Gud bevare mig för änglar!

angels

Det julpyntas – i hemmen och i skyltfönstren – och då kommer de alltid fram. Ni vet, de där eteriska, genomskinliga, tjänstvilliga, könlösa, genomgoda, ständigt leende, tröttsamt slisksentimentala flygande väsen som man kallar änglar. Vi formligen översvämmas av dessa vingförsedda väsen, givetvis endast i syfte att vi ska köpa mer dyrt skräp att lägga under granen.

angelanimatedIbland slår sentimentaliteten över ordentligt, ni vet, den där typiskt kristna, gråtmilda kvasigulligheten, som man vanligen hittar i julkrubbor, ikoner och bilder med gråtande barn. Änglar, änglar, änglar. Hjälp! Och så förstås i juletid, företrädesvis i julskyltningen. Numera har dock det kyska i änglaidentiteten tänjts ut lite, så även en skyltdocka i utmanande raffset kan få vara ängel – bara hon har vingar.

New Age-svängen verkar helt besatt av änglar, och erbjuder änglakort, änglahealing, änglamassage, änglakanalisering och gud vet vad skit folk hittar på. Allt detta som någon form av steriliserad kristendom och ljusdyrkan, vanligen baserad på skräck för det jordiska, det mörka, det kroppsliga.

victoriassecret_angel1Själv använder jag oerhört sällan begreppet ängel. Det är lite för kristet för min smak (ja, den ger sig inte helt, min kristofobi), och dessutom tycker jag att det finns intressantare ord, som t.ex. diser, devor, gudinnor – bara som smakprov.
Får jag en dotter till kanske hon får heta Disa – Gudinna på fornskandinaviska. Freja (Vanadisen) är den främsta bland diser, och har ett antal diser i sitt följe.
Deva, eller devi, har samma betydelse på sanskrit. På det senare språket skulle väl apsara (himmelsk danserska) eller devidasi (tjänarinna till gudinnor) komma närmast det vi anser vara änglar, antar jag. Fast jag föredrar förstås en himmelskt dansande apsara framför en fladdrig och skör ängel…

Men mitt främsta motstånd mot begreppet ängel är att det finns inbyggt en rangordning, där änglarna alltid är underordnade ett högre, gudomligt väsen. Det känns väldigt statiskt i min begreppsvärld. De ska vara söta och snälla, och göra goda gärningar, och alla blir tårögda och tacksamma. Och deras främsta uppgift är att sjunga Herrens lov i kör. Urk.

Att ge sin dotter namnet Engla tycker jag är patetiskt och tröttsamt. Hur fan ska man leva upp – eller ner – till det? Man får för det första inte bli boss, inte högsta hönset. Det är helt uteslutet. Man ska städa undan och servera kaffe och göra så fint så fint. Och som belöning får man tanternas förtjusta små utrop – ”åh, du är en ängel…!” Dubbel-urk.

three_goddesses

Min tolvåriga dotter heter Indra Matilda Freja Fredrika. Det kallar jag namn. Två gudanamn, från olika Pantheon, och så Matilda som betyder segerrik, och Fredrika, som betyder fredsfurstinna. Det du! Hon kan bli vad som helst. Ingen jävla ängel som fladdrar runt lite gulligt med transparenta, vitskimrande vingar. Sånt passar för små puttitnuttiga sex- till åttaåriga flickor – inte för vuxna kvinnor med hjärna, muskler, fitta, vilja och ambition.

Vad vi behöver mer av i världen är inte änglar – vi behöver Gudar och Gudinnor, kraftfulla, starka, strålande personligheter med gränslös skaparkraft, integritet, generositet och strålglans. Vi behöver verklig power, devashakti, gudakraft och gudinnekraft, initiativ och jävlaranamma. Inte behagfullt, tjänstvilligt, eftergivligt fladdrande. Vi behöver Män och Kvinnor som verkligen är Människor, starka i sin egen identitet och natur. Detta är det största miraklet av dem alla. Att vara sig själv, i all sin kraft och makt.

Vågar du vara en sådan människa?

two_goddesses

”Never mind the angels – give me a real woman – a true Goddess”

Dekorrand

Explore posts in the same categories: Jämställdhet, Kristendom, Livsåskådning, Paganism, Religion, Shamanism, Tantra

Etiketter: , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

10 kommentarer på “Gud bevare mig för änglar!”

 1. Josef Boberg Says:

  ”Vad vi behöver mer av i världen är inte änglar – vi behöver Gudar och Gudinnor, kraftfulla, starka, strålande personligheter med gränslös skaparkraft, integritet, generositet och strålglans. Vi behöver verklig power, devashakti, gudakraft och gudinnekraft, initiativ och jävlaranamma. Inte behagfullt, tjänstvilligt, eftergivligt fladdrande. Vi behöver Män och Kvinnor som verkligen är Människor, starka i sin egen identitet och natur. Detta är det största miraklet av dem alla. Att vara sig själv, i all sin kraft och makt.

  Vågar du vara en sådan människa ?” – slut citat.

  Wi är ALLA både i grunden och helt oförstörbart sådana människor – men Wi har nästan ALLA glömt bort det, tyvärr tyvärr… 😥


 2. Skönt skrivet! Innan jag blev förälder visste jag att blev det en knodd någon gång i framtiden så skulle det bli en Victor. Ett par minuter efter födseln så hade jag förlikat mig dels med att det inte blev en Victor och dels att Victoria var helt jäkla uteslutet då jag ville kunna titta på min dotter utan att associera henne till familjen Bernadotte… Det blev ett bra namn ändå till slut även om det inte hade samma klang som Victor. 🙂


 3. Kul! Jag undrar förstås vad för namn det blev till slut…
  Jag har också en gosse som först fick heta Victor, men det blev Leonard. Han heter förivsso Carl Victor Leonard, men tilltalsnamnet blev Leonard. Intressant det där med namn, och vad för slags affirmationer de inbjuder till. Jag har två bekanta som heter Kristoffer – tänk på den.
  Krist-offer. Inte så kul… Då är förslagsvis Björn bättre. För att inte tala om Tor.

 4. Josef Boberg Says:

  Om bakgrunden till varför de djävulska religionerna * fick ”HJÄRNGREPPET” * över mänskligheten för ca 6 000 år sedan, tyvärr tyvärr… 😥

  Lösningen ?

  Tja – faen vet – men måhända någonting åt det här
  hållet, kanske… 💡

 5. Christine Says:

  Mina barn har många namn, men var sitt på sin fars indianspråk quechua, den ena heter Sumaq Wayta (=vacker blomma) och den andra Kusi Coyllur (=glad stjärna). Jag fick inte ha det som tilltalsnamn för maken tyvärr. Deras tilltalsnamn är namn som verkligen passar dem. Jag heter tyvärr Christ-ine, fattar inte vad mina strikt ateistiska föräldrar tänkte med när de gav mig mitt namn….Har aldrig funderat på att byta, snacka om krångel!
  Tack för klokt inlägg!


 6. Ja, det var vaerkligen vackra namn – Sumaq Wayta låter verkligen underbart.
  Du påminner om vikten av namnets innebörd också, och det tycker jag är essentiellt.
  Vi bär så mycket i våra namn.

 7. Mia* Says:

  Jag visste väl att jag gjorde rätt som sparade läsningen till senare snarare än att bara markera dina inlägg som lästa – slutklämmen var precis vad jag behövde just nu. Tack för den stärkande inspirationen!


 8. Åh, tack själv för din vackra respons! Det värmer!


 9. […] till kristen-Domens vansinnes-missionerande HÄR samt allmänt sett religioners HÄR, HÄR, HÄR, HÄR, HÄR – och framförallt […]

 10. Tuva Hasina Titchnjatanja Says:

  Jag håller med fast jag tänker ändå döpa ett barn till något med ängel (jag tycker man då är vacker och underbar)


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: