity during those years. But, the world is more sophisticated and prepared to march towards a world government. The supranational sovereignty of an intellectual elite and world bankers is surely preferable to the national autodetermination practiced in past centuries.”

  David Rockefeller [1915~] Banker, Founder & Honorary Chairman of Trilateral Commission, Honorary Chairman of the Council on Foreign Relations. Speaking at the June, 1991 Bilderberg meeting in Baden, Germany (a meeting also attended by then-Governor Bill Clinton and by Dan Quayle)


 7. Och allt detta kan vara sant – men ytterst sett handlar det ändå alltid om vilken grundattityd man har gentemot världen och sig själv.

  Jag kan välja att gå in i konspirationen – antingen som en som stödjer den, eller som en motståndare. I båda avseenden blir mitt liv styrt av konspirationen.

  Den tredje vägen är att inte fokusera på konspirationen, men att istället helt hänge sig åt den överlägsna kraft som övergår alla andra krafter – kärlek. Det blir då verkligen det som illustreras i talesättet ”förbanna inte mörkret – tänd ett ljus”.

 8. Louise Says:

  Känner faktiskt helt detsamma, luften går liksom ur, kan inte uppbåda energin att skriva och följa upp riktigt och känt så ganska länge. Nu är det dock så att Datalagringsdirektivet är ÄNNU viktigare än FRA (och IPRED) med hänvisning till integriteten. Det största problemet är att det egentligen diskuterats i skymundan i flera år och nu ställs alla inför faktum när förslaget ska formuleras ihop. Det tycks som, med FRA-debaclet i färskt minnne, att en del politiker vill skjuta på debatten och förslaget till nästa höst. Och risken är ju förstås att luften går ur oss alla under tiden.

  Sedan är det svårt att värja sig från paranoida känslor, och ja, konspirationstänket är inte alls konstigt. Vilkas ärenden går egentligen regeringen och politikerna? Men det jävligaste någonstans är att se hur politikerkulturen förändrar människor; de som stod på barrikaderna igår verkar finna sig så småningom, och det får mig att tänka på en annan slags integritet, den egna.


 9. Ja, och DNA-registret, nya regler för husrannsakan och mycket annat.
  Vad fan gör man?
  Aldrig ge upp, kämpa på, blogga oupphörligen om dessa ämnen, civil olydnad av olika slag, demonstrationer, smarta mediainhopp, medlemsskap i Piratpartiet – några åtgärder man kan ta till. Sen får man hoppas på att allmänheten vaknar och blir kvitt sin godtrogenhet gentemot våra ”välvilliga” politiker.

 10. Josef Boberg Says:

  ”Den tredje vägen är att inte fokusera på konspirationen, men att istället helt hänge sig åt den överlägsna kraft som övergår alla andra krafter – kärlek. Det blir då verkligen det som illustreras i talesättet “förbanna inte mörkret – tänd ett ljus”. – slut citat.

  Carl Johan – I detta har Du beskrivit den ENDA väg jag personligen är in i märgen övertygad om HÅLLER i alla väder, allra troligast… 💡

  Alla andra vägar är ju åt hållet varianter av religionernas djävulska vägar 😈 – och de är väl tillräckligt prövade för att ALLA föreliggande BEVIS finns för att de ej alls håller i något väder överhuvudtaget – eller ❓

  Men visst är det lätt att ibland ”tappa sugen” på vägen “förbanna inte mörkret – tänd ett ljus” – men det går ALLTID över förr eller senare, tror jag… 💡 – Nej förresten – VET jag ❗ – utifrån helt egna gjorda erfarenheter under framförallt de senaste ca 10 åren.

 11. Josef Boberg Says:

  Carl Johan – Piratpartiet och det här också, kanske… 💡


 12. Det blev ju ett bra inlägg av det här trots utmattning över all idioti som nu är i görningen. Bra skrivet! Som vi senast diskuterade så är en konspirationsteori bara en konspirationsteori för att den saknar belägg. Som jag nämnde häromsistens så finns det dock en hel del belägg och samband som pekar i en bestämd riktning. Det gäller bara att se skogen för alla träden…


 13. Ja, det är inte enkelt att se vad som är vad, eftersom det naturligtvis ingår i en skicklig maktspelares – konspiratörs – arbete att förleda alla. Man ska se åt ett håll när det som verkligen pågår sker någon annanstans. Man ska tro på ett visst sätt, när det egenligen förhåller sig på ett helt annat sätt. Precis som trollkonstnärer, som gör en rörelse med handen för att vi inte ska titta på den andra handen, där det verkliga lurendrejeriet pågår.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: