Send in the clones…

Åtta gånger Calle och en Citroën 2cv

Jag har fotograferat ihärdigt sedan jag var en liten gosse. Jag började lära mig mörkrumsteknik hos en granne som hade mörkrum i sitt garage, och på den vägen är det. Jag slutade helt med svartvitt och mörkrum nån gång i början på 1990-talet, och fortsatte att använda positiv diafilm helt och hållet, med få undantag. Men i början av 2000-talet kom de digitala kamerorna att ta över mer och mer, och sedan 2006 har jag helt pensionerat mina analoga kameror och kör digitalt fullt ut.

Photoshop är det självklara verktyget för digital bildredigering. Jag lärde mig grunderna redan 1993, på en kurs på Lärdata. Det var Photoshop 3.0 på gråskaleskärmar – inga lagerfunktioner, och man kunde bara ångra ett steg bakåt. Så det var rätt så primitivt. Det har hänt en hel del sedan dess, förstås, och nu är Photoshop otroligt avancerat, och en underbar uppsättning kreativa redskap för att skapa i stort sett vilka bilder man vill. Och det är ju så himla kul! Det finns ju inga gränser för vad man kan göra med bilder i Photoshop!

Calle gånger tre i soffan

Att skapa kloner, sätta ihop flera motiv i en bild, är något som jag har lekt lite med till och från, men först nu har börjat utforska mer ambitiöst. Jag gjorde för några år sedan en bild av mig själv gånger tre i en soffa. Den bilden väckte många sköna reaktioner, och gav inspiration till en bild av min son Leonard som äter frukost med sig själv gånger fyra runt köksbordet.

Leonard äter frukost tillsammans med sig själv

Efter det har jag gjort lite andra slags kloner, som till exempel jag själv som jonglerar med 14 bollar. Den gjorde jag som en illustration till ett blogginlägg, för att gestalta hur jag känner mig ibland, när jag har lite för mycket att göra

Många bollar i luften

Sen gav jag mig på en rätt avancerad Photoshopredigering, med Jennie som en hinduisk gudinna med åtta armar. För att fullända illusionen klonade jag in Jennie i en av mina bilder från ett tempel i Vrindavan i Indien.

Jennie som åttaarmad gudinna

Förra sommaren tog Jennie och jag några bildserier av oss själva i skogen, på lite olika sätt, och det blev rätt kul. För varje komposit jag gör lär jag mig något nytt.

Calle gånger 8 vid en lägereld

Humor är en ofrånkomlig komponent när jag skapar kloner av det här slaget. Det är lätt att få till helt surrealistiska effekter, och redan masseffekten i sig kan vara väldigt komisk.

Special attention - vacker naken kvinna uppvaktad av fem angelägna män...

Att fotografera sig själv (eller någon annan), med hjälp av ett stativ och en fjärrkontroll, och sen slänga ihop bilderna i Photoshop, låter enkelt. Men man måste planera hela tiden. Man får inte plåta sig själv på ett sätt som gör att kropparna liksom flyter in i varandra – det måste finnas ett naturligt avstånd mellan komponenterna. Och hur gör man med eldrök som hela tiden flyttar på sig?

Väldigt många upplagor av mig plåtar en naken Jennie

Och så måste man tänka komposition, och gärna ta väldigt många fler bilder än vad som kommer att behövas i den färdiga bilden, så att man kan välja vilka som passar bäst ihop.

Väldigt många upplagor av Calle, naken, plåtandes Jennie.

Bilder som dessa ger onekligen begreppet nakenfotografering en ny innebörd…

Jättemånga Jennie på samma bild...

I sommar har jag lekt vidare desto mer. Under ett besök hos en god vän på en naturistcamping i somras gjorde jag flera kompositer, med både mig själv och Jennie.

26 gånger Jennie, vid Chateau Garreau i Cadillac

Nu är vi i Frankrike, och här har det blivit ett par till. Jag har än så länge bara börjat, som sagt, och vem vet var detta ska sluta? Just nu håller jag framför allt på att finslipa tekniken, för såväl fotograferingen som för efterbearbetningen.

Det är bara bristen på fantasi som sätter gränserna för dina möjligheter.

En intressant sak som jag upptäckte så sent som igår var att solen flyttar sig rätt snabbt. Så om jag har skarp sol, och plåtar i kanske en kvart, så kommer skuggorna att ligga lite annorlunda på de sista bilderna, i förhållande till de första. Mycket snabbmask, radering och kloning i efterhand. Men kul är det! Hinner jag kommer jag definitivt att göra fler kompositer här i Frankrike. Jag har redan ett antal idéer…

tunn linje

Se mer av mina bilder på Carl Johan Rehbinder Photo Gallery!

Dekorrand

Explore posts in the same categories: Bilar, Formgivning, Foto & Konst, Kärlek, Kärlek & sex, Kultur, Sexkurser

Etiketter: , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

10 kommentarer på “Send in the clones…”

 1. Anders H. Says:

  Några bilder var ju helt underbara, en modern Zorn! Med humor dessutom!

 2. GA Says:

  Fascinerande och tankeväckande med relativt små medel!

  Kul är det från början, men när man ser de båda sista bildserierna blir det riktigt intressant, på flera sätt.

  Å ena sidan kommer det in mycket rörelse i bilderna när man ser många av samma figur på flera ställen samtidigt. Visserligen kan man om man har lite träning ”fokusera”, dvs. se medvetet på alla samtidigt, men det vanligaste är nog att man visserligen ser alla samtidigt, men måste fokusera på en i taget.

  Då uppstår den där sekvenseffekten, som kan få det att framstå som olika skeden efter en eller flera tidslinjer (blanda och ge!), och det blir rörelse, utveckling – fler olika möjliga, i en och samma bild.

  Att se alla medvetet samtidigt ger så mycket egen effekt så inget mer behövs i sig, utom kanske omväxlingen med det andra sättet.

  Å andra sidan står kontrasten mellan bilderna där de flesta figurer är påklädda och bilderna där alla är avklädda ut mycket tydligt när man ser bilderna sida vid sida.

  Jag vet inte om det bara är jag, men ett tydligt intryck för mig är att den ena bildtypen visar en naken människa och flera stycken ”någon”, en figur, en snubbe, Vem som helst.

  Den andra bildtypen däremot visar enbart människor – ”äkta”, och inte ”några vemsomhelst”. Den där ”alla” är nakna. Egentligen har jag nog alltid tyckt det, men det blev så väldigt tydligt med de här bilderna.

  Hoppas det gick att förstå vad jag menar, och tackar för de vackra tänkvärda bilderna!

  Eftersom jag aldrig kan låta bli att ta ett steg till: ett bildpar där en påklädd/oklädd kvinna tar bilder på en naken man vore en vacker symmetri att komplettera med, som kanske sätter ett finger (eller massor av klonade fingrar 😉 ) på flera saker i samhället.


  • Tack för alla dina tankar och associationer. Härligt att få läsa.

   Vad gäller ditt sista förslag så hade vi nog gjort en sådan serie också, om vi bara hade haft tid för det. Jennie har tagit en drös bilder med mig på samma klippor, så det är inte omöjligt att det framöver dyker upp en sådan komposit.

 3. Anders H. Says:

  Skicka in det till Becks Green Box tävling – http://www.becks.com/#/logo


 4. […] TantraBlog Kärlek, Sex, Kultur & Politik « Send in the clones… […]


 5. […] sortens bilder visar jag lite av på en av mina andra bloggar, TantraBlog, i bloggposten ”Send in the clones”. Dela det här:TwitterFacebookLike this:GillaBli först att gilla denna post. Det här […]

 6. madonnan Says:

  Rolig och effektfull konst 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: