Dags att förbjuda köp av sjukvårdstjänster – gästblogg av Dick Wase

Feel safe at night. Sleep with a nurse.

Min första gästbloggare, Johan Nordansjö, skrev om sexköp, och min andra gästbloggare, Dick Wase, fortsätter i samma spår, fast ur en helt annan vinkel, förstås. Dick presenterar här en satirisk artikel med djupt allvarlig grund.

tunn linje

I Stockholmsupplagan av Metro den 13/10 2011 finns ett reportage om det myckna våld som sjukvårdspersonal utsätts för. Det finns undersökningar som visar, att sjukvårdsarbetare utsätts för lika mycket våld som gatuprostituerade – Kimberly-Ann Ford. 1999; Evaluating Prostitution as a Human Service Occupation – Elias, James E, Bullough, Vern L, Elias, Veronica & Brewer, Gwen (editors); Prostitution: On Whores, Hustlers and Johns, p 420– 43). Detta innebär att de totalt sett utsätts för betydligt mer våld än de prostituerade som samlad yrkesgrupp, eftersom de inomhusarbetande sexarbetarna inte är stort mer våldsutsatta än folkgenomsnittet (Charlotte Seib, 2007; Queensland’s Female Sex Workers Generally Happy In Their Work)

Ett av huvudargumenten för att förbjuda prostitution eller sexköp brukar vara att de prostituerade utsätts för väldigt mycket våld, något som sägs vara oundvikligt i yrket. En som hävdar det är Kajsa ”Ekis” Ekman – läs mer om henne i ett utdrag (pdf) ur min kommande bok, ”Den kidnappade sanningen – eller myten om den gigantiska sextraffickingen”. För att råda bot på detta våld påstås det att efterfrågan måste minskas, och kunderna påstås vara de som utför våldet. Det är ju därför den svenska sexköpslagen av förespråkarna anses vara så genialisk. Den straffar köparna, och låter sexarbetarna fortsätta med sitt arbete. Men våldet mot dem ska minska genom att efterfrågan minskar, så att prostitutionen äntligen dör ut.

Ett så genialiskt koncept borde vi applicera på den våldsutsatta sjukvården. Mitt förslag är att vi förbjuder köp av sjukvårdstjänster, men tillåter försäljande av dem. Sedan kan polisen stå vid sjukvårdscentralerna och sy in alla som kommer dit för att få hjälp, istället för att jaga svårfångade våldsbrottslingar och andra tyngre kriminella. Tänk vilka gigantiska bötesbelopp staten skulle dra in! Och det finns absolut ingen risk att sjukvården går under jorden, eller söker sig nya hemliga lokaliteter, för det har en utredare av lagen fastslagit, att så blir det inte. Inte heller behöver vi satsa på arbetsskydd och arbetslagar för sjukvårdsarbetarna. Det anses ju fullständigt onödigt för sexarbetare, så då behövs det inte heller för dem som slavar i sjukvården. Det gäller att skicka rätt signaler.

En annan positiv effekt av en sjukvårdsköpslag blir att vi slipper få in traffickerade läkare, sjuksköterskor och annan sjukvårdspersonal från tredje världen och Östeuropa. Om sexköpslagen kan fixa det inom prostitutionen så måste sjukvårdsköpslagen kunna fixa det inom den stora sjukvårdstraffickingsektorn. Va? Säger ni att det inte finns någon trafficking där? Jamen, om vi precis som med prostitutionen klassar alla sjukvårdsarbetande som är immigranter som traffickerade (eftersom ingen frivilligt kan välja ett sådant våldsinneboende yrke), så har vi en gigantisk trafficking inom sjukvårdssektorn, mycket, mycket större än i sexsektorn.

Naturligtvis måste vi också förbjuda koppleri inom sjukvården. Ingen ska kunna tjäna pengar på någon som tvingas jobba i ett så våldsutsatt yrke. Därigenom kommer staten dra in än mer summor, eftersom alla landsting/kommuner som driver sjukvårdsbordeller (som sjukhusen mer adekvat bör betecknas, till skillnad mot sexbordeller) kan straffas. Sjukvårdsbordellerna måste naturligtvis stängas, och självklart ska inte heller de som är gifta med sjukvårdsarbetare få gå fria, eftersom de skor sig på sina makars arbete. Sjukvårdsarbetare måste fråntas vårdnaden om eventuella barn, och man måste därtill omskola sjukvårdsarbetarna till ett mer anständigt arbete. Självklart kan man inte heller låta sjukvårdsarbetare arbeta tillsammans för mer säkerhet, eller ha någon anställd som skyddar dem. Det skulle med samma logik som används om sexköpslagen bara öka våldet.

Det är också känt att sjukvårdsarbetare, precis som prostituerade, använder distanserande från arbetet som skydd mot mental ohälsa. Eftersom Kathleen Barry har konstaterat att det är hemskt skadligt för prostituerade måste det vara lika skadligt för sjukvårdsarbetare. Det kan ju inte vara bra en viss roll i sitt yrke och en annan hemma, eller hur? Där har vi ytterligare ett skäl till att införa sjukvårdsköpslagen. Och så måste vi förstås också betrakta försäljandet av sjukvårdstjänster ur ett könsmaktsperspektiv – eftersom det är mest kvinnor som utför tjänsterna måste det bero på mäns dominans över kvinnor, vilket logiskt sett gör sjukvårdsarbetaren till ett offer för strukturellt manligt våld. Om sjukvårdsköpande kvinnor blir våldsamma och slår sjukvårdsarbetare så beror det naturligtvis på att de är förtryckta av män, och alltså blir det manliga våldet dubbelt närvarande. Ytterligare skäl till att förbjuda försäljandet av sjukvårdstjänster.

Om vi skulle tillämpa samma principer på den våldsdrabbade sjukvården som på den våldsdrabbade gatuprostitutionen, kombinerat med tillbakadragande av arbetsrättigheter, skyddslagar o.s.v., så kommer vi snart att inte bara ha utrotat den våldsinneboende sjukvården och sjukvårdstraffickingen, utan också sjukdomarna i landet. Vi vill skapa identiska villkor för sjukvårdsprostituerade och vanliga prostituerade, för största möjliga framgång med konceptet. Och snart kommer den offentliga statistiken visa att vi inte har några sjuka i vårt land, eftersom inga uppsöker vårdcentralerna.

Och glöm inte – vi måste skydda sjukvårdstraffickingoffren.

Sexiga sjuksköterskor

tunn linje

Dick Wase har ingen egen blogg, men han har skrivit en stor mängd böcker, framför allt om medeltid och Gotlandshistoria, samt den mest omfattande boken som någonsin skrivits om sexualhistoria – Samlag eller Salighet. Dick är också politiskt aktiv, framför allt för en liberalisering av svensk sexuallagstiftning.

Liberaldemokraterna

Dekorrand

Explore posts in the same categories: Jämställdhet, Lagstiftning, Prostitution, Samhälle, sexarbete, sexualbrott, Sexualpolitik

Etiketter: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

7 kommentarer på “Dags att förbjuda köp av sjukvårdstjänster – gästblogg av Dick Wase”

 1. HugeHedon Says:

  Påminner lite om Joshens gamla klassiker:

  Skulle du vilja att din son blev dansbandsmusiker? Det bör göras möjligt för sociala myndigheter att omhänderta dansbandsmusikers barn eftersom dansbandsmusiker inte kan anses lämpliga som föräldrar. Resonemanget att ta till här är att eftersom dansbandsmusik är dåligt och dansbandsmusikern ändå ägnar sig åt det saknar han bevisligen omdöme nog att ens ta hand som sig själv, än mindre ett barn. Framöver kan det till och med evolvera till ett cirkelresonemang: Eftersom dansbandsmusicerande är skäl till omhändertagande av barnen är man bevisligen en dålig förälder om man utsätter sina barn för risken att omhändertagen, och därför bör barnen omhändertas. Det är vattentätt. Ett annat skäl till omhändertagande är att barnen tveklöst kommer att bli mobbade i skolan på grund av det lyckade stigma vi byggt upp.

  http://scriptorium.se/josh/2008/01/28/manifest-mot-dansbandsmusik/

 2. Weedman Says:

  Shit.. ännu en indoktrinerad åldring som sprider idioti och sinnessjuka åsikter med noll tolerans mot mänskligheten och det mänskliga värdet. Otroligt tragiskt.

  Har du någonsin tänkt på att du kränker och förödar ett större antal människors självförtroende och självkänsla, än vad du är någon form av en härdande hjälp. Egoismen är större än någonsin. Tack vara alla de pajaser, de flesta givetvis från din generation, som sprider sin vidriga apati över andra människor. Förjävligt.

  Det är en skam för världen att det finns sådana som dig.


  • Jag förstår ärligt talat inte vad du menar.

   Du pratar om ”idioti och sinnessjuka åsikter med noll tolerans mot mänskligheten och det mänskliga värdet” – men du definierar inte med en enda stavelse vad det är du åsyftar.
   VIlka åsikter?

   Du förklarar inte heller vilka du menar när du påstår att denna bloggpost ”kränker och förödar ett större antal människors självförtroende och självkänsla”
   Vilka människor?

   Din respons är alltså som konstruktiv kritik betraktat 100 % värdelös.
   Noll och intet.
   Om du har något att säga – säg det, istället för att bara spy ut allmän gegga och personangrepp i mitt kommentarsfält.

   Jag tänkte först radera din kommentar, av ren omtanke om dig, men sen ändrade jag mig och släppte in det ändå, som ett väldigt gott exempel på hur man INTE kommenterar om man vill säga något vettigt.

 3. Dick Says:

  Calle, Weedman förefaller vara en klassisk s k ”hatare”, som – viss om sin egen perfektion i åsikter och ”kunskap” – endast behöver ösa skit över andra (underförstått vet hela världen egentligen att han[?] har rätt) för att uttrycka den salomoniska visheten och sanningen. Men egentligen var det ju mig han riktade sig mot (uppfylld av upplysning, humanitet och demokratiskt sinnelag?), så ta inte åt dig.

 4. Josef Boberg Says:

  ”Om vi skulle tillämpa samma principer på den våldsdrabbade sjukvården som på den våldsdrabbade gatuprostitutionen, kombinerat med tillbakadragande av arbetsrättigheter, skyddslagar o.s.v., så kommer vi snart att inte bara ha utrotat den våldsinneboende sjukvården och sjukvårdstraffickingen, utan också sjukdomarna i landet. Vi vill skapa identiska villkor för sjukvårdsprostituerade och vanliga prostituerade, för största möjliga framgång med konceptet. Och snart kommer den offentliga statistiken visa att vi inte har några sjuka i vårt land, eftersom inga uppsöker vårdcentralerna.”

  Jo, mest sannolikt… 💡


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: