En röst på Piratpartiet är en välinvesterad röst!

Pirater vid riksdagen

Det finns somliga som påstår att en röst på Piratpartiet är bortkastad, eftersom vi inte kommer att komma in i riksdagen. Detta är naturligtvis ett helt vansinnigt resonemang, som bygger på tanken att man bör rösta strategiskt, på säkra partier, så att man vet att ens röst räknas. Jag har skrivit om det här tidigare, i bloggposten ”En välinvesterad röst i valet” men det förtjänar att upprepas.

För det första har Piratpartiet en god chans att faktiskt komma in i riksdagen. Man ska inte ta ut seger i förskott – men inte heller förlust. Ingen kan veta hur det kommer att gå i valet. Opinionsundersökningar är som väderleksrapporter – de kan slå rätt, de kan slå fel. Dessutom funkar traditionella opinionsundersökningar dåligt på Piratpartiets väljare. De mäter ett genomsnitt, medan Piratpartiets väljare är klustrade till vissa orter och åldersgrupper. Opinionsundersökningarna ringer till personer med fasta telefonabonnemang – en extremt liten del av Piratpartiets väljare har fast telefonabonnemang. Och ingen vet vad som händer fram till valet om tre veckor.

För det andra är jag en stark förespråkare för att man ska rösta efter sin övertygelse, med både hjärta och hjärna. Om du gillar t.ex. Liberala Partiet, så ska du rösta på det, även om just det partiet inte har en sportslig chans att ens komma i närheten av 1 %, än mindre 4 % av rösterna. Varför det? För att ditt val kommer att synas i statistiken, oavsett hur litet det än är. För att du markerar din ståndpunkt. För att du tar ansvar för din demokratiska rätt.

Om olyckan skulle vara framme, och Piratpartiet mot all förmodan inte skulle komma in i riksdagen, om vi skulle hamna under 4%, så har det absolut inte varit bortkastat att rösta på Piratpartiet. Det finns all anledning att glädjas även åt ett mer blygsamt resultat (även om vi naturligtvis satsar på inträde i riksdagen!). Varje röst hjälper piratpartiet till en bättre position inför nästa val.

Redan 1% av rösterna gör att vi slipper distribuera egna valsedlar nästa år. Detta innebär att valsedlar per automatik når ut till 100% av valstugorna utan kostnad för piratpartiet och utan ansträngning för våra funktionärer. Vi kan då lägga mer pengar och energi på själva kampanjen.

Vid en nivå över 2,5% är partiet berättigat till partistöd. Detta innebär att för var tiondels procent vi når över 2,5% så erhåller partiet totalt 770.000 kr fram tills nästa val. Detta betyder att om vi får 2,6% så kommer partikassan att erhålla 770.000 kr extra. Om vi får 3,6% så blir det 7.700.000 kr. Dessa pengar kan göra en fantastisk skillnad för våra chanser att både bilda opinion utanför riksdagen och komma in 2014.

Och det är faktiskt bättre än så – under den därefter följande mandatperioden (2014-2018) erhåller Piratpartiet ytterligare 550.000 kr för var tiondels röst över 2,5 procent vi får i DETTA valet eftersom partistödet beräknas på resultatet från de två föregående valen. Totalt erhåller alltså piratpartiet 1.320.000 kr fördelat över de nästkommande åtta åren för var tiondels procent vi passerat 2,5 procent.

Piratpartiet får en betydligt starkare ställning med över 3% av rösterna än om vi får mindre än 2,5 %. Vi får betydligt större muskler i att fånga uppmärksamheten, skapa debatt och påverka politiken även utanför parlamentet med fler röster i bagaget, och det blir alltmer uppenbart att vi nafsar de etablerade partierna i hälarna. Och vi får definitivt en betydligt större chans att komma in om fyra år då (om vi inte redan har kommit in, alltså).

Skulle vi inte komma in denna gång, så blir vi än mer trovärdiga utmanare nästa val, under förutsättningen att vi är konsekventa, ihärdiga och beslutsamma. Om vi kan fortsätta att övertyga medborgarna om vikten av de frågor vi engagerar oss för, så är en redan vunnen röst lättare att behålla inför nästa val. Vi gör en långsiktig investering, inte ett hugskott i farten.

Piratpartiets valsedel, Stockholm

Det går bra att kryssa mig, var i Sverige du än bor. Jag är med på alla Piratpartiets valsedlar - och som fjärde på Stockholmslistan!

Återigen – varje röst på Piratpartiet är en väl investerad röst. Kasta inte bort din röst på ett etablerat parti som ändå får fortsätta att vara kvar i riksdagen – lägg din röst där den verkligen räknas, oavsett slutresultatet. Rösta på Piratpartiet!

tunn linje

Andra som skriver om samma ämne:
Tord Jansson (som gav mig inspirationen till denna bloggpost), 之乎者也 (Niklas Dougherty), Sysadminbloggen, Jonathan Rieder Lundkvist, Frilansande Memetiker (Rysligt bra – LÄS!), Opassande, Joshen, Anna Troberg, Christian Engström, Rickard Olsson, Val 2010, Piratpartiet

tunn linje

Att Piratpartiet kommer in i Riksdagen är faktiskt akut, och oerhört viktigt för att bevara demokrati, kunskap, kreativitet, rättssäkerhet, allmänmänskliga rättigheter och personlig integritet.

pirat_blogbanner

Dekorrand

Explore posts in the same categories: demokrati, Internet, Lagstiftning, Media, Piratpartiet, Politik, Samhälle, Yttrandefrihet

Etiketter: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

37 kommentarer på “En röst på Piratpartiet är en välinvesterad röst!”

 1. Christer Says:

  Lysande, det här blir länkar!

  Ett litet tillägg: om Piratpartiet nu inte kommer in i riksdagen kan man med fog hävda att en röst på något av de partier som kommer in är bortkastad, eftersom det ändå blir ungefär samma politik som förs, oavsett vem som vinner.

 2. magnuskindblom Says:

  Läser och lägger fler argument till min arsenal av argument att rösta PP. Tack!

  Själv brukar jag skriva extremt lättsamma inlägg, som det här om vanliga taktiker vi har att kämpa mot.


 3. Jonathan Rieder Lundkvist skriver under rubriken ”Nej, din dumma jävel, du har fel” att ingen röst är bortkastad.

  Frilansande memetiker betonar hur argumentet används som politiskt vapen.

  Opassande jämför med travsport, och menar att politik inte går ut på att rösta på en vinnare, utan att följa sin egen övertygelse.

  Johnny Olsson på bloggen Enligt Min Humla menar att en bortkastad röst är en röst som inte representerar ens åsikter, och uppmanar en att tänka efter innan man kastar bort sin röst.

  Anna Troberg konstaterar: ”Om du vill stödja kampen för medborgarnas integritet, så ska du rösta på Piratpartiet. Allt annat är i nuläget en bortkastad röst.”

  Christian Engström berör ingenting om att kasta bort sin röst, men konstaterar att Vänsterpartiet kan tänka sig att sälja ut Sveriges medborgares integritet. För 49 öre.

  Piratpartiets egen valsida menar att din röst är för värdefull för att kastas bort.

  Rickard Olsson skriver att en röst som ändrar inriktningen på politiken knappast kan vara bortkastad.

 4. toledomahn Says:

  @Carl:

  Du kan gå med här också:

  http://www.politometern.se/

 5. Tord Jansson Says:

  Schysst remix och tack för länken! 😉

 6. Josef Boberg Says:

  Jo… – Carl Johan – det här med valsamverkan är ju nästan kört
  = motorvägen till RISKdagen är jävligt smal och krokig för PP just nu.

  Till nästa val så måhända skall då PP överväga att ej förbjuda väljarna att skriva till namn på valsedlarna, kanske… 💡

  Nu är det ju som det är – och då gäller det ju att peka på andra fördelar med att rösta på PP. Det har Du gjort bra i inlägget, verkligen… – och Caspian lade ju några fina lökar på den laxen också.

  Dock… – å och då blir jag bara så ”jävla trött” på allt PartiKrati-eländes eländen… 😥

  Lycka till med att KOMMA till RISKdagen 2010 ❗


  • Vi förbjuder ingen att skriva något på valsedlarna.

   Som du ser på de andra partiernas valsedlar, så står det ”Du får bara markera en av dessa kandidater.” på allihop. Det är alltså valmyndigheten som bestämmer detta.

   Det är helt enkelt så att om du skriver till ett namn på en valsedel, så räknas den bara som en ogiltig röst.

   Det enda undantaget är att du får skriva ett partis namn på en blank sedel – men det måste vara korrekt skrivet (Pirat Partiet eller Pratpartiet räknas INTE som en röst på oss, t.ex.)

   • Josef Boberg Says:

    ”Vi förbjuder ingen att skriva något på valsedlarna.”

    Jo, faktiskt… – i meningen att ifall en väljare själv skriver till ett personnamn på en PP-valsedel – så räknas den valsedeln som ogiltig avseende personvalet som sådant. Detta gäller ALLTID när det på valsedeln står: ”Du får bara markera en av dessa anmälda kandidater.” – och det gör det ju på PP´s valsedlar – vad det nu skall vara bra för i valfrihetens namn ❓

    Däremot så räknas en sådan valsedel, med ett olovligt tillagt namn på en person, som en röst på partiet som sådant, tror jag… 💡

    Mer ingående om detta i sak HÄR.


    Vill vi ha det så här ? = Staten skall tala om vad som är rätt och fel = Kallocain-samhälle – eller ❓

    • Josef Boberg Says:

     PS. Det är ALLTID partierna SJÄLVA som AVGÖR om det skall vara förbjudet för väljarna att skriva till ett personnamn på en valsedel – punkt.


     • O.K. – då är det jag som inte känner till reglerna perfekt.

      Men tanken är väl att vi i Piratpartiet har gjort ett urval enligt en extremt demokratisk process, i vilken samtliga medlemmar har fått rösta fram personerna på våra valsedlar, och då blir det knasigt om man ska lägga till någon egen.
      Framför allt ökar risken att valsedlar räknas som ogiltiga.

     • Josef Boberg Says:

      ”Framför allt ökar risken att valsedlar räknas som ogiltiga.”

      Ja… – Carl Johan – ogiltiga avseende personkryssningen som sådan möjligen (som undantag ifrån principen ifall någon skrivit till t ex Fredrik Reinfeldt som namn på en PP-valsedel – och han ej är medlem i PP) – men ej alls som gällande för en röst på Piratpartiet som sådant.


   • Hej! Har du en källa för det påståendet om att valsedeln blir ogiltig om man skriver dit ett namn och kryssar i. Det låter konstigt.

    Jag antar att du har kontakter i Piratpartiet. Vill ni valsamverka detta val? Valsamverkanspartiet finns och ni är inbjudna. Det måste ske tidigt, inte fem i tolv.


    • Enligt valmyndigheten är det så. Men jag kan ha missuppfattat. Kolla gärna direkt med Valmyndigheten.

     Ja, jag har kontakter i Piratpartiet, eftersom jag fortfarande är aktiv medlem. Vi har sagt nej till valsamverkan tidigare, och kommer sannolikt att göra det även framledes.


     • Tack. Det ska jag göra. Jag har full respekt för er interndemokratiska process och kanske har ni rätt och jag och Josef m.fl. fel.

      Jag har svårt att avgöra den saken för jag har inte sett era argument för och emot, även om jag givetvis är intresserad av dem.

      Kanske behöver man inte ens ha åsikter och argument om den saken? Har ni ex. kollat upp ungefär hur många röster PP förlorat på det viset och i fall ni hade kunnat ha några mandat i riksdagen om ni ex. hade valsamverkat med Fi och/eller andra partier?


     • Problemet med att valsamverka är att man åtminstone i viss mån måste sympatisera med de partier man samverkar med.

      F! hade exempelvis varit fullkomligt omöjligt att samverka med. Att hjälpa dem in i Riksdagen hade varit en stor fet jävla plump i protokollet, den saken är klar. Jag är synnerligen nöjd med att de misslyckades med det.

      Så – vilka ska man valsamverka med då?


     • Jag kan förstå ditt hat mot Fi för visst har många av dem angripit och generaliserat män som grupp på ett nedsättande sätt, faktiskt något lika vidrigt som rasism, när de lägger till ”vita män” i sitt hat blir det givetvis rasism på riktigt. Det är en populistisk taktik för att locka väljare i sin väljargrupp, på samma vis som Trump skaffade väljare med sina utspel.

      Man måste inte nödvändigtvis sympatisera med de partier man valsamverkar med, på samma vis som man inte behöver gilla alla medarbetare på ett företag för att samverka mot ett gemensamt mål.

      Man kan se det som så att man respekterar andra människors åsikter baserade på deras egna erfarenheter, egna undersökningar och kanske egen sorg, även om man tror att de kommit till fel slutsatser och lösningar.

      Valsamverkanspartiet går inte ut på politisk samverkan på mer än ett område, nämligen att ta representanterna förbi 4%-spärren tillsammans och få folket förbi den mentala spärren som 4%spärren utgör.

      Visst kan det falla p.g.a. hatet, som medierna lär ut och människor tar till sig som grund för argumentation, men hatet kan nog inte leda till något gott på lång sikt.

      Förståelse och respekt är en bättre grund. Man behöver inte hålla med, man kan yttra sitt missnöje balanserat i diskussioner, men samtidigt hålla detta missnöje inom effektiva ramar för en samverkan som alla ingående partier gynnas av.

      Att harva under 4% ger inga mandat i riksdagen. PP hade runt 0,5% om jag minns rätt.


     • Jag hatar inte F!. Det är dock svårt att ha någon som helst respekt för dem.


 7. […] andra som vill tvinga fram en förändring röstar istället på Rick och Anna och de många andra i piratpartiet. Vi gör det även om piratpartiet riskerar att hamna utanför riksdagen – varje […]

 8. Linus Says:

  på tal om valsedlarna för pp… kommer det finnas i alla lokaler ändå? eller måste man fixa på annat sätt?


  • Det ska finnas valsedlar i alla lokaler, både för förtidsröstning och på själva valdagen.
   Men vi behöver hjälp av så många som möjligt att fördela valsedlarna, eftersom vi måste sköta allt sådant själva.
   Så om du vill hjälpa till med förmedling av valsedlar, kan du gärna gå in på Piratpartiets hemsida ( http://www.piratpartiet.se/ ), och redan på första sidan finns en stor grön ruta där man kan följa hur valsedelsförmedligen framskrider. Där kan du anmäla dig för frivillig tjänst, och även beställa valsedlar.

 9. Johanna Says:

  Jag och mina vänner kommer rösta på Piratpartiet och mitt kryss kommer läggas på dig. Vi diskuterade via mail om en klumpig sak du skrev, så du vet vem jag är. 🙂


 10. […] Själv skulle jag varit i Göteborg, men hälsan håller tyvärr kvar mig i Stockholm ett par dagar till. Därför kommer jag att vara på Centralen i Stockholm klockan 13 imorgon lördag och förtidsrösta, tillsammans med Jan Lindgren, Sandra Grosse, Caspian Rehbinder, Rickard Olsson och Carl Johan Rehbinder. […]


 11. […] andra som bloggar om varför en röst på Piratpartiet förändrar och gör skillnad: Calle, Anders, […]


 12. […] kommer komma in i riksdagen men när jag tvivlar så tänker jag dels på det Carl Johan Rehbinder skrivit om saken, om att det inte bara är den där fyraprocentspärren som räknas. Och dessutom: skam den som ger […]


 13. […] då! Läs Calle Rehbinders pedagogiska förklaring till varför. Eller Tord Janssons version som inspirerade […]

 14. urbansundstrom Says:

  Reblogged this on Urbansundstrom’s Weblog.


 15. […] då! Läs Calle Rehbinders pedagogiska förklaring till varför. Eller Tord Janssons version som inspirerade […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: