Bara bröst

Bara bröst i soffan
Distans
När jag var en mycket ung man, i början av 1980-talet, var synen på nakenhet och sexualitet avsevärt liberalare än den är idag. På vilken badstrand som helst kunde man se att jämställdheten beträffande bar överkropp var i det närmaste total. Topless var det vanliga, och de flesta kvinnor och flickor köpte inte ens en bikiniöverdel, för den använde man ju ändå inte. Bara en och annan gammal tant ihärdade i att hälla ner sina tuttar i en BH.
Distans
Sen kom AIDS. Och Kristdemokraterna. Jag vet inte vilket som var värst. Eller förresten, jo det vet jag förstås. Kristdemokraterna har gjort avsevärt större skada här i Sverige med sin repressiva 1800-talspolitik än vad det lilla AIDS-viruset någonsin skulle kunna komma i närheten av.
Distans
Så fick vi en nymoralistisk trend, som dessutom förstärktes av den USA-importerade, bisarra extremfeminismen a la Dworkin/McKinnon, vilket resulterade i en ohelig allians mellan högerextrema, kristkonservativa krafter och frustrerade vänsterpuritaner. Och så som lite grädde på moset har vi ytterligare lite mer USA-import – kristen amerikansk moralism i största allmänhet – det slags moralism som gör att en (kvinnlig) bröstvårta kan väcka skandal och krav på miljondollarskadestånd. Och det har som sagt smittat av sig på lilla Sverige. Nu ses nakenhet som snuskig objektifiering, farlig och exploaterande, hemsk och omoralisk.
Distans
Men det finns andra feminismer än den rabiat sexualneurotiska manshatarextremismen, andra sätt att tolka feminism. Och tur är väl det. Den helt nya organisationen Bara Bröst, t.ex. På sätt och vis är detta uttryck för feminism också en USA-import (som även spritt sig till Kanada), men fan så mycket mer livsbejakande och konkret än Dworkin/McKinnon-falangen.
Distans
Det hela började med att några kvinnor badade utan bikiniöverdel på ett badhus, vilket resulterade i att badvakterna stoppade dem och gav dem valet att klä på sig eller lämna badhuset. Så de lämnade badhuset, och anmälde badhuset till JämO för könsdiskriminering. Men eftersom denna organisation Bara Bröst är en alldeles äkta gräsrotsrörelse, skapad av alldeles vanliga kvinnor, finner den föga gehör hos politiker och myndigheter. JämO bestämde sig t.ex. för att INTE driva en anmälan mot badhuset Fyrishov vidare till rättegång, vilket Expressen förvisso tyckte var fegt. Här har vi ett klockrent exempel på ren könsdiskriminering, och JämO backar. Skräp, JämO!
Distans
I New York är det tillåtet för kvinnor att vara barbröstade, åtminstone på alla ställen där män får vara det också. Nu snackar vi alltså inte bara badhus, utan ute på stan. Se fotografen Jordan Matters underbara bilder av kvinnor i New York, i bildserien uncovered – så skulle det kunna se ut i Stockholm också, om kvinnor blev respekterade i högre grad, som just kvinnor.
Distans
Det är så tragiskt och onödigt att en viss tolkning av feminism skall bidra till att feminismen biter sig själv i arslet, genom att avsexualisera kvinnorna, beröva kvinnorna rätten att få vara sexiga, sexuella och kroppsliga. Ja, visst är kvinnokroppar attraktiva för oss män, men det ska väl inte behöva vara ett argument mot att kvinnor ska kunna klä sig – eller klä av sig – på samma villkor som män? Män är också sexuella varelser, som kan upplevas som sexuellt attraktiva och stimulerande för kvinnor – och det är uppenbarligen helt O.K. Men kvinnor är ju offer för objektifierande män, och så kan vi inte ha det. Eller?
Distans
Bara Bröst är enligt min mening en toppengrej, en verklig fråga med högst konkret innebörd. Ja, jag förstår att många kommer att tänka ”typiskt karlar, han vill bara glo på tuttar” – och om så vore, vari låg felet? På vilket sätt är det fel eller farligt att vi män tycker om att titta på vackra kvinnor? Vari ligger problemet?
Det man borde fråga sig är – hur påverkar det kvinnorna, att bli diskriminerade? Hur känns det för kvinnorna att beraktas som så farliga och otäcka att de måste täcka över sina behag? Hur känns det för männen att alltid bli betraktade som okontrollerade sexgalningar, som inte kan behärska sig vid åsynen av blottade bröst?
Distans
Om någon kan ge mig en bra förklaring på varför det är O.K. för män att vara barbröstade offentligt, men inte för kvinnor – skriv gärna till mig och berätta. Jag förstår verkligen inte varför.
Distans
Bara bröst

Dekorrand

Explore posts in the same categories: Feminism, Jämställdhet, Yttrandefrihet

Etiketter: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

6 kommentarer på “Bara bröst”

 1. Dick Says:

  Detta med denna puritanism är bara ytterligar ett utslag för hur djupt vi sjunkit i moralträsket.

 2. tantrikblog Says:

  Ja, moralträsk är det sannerligen. Och ingen har något att vinna på det. Alla bara mår sämre, och maktens män och kvinnor har ytterligare ett medel att manipulera och styra folk.

 3. Henric Says:

  Vad finns det för stöd för antagandet att den av Dworkin och McKinnon influerade radikalfeminismen hade just något med nymoralismens framväxt att göra? Snarare var det väl det motsatta, att den redan rätt etablerade nymoralismen gjorde att denna tolkning av feminism nådde viss framgång, framförallt i slutet av nittiotalet. Som mycket engagerad i yttrandefrihetsfrågor i början av nittio så minns jag att till exempel antiporrörelsen var ganska försiktiga med att skylta med sin eventuellt feministiska agenda. Jag kan för den delen heller inte minnas att jag skulle ha stött på några dworkin-anhängare eller ROKS-personer som varit speciellt kritiska till toplessbad…

  Tror mycket mer på ”AIDS-förklaringen”, när jag jobbade som lärare 89-92 så slogs jag av hur otroligt obehagligt sexualmoralistiska männen var redan i sjunde klass. Jag kände nästan inget släktskap mellan dem och hur vi själva var som unga och vilka värderingar vi hade i motsvarande ålder.


 4. […] katt bland dessa politiska hermeliner, var bl.a. att jag redan i början av januari skrev ett blogginlägg om det här med bara bröst, i vilket jag då förstås försvarar kvinnors rätt att själva […]


 5. […] Bara Bröst-kampanjen med sina aktioner uppmärksammade en klockren könsdiskriminering gällande badhusens klädkoder (vilket det förstås är!), så avfärdade han det som ingenting, […]


 6. […] Bara Bröst-kampanjen under hösten och vintern, som jag ju själv har skrivit en hel del om, så blev jag av en av våra kursdeltagare tipsad om ett fint exempel på hur man […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: