Hybris och fascism

Jonatan Holst

Hur man känner igen en tvättäkta fascist med vidrig människosyn och gränslösa maktambitioner, i total avsaknad av respekt för människor och deras privatliv – man lyssnar på vad de säger, läser vad de skriver:

”Människor skall inte vara anonyma när de köper varor eller tjänster.”

– Jonatan Holst, presschef på Finansinspektionen, FI.

Detta citat säger allt. Jag ryser av avsmak och indignation. Detta tyder på ett medvetande som genomströmmas av hybris och extremt kontrollbehov – men som helt saknar empati eller tillit till medmänniskor. Den här sortens människor skrämmer mig mer än något annat. Att öppet redovisa en så integritetskränkande inställning, att vilja kontrollera varenda människas privatekonomi ner till minsta bussbiljett, kondom, tuggummi, deckarroman eller skohorn, det är inte acceptabelt på något sätt.

Artikeln som citatet är taget ur har ett par år på nacken (GP 2011), och citatet är taget ur ett sammanhang där Holst refererar till pengatvätt – men frågan är på intet sätt inaktuell – snarare tvärtom, med tanke på alla avslöjanden kring NSA, FRA, Polisen m.fl. Det handlar om respekt för individen. Enligt Finansinspektionen är sådant underordnat. Enligt dem ska ingen kunna köpa ens en bussbiljett utan att staten känner till det. Varför? Vem vill veta allt detta om oss? Till vilket syfte? Vem tjänar på det? Vem skulle ägna sig åt pengatvätt genom att köpa bussbiljetter?

STASI skulle ha älskat Jonatan Holst. Gestapo, KGB, NSA, FRA likaså. Nu blev det Finansinspektionen, men inställningen är uppenbarligen densamma. Kontroll, kontroll, kontroll. Papiere, bitte?

tunn linje

Fler som skriver om Finansinspektionen:
Cornucopia, Viktualiebrodern

Dekorrand

Explore posts in the same categories: demokrati, Fascism, Frihet, Integritet, Lagstiftning, Liberalism, makt, Politik, Samhälle

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

5 kommentarer på “Hybris och fascism”

 1. Josef Boberg Says:

  ”…Det handlar om respekt för individen. Enligt Finansinspektionen är sådant underordnat. Enligt dem ska ingen kunna köpa ens en bussbiljett utan att staten känner till det. Varför? Vem vill veta allt detta om oss? Till vilket syfte? Vem tjänar på det?…”

  Det sägs att ”kronan på verket” är människan i skapelsen – i meningen att Wi som det sägs kan tänka. Detta då också i meningen att Wi med wår tudelade hjärnbark kan vara ovänner med oss själva och andra = wårt ego vanstyr wåra Liv. Men egot är helt enkelt som autopiloten på ett flygplan – egot kan ej alls tänka egentligen – utan egot gör helt enkelt bara det som det är programmerat för att göra.

  För egot är det därmed LivsViktigt med hemligheter – därför att ”veta” lite mer än andra ger helt enkelt makt över andra. Det har de översta pyramidtopparna i samhället känt till sedan tiotusentals år tillbaka – och då ej minst de religiösa också.

  Eller som Einstein uttryckte det på sin tid: ”Bara två saker är oändliga, Universum och den mänskliga dumheten. Men när det gäller Universum är jag ännu inte absolut säker”. Naturligtvis menade han då de översta pyramidtopparna i samhället – och då framförallt dom som på hans tid hade den ekonomiska = politiska makten – och som fortfarande sitter vid ”rodret”. Det var ju framförallt dom som han hade att ”stångas” med.

  Det tragikomiska = sorglustiga i detta är att egot överhuvudtaget aldrig kan ”räkna ut” att makt över andra är en beroendeframkallande drog. Ej heller att tänka är något helt annat – än att med hemligheter som ”vapen” räkna ut saker och ting till sin egen fördel. Riktiga tankar helt enkelt bara händer. Det drabbas Wi ju alla av då och då under wåra liv.

  Vanligen skyller Wi då att Wi drabbats av en tankeblixt, snilleblixt, fått en aha-upplevelse osv. Det är egots teknik för att Wi ej själva skall komma på att det är just det som är att tänka. Egot vill ju hålla kvar sin oinskränkta makt över sin chef tankeblixten – genom att hela tiden tjata om – och på ett på ett sofistikerat sätt med hemligheterna som ”vapen” – ideligen inbilla chefen = tankeblixten att det är det som är att tänka.

  Så programmeringen Wi som barn får av vuxna är att människan föds, växer till vuxen, åldras och dör. Upplysta personer VET att detta är en ren lögn – sett i den SuperIntelligenta kroppens perspektiv – som en potentiell möjlighet för att leva som varelse i kött hur länge som – enär alla celler byts till nya som ett medeltal vart sjunde år.

  – slut citat från en bit ned i texten här.


 2. Nu är det i och för sig bara 1 Person som kan ha den absoluta makten… 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: