Att navigera in i framtiden…

Piratpartiets valmanifest

Piratpartiet har släppt ett valmanifest, i tre delar. Manifestet bygger på ett antal ”sjökort”, som en grupp pirater har sammanställt som utgångspunkt för hur vi ska navigera när vi väl kommer in i Riksdagen i höst.

När jag först läste manifestets tre delar, så blev jag lite orolig, och besviken på vissa delar (bitvis dåligt språk, en och annan olidligt amatörjuridisk formulering, samt enstaka frågor som jag inte bedömer som piratpolitik), men jag vet också att jag många gånger är överdrivet petig, obotlig språkfascist och därtill en skitjobbig perfektionist – så jag får skylla på det. Och så är jag lite extra nervös och känslig så här nära valet.
Någon förvånad? 🙂

Som helhet är manifestet nämligen mycket bra. Det visar tydligt att vi inte är ett ”enfrågeparti”, utan snarare ett fokusparti, med en tydlig inriktning – precis som Miljöpartiet var när de kom in i Riksdagen 1988. Att manifestet är uppdelat i tre dokument kan man diskutera nyttan av, men en pedagogisk effekt har det onekligen. Det blir hädanefter väldigt svårt att beskylla oss pirater för att vara ett enfrågeparti.

En ovärderlig effekt av manifestet är också att det har fått starkt positivt bemötande i såväl gammelmedia som bloggosfären. Jag har fått många kommentarer av typen ”jag har påstått länge att Piratpartiet bara är ett nördigt enfrågeparti för folk som vill ladda ner gratis, men de orden har jag fått äta upp”, eller ”Piratpartiet imponerar på mig, oväntat mycket, faktiskt”, och liknande omdömen.

Vissa specifika frågor har diskuterats mer frekvent, som t.ex. Piratpartiets tydliga ställningstagande gällande den nuvarande barnpornografilagstiftningen, som har gjort en del pirater väldigt nervösa – ”Ska vi bli ett PedofilParti nu?” Men jag tycker att det är starkt och rakryggat att ta ställning för barnen, på riktigt, för informationsfriheten, och att den nuvarande lagstiftningen är helt vansinnig, och behöver revideras kraftigt. För detta ställningstagande verkar det för övrigt redan finnas ett mycket starkt stöd.

Valmanifestet är framför allt ett utmärkt diskussionsunderlag, en dörröppnare och erbjuder en mer grundläggande förklaring till vad vi står för, än vad en liten folder kan göra. Valmanifestet i alla sina delar kan ge en extra skjuts till kampanjandet, dessa sista veckor före valet. Jag har själv tjatat länge om att Piratpartiet måste presentera en kombinerad ”krav- och önskelista”, för vår tydlighets skull, och nu är den här. Tack för det!

Manifestet finns förstås att ladda ner, som tre Pdf-filer.
Och du kan göra det här:
Piratpartiets sjökort – INTEGRITET
Piratpartiets sjökort – KULTUR
Piratpartiets sjökort – KUNSKAP
Läs och begrunda.

Om du vill läsa mer om Piratpartiet, vad vi står för och vill arbeta för i Riksdagen, så rekommenderar jag dig att besöka Piratpartiets hemsida, och då specifikt en sida som heter Val 2010. Där kan du hitta mer information.

tunn linje

Positiv respons på Piratpartiets valmanifest:
DN, Aftonbladet, 之乎者也, 之乎者也, Signerat Kjellberg, Ulf Bjereld, Skivad Lime

tunn linje

Att Piratpartiet kommer in i Riksdagen är faktiskt akut, och oerhört viktigt för att bevara demokrati, kunskap, kreativitet, rättssäkerhet, allmänmänskliga rättigheter och personlig integritet.

pirat_blogbanner

Dekorrand

Explore posts in the same categories: Censur, demokrati, Fildelning, Frihet, Integritet, Internet, Kultur, Lagstiftning, Media, Piratpartiet, Politik, Samhälle, Upphovsrätt, Yttrandefrihet

Etiketter: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 kommentarer på “Att navigera in i framtiden…”


  1. […] This post was mentioned on Twitter by Piratbloggar, Carl Johan Rehbinder. Carl Johan Rehbinder said: Att navigera in i framtiden…: http://wp.me/p9Ztx-2fR […]


  2. […] Drougge, Nemokrati, Livbåten, Mary, Farmor Gun, Viktualiebrodern, Calandrella, Henry Rouhivuori, Calle Rehbinder och många […]


  3. […] barnporr, satmaran, sak inte person, Zacs, PP nytt, Farmor Gun, Jardenberg, Tomas sida, Lindbäck, Tantrablogg, Skivad […]


  4. […] Om du vill läsa mer om vårt valmanifest, och ladda ner manifestets tre delar att läsa, så rekommenderar jag dig att läsa min bloggpost i ämnet: Att navigera in i framtiden… […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: