Monopol och förmynderi

systembolaget-butiksbild

Jag är väldigt trött på allt det här tjatet om Systembolagets fantastiska sortiment. Systembolagets sortiment är för det första inte så bra som många påstår, särskilt inte i de mindre butikerna, eller på de mindre orterna. Men problemet är egentligen inte deras sortiment (även om det som sagt ofta har uppenbara brister), utan att det är det enda tillgängliga sortimentet. Det är monopolet som är problemet. Detta statsstyrda monopol gör det väldigt komplicerat att köpa alkoholhaltiga drycker, om man inte bor precis i närheten av ett Systembolag.

Jag bor i Bagarmossen, en liten söderförort i Stockholm, längs med den gröna linjen i tunnelbanan. Bagarmossen har cirka 10 000 invånare, men inget Systembolag. Närmaste t-banestationer längs med samma linje är Skarpnäck, Kärrtorp, Björkhagen och Hammarbyhöjden. Antalet invånare i Skarpnäck uppgår till cirka 11.000, Kärrtorp 4.300, Björkhagen 6.300, Hammarbyhöjden 6.700. Och det är likadant hela vägen – inget systembolag. Vi måste åka till Globen, Gullmarsplan eller Farsta Centrum för att hitta närmaste Systembolag.

Vi snackar alltså i runda slängar 40.000 invånare längs med vår gröna linje – utan systembolag. Så vadå bra sortiment? Vi är ca 40.000 som har INGET SORTIMENT ALLS.

Vinhylla

En del av vin- och spritsortimentet i en vanlig livsmedelsbutik i en mindre fransk stad.

Det skulle vara så mycket trevligare om vårt lokala ICA hade några varianter av vin och annat dryckjom i hyllorna. Då skulle jag kunna göra en rödvinssås när jag vill, eller köpa en flaska kylt rosé den där söndagseftermiddagen då solen gassar och vi vill njuta av en picknick i det gröna. Och så kan man åka till specialbutiker när man vill ha det där lilla extra, sånt man vill lagra. Det går alldeles utmärkt i Danmark och Tyskland (och de flesta andra europeiska länder), så varför inte här?

Hur stor skillnad är det egentligen på tyskar, danskar och svenskar? Kan man leda i bevis att svenskar har påtagligt sämre omdöme och förmåga att ta ansvar för sitt liv och sin hälsa, än förslagsvis tyskar? Skulle inte tro det. Paranoia och kontrollbehov, säger jag.

”Förmynderi – inkörsporten till tyngre former av maktmissbruk.”

– Fritt efter Mattias Svensson

Vad jag först och främst är ute efter är att vi bör betrakta vuxna människor som just vuxna människor. Vi agerar ofta som vi förväntas agera. Om ett helt folk betraktas av ”överheten” som små olydiga barn som måste domineras, och majoriteten av folket ger denna ”överhet” legitimitet, så kommer många att agera just så. Eller i bästa fall bli rebeller, vilket vore helt onödigt slöseri med energi i en mer tillåtande kultur.

Man behöver inte lägga ner Systembolaget. Men ta för helvete ifrån dem detaljhandelsmonopolet, sälj ut och konkurrensutsätt. Hur jävla svårt kan det vara?

Sen kan vi snacka om saken. Skål!

callejenniegos

Bättre än så här kan man nog inte ha det…

Dekorrand

Explore posts in the same categories: drogpolitik, Frihet, Kultur, Lagstiftning, Matlagning, Politik, Samhälle

Etiketter: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 kommentarer på “Monopol och förmynderi”

 1. Lantis Says:

  Det är korkat att vilja ha alkoholförsäljning i livsmedelsaffärer. Anledningen till detta är att ingen livsmedelskedja kommer att kunna erbjuda samma omfångsrika sortiment som systembolaget. Dessutom är det inte troligt att det blir möjligt att få goda viner utanför storstäderna om systembolaget stängs. Dagligvaruhandeln kommer huvudsakligen billiga sälja fylleviner och billig starksprit. Se hur det ser ut i Danmark! Jag har arbetat i Köpenhamn och jag har inte sett någon livsmedelsaffär eller vinbutik som haft sortiment som kunnat mäta sig med det minsta lilla svenska systembolag. Däremot har jag sett hur vissa livsmedelskedjor rear ut överskottspartier. När jag varit i Tyskland, Holland och Frankrike har utbudet varit detsamma. Dessutom kan vi kostnadsfritt beställa från systembolagets hela sortiment för leverans till vilket litet systembolag som helst. Så ser det inte ut utomlands. Om våra livsmedelsjättar får sälja vin och sprit kommer vi snart att kunna läsa reklam om vilka röda lappar som ger mest fylla per krona, men vem kommer att hjälpa oss att få goda viner av olika slag?


  • Då är resten av Europa korkat, och bara Sverige är smarta. Det låter inte så trevligt.
   Och det är förstås inte sant. Du har helt enkelt fel.

   Jag har aldrig påstått att jag är emot Systembolaget. Jag är emot deras monopol.
   Alla andra alkoholmonopol har fallit – importmonopolet, distributionsmonopolet, tillverkningsmonopolet – och allt detta har de facto ÖKAT sortimentet. Den större delen av Systembolagets sortiment är i själva verket inte Systembolagets sortiment. Det kommer från en stor mängd privata importörer, vars produkter Systembolaget är skyldiga att sälja vidare. Dock är de nyckfulla med sina regler, vilket innebär att det finns exempelvis ett antal svenskproducerade ölsorter, som inte går att köpa på Systembolaget – men i tyska butiker.

   Systembolaget kan gärna fortsätta som aktör på marknaden, men med konkurrens. Det kan i själva verket höja Systembolagets kvalitet, eftersom de måste överträffa sina medtävlare, med service, sortiment och kvalitet.

   Att de flesta livsmedelsbutiker inte kommer att kunna tävla med Systembolagets sortiment är för övrigt ett extremt korkat och totalt irrelevant argument. So fucking what? Lokala små matbutiker kan inte tävla med ICA MAXI eller andra jättebutiker. Är det argument mot de små butikernas existens? Nej.

   Vad Systembolagets monopol leder till är istället att många orter inte har något sortiment alls. Möjligen ett ombud, vilket gör att man alltid måste beställa dagar i förväg. Eller så måste man köra till en grannstad – för att köpa en flaska vin? Dumt.

   Och – det där med ”mest fylla per krona”, det är oerhört respektlöst och nedvärderande mot alla som bor i Sverige. Du antyder att vi skulle vara mer omogna, korkade, ansvarslösa och i behov av ledning, än andra européer. Det tror jag inte att vi är.

   Ja, på en fri marknad – vem kommer att hjälpa oss att få goda viner av olika slag? Förslagsvis en stor mängd privata importörer, som du kan beställa från via din lilla ICA-handlare, eller direkt hem med bud. Och om monopolet avskaffas kan säkert din lokala butik se till att det finns ett sortiment som passar en så stor del som möjligt av deras kundkrets.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: