Genusterroristen slår till – manliga psykopater

The Joker

Bara män kan vara psykopater, tydligen. I en artikel i tidskriften MåBra, med titeln ”Signalerna – Är din man en vardagspsykopat?” utpekas män som psykopater. En stor del av artikeln fokuserar på att kvinnor kan råka ut för manliga psykopater. Sällan är inkonsekvensen så tydlig som i denna artikel, för att inte tala om grov sexism riktad mot män.

”Ungefär en av tio människor har psykopatiska drag. Troligen lika många kvinnor som män. En del kvinnor misshandlar och förnedrar sina män. Och barn upplever mer våld från sina mödrar än från sina fäder. Problemet med kvinnliga psykopater är underskattat, säger Inger Wesche:

– De skaffar sig oftast kontroll och makt genom skvaller, manipulation och intriger. De kan använda psykisk terror mot små barn och utnyttja känslomässigt utsatta personer som medhjälpare i mobbningskampanjer.

Artikeln framhåller alltså att även kvinnor kan vara psykopater, lika farliga som män (vilket styrks av mord- och misshandelsstatistik, som radikalfeminister gärna undviker att referera till eftersom den motbevisar radikalfeministernas tämligen överdrivna teorier utifrån könsmaktsperspektivet) – och ändå är rubriken ”Är din man en vardagspsykopat?”.

Intressant nog har artikeln uppenbarligen först haft titeln ”Lever du med en vardagspsykopat” (något man förstår om man läser URL:adressen – ”varningssignalerna-lever-du-med-en-vardagspsykopat”), vilket ju faktiskt är könsneutralt, som sig bör.

Men en sensationslysten rubriksättare har velat göra det hela lite mer dramatiskt, och har därför istället utgått från den falska och sexistiska klichén med mannen som den självklara förbrytaren, och kvinnan som det självklara offret. Ungefär lika falskt som att det bara är män som slår sina partners, eller bara män som är pedofiler.

För att ytterligare befästa den sexistiska glidningen förmedlas i artikeln länkar till kvinnojourer, referenser till mäns våld mot kvinnor etc., men inget om kvinnors våld mot män, inga länkar till mansjourer.

Vad säger vi om det? Lite sexism till kaffet, någon?

Dekorrand

Explore posts in the same categories: Feminism, Jämställdhet, Samhälle

Etiketter: , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

7 kommentarer på “Genusterroristen slår till – manliga psykopater”

 1. Daniel Says:

  Nu är det faktiskt så att den ärftliga sjukdomen Psykopati mest drabbar män precis som färgblindhet. Ja, det är en ärftlig sjukdom. Kvinnor kan självklart bära på anlaget, men sjukdomen manifesterar sig mest på män precis på samma sätt som färgblindhet mest manifisterar sig på män.


  • Varifrån kommer då denna uppgift?

   ”Ungefär en av tio människor har psykopatiska drag. Troligen lika många kvinnor som män.”

  • Hans Malm Says:

   Daniel: Jag är ingen psykolog, men det verkar du inte heller vara då jag råkar veta att det inte finns någon diagnos som går under beteckningen ”psykopati” men du ändå gärna delar med dig av din ”fakta” om denna sjukdom?

  • Aktivarum Says:

   Daniel:

   1) Psykopati är som jag förstått det ingen sjukdom, det är ett samlingsnamn för en viss mängd riskfaktorer som empatistörning, narcissism, grandiositet etc. Psykopati kallar man det när en person samtidigt har ett visst antal samtidigt, det finns alltså ingen fast gräns mellan psykopater och icke-psykopater. De flesta människor har några av riskfaktorerna utan att för den skull vara psykopater.

   2) Är din man en vardagspsykopat antyder inte att de flesta män är psykopater. Det antyder att bara män kan vara psykopater. Oavsett hur den generella fördelningen ser ut så kan DIN fru vara psykopat eller hur? Din fru är inte ”kvinnor generellt”

 2. Micke Says:

  Ja blir man förvånad? Det är ju mer en regel än undantag att män pekas ut som våldsverkare medans kvinnan är det stackars offret.
  Jag vet för jag sitter i den sitsen själv
  Denna artikel borde anmälas som könsdiskriminerande.

 3. crybaby Says:

  vit kränkt man


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: