Den omdömeslöse svensken

Fylla

Vad är det för fel på oss svenskar egentligen? Har vi en gen som andra européer saknar, eller tvärtom? Är vi generellt sämre utrustade än andra europeeér beträffande omdöme, karaktärsstyrka, självdisciplin, överlevnadsinstinkt och förmåga att välja rätt här i livet? Behöver vi en ständig (store)Bror Duktig som håller oss i handen, tar oss i örat och förmanar oss, så att vi inte tappar koncepterna totalt och ödelägger våra liv?

Eller har vi helt enkelt blivit beroende av Bror Duktig, osjälvständiga och lydiga småpojkar och småflickor som nervöst ser oss om efter Pappa Statens förmanande blickar, med den ständigt närvarande frågan ringande i huvudet – ”men får man göra så…?”

Jag har länge förundrats över det faktum att man i hela Europa kan gå in i vilken matvarubutik som helst för att köpa en flaska vin eller sprit, utan några som helst problem. Jag kan få besök en kväll, inse att jag nog vill ha lite rödvin i min lasagne, och kanske lite att dricka till maten, och därför gå ner till ICA eller Konsum och köpa en. Men nä, inte i Sverige. För vi klarar inte av sådant. Eller gör vi det?

Det sägs ibland att vi svenskar har ett problematiskt alkoholbeteende, att vi gärna super hårt – som om det vore ett oåterkalleligt och universellt faktum. Intresseorganisationer som IOGT-NTO ljuger friskt i sin antidrog-propaganda, och påstår t.ex. att den totala mängden alkohol som förbrukas med automatik innebär en viss procent missbruk, våld och elände. Men de har fel, och det borde de veta om.

Den totala alkoholkonsumtionen har ökat med ca 30 %& de senaste åren, vilket då enligt IOGT-NTO skulle betyda 30 % mer missbruk, mer alkoholism, mer våld och andra alkoholrelaterade brott. Men saken är att det inte stämmer. För samtidigt som alkoholkonsumtionen har ökat, har den problematiska konsumtionen minskat, liksom även alkoholrelaterad brottslighet, som t.ex. våld. Vi svenskar har alltså INTE dragits ned i en underström av våld och fylla. Vi har snarare förändrat våra dryckesvanor till en mer kontinental modell, där det inte alls ses som önskvärt att bli kanonfull.

Med detta i ögonvrån syns det som extremt absurt att förhala den omdiskuterade gårdsförsäljningen av alkoholhaltiga drycker. Ingen kan väl på fullt allvar tro att gårdsförsäljning skulle leda till mer alkoholism och våld? Men nu är det ju inte det som är frågan egentligen. Varför politikerna är så rädda för gårdsförsäljningen är för att det sätter en rejäl kil i alkoholmonopolet. Politikerna vill inte förlora denna guldgruva, denna härliga inkomstkälla, och därför använder man paternalistiska nonsensargument och diverse skitsnack för att försvara sina inkomster.

Jag anser att detta är hyckleri och översitteri. Vuxna människor måste tillåtas göra vuxna beslut. Annars blir det faktiskt svårt att någonsin bli vuxen, om vi inte behandlas som vuxna. Det finns idag inga vettiga argument mot att staten släpper monopolet, säljer ut Systembolaget och låter konkurrens råda. Staten kan gärna lägga en del av de skattepengar de får in genom alkoholförsäljning på information och vård, men staten ska inte äga vinstdrivande företag.

De mest korkade argumenten för att behålla det statliga alkoholmonopolet, som dock ofta dyker upp, är att Systembolaget är så bra på att leverera viner av hög kvalitet, att de har utbildad personal som kan ge bra tips, och att folk ute på landet skulle få ett sämre utbud. Detta är naturligtvis inget annat än kvalicficerat skitsnack. På en avreglerad marknad, med privata vinbutiker och vinhyllor i den lokala vinbutiken, kommer sortimentet att öka rejält. Det kommer att finnas specialbutiker med bara whisky, eller bara franska viner, och god service med utbildad personal kommer naturligtvis vara ett argument för att handla i en viss butik.

Repressiva lagar och skyhöga priser har inte alltid de effekter man skulle hoppas. I Tyskland kan jag gå in på en matvarubutik och köpa en flaska Jägermeister för under hundralappen. Samma flaska kostar på vinmonopolet i Norge närmare 600 svenska kronor. Ändå – var ser jag flest lodisar, pundare, hemlösa, tiggare och fyllon på gatorna? I Oslo. Inte i Berlin.

Det är dags att låta vuxna människor få vara vuxna människor. Det håller inte att tjata om att svenskarna kommer att supa ihjäl sig. Motboken avskaffades 1955, och sedan dess har folk faktiskt kunnat köpa hur mycket sprit de vill, utan restriktioner. Ändå har vi inte gått under. Kanske vi skulle klara en vinhylla på ICA? I övriga Europa går det uppenbarligen alldeles utmärkt.

Vinhylla

Liberaldemokraterna

Dekorrand

Explore posts in the same categories: demokrati, drogpolitik, Frihet, Lagstiftning, Liberaldemokraterna, Liberalism, Matlagning, Samhälle

Etiketter: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

13 kommentarer på “Den omdömeslöse svensken”


 1. Hej Kalle!
  Inget fel på svenskar! Anledningen till monopol ( även spel, tobak) att staten hovar in massor med kosing, förutom att sätta in egna potentanter i ledningen! Det skulle vara omöjligt att kontrollera alla skatter om varenda kotte säljer dryckerna m.m.!

 2. Daniel Says:

  Svenskar är generellt sett väldigt hjälplösa och omdömeslösa. Jag säger detta från egen erfarenhet. Jag var nämligen själv sådan.

  Jag flydde från Sveriges skyddade verkstad, och under motsvarande ett år fick jag lära mig att växa upp snabbt.

  Jag fick sådan mersmak av detta att jag stannade kvar utanför Sverige i ytterligare 8 år. Numera börjar jag fråga mig själv om det var värt att flytta tillbaka.

  Jag stötte på många svenskar som precis som jag fick lära sig hårda vägen att börja visa omdöme och ta sitt eget ansvar för sitt liv – vanligtvis märks första förbättringen efter 2 veckor, då nyhetens behag gått över i vardag. De flesta lär sigt ex att man får stå sitt kast om man har varit dyngrak på en vardag, och fortfarande får göra sitt jobb med dunkande huvud, eller bli av med jobbet. Svenskar är som barn som bara fått godis på lördagar. Med fri tillgång så slår det alltid över till en början.

  Svenskarna behöver myndigförklaras. Det parti som kan utlova detta och ha det som vallöfte får min röst. Det kommer vara smärtsamt för många, men det är det tamejsjutton värt.

 3. GA Says:

  Jo, i princip, men övergången måste verkligen göras snyggt i så fall.

  Jag är av princip och av födsel emot förmynderi av typen Systembolaget, trots att jag kan se en del fördelar med det som kommer mig tillgodo, som att fint vin oftast är billigare här än i t..ex. Tyskland. Gäster därifrån som kommit underfund med det brukar faktiskt handla på sig dyra viner här och ta med hem (!).

  Men det finns en sak som fått mig att tänka ett varv till, och det är en faktisk konsekvens som presenterades i en studie några år efter de första experimenten med lördagsöppet.

  Det studien visade, som fick mig att backa lite från min tidigare rätt kategoriska hållning emot alkoholmonopolet, var en stark korrelation, till kvinnomisshandel, där man också (såvitt jag minns) kunde visa hur orsakssambanden hängde ihop, mellan när öppettiderna ökade i början av försöken med lördagsöppet, och sedan minskade när man drog in det igen.

  Orsakssambandet som redovisades var att spontandrickandet hos dem som var benägna att misshandla underlättades av att Systemet var öppet. Tydligen är det så att det är på fyllan som många misshandlar, och planeringsförmågan är tydligen inte den bästa hos de här personerna…

  Nu vet jag inte om det här har ändrats med tiden och med det ökade alkoholflödet över gränserna, och nu finns det ju lördagsöppet sedan ett bra tag tillbaka, men om så den nuvarande ordningen med Systembolaget faktiskt medverkar till att bara en enda kvinna slipper bli misshandlad, så står i alla fall jag hellre ut med omaket.

  Finns det några siffror på hur de här sakerna ser ut idag med kvinnomisshandel o. d., och om det fortfarande finns något samband mellan systemet med Systemet och kvinnomisshandel, eller om misshandeln t.ex. ökat i samband med ökad sprittillgänglighet, men att Systemet spelat ut sin roll?

  Hur som helst: ska Systembolaget kunna motivera sin existens, så krävs det att de tar in och säljer till kunderna det varje enskild kund vill ha, eftersom ingen idag kan gå någon annan stans och få det. Så fungerar det inte idag. Minst varannan gång jag går dit, så finns inte det jag söker, och somligt kommer de aldrig att ta in, med mindre än att jag köper så enorma mängder att jag troligen inte dricker så mycket ens på flera årtionden.


  • Du har en poäng, men glömmer det faktum att dryckesvanorna i en kultur kan förändras.
   Det totala alkoholbruket i Sverige har ökat rejält de senaste åren, men det problematiska bruket har minskat.
   Våldet som är kopplat till alkohol har också minskat.
   Det finns ingen automatisk och ofrånkomlig koppling mellan alkohol och våld – det är en kulturell betingelse.
   Vi svenskar har helt enkelt börjat bli mer kontinentala i våra dryckesvanor.
   Alltså kan vi inte så självklart ta ett forskningsrön som gäller det förflutna fram till nu, och tro att det ska fortsätta likadant.
   Tvärtom kan man istället ta bort fler regleringar, och därmed låta folk ta mer ansvar för sina liv – och sen lägger man det juridiska och sociala krutet på dem som bryter mot lagen på ett sätt som verkligen skadar andra människor.

 4. Crazy Says:

  Jag anser att man ska få sälja alla droger, men de ska endast få säljas och brukas i hotell barer som endast säljer droger. Samt att man bara får lämna baren när man är nykter. Då har man reglerat drogerna på ett bra sätt. Människor ska endast ta droger offentligt i en kontrollerad miljö. Drogar man utanför dessa ramar ska man kastas i fängelse och nyckeln ska kastas bort.


  • Jaja. Det du skriver har ju i alla fall ett visst underhållningsvärde.

   • Crazy Says:

    Du kan ju flytta in till ett område och ha knarkare som grannar. Det är som att leva i närheten av en levande bomb. man måste reglera det via fasta platser som barer. Man kan ha öppet dygnet runt och ta bort skatten, så det blir billigt.

    Att kasta bort nyckeln var att ta i, men om man ger folk en plattform att droga på, samt har fri konkurrens så ska det ta mig fan va tillräckligt.

 5. Michail Bakunin Says:

  Vissa barn känner vår fader behöver mer skydd än de andra !

 6. Mikael Perman Says:

  Hej.
  Har under ca 30 år bryggt i stort sett allt öl, vin, mjöd och cider som jag behöver själv. Blir gott och BILLIGT. Har alltså en egen ”vinkällare” där det finns ungefär ett halvårs förbrukning lagrat. Från ca 15 till 5 år sedan hade jag ett resande jobb, så då köpte jag all sprit utomlands.

  Idag är jag inte ensam, jag vet ju genom mina arbetskamrater och släktingar hur otroligt vanligt det är med att ha lager hemma, numera. Om jag inte minns fel, så är det väl snart som denna trafik öppnas gentemot de baltiska staterna också, och då kommer hela Stockholmsområdet kunna åka (mer kortväga) för att handla stora mängder.

  Nu till min poäng.
  Att försvara Systembolaget då vi hade slutna gränser var en sak. Att försvara det idag, då varje person kan åka och handla ett årsbehov i Tyskland för 1/4 av priset, är snurrigt, rent ut sagt. Man kan alltså inte se på frågan enskilt, utan måste se den i relation till sådant som EU och öppna gränser, folks förändrade alkoholvanor, osv. Gör man det, förlorar Systembolaget ALL trovärdighet, bra viner eller inte. Att Systembolaget (eventuellt) gör ett bra jobb, hör inte hit, alls.

  Jag har heller ingen lust att få min frihet begränsad på grund av att andra inte kan sköta sina liv. SPECIELLT som det inte fungerar! Den svenska alkoholpolitiken skyddar inte alls de som blir alkoholister. Inte alls. Jag har inte heller den minsta lust att ens frivilligt ställa upp på alkoholfri Jul, bara för att en del barn upplever det som traumatiskt för att ”pappa” är full. Jag är inte full på Julafton, och har inte heller några närvarande (små) barn. Dessa argument för skydd av ”oskyldiga” FUNGERAR inte. Gör inget i praktiken.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: