Ett moraliskt lågvattenmärke

Det skulle aldrig falla mig in att tjyvläsa min hustrus brev eller e-post. Eller för den delen mina barns dagböcker (om de nu skulle ha sådana). Om min hustru har lämnat ett anteckningsblock framme, med något hon har skrivit, så lägger jag gärna igen den, och placerar den på hennes skrivbord. Jag öppnar inte ens räkningar till henne.

Varför inte? Av respekt. Av respekt för mina närmastes integritet. Ingen ska behöva känna sig övervakad eller tjyvläst i smyg i min familj. Inte ens av de som ändå är nära och kära. Det är en fråga om moral. Varje människa behöver, och förtjänar en privat sfär, ett eget tid och rum som man själv bestämmer över, där man åtminstone i sin fantasi är enväldig härskare, dit ingen får komma in om man inte är inbjuden.

Detta borde vara en absolut okränkbar mänsklig rättighet.
Men nu är det alltså inte det, har vår regering bestämt. Nu är det fritt fram för myndigheterna att läsa våra privata brev, våra bekymmer och våndor, våra lekar och fantasier, våra kärleksbrev och hatbrev, våra hemligaste bekännelser. Allt vi säger och skriver i elektroniska media är snart 100 % tillgängligt för regeringens representanter, alldeles oavsett om vi är misstänkta för något brott eller ej.

FRA-lagen är den värsta kränkningen av medborgarna i Sverige i modern tid. Somliga politiska debattörer jämför med IB-affären, men detta är alltså mycket, mycket värre, av den enkla anledningen att ALLA skall granskas. ALLA skall nagelfaras under lupp, som misstänkta brottslingar. Utom möjligen regeringsledamöter, förstås, i alla fall så länge de lyder partipiskan. Vad vår regering onsdagen den 18 juni 2008 har beslutat om, är det hittills mest effektiva redskapet för införande av ren fascism, som någonsin skådat dagens ljus.

Jag överdriver inte. Detta är verkligen, verkligen mycket illa. Kritiken mot denna lag har varit massiv, från IT-experter, SÄPO och en hel drös andra instanser, eftersom den inte på något sätt kan göra ett skit för att få fast brottslingar. Riktiga brottslingar alltså. En av de allra hårdaste domarna mot denna lag är just att den bara granskar vanligt folk. Riktiga brottslingar, terrorister och andra som har mycket att dölja, kommer förstås att göra just det – dölja sina förehavanden.

Men det är detta som är det stora missförståndet. Folk har inte förstått att det är just det som är syftet med denna lag – att bedriva terror mot de vanliga medborgarna. Att skrämma folk till tystnad och lydnad. Rättning i ledet! Sitt i båt! I den stund vanliga människor börjar känna sig övervakade, så kommer de att börja censurera sig själva, tänka efter innan de skriver eller säger vad de egentligen tänker. Värst av allt är det när det sker undermedvetet, så att vi inte ens märker själva hur vi underordnar oss kontrollstaten.

Folk är alldeles för medgörliga och undfallande. Vi tror alla om gott, och delar gladeligen med oss av vår privata sfär utan någon misstänksamhet. Vi litar på ”överheten” blint, och tror att allt är bra bara för att vi lever i en demokrati. Men, men men… Hitler blev också demokratiskt vald. Sen tog han bort människors frihet, steg för steg. Och undersåtarna i Tyskland lät honom göra det. Däri låg det största misstaget.

Vi kan inte skylla på politikernas svaghet. Vi måste gå till oss själva. Vad gör du, vad gör jag, för att försvara demokratin, friheten, yttrandefriheten, de mänskliga rättigheterna? Vad är ditt bidrag till upprätthållandet av det öppna, fria samhället? Hur mycket ansvar tar du för att demokratin inte korrumperas av fascistoida, makthungriga politiker?

Den parlamentariska demokratin som vi känt den är död.
Nu krävs en annan slags demokrati, ett annat slags folkstyre. Vi måste obstruera alla försök att styra oss från ovan, börja kryptera, vägra lyda, bevaka politikerna, punktmarkera varenda riksdagsledamot och tjänsteman i riksdagen, och avslöja varenda liten skamlig hemlighet, offentligt. Låta dem smaka medicinen.

Vi måste ta makten över våra egna liv. Vi måste ta tillbaka den makt som vi tillitsfullt överlåtit åt våra ombudsmän – som nu visat sig vara ovärdiga vår tillit. Det är dags att vi beväpnar oss. Med kunskap, argument, övervakningsinstrument, krypteringsprogram och en allmänt omedgörlig attityd. Och i värsta fall måste vi kanske även bryta statens våldsmonopol.

Regeringen har just förklarat krig mot medborgarna i Sverige, och därför är det fullt legitimt att vi försvarar oss. Detta kan vara början till ett inbördeskrig, en utdragen maktkamp mellan olika ideologier. Några vill ha skendemokrati, som i själva verket är diktatur, andra vill ha riktig demokrati, och frihet för samtliga medborgare att själva ta ansvar för sina liv, med bibehållen integritet och makt över den egna sfären.

tunn linje

När jag deltog i demonstrationen mot FRA, utanför Riksdagshuset den 18 juni 2008, samtalade jag med en kvinna, och hävdade att alla politiker ljuger. Då svarade hon med att ”alla ljuger”. Men det stämmer inte. Så kan man inte relativisera hur som helst. Det finns faktiskt verkliga ärkelögnare, och det finns de som alltid talar sanning. Och det är sanningssägare vi behöver nu. Personer som vågar stå för det som är sant och rätt, det som är gott för varje enskild människa.

Thomas Jefferson var en riktig sanninggsägare, och en alldeles osedvanligt klok man, som levde på 1700- och 1800-talet, var USA:s tredje president, och därtill en av huvudförfattarna av den amerikanska konstitutionen. Idag skulle vi behöva en Jefferson. Särskilt med tanke på den ynkedom vi bevittnat i Sveriges regering. Total avsaknad av ryggrad och socialt patos. Gärna en Benjamin Franklin och en Thomas Paine också, men åtminstone en Jefferson.

Jag har samlat några citat av Jefferson – läs dem gärna, och se hur tidlösa de är, och hur intressant det politiska livet skulle kunna vara i Sverige, om fler faktiskt försökte leva efter dessa principer…

A wise and frugal government, which shall leave men free to regulate their own pursuits of industry and improvement, and shall not take from the mouth of labor and bread it has earned – this is the sum of good government.
– Thomas Jefferson

All tyranny needs to gain a foothold is for people of good conscience to remain silent.
– Thomas Jefferson

As our enemies have found we can reason like men, so now let us show them we can fight like men also.
– Thomas Jefferson

Every citizen should be a soldier. This was the case with the Greeks and Romans, and must be that of every free state.
– Thomas Jefferson

Experience hath shewn, that even under the best forms of government those entrusted with power have, in time, and by slow operations, perverted it into tyranny.
– Thomas Jefferson

For a people who are free, and who mean to remain so, a well-organized and armed militia is their best security.
– Thomas Jefferson

My reading of history convinces me that most bad government results from too much government.
– Thomas Jefferson

I know of no safe depository of the ultimate powers of the society but the people themselves; and if we think them not enlightened enough to exercise their control with a wholesome discretion, the remedy is not to take it from them but to inform their discretion.
– Thomas Jefferson

I own that I am not a friend to a very energetic government. It is always oppressive.
– Thomas Jefferson

Information is the currency of democracy.
– Thomas Jefferson

One man with courage is a majority.
– Thomas Jefferson

That government is best which governs the least, because its people discipline themselves.
– Thomas Jefferson

That government is the strongest of which every man feels himself a part.
– Thomas Jefferson

Timid men prefer the calm of despotism to the tempestuous sea of liberty.
– Thomas Jefferson

When the people fear their government, there is tyranny; when the government fears the people, there is liberty.
– Thomas Jefferson

We hold these truths to be self-evident: that all men are created equal; that they are endowed by their Creator with certain unalienable rights; that among these are life, liberty, and the pursuit of happiness.
– Thomas Jefferson

Dekorrand

Explore posts in the same categories: Bloggar, Frihet, Internet, Lagstiftning, Libertarianism, Livsåskådning, Politik, Samhälle, Yttrandefrihet

Etiketter: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

10 kommentarer på “Ett moraliskt lågvattenmärke”

 1. Caspian Says:

  1984 är inte långt bort…

  Det finns ju redan (eller åtminstone har funnits?) planer på att införa Orwells idé med krimtänk – alltså tankebrott. Eftersom en tanke per defintion inte kan bevisas leder det till en godtycklig domstol. Sätt det tillsammans med total övervakning och registrering av allt. Alla åsikter, all kommunikation, alla handingar.

  Ironisk att de väljer att kalla syftet ”terrorbekämpning”…

 2. Dick Says:

  Jag har ett förslag som vore enkelt att realisera. Alla vi som protesterar mot regeringen Fredrik 1984 Reinfeldts införande av FRA-lagen kan visa det genom att bära en vit armbindel. Det vore ett symboliskt värde i det mer än att vi visar vårt missnöja, det skulle också visa de tydliga parallellerna med Östeuropa och t ex Solidarnocs kamp i Polen och den oranga revolutionen i Ukraina. Jag bär fr o m nu vit armbindel.


 3. Ja, det är ju en kreativ tanke. Svart skulle också funka, som ett sorgeband för demokratins död.


 4. Nej nej nej! En armbindel skall naturligtvis ha den här symbolen.

 5. Dick Says:

  Anledningen att färgen blev vit var att flera demonstranter igår klätt sig i vitt, och Björn, även om jag gillar symbolen så skulle den stöta alltför många. Om vi blir många som bär armbindeln så kommer det uppmärksammas och synas. En vit armbindel stöter inte någon.


 6. […] konsekvenser: Sixdays, Mutualism, Deep.edition, Johan Ingerö, Andra sidan, Oscar Swartz, Tantra Blog, Louise P, Thomas […]


 7. Det du tar upp i inledning är jätteviktigt. Samtalade om just detta i morse. Vi måste börja förstå vikten av integritet och prata om vad integritet innebär. För många medborgare är det inte självklart att man inte svarar i någon annans telefon eller att man inte går igenom sin partners sms. Här finns samma rent-mjöl-i-påsen-debatt, den som inte visar sin flickvän/pojkvän sina sms har naturligtvis någonting att dölja. Kan medborgana så kan staten.


 8. Björn – jag höll på att skratta ihjäl mig när jag såg m-bilden.
  Dråpligt och fräckt.

  Samtidigt måste jag hålla med Dick om att den symbolen i grunden är negativ, och därför ingen bra symbol för ett positivt arbete. En armbindel är bättre.

  Dick – jag instämmer med konsekvensen i att ha en vit armbindel, men samtidigt tycker jag att en svart armbindel är bättre av den enkla anledningen att svart bindel traditionellt betraktas som en sorgsymbol i vår kultur. Dessutom är svart något mer diskret, särskilt i kontrast mot mörka kläder. Så jag tror på svart.

  Johanna – ja, det verkar som att många helt enkelt inte har förstått hela grejen med integritet. Jag är själv en väldigt öppen person, inte särskilt hemlighetsfull, berättar mycket om mig själv på mina hemsidor och bjussar även väldigt mycket på mig själv i andra sammanhang.
  MEN – det är alltid på mina egna villkor.
  Det är JAG som avgör var, när eller hur jag vill bjuda på mig sjäv, vad som ska förmedlas eller ej, i vilket sammanhang och till vem. Och detta är oerhört viktigt att framhålla.

  Det största problemet med en sån här övervakning är att folk börjar censurera sig själva, passa mer noggrant vad de säger och gör, eftersom de inte själva har kontrollen över vem som lyssnar eller ser. Till slut kan detta få oöverblickbara konsekvenser, i att folk förminskar sig själva mer och mer i det offentliga rummet.

  Dessutom ser vi att det blir allt lättare att fälla personer för ”kriminella tankar”, vilket förstås är en skandal i varje rättssamhälle.


 9. […] websurfning, SMS och mobilsamtal. Joshens bloggpost är helt i linje med min egen bloggpost “Ett moraliskt lågvattenmärke“, i vilken jag gör jämförelsen med att läsa sin partners eller sina barns brev och […]


 10. […] rota i någons handväska är ett moraliskt lågmärke, likställt med vad FRA-lagen försöker tillåta. Visa […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: