Mer kontroll – 1984, here we come!

Vägtunnel
Distans
För några år sedan var det väldigt populärt med ”nätverksföretagande” som egentligen var en slags pyramidspel – ”värva några som i sin tur värvar”, och ”sälj den här fina hälsoprodukten”, ”tjäna pengar på ingenting” eller vadhelst för skit det nu handlade om. Jag blev lurad att komma på några sådana informationsträffar, och jag blev mer förbannad för varje gång. En sak som utmärkte dessa träffar var att den som berättade sade att ”detta är inte ett pyramidspel” – då visste jag helt säkert att det var ett pyramidspel. Sista gången jag var på ett sådant möte skällde jag ut informatören efter noter och gick därifrån. Sensmoral: när någon är övernitisk i att berätta att något INTE är på ett visst sätt, kan man vara säker på att det är just det.
Distans
Nu vill Vägverket ha fler kameror på våra vägar, och de ska fotografera ALLA bilar som far förbi. För att processa all denna data krävs en databas. Så nu ska vi hamna i ytterligare register allihop, och våra liv ska ytterligare kunna kartläggas av för oss helt okända människor i myndighetspositioner. Vill vi det? I George Orwells bok 1984 (som skrevs 1948) beskrivs ett kamerasystem som finns i varje människas hem, och registrerar allt som sägs och görs. Vi kommer allt närmare denna skräckvision, med varje beslut som gör oss mer övervakade än tidigare. Och samma fenomen upprepar sig igen. Varje gång det kommer nya övervakningsmöjligheter finns det duktiga idioter där som övertygat mässar om att ”detta kommer inte att missbrukas” – och varje gång tänker jag ”nu ljuger de igen”. Eftersom alla poliser är mer eller mindre övertygade om att alla är potentiella brottslingar, kan man vara säker på en sak – finns det ett sätt att övervaka folk, och därmed underlätta sitt eget arbete, så kommer garanterat ett stort antal poliser att göra det, oavsett om det finns paragrafer mot det eller ej.
Distans
De allra största idioterna är de som säger ”om du är laglydig så har du inget att oroa dig för” – så hette det i DDR, Maos Kina och Sovjetunionen också. I Tomas ”Stasi” Bodströms Sverige är alla granskade, och vilka idiotiska lagar politikerna än bestämmer sig för att införa, blir vi alla kontrollerade ända in i sovrummet, så att vi ska fortsätta vara laglydiga. Så får man ett skrämt folk, en population av hukande ögontjänare, och politikerföraktet ökar dag för dag.
Distans
Eller för att citera Skeri, en annan bloggare som skriver om samma ämne:
”‘Om du har rent mjöl i påsen…’ ska du ge f*n i! Bara för att jag inte snortar kokain på toaletten betyder inte det att det är OK att min chef installerar en filmkamera där för att verkligen kunna se att så inte är fallet.”
Distans
När nazisterna tågade in i Holland hade de en väldigt lätt uppgift att plocka upp alla judar. I alla personregister fanns nämligen religionen inskriven, bland andra fakta. Det skulle ju aldrig missbrukas av holländska myndigheter. Eller hur? Så det var bara att ta med sig rullorna och plocka in folk. Holland blev judefritt fortare än kvickt.
Distans
Det kan låta överdrivet att ta sådana exempel, men vi vet faktiskt inte hur alla dessa personuppgifter kommer att användas. För varje brukare finns det också en missbrukare. Vi borde bli bättre på att skydda vår integritet. Vi borde bli lite mindre aningslösa och godtrogna. Vi ska inte lita på att kunskap om oss enskilda personer inte kommer att missbrukas. Utgå istället från att myndigheter missbrukar sin makt. Det är om inte annat ett mer realistiskt antagande än att de alla vill oss gott hela tiden, och respekterar våra privatliv.
Distans
Det är dags att göra uppror mot maktmissbruket. I varje bil bör ingå standardutrustningen bredbrättad hatt och stora solglasögon, så att föraren inte blir igenkänd i kamerorna, och varje bilist bör köpa reflekterande film till sina nummerskyltar, så att kamerorna inte kan registrera numret. Om vi medborgare sedan gör vår plikt mot det riktiga samhället – alltså varandra, inte staten – så sprayar vi förstås för alla kameralinser överallt. Civil olydnad kan ibland vara en mycket bra sak.
Distans
elakapolisen.jpg

Dekorrand

Explore posts in the same categories: Frihet, Politik

Etiketter: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 kommentarer på “Mer kontroll – 1984, here we come!”

 1. Nils Says:

  Bra artikel!

  Vi har ett problem i Sverige som består i att VÄLDIGT många (säkert över hälften av befolkningen) ser den ökade övervakningen som något positivt. Jag talar givetvis om alla dom som ”inte har något att dölja”. Jag har försökt hitta artiklar som kan övertyga dessa individer om att ökad övervakning och kontroll är negativt, inte positivt. Det här är sådan artikel som kan få folk att byta åsikt i övervakningsfrågan. Tack!

  Hälsningar
  Nils


 2. Tack för din kommentar. Ja, det är ett stort problem att så många inte ser det som ett problem. En allvarlig aspekt av detta är den kronocentrism som utmärker argumentationen – många tror att vi lever i den bästa av världar, och att allting är precis så bra som det kan bli – och detta gäller då förstås även den världsbild som är allmänt rådande i samhället nu. Men om man har avvikande åsikter och idéer, som går rakt emot det politiska etablissemanget IDAG, så blir det i Bodströmsamhället mycket, mycket svårare att utveckla och arbeta för dessa idéer. De kan ju vara olagliga. Jag tänker t.ex. på sexualpolitiken, som ju omfattar t.ex. prostitutionslagstiftning och kopplerilagstiftning. Detta är ideologiska, moralistiska lagar, men så fort någon bryter mot en lag är ju han/hon en brottsling, och då är det O.K. att övervaka den personen ända in i analen.
  Det är farliga vägar vi är ute på. Måtte folk se och förstå det innan det blir för sent…


 3. […] någon som på ena eller andra sättet skulle kunna använda dem mot mig är tämligen liten. Det trodde antagligen invånarna i Holland mellan världskrigen också. Efter andra världskriget var […]


 4. […] vi också tänka på att vår registreringsiver är mumma för en framtida ockupationsmakt. Minns Holland och naziockupationen. Vågar du sätta pengar på att något liknande aldrig kommer att hända […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: