Att försvara vårt kulturarv

Torshammare med Tyrruna på regnbågsflagga

Så var det då återigen dags att försvara ett kulturarv. Vi hedningar slogs för Mjölner på 1990-talet, och den striden vann vi. Men nu är det dags igen, som sagt. Den nazistiska grupperingen NMR (Nordiska Motståndsrörelsen), de där flaggviftande dilettanterna i fula kläder, frustrerade klantarslen med låg IQ, som fick massor av media när de dök upp i Almedalen, har valt att använda runan Tyr som sin symbol.

NMR fanborg i Almedalen 2017

Som ett eko i dalen dyker den populistiska, politiska eliten och megafonmedia utan hjärna också upp och exploaterar runan, genom att skrika högt att Tyrrunan är nazistisk. Detta är förstås historielös idioti, och respektlös okunskap. Så det blev dags för att skriva en protestartikel, något som Svenska Dagbladet omedelbart gillade, och lade ut artikeln så fort de kunde, redan den 29 september, dagen före en stor nazistisk demonstration i Göteborg. den 30 kom artikeln även ut i papperstidningen. Aftonbladet ville också ha artikeln, men SvD kom före. Kul att vara lite populär nån gång då och då.

Det var jag som skrev artikeln, men jag fick med mig flera undertecknare – nuvarande ordförande i Samfundet Forn Sed Sverige, rådsgydjan samt tre tidigare ordförande (mig inkluderad). Fin uppställning, med andra ord.

Här följer artikeln:

tunn linje

SvD september 2017 om Tyrrunan

”Tyrrunan är inte en nazistisk symbol”

För oss nordiska hedningar är runorna värda respekt och vördnad. Vi blir arga och kränkta när omgivningen går på nazisternas hatiska propaganda, och tror att de har rätt att äga våra symboler – som vi ser som goda och kraftfulla, skriver representanter för Samfundet Forn Sed Sverige.

DEBATT | NAZISTER
På 1990-talet började flera nynazistiska grupper använda fornnordiska symboler, i tron att de kunde göra dem till sina egna. Då handlade det framför allt om Mjölner – Tors hammare – och vissa runor, som till exempel Odalrunan. Flera journalister talade vitt och brett (och felaktigt) om att torshammaren var en nazistisk symbol, och vissa ropade på förbud. Detta stötte lyckligtvis på patrull. De flesta som gått i svensk skola vet nämligen att Tors hammare inte alls är en nazistisk eller rasistisk symbol, utan en god symbol för gudomligt beskydd mot nidingar och illdåd, samt mot missväxt och dålig skörd.
Debatt

Samtidigt som historielösa och obildade opinionsbildare satt i tv-rutorna och ondgjorde sig över fornskandinaviska symboler, blev torshammaren Sveriges vanligaste smycke. Guldfynd sålde Mjölner på löpande band. Vanligt folk gick inte på propagandan, gjorde en tyst revolution och försvarade hammaren mot att kidnappas av nazisterna – genom att bära den. Samma fenomen skedde med svenska flaggan, som under en tid uppfattades som närapå direkt rasistisk, togs tillbaka med råge efter ett Fotbolls-VM, där Sveriges framgångar gjorde att glada sportentusiaster fyllde parker och torg med svenska flaggor. Efter den manifestationen blev det svårt för hatiska grupper att göra anspråk på flaggan.

Nu ser vi samma sak hända igen. Fast nu är det Tyrrunan som blivit den ”nya” symbolen för ondskan. Tyrrunan är å ena sidan bara ett gammalt skrivtecken, men den representerar också guden Tyr, som står för rättvisa, rättssäkerhet, sanning, mod, rättrådighet och självuppoffring för det allmänna goda. Tyr offrar sin hand i Fenrisulvens gap, för att det ska gå att fjättra den glupande hungriga och ständigt växande ulven, och därmed rädda världen. Tyr står på intet sätt för de destruktiva och våldsamma värderingar som nazister gärna omfamnar. Att tro att runor är nazistiska för att nazister använder dem är lika dumt som att tro att man är nazist om man kör Mercedes, har en diskmaskin från Siemens och kläder från Hugo Boss.

Ja, nazisterna på 1930-talet använde runor, svastikan, och flera andra kraftfulla symboler, som i de kulturer symbolerna stals från generellt representerar något gott. Men det gör inte att symbolerna är nazistiska i sig. Bara om man låter dem ta dem. Men man ska inte ge bort makten över uråldriga symboler till folk som använder dem i mörkrets och skräckens tjänst. Mjölner, valknuten, runorna, är kraftfulla symboler, och därför är det särskilt viktigt att inte demonisera dem, eftersom det är just det dessa ondskans lakejer önskar.

För oss nordiska hedningar är runorna värda respekt och vördnad. Vi som aktivt praktiserar den forna seden blir irriterade, arga och med all rätt kränkta – inte främst på grund av nazisternas tilltag, utan för att omgivningen så lätt går på deras hatiska propaganda, och tror att nazisterna har rätt att äga våra symboler, som vi uppfattar som goda och kraftfulla. En bättre väg är att inte låta nazisterna vinna, inte förbjuda symbolerna – vi tar dem tillbaka. Vrid runorna ur händerna på nazisterna, genom att använda dem – med respekt, tolerans och kärlek.

Bruse LF Persson
ordförande i Samfundet Forn Sed Sverige

Emma Hernejärvi
rådsgydja i Samfundet Forn Sed Sverige

Carl Johan Rehbinder
tidigare ordförande i Samfundet Forn Sed Sverige

Henrik Hallgren
tidigare ordförande i Samfundet Forn Sed Sverige

Mikael Perman
tidigare ordförande i Samfundet Forn Sed Sverige

tunn linje

Läs artikeln på Svenska Dagbladets egen hemsida! »

Dekorrand

Explore posts in the same categories: Asatro, Dagstidningar, Historia, Kultur, Livsåskådning, Paganism, Politik, Religion, Samhälle

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

9 kommentarer på “Att försvara vårt kulturarv”

 1. Mvh Skogåsbon Says:

  Oseriöst att säga Nazistisk i en debattartikel, eller i vilken artikel som helst, otroligt oseriöst, och en sådan artikel kan man inte ta på allvar!!
  Nazist är ett skällsord, för att smutskasta National Socialismen.
  Vad är hatiskt i National Socialismen?
  Oseriöst att alltid hävda att det man är emot, eller inte vet någonting om, att alltid säga att det är hat.


  • Men lilla, lilla du – till att börja med är begreppet ”nazism” just en förkortning av begreppet nationalsocialism. Känner du över huvud taget till begreppets historia? NSDAP?

   Nationalsocialism ÄR nazism. Så enkelt är det.

   Jag har träffat dina kompisar i Visby under Almedalsveckan, och jag har även pratat med flera av dem. Min slutsats är att alla jag har pratat med är urblåsta konspirationsteoridiggare av kalibern Vaken.se, fast med marschkängor.

   Jag ”diskuterade” med NMR-fjantar som stod och trakasserade folk vid Vänskapsföreningen Sverige-Israel, eftersom många NMR-medlemmar också verkar ha anammat en av de centrala delarna av nazismen – nämligen judehat. Och så våldet, förstås. NMR-medlemmar var hotfulla och våldsamma i flera sammanhang i somras i Visby.

   NMR är en nazistisk organisation, vad du än säger.

   • Mvh Skogåsbon Says:

    Kul att man blev kallad liten, det var länge sedan. Tycker du att det var seriöst gjort?

    Nazist är ett skällsord, och jag vet vad det är, just ett skällsord. Skall det vara en seriös artikel, så använder man inte skällsord, punkt.

    Ordet Nazist, hittades på av motståndare till National Socialisterna, för att smutskasta dem, jag tycker du borde ta reda på lite fakta.

    Det är inte mina kompisar!!!
    Jag känner inte någon av dem, jag vill bara att rätt skall vara rätt.

    Jag har däremot lyssnat och läst mycket, av vad dom själva säger, skriver och står för, och jag kan konstatera att slaskmedia ljuger någonting kopiöst om NMR.
    Jag skulle vilja se en riktig livesänd debatt, med NMR och några som är emot dem, det vore intressant. Det borde inte vara så svårt att vinna en sådan debatt, för några som är emot dem, om alla NMR:are är så otroligt urblåsta.

    Min erfarenhet av NMR, är att dom är inte hotfulla om andra inte är det, men börjar andra hota dem, så skall dom försvara sig, och det gör dom också, och skall göra.

    Angående judehatet som du påstår, så är det mot sionisterna, dom som sitter i toppen av bankvärlden mm, som dom inte gillar, och fler och fler i världen börjar förstå detta dilemma. Det är många judar som är sionister.

    Det finns judar som inte heller gillar sionisterna, och det är inte enbart judar som är sionister, det är också en missuppfattning från folk.
    Titta på demonstrationerna i Frankrike, där bla. bankerna attackeras, just för att dom styrs av judar, och det har ingenting med själva judendomen i sig att göra.

    Såg en lista på banker som Rothchild skall äga och kontrollera, det var 164 banker i världen, och då snackar jag inte bankkontor. Det säger sig självt, att det inte kan vara bra, att en familj har så mycket makt, som det faktiskt är. (om nu 164 stycken stämmer, har inte kollat det)
    Kan du inte se några problem alls, med att en familj kan ha sådan makt i världen, som det faktiskt innebär?

    NMR är National Socialister, och det är det man skall skriva om man är seriös, vad du än säger.


    • Jag tänkte först inte släppa in fler av dina kommentarer, men så såg jag hur fantastiskt du gör bort dig i ditt infama babbel om judar, sionister, banker, Rotschild m.m. – precis som vilken konspirationsrunkande Vaken.se-filur som helst. Eller som vilken nazist som helst.

     Nationalsocialism och nazism är exakt samma sak. Att nazism har blivit ett skällsord är för att nazism/nationalsocialism (samma sak) är en av världens vidrigaste och mest destruktiva ideologier.
     NMR är nazister, och sen är det inget mer med det.

     Dessutom ljuger du. Eller så är du bara okunnig. Jag såg NMR i aktion i Almedalen, både förra och förrförra året. I somras var de öppet hotfulla och våldsamma, och tog initiativ till det. De ville skrämmas, hota och jävlas. Skitstövlar och rasse-pack allihop.

     Du ifrågasätter om jag är seriös – nå, det är extremt svårt att ta tomtar som du på allvar.

 2. Mvh Skogåsbon Says:

  Jo, just det, lyssna på länken jag skickade förut.


  • Nej. Absolut inte. Jag har viktigare saker att göra, som att peta mig i näsan och klia mig i röven.
   Det har ett högre intellektuellt värde än att lyssna på idioter från NMR.

 3. Mvh Skogåsbon Says:

  Ja du, du skriver i slaskmedia, och det märks.
  Den vidrigaste ideologin är kommunismen, som massmördat absolut mest människor i världen, och den ideologin har du inga problem med, eller hur?

  När det gäller våldet, så är vänstern domabsolut mest våldsamma. Vi har Revolutionära Fronten, Expo som har kopplingar till AFA mm, men dessa våldsverkare har du inga problem med.

  Jag har också tittat på filmer från Almedalen, och du ljuger när du påstår att NMR börjar bråka.

  Kommunismen är det absolut vidrigaste ideologin, som mördat absolut flest människor i världen, och den har du inga problem med.

  Du skriver i slaskmedia, och det finns väl en och annan anledning till att folk kallar det slaskmedia. Dt är fler och fler människor som inte litar på slaksmedierna,, och vems fel är det?
  Det är enbart ert eget fel.
  Fler och upptäcker dessa mörkläggningar och lögner.

  Du har fortfarande inte lyssnat på länken som jag gav dig tidigare, det säger väl allt om er, och er journalister. Ni vill inte veta sanningen.

  vad det gäller NMR, så visste jag inte ett skit om dem, tills för ca. 2 år sedan, när NMR skulle hålla demonstrationen i Göteborg. Jag tittade på nyhetsmorgon, och där hade dom bjudit in Expo för att uttala sig om vad NMR stod för, väldigt konstigt tyckte jag. Varför bjuda in värsta kommunist organisationen för att berätta vad NMR står för, och vad dom vill. Jag trodde då, att dom kanske inte ville uttala sig, utan var en sorts underground organisation.
  Behövde inte söka länge på nätet för att upptäcka att dom hade en presstalesman, och då tänkte jag, varför bjöd man inte in honom, och frågade vad don stod för,

  Då började jag mer och mer undersöka vad NMR var för några, och jag kan bara säga, att slaksmedias bild, den stämmer överhuvudtaget inte alls,
  Varför ljugs det så mycket?

  Om det är som du säger, att det bara är idioter i NMR, varför bjuds dom inte in på en debatt i livesändning, så skulle hela svenskafolket kunna se vilka idioter det är?
  Det ligger en hund begraven här.

  Du kan börja med att ta avstånd från kommunismen, den värsta massmördar ideologin.


  • Innan du börjar anklaga folk för än det ena, än det andra, kanske du borde göra lite research. Du kräver att jag ska ta avstånd från kommunismen. Det visar med all önskvärd tydlighet att du vet ABSOLUT INGENTING om mig. Jag har varit skarpt engagerad MOT totalitära ideologier och organisationer sedan mina spädaste tonår, och det omfattar socialism, kommunism, nationalsocialism, islamism och alla andra likriktande, tvingande kollektivistiska ideologier.
   Och nej, kommunism är inte den värsta massmördarideologin. Nazismen är nog snäppet värre – de fick bara inte lika lång tid på sig. Men de hade teknologin att avrätta många på kort tid.

   En av orsakerna till att jag tycker intensivt illa om totalitära organisationer som NMR, är ju för att de är kollektivistiska och paternalistiska, inte frihetliga på något sätt – det vill säga ganska lika kommunistisk ideologi. Nationalsocialism är detsamma som nazism, och nazisterna var väldigt socialistiska på fler sätt än ett. Jag tycker alltså lika illa om kommunism som nazism, eller andra totalitära ideologier med tvång, våld och likriktning som grund. Samma skit, olika namn.

   Om du gillar nazistiska NMR, och tror att de är motsats till kommunism, så kan det vara nyttigt att veta rent historiskt att nazisterna och kommunisterna låg i luven på varandra på 1930-talets Tyskland – inte för att de var olika varandra, utan för att de var så lika varandra. Båda grupperna hade egen milis, och de slogs alltså för att de var konkurrenter. När det visade sig att nazzarna höll på att vinna, så var det väldigt många kommunister som gick över till NSDAP, för de var ju på den vinnande sidan – och så förskräckligt stor skillnad rent ideologiskt var det ju inte. De var så lika att nazisterna ibland gick under öknamnet ”biffstekar” – bruna utanpå, röda inuti.

   Du säger att du har tittat på filmer från Almedalen. Vojne, vojne. Jag var DÄR, O.K.?
   Jag har nog sett mer av vad de hittar på än du.

   Nu får du sluta tjata ditt trams. Jag släpper inte in mer av ditt okunniga babbel.

 4. Mvh Skogåsbon Says:

  Ok. Jag hade väl ändå inte tänkt att använda detta som ett forum.
  Nu fick jag ett rätt bra svar av dig.

  Jag har inte varit i Almedalen, där vet jag bara vad jag sett på filmerna. Jag har däremot lyssnat på deras radiokanaler och TV utsändningar (på nätet).
  Där framför dom sina ideologier, och som sagt, det stämmer inte vad slaskmedierna skrivit om dem. Jag kan väl hålla med om vissa saker, och andra inte, som med alla partier.
  NMR har också en del saker som aldrig skulle gå att genomföra, även om dom skulle suttit vid makten (vilket inte kommer att ske), är i alla fall min åsikt.

  Anledningen att jag tyckte du kunde lyssna, var för att bilda dig en egen uppfattning, men den kanske skulle störas lite då.
  Som jag sade tidigare, jag visste ingenting om NMR innan Göteborgsdemonstrationen, och tyckte bara att det var märkligt att Nyhetsmorgon bjöd in Expo för att uttala sig, när NMR har en presstalesman. Det är honom dom skulle bjudit in, och eftersom alla i NMR är dumma i huvudet, så skulle det väl vara en enkel match för dom att visa det för hela svenska folket?

  Att du hade skrivit i media, var nog den största anledningen till att jag började skriva här, för det är så mycket fulspel och lögner numera i medierna.
  Nu har medierna det här med klimat hotet, som skall bero på koldioxiden, att vi har tio år på oss att rädda världen, helt otroligt alltså.
  Det största påverkan av jordens temperatur, beror på jordens förhållande till solen, och eftersom jordbanan inte är konstant, så kommer jordens temperatur skifta, och det är ingenting som människan kan göra någonting åt.
  Alla forskare är väl överens om att temperaturen stigit 1 grad på 200 år. Men sedan så går åsikterna isär.
  Det här med flygskatt här kommer ju inte hjälpa någonting allas, vad det gäller CO2, speciellt inte som kineserna släpper ut 50% mer CO2 per capita än oss.
  Ett annat problem, om det nu skulle bero på CO2 utsläppen, så har befolkningsökningen varit sju gånger på 200 år, samt att energibehovet per person ökat med fyra gånger, vilket ger totalt en ökning på närmare trettio gånger mer energibehov nu, än för 200 år sedan.

  Det där TV programmet Ekdal & Ekdal om klimat hotet, var pinsamt att titta på, helt otroligt dåligt. Att man också lyssnar på meteorologer i ämnet, är också pinsamt, för dom har inte rätt utbildning för att kunna förutse framtidens klimatändringar. Dom kan ju knappt förutse vädret från dag till annan.
  Dom riktiga forskarna på området, får inte komma till tals.

  Ja, jag tackar för debatten, och hoppas att du kan få debattera mot NMR folket, i bra samtalston i framtiden. Alla politiska ideologier och partier, behöver motargument, för att folk skall kunna få reda på vad dom står för, och det gäller inom det mesta, även i klimatdebatten.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: