Se upp för moralist-terrorister!

paradiset_vid_ulvsjon

När sommaren äntligen blir just sommar, med sol och värme, vill många njuta av sol och bad. Somliga av oss njuter mest av att möta naturen nakna – som vi föddes in i denna värld. Det mest naturliga sättet att möta omvärlden när den är så välvillig – sol, vind och vatten mot naken hud är en sällsam njutning som kan vara sexuell, sensuell eller rent andlig till sin natur – huvudsaken är att det får oss att känna glädje, närvaro, stillhet, lekfullhet och innerlighet.

cornelisvreeswijk

Om man föredrar att njuta av naturen helt utan kläder, inklusive de där små tygbitarna som många tror att man måste ha, för att vissa onämnbara kroppsdelar helt enkelt bara bär på en skam och fulhet som inte går att bortse ifrån, bör man ha uppsikt över ett alldeles särskilt irriterande fenomen – moralist-terrorister. De där som glor argt på dig och påpekar att det sannerligen inte passar sig att bada naken, och gärna kommer med det där tjatiga nonsensargumentet – ”tänk på baaaarnen!!!” – som om barn skulle ta skada av att se nakna människor. Obegripligt.

naturalskare_2

Dessa förvirrade och dömande individer styrs av sin egen ångest och svåra neuroser, kränker oupphörligen sina medmänniskor med sitt mentala handikapp, och sprider obehag, skam och gift var än de dyker upp. De är på vissa sätt värre än fästingar – som förvisso kan sprida hemska sjukdomar; borrelia, hjärnhinneinflammation, m.m., och i värsta fall ge men för livet – men moralist-terroristerna kan också göra djupa sår i själen, och skada människor kollektivt, med sin moralism, som de vill att alla ska följa. De är som små illaluktande insekter, som i ett ögonblick, ett enda stick, kan förvandla en hel dag av frid och glädje till något skamfullt och surt, och de skadar i längden hela samhället, så länge vi ger dem makten att göra det.

zorn_kullor

Låt inte dessa neurotiker komma undan med sina prussiluskiga oförskämdheter! Be inte om ursäkt! Det bekräftar bara deras vanföreställningar. Gå i svaromål, gärna skarpt – då dryper de av, svarslösa, och man slipper deras sura och direkt skadliga projektioner. Låt inte dessa moralist-terrorister leta sig in i din och dina medmänniskors hjärnor. Det är de som har fel, inte du. Det är de som begår övergrepp när de klagar på din nakenhet – inte du. Låt inte prussiluskorna vinna. Bekämpa de hjärntvättade sedlighetspolisernas stinkande moralismer.

capferret_nakenbad_2

Ifrågasätt dem istället, gå i svaromål – fråga på vilket sätt barn tar skada av att se andra människor nakna. Begär konkreta svar (det finns förstås inga – ingen människa i världshistorien har tagit skada av att se en naken kropp), och förklara sen att det farligaste för barnen är snarare detta skambeläggande moraliserande, och att barn tar mer skada av att INTE se nakna människor – för att inte tala om återkommande anmodan till barnen att de måste skyla sina kroppar – ett effektivt sätt att emotionellt stympa sina barn, och skada dem för lång tid framöver. Som sagt – värre än fästingar.

nakendans

Baddräkter fyller en primär funktion, och det är att skyla de kroppsdelar som samhället har en överenskommelse om att de är skamliga, och att de därför bör döljas. Intressant nog växlar detta över tid. För hundra år sedan ansågs det nödvändigt att ha heltäckande baddräkter, för såväl män som för kvinnor. Lite som dagens ”burkini”. På 1970-talet nådde nakenbadandet en topp, och en bit in på 1980-talet var det högst ovanligt att se kvinnor iförda bikiniöverdel. Barbröstat var det normala, och minimala trosor eller badbyxor – för både män och kvinnor (även männens badbyxor var märkbart mindre – kommer du ihåg ”Speedos”?).

solbadare

De senaste 30 åren har dock samhället rört sig åt ett mer nypuritanskt håll, något jag personligen tycker är väldigt tråkigt. Det finns säkert en bra tanke där någonstans, att man inte ska sexualisera människor när de inte vill bli sexualiserade – men till synes paradoxalt nog kan man som regel uppleva en betydligt mer avslappnad stämning på nakenbad. Ingen har något att dölja, alla kan slappna av och andas fritt. Baddräkter har ofta den paradoxala effekten att sexualisera kroppen mer (vilket är den sekundära funktionen – att just framhäva och sexualisera), eftersom de skyler just de kroppsdelar som vi allmänt förknippar med sex. Skulle vi inget dölja, så finns det inget att ha ångest inför. Vi bara är.

kommer_upp

OBS! Jag förespråkar inte att alla ska bada nakna. Jag förespråkar att du själv ska få välja hur avklädd eller påklädd du vill vara. Tycker du att det känns för intimt att vara naken – ha något på dig. Trivs du med att vara naken – var naken. Det ska bara du avgöra, ingen annan, och ingen har rätt att döma dig. Det kan dock vara bra att vara mentalt förberedd på den här sortens moralattacker, så att man slipper onödigt lidande. Du ska inte ta på dig skuld och skam för deras självvalda lidande.

calle_pa_rygg

Om du så önskar – bada naken. Njut av sol, vind och vatten mot din nakna kropp. Det är din födslorätt.

tunn linje

Mer läsning om nakenhet i det offentliga rummet:

Läs gärna även Charlotte Cronquists bloggtext om dessa sedlighetspoliser.
Veckokrönika: Sedlighetspoliser och nakenbadare
Eller min artikel om nakenhet i Expressen förra sommaren:
Nakenhet är tabu i vår kroppsfientliga kultur
En bloggpost jag skrev 2008, om nakna kroppar:
Nakna kroppar är inte farliga!

Artikel i Expressen Debatt 150716

tunn linje

Läs mer om våra tantriska kärlekskurser på Cirkus Eros!

Kurser med Calle & Jennie Rehbinder!

Dekorrand

Explore posts in the same categories: Andlighet, Frihet, Hälsa, Integritet, Livsåskådning, Nudism, naturism, Personligt

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 kommentarer på “Se upp för moralist-terrorister!”

 1. Bisexlustar Says:

  Klockrent och mitt i prick, detta inlägga borde ingå i skolundervisningen !

 2. Sven Nadholm Says:

  Nja, den historieskrivningen om baddräkter skulle jag vilja kommentera lite grann.

  Rörelsen mot mer puritanism och blyghet är nog betydligt mer rätlinjig över åren och seklerna. Frågan är väl snarare om vi någonsin har varit så blyga som vi är idag.

  Det hela handlar, som jag ser det, om ekonomisk utveckling och högre bostadsstandard, där vi slipper dela vår nakenhet med andra.

  På vikingatiden sov och levde alla familjer på gården i en enda hall. Man kan ju tänka sig hur det lät på nätterna. Där var pruttar och snarkningar, barnaskrik och stönanden från nyproduktionen av barn. Inga avskilda toaletter och ingenstans där man kunde tvätta sig i avskildhet. Där fanns knappast något utrymme alls för blyghet.

  Romarna hade ju sina berömda nakenbadhus och gemensamma lyxtoaletter, där patricierna satt tillsammans på rad med kläderna av och uträttade sina behov. Ingen blyghet där heller.

  Så var det det här med de heltäckande baddräkterna, som ofta påstås vara det ursprungliga badmodet från 1900-talets början.

  Till att börja med ska vi då komma ihåg att det på den tiden inte fanns badrum i någon större utsträckning i privatbostäder, utan man fick tvaga sig naken i gemensamma badhus. Torrdassen hade ofta flera sitsar bredvid varann, men var i allmänhet åtskilda för kvinnor och män.

  När friluftsbadandet fick fart för sådär hundra år sedan, var det ingen som visste vad som var rätt eller fel angående klädseln. På Hotell Fregatten i Varberg har man i rummen och korridorerna ett
  representativt urval av ocensurerade foton från den tiden. Där kan man se att det bland båda könen var minst lika många som badade helt nakna som använde använde heltäckande badkläder. Bland herrarna tycks det vanligaste ha varit badbyxor av det snitt som Carl kallar för ”speedos”. Damernas vanligaste badkläder var den nuvarande hela baddräkten, som inte visar magen.

  Det intressanta med dessa bilder är dock att alla typer av klädsel förekommer samtidigt. Det var både män och kvinnor som badade nakna tillsammans med påklädda, och ingen verkar ha tyckt det var fel. Alla på bilderna tittar in i kameran utan någon som helst blyghet, i en tid som påstås ha varit mycket mer pryd än idag. Varför skulle man vara blyg eller tycka att den ena eller andra klädseln, eller kanske t o m helnaket, var fel, när ingen ännu hade bestämt vad som var rätt eller fel?

  Så småningom verkar dock ett visst badmode ha utkristalliserats. På badbilder från 1930-talet och fram till senaste sekelskiftet, var badbyxor med skärning av typ ”speedos” de vanligaste badkläderna bland herrar. På senare år har yngre män blivit blygare och använder badshorts, för att minska mängden exponerad hud och så att damerna inte ska kunna se konturerna av vad som finns under.

  Bland damerna kom ju tvådelade baddräkter på femtiotalet, och har sedan dess använts tillsammans med hel baddräkt. Toplessmodet för 30 år sedan är väl egentligen den enda gången i historien som badmodet gick mot mindre klädsel. Ordningen återställdes dock snabbt, och nu är som bekant badhusreglerna sådana att damerna är tvungna att speciellt tydligt märka ut sina bröst med färgglatt och tajt tyg.

  Värre tycks det bli i framtiden. I USA har man ännu större bostäder än här i Europa, ofta med flera badrum för ett hushåll, och har därmed kommit att leda prydhetsutvecklingen. Där anses det ofta
  perverst att klä av sig i ett gemensamt duschrum, trots att dessa är separata för damer och herrar. I stället för att klä av sig när man ska duscha, försöker man skvätta in vatten innanför badkläder/träningskläder. Eller ännu värre, man åker hem svettig efter gymmet. Vansinnet har börjat sprida sig till Sverige. Här har jag sett hur yngre killar inte vågar ta av sig kalsongerna innan man
  tar på sig sina badshorts. Sedan ställer man sig i duschen med både kalsonger och badshorts på. Jösses.

  I takt med att resten av världen också får högre bostadsstandard, verkar det alltså som att blygheten bara kommer att öka. Försöker man säga något, får man ofta svaret att detta är senaste modet från USA, och därmed är diskussionen över. De i detta sammanhang betydligt sundare tyskarna och finnarna är tydligen inget att räkna med.

  Nej, det här med att vi skulle ha varit blygare och prydare förr är bara ett minnesfel av typen ”förr i världen kunde man minsann…”. Sådana här minnesfel förstärker bara utvecklingen, som i själva verket går åt rakt motsatt håll i förhållande till vad alla tror.

  Till sist kan jag bara inte låta bli att nämna ytterligare en sådan här historisk utveckling som orsakades av minnesfelet ”förr i världen kunde man minsann…”. Det jag tänker på är långfredagens
  helighet här i Sverige. De mycket stränga regler vi förut hade för hur man skulle bete sig på långfredagen, var specifikt svenska och förekommer inte i något annat land. Det började på 1700-talet,
  när man fick för sig att man i förr i tiden var mycket bättre på att hålla långfredagen i helgd. Sedan blev reglerna bara strängare och strängare, eftersom man hela tiden mindes fel och trodde att det var strängare förr. När det hela nådde sin kulmen kring 1950, var i stort sett det enda man fick göra en långfredag att sitta på en hård pinnstol iförd obekväma kläder. Där någonstans tycks folk emellertid ha fått nog, och under femtiotalet imploderade den här svenska traditionen. I slutet av sextiotalet blev det tillåtet att arrangera dans på långfredagen, och därmed var vi åter tillbaka på 1700-talets (och andra länders) syn på långfredagen.

  Det är något liknande vi får hoppas på när det gäller den tilltagande prydheten. Alltså att folk till slut helt enkelt får nog. Kanske är den här nya rörelsen bland damerna, där man vill ha rätten att på våra badhus bada i badkläder utan överdel, precis som männen, ett första tecken? Hoppas kan man ju alltid.

 3. Josef Boberg Says:

  Utmärkt bra beskrivning av nakenhet.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: