Att missförstå yttrandefriheten

Right to opinion goes both ways...

Vissa djupt okunniga människor verkar tro att yttrandefrihet i all enkelhet betyder att de har rätt att yttra sig fritt om vad som helst – oemotsagda – även om det är en helt idiotisk sak de påstår.

Om jag då har en annan åsikt och hävdar den med goda argument (förklarar varför denna åsikt är idiotisk) kan det lätt bli så att den vars åsikter jag just ifrågasätte drar helt felaktiga slutsatser, nämligen att jag inte vill att hen ska få uttrycka sina åsikter, att jag på något märkligt sätt vill inskränka deras yttrandefrihet. Detta är givetvis ett fullkomligt barockt antagande. Inget kunde vara mer felaktigt.

Yttrandefrihet betyder INTE att få säga vad man vill utan att bli ifrågasatt. Ifrågasättandet är en del av yttrandefriheten, nämligen. Andra har lika stor rätt att yttra sig som du. Du får säga vad du vill – och det får även jag. Sådana är villkoren i en modern demokrati.

Dekorrand

Explore posts in the same categories: Censur, demokrati, Fascism, Frihet, Lagstiftning, Yttrandefrihet

Etiketter: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 kommentarer på “Att missförstå yttrandefriheten”

  1. Josef Boberg Says:

    Hmmm… – Carl Johan – Du är ”på hugget” i arla morgonstund – om man så säger.

    ”Att beskriva verkligheten i strid med människors sanning leder inte sällan till att folk känner sig kränkta och nedvärderade. Detta eftersom det är viktigare att ha rätt i dagens samhälle – än vad som ÄR rätt !” – – slut citat härifrån.


    • Haha, ja, jag är lite på hugget. Men vänta bara. Det kommer mera!

      Och visst kan folk bli sura om man påpekar felaktigheter i deras argumentation, men att från detta dra slutsatsen att man vill tysta dem är förstås ren idioti.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: