Pub Liberal 13 april – Plattskatt & medborgarlön – funkar det?

Pub Liberal 110413

Klicka på bilden för en högupplöst version

Liberaldemokraterna arrangerar under våren en serie pubkvällar med politiska och filosofiska diskussioner, på Gamla Bysis, Södermalm, Stockholm. Vi bjuder in olika gästdebattörer, med intressanta åsikter, idéer och teorier inom varje område.

Pub Liberal är den nya samlingsplatsen för liberaler i Sverige, oavsett partitillhörighet. Här är det högt i tak, alla är välkomna att delta i debatterna, dialogen är fri och möjligheterna finns att både skapa och sprida nya idéer, samt bygga allianser.

Onsdag den 13 april har vi vår tredje pubkväll, och vi diskuterar denna kväll två intressanta ekonomiska ämnen – plattskatt och medborgarlön – något som vi liberaldemokrater lanserar som PSML, för att erbjuda en oslagbar kombination av initiativvänlig ekonomi med rättvisa, socialt ansvar och ekonomisk grundtrygghet. Är det möjligt? Går detta att omsätta i praktiken, eller blir det bara Ebberöds Bank av det? Kom och lyssna, ställ frågor och lär dig mer!

Vi har bjudit in en stark panel med stora kunskaper om ekonomi och skatter.
Bäddat för en spännande och stimulerande kväll, med andra ord!

Panelen till Pub Liberal 110413

Panel:
Andreas Bergh, Välfärdsforskare, Lund
Arvid Malm, chefsekonom på Skattebetalarna
Nima Sanandaji, VD, Captus
Simon Birnbaum, PhD Stockholm
Jan Rejdnell, Liberaldemokraterna
Moderator:
Carl Johan Rehbinder

Vi börjar 19:00, och vi håller till på på Gamla Bysis, Hornsgatan 82, Södermalm, Stockholm.
http://www.bysis.nu/

Besök Facebookeventet för denna Pub.

VÄLKOMMEN!

tunn linje

Mer om Pub Liberal:
Liberaldemokraterna, Facebook

Liberaldemokraterna

Dekorrand

Explore posts in the same categories: demokrati, Frihet, Jämställdhet, Lagstiftning, Liberaldemokraterna, Liberalism, Politik, Samhälle

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

23 kommentarer på “Pub Liberal 13 april – Plattskatt & medborgarlön – funkar det?”

 1. Pyrrhus Says:

  Låter väldigt intressant, och bra att ni bjudit in folk med empiriska kunskaper i ämnet som diskuteras – är faktiskt inte alltid fallet i politiken. Filma gärna även denna Pub Liberal!


 2. Hej Calle!

  Kanonbra initiativ! Filma gärna, jag kollade förra Pub Liberal här hemma!

  Lykke till!


 3. Ni kan vara lugna – det är vår avsikt att kabla ut det på Bambuser även denna gång!

 4. JUST DO IT Says:

  Jag vill se Liberaldemokraterna tala om skuldfri valuta innan jag tar dem på allvar. Läs Ellen Browns bok bankerna och skuldnätet. Se länk nedan.

  Bankerna och skuldnätet(Häftad)av Ellen Hodgson Brown
  http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9197705942


  • Skuldfri valuta var faktiskt ett nytt begrepp för mig, något jag aldrig har hört talas om tidigare.
   Så jag googlade lite.
   Om majoriteten av dem som talar om detta resonerar som denna bloggare – http://parasitstopp.wordpress.com/ – så kan jag inte säga att jag är särskilt imponerad. Tanken med banker är ju att man egentligen inte lånar pengar, utan man hyr pengar, och ser man det så får man kanske ett annorlunda perspektiv på bankväsendet.

   Det är rätt så foliehattigt att skylla allt elände, alla krig och depressioner på bankerna.
   Sanningen är ju att vi alla är medskyldiga, på olika sätt, till tokig ekonomisk utveckling.
   Läs gärna Johan Norbergs böcker ”Till världskapitalismens försvar” och ”En perfekt storm”.
   Den sistnämnda tar upp den amerikanska bostadsbubblan, och allt som gjordes fel i olika instanser i det amerikanska etablissemanget, och hur det dessutom fick fruktansvärda konsekvenser på europeiska banker och försäkringsbolag.

   Med andra ord kan jag absolut inte lova att vi Liberaldemokrater kommer att anamma konceptet ”skuldfri valuta” – men givetvis har vi en hel del idéer om hur vanligt folk ska få bestämma mer över sina egna pengar. Om man inte behöver betala mer än hälften av sina inkomster i skatt, så kan man spara mer, och så slipper man kanske hyra pengar av banker. Till att börja med. Om folk får behålla mer av sina pengar bryts en del av bankernas envälde – folk som har förmögenheter kan få för sig att investera sina sparade pengar i intressanta projekt, och de som driver dessa projekt behöver då inte gå till en bank.

   Mångfald är rikedom.

   • JUST DO IT Says:

    Jag gav dig en länk till Ellen Hodgson Brown lyssna på vad hon har att säga istället. Du kan inte lyssna på någon simpel bloggare du råkat hitta på nätet.

    Ellen Hodgson Brown Web of Debt

    Vad man talar om är att staten inte ska få låna pengar och att valutan staten kontrollerar ska vara skuldfri.

    Privata banker får givetvis låna ut hur mycket pengar de vill och sätta sig i skuld hur mycket de vill privat.

    Man kan även tillåta människor att få ha egna privata valutor om de vill i exempelvis guld och silver.

    Men staten ska ha en pappersvaluta som är skuldfri, för har man en valuta baserad på guld och silver så kan privata krafter köpa upp största delen och på så sätt kontrollera statens ekonomi. Vi vill inte att valutamarknaden ska styras av ett privat monopol.

    Problemet idag är att stat och privata intressen ligger med varandra idag och de privata krafterna styr staten via Federal Reserve Bank i USA som i sin tur har ett stort inflytande på ekonomin i EU, då försvinner hela syftet med att rösta och den fria marknaden kan inte existera när vissa privata intressen får statliga förmåner framför andra.

    Som sagt ta dig tid att läsa igenom detta. Boken finns som ebook också under namnet web of debt.

    Du kan även se filmen the Secret of Oz

    The Secret of Oz – Winner, Best Docu of 2010 v.1.09.11

    Bill Still som gjort filmen ovan har haft ett nära samarbete med Birgitta Jönsdottir som var tidigare vicetalesman i wikileaks en kort period.

    Birgitta Jönsdottir är en av de starka kvinnorna bakom islands kamp för yttrandefrihet på nätet.

    Se länkar nedan ur filmen om Island och Sverige

    SR-14 – Sweden

    SR-15 Iceland

    Lyssna även på intervjun nedan där Bill Still ger Ron Paul en hel del kritik angående valuta systemet. Ron Paul är bra men han har fel på denna punkt. Som sagt ta dig tid att kolla igenom detta noggrant, det är värt besväret.

    The Silver Candidate vs. the Gold Candidate: Bill Still on the Monetary Lessons of History

    Jag kan förstå att detta kan va svårt att ta till sig men man måste förstå att Federal Reserve är ett privata monopol som påverkar hela världen och Sveriges ekonomi är starkt kopplad till detta system eftersom vi inte har en skuldfri valuta.


    • Jag ska ta till mig detta, och titta på de filmer du länkar till. Jag har läst lite om ekonomi, men jag erkänner öppet och villigt att ekonomi inte är min starka sida. Jag har inga universitetsstudier i ekonomi, och har en rätt bohemisk ekonomi själv, trots att jag har bedrivit eget företag i många år.

     Politik är ett jätteämne, och jag har inte fokuserat främst på ekonomi, utan andra aspekter av det politiska livet.

     Men ekonomi är trots allt grunden för väldigt mycket i samhället, så jag måste verkligen läsa på, det vet jag.

     Annars kan det lätt bli att man blir sittande med luftiga idéer utan verklighetsanknytning.

 5. JUST DO IT Says:

  Angående Ron Paul så har du väl hört talas om hans bok End the Fed, även Ron Paul är inne på att Federal Reserve är ett stort problem. Jag anser att han har fel när det gäller guldstandard, men han har helt rätt när det gäller Federal Reserve.

  Ron Paul: End the Fed?

  Ron Paul – Federal Reserve creates money from thin air

  Din partikamrat Rick Falkvinge har även rekomenderat människor att se filmen Money as debt. Du bör även se den.

  Money As Debt-Full Length Documentary

 6. JUST DO IT Says:

  Läs Rick Falkvinges bloggpost om ämnet. Du kan inte bortse från detta, utbilda dig och bilda din egen uppfattning efter du tagit del av informationen. Vi pirater kämpar för ett informationssamhälle då ska vi också utnyttja och ta del av viktig info.

  Why the US is collapsing
  http://falkvinge.net/2008/03/22/why-the-us-is-collapsing/

  Tack på förhand för att du lyssnar och ser över detta noggrant.


  • Rick har jag stort förtroende för – vi har haft många, långa och djupa diskussioner om allt mellan himmel och jord, och hans kunskaper är mycket stora – han skriver ofta briljant, och med ett filosofiskt djup. Jag ska ta ditt tips på allvar.

 7. Lincoln Says:

  @Carl Johan Rehbinder
  Jag är inte så imponerad av din ”kunskap”

  Banker hyr inte ut pengar. De hittar på krediter från ingenting – eventuella reserver letar de efteråt – detta är bevisat av två ”nobelpristagare” bevisat.

  Din tro på multiplikatormodellen (att banker lånar ut, hyr ut, insättarnas pengar) är fullständigt bullshit – även om många på Handelshögskolan är lobotomerade till den tanken.

  Det finns inga ”banklån”, precis som ekonomiprofessor Rickard Werner berättar här:

  Så basen för ditt resonemang – att banker lånar ut något är felaktig – banker hittar på krediter från luften som de skuldsätter folk med. Och då basen för ditt tänkande är fel faller resten också.


  • Hihi – det vore väldigt märkligt om du skulle bli imponerad av min kunskap gällande bankväsendet och ekonomi, för den kunskapen är ytterligt liten.

   Min invändning var i det närmaste semantisk, utifrån en tanke om hur bankerna BORDE fungera, och att de flesta verkar ha ÄNNU mindre kunskap än jag om hur bankerna fungerar – och det är förstås beklämmande.

   Nå, jag har fått budskapet från dig, och fler än så, så det blir väl så att jag måste förkovra mig lite mer i ämnet nationalekonomi, helt enkelt.

   • Lincoln Says:

    Nä, för fan! Gör inte det! Jag läste nationalekonomi på universitet och det enda jag fick lära mig var svamlet om att banker lånar ut insättarnas pengar. Överhuvudtaget är nationalekonomi en ”vetenskap” för dementa – om verkligheten motsäger modellen så glömmer de verkligheten – empiri är ett skällsord inom nationalekonomi.
    Det finns dock några nationalekonomer med självinsikt, såsom Steve Keen (som tycker alla nationalekonomer borde begå harakiri, inklusive han själv) som skrivit en del bra saker. Vill du ha en ganska bra genomgång om hur pengar skapas (som du definitivt INTE får lära dig på universitetet) skulle jag rekommendera hans:
    http://www.debtdeflation.com/blogs/2009/01/31/therovingcavaliersofcredit/

    Att du inte vet hur det funkar är inget du behöver skämmas för. SvD:s f.d chefredaktör, professor Zetterberg skrev en bra artikel för många år sedan om hur dold denna kunskap är:
    http://www.zetterberg.org/Press/DN/dn951210.htm

    Tar ett litet citat:
    ”Om detta vet vi vanliga medborgare emellertid nästan ingenting. Hur det egentligen går till vet några enstaka politiker, akademiker, bankmän och valutaspekulanter och några centralt placerade ämbetsmän. Finansministern har framgångsrikt idkat ”learning by doing”. Några (antagligen inte alla) i riksbanksfullmäktige kan också besvara frågorna hur pengar skapas och behåller sitt värde.

    Det finns ingen lärobok i ämnet, ingen skrift i forskningsrådsnämndens publikationer ”Källa” som illustrerar de vetenskapliga kontroverserna om saken. Och i studieförbundens kurskataloger letar man förgäves efter en studiecirkel om hur pengar skapas och värdesäkras. Det verkar vara likadant i andra länder.

    Riksbankschefer och andra penningvårdare träffas och lär av varandra hur man gör. Bundesbank i Tyskland och Federal Reserve i USA ger privatlektioner till kollegerna världen över.”

    Observera att han trodde att inte ens alla i Riksbanksfullmäktige vet hur det funkar!

    Ha det bra och Glad Påsk!

 8. Just Do It Says:

  Som Pirat är det ju alltid kul att ämnet om skuldfri modell finns att läsa i en interaktiv bok av bill Still.

  First interactive book: ”No More National Debt”

 9. Just Do It Says:

  Man lär sig mer och mer ju mer man läser om detta ämne. Milton Friedman förklarade för Bill Still att man måste ta tag i problemet med Kommersiella banker det räcker inte med att ta bort Federal Reserve.

  Intevjun nedan med Bill Still förtydligar detta. Han är intervjuas tyvärr av Alex Jones som jag tycker är en idiot. Men Bill Still förklarar tydligt för honom hur systemet fungerar. Han talar också om hur man kan bli av med inkomstskatten.

  Author Bill Still: No More National Debt! – Alex Jones Tv 1/5

 10. Just Do It Says:

  Formeln är helt enkelt förbjud staten att låna pengar och låt banker endast få låna ut pengar som de har.

  • Josef Boberg Says:

   Jo… – Just Do It – i o f s rätt – men likväl fel.

   När det är högkonjuktur (= låg arbetslöshet) så finns det för mycket pengar i omlopp i samhällsapparaten – och när det är lågkonjuktur (= hög arbetslöshet) så finns det för lite.

   Så Sveriges Riksbank skall naturligtvis ha regeringens mandat att minska penningmängden i samhället vid högkonjuktur – och öka den vid lågkonjuktur.

   I det senare fallet så trycker naturligtvis Riksbanken själv upp den penningmängd som behövs – istället för att låna LuftPengar = värdelösa pengar till hög ränta (Sveriges statsskuld – om drygt 1000 miljarder är sådana LuftPengar = värdelösa pengar) av den globala BankingLigans banker och andra liknande inrättningar.

   Inget konstigt alls.

 11. Just Do It Says:

  Carl Johan Rehbinder, kan du tänka dig att försöka få igenom att få Liberaler att samtala om Skuldfri valuta på Pub Liberal? Eller presentera själva konceptet och sedan ha en liberal diskussion om det.

  Om Liberaldemokraterna ska bli ett parti och räkna med så behöver man diskutera denna fråga vs guldstandard som jag anser ärt det farligaste ekonomiska system som finns efter det vi har nu.


  • Jag skulle föreslå att om det här är en fråga du brinner för, så tycker jag att du ska gå med i Liberaldemokraterna – börja med Facebookgruppen – och diskutera, propagera, förklara.

   Facebookgruppen är ett väldigt bra forum för sådana diskussioner. Det är en jäkla fart där, och de flesta av oss grundare i Liberaldemokraterna finns ofta där och är med i diskussionerna.

   Ingen annan kan utkämpa din strid.
   Vill du att en viss politiska fråga ska drivas måste du ta initiativ och driva den. Du kan inte vänta eller hoppas på att någon annan ska göra det, särskilt inte om du är mer insatt och mer entusiastisk än någon annan.

 12. Just Do It Says:

  Man kan ju utgå ifrån guldstandard i diskussionen och utmana den utifrån argumenten som förespråkar skuldfri valuta. Ellen Browns bok bankerna och skuldnätet är vad man ska utgå ifrån.

 13. Just Do It Says:

  obs skuldfri valuta väntar man inte med att införa 2030 den måste man införa med en gång. sen kan man börja diskutera plattskatter och medborgarlön.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: