Fotograferingsförbud – för integritetens skull?

Moa Karlbergs bilder

Jag blev för några veckor sedan inbjuden till en debatt om Integritetsskyddskommitténs lagförslag om ökad integritet (SOU 2008:3 – Pdf-dok.). I egenskap av riksdagskandidat för Piratpartiet, samt yrkesaktiv fotograf, ställde jag upp i en debatt på Galleri Kontrast i Stockholm, med Johan Linander från Centerpartiet och Kalle Larsson från Vänsterpartiet som meddebattörer.

Galleri Kontrast är ett fotogalleri som ägs av Pressfotografernas Klubb, och är följaktligen en självklar plats för debatter gällande rätten att fotografera i det offentliga rummet. Passande nog hölls samtidigt en utställning av Moa Karlberg, med bilder hon tagit med en dold kamera genom en spionspegel, på flera olika platser i Sverige. En av frågorna var förstås om dessa bilder skulle vara tillåtna att ta med den nya lagen, så som den är formulerad i förslaget.

”Projektet är en upptäcktsresa över hur nära en fotograf kan komma andra människor med sin kamera, utan att agera olagligt. (…) Eftersom bilderna är tagna på offentliga platser kan jag publicera dem hur jag vill – åtminstone i Sverige, där lagarna är generösa mot journalister och konstnärer. Men i vilka sammanhang känner känner sig individen förolämpad? ”Ser dig se mig” är ett försök att skapa en debatt om lagar och etik som finns inom fotografens roll”.
Moa Karlberg, på sin hemsida

Det är extremt intressant att en sådan diskussion över huvud taget måste komma till stånd. Här hänger ett galleri fullt med fantastiska bilder, och vi måste diskutera huruvida de alls skulle vara tillåtna med en ny lagstiftning. Samtidigt som staten och kapitalet tillåts sätta upp allt fler övervakningskameror i offentlig miljö. Återigen samma misstro mot enskilda medborgare, parat med övertro på myndigheternas ”välvilja”. Sluttande planet, någon?

Fotodebatt på Galleri Kontrast

Förutom lagförslaget skulle även diskuteras grundläggande frågor som potentiellt ställer två intresseområden i konflikt med varandra – den personliga integriteten gentemot rätten att avbilda sin omgivning med kamera. Var går gränsen när man kränker den enskilda individen? Är det rätt eller fel att använda andra människor som objekt för ett konstnärligt syfte? I ett samhälle där i praktiken alla har kameror (något som alltså inte längre är förbehållet proffsfotografer och turister), är det inte integritetskränkande att begränsa rätten att fotografera?

Återigen använder politikerna nyspråk när ännu en lag som inskränker människors rättigheter skall införas, och eftersom Piratpartiet har fått upp begreppet integritet i den politiska dagordningen trasslar politikerna förstås skickligt till det genom att använda begreppet på ett lömskt sätt. Integritet får i detta fall bli beteckning på något som i själva verket är en slags förhandscensur.

Istället för att låta fotografer och bildredaktörer göra urvalet efter att bilderna är tagna, och en eventuell publicering som grund för eventuella tryckfrihetsmål, vill regeringen nu att avgörandet om en bild är laglig eller ej skall kunna bedömas redan vid fotograferingstillfället. Det ska helt enkelt bli förbjudet att ta vissa bilder, och alla som fotograferar måste i och med denna lag (om den införs) nu förvänta sig polisanmälningar för olaga fotografering.

Fotodebatt på Galleri Kontrast

På ytterligare ett område vill regeringen alltså påbjuda självcensur, med lagstiftning som trubbigt instrument. Det räcker inte att medborgarna blir mer försiktiga med vad de skriver till varandra eller säger till varandra över telefon (FRA, Datalagringsdirektivet m.m.). Nu kommer vi att behöva hindra oss själva från att fotografera vår omgivning.

Resultatet blir rent konkret att många bilder som hittills har varit tillåtna att både fotografera och publicera nu blir olagliga. Casper Hedbergs bild av Hagamannen 2006, som blev vald till Årets Bild av Pressfotografernas Klubb, skulle högst sannolikt vara olaglig att ens ha fotograferat med den nya lagstiftningen i kraft.

Hagamannen

Integrationskommitténs lagförslag innebär konkret att det kan att bli straffbart att utan samtycke fotografera eller filma personer som befinner sig på platser som ex. bostäder, vårdavdelningar, klassrum, hotellrum, omklädningsrum, anstalter, toaletter, provhytter m.fl. Platser där man kan räkna med att bli lämnad i fred. Och det kan man ju tycka är högst försvarligt, och kanske t.o.m ett bra förslag. Men de problem som det skapar kan bli fler än lagförslaget syftar till att förhindra.

Till att börja med kan man fråga sig hur stora problemen med smygfotografering är egentligen. Det finns redan lokala regler mot fotografering på badhus och andra platser, som därför inte behöver ytterligare lagreglering. Och en inskränkning kan leda till en sluttade plan-effekt, där fotografering i allt ökande grad ses som något hotande och subversivt. Och så skärper man lagen lite till, och lite till, och snart har vi det som i England, och vissa delstater i USA, där det är förbjudet att fotografera poliser under tjänsteutövning.

Det finns en grundläggande misstro mot medborgarna inbakad i denna formidabla lavin av integritetskränkande lagar som ökat i intensitet de senaste 4-5 åren. Folk vet inte sitt eget bästa, och i grunden är människan onda, giriga och illvilliga, tycks våra ”förnuftiga” politiker resonera. Vi kan inte själva avgöra vad som är ett anständigt och omtänksamt beteende, och därför måste våra beteenden på alla områden lagregleras. Och härmed introduceras ännu ett område på vilket individen fråntas ansvaret att själv känna av vad som är O.K. eller inte – fotografering. Frågan vi nu förväntas ställa oss själva vid ett fotograferingstillfälle blir inte längre ”tycker jag att det är schysst att göra så här?”, utan istället ”får jag göra så här för pappa staten?”.

Min främsta invändning mot detta förslag, som jag också både inledde och avslutade debatten med, är att det finns en kraftig övertro på lagstiftning som styrande inslag i människors liv. Folk struntar i dumma lagar, och finns det för många lagar orkar man inte hålla reda på dem. För många ologiska och omotiverade lagar gör att man allmänt tapapr respekten för lagar, vilket potentiellt är ett jätteproblem i en rättsstat. Och slutligen – de som verkligen vill skada andra bryr sig naturligtvis inte ett skit om lagstiftning.

Calle fotograferar

tunn linje

Foton i denna bloggpost: Moa Karlberg, Casper Hedberg, Jennie Rehbinder, Caspian Rehbinder, Jonathan Rieder Lundkvist

Läs mer:
Galleri Kontrast, Fotosidan, Journalisten.se, Pressfotografernas Klubb, pressfotografen Thomas Nilsson,
Jonathan Rieder Lundkvist fotograferade under debatten – se fler bilder på hans blogg!

tunn linje

Att Piratpartiet kommer in i Riksdagen är faktiskt akut, och oerhört viktigt för att bevara demokrati, kunskap, kreativitet, rättssäkerhet, allmänmänskliga rättigheter och personlig integritet.

pirat_blogbanner

Dekorrand

Explore posts in the same categories: Censur, Foto & Konst, Frihet, Integritet, Lagstiftning, Media, Piratpartiet, Politik, Samhälle, Yttrandefrihet

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

18 kommentarer på “Fotograferingsförbud – för integritetens skull?”


 1. Hade jag fått fotografera de här två personerna, eller skulle jag anses vara subversiv och potentiell terrorist? 😉

  http://bildbank.piratpartiet.se/v/event/2007/Alice.jpg.html

  http://bildbank.piratpartiet.se/v/event/2007/Beatrice.jpg.html

 2. Terne Mejnå Says:

  Frågan är om inte ett sådant förbud skulle bli kontraproduktivt för dem som önskar det? Idag ökar ju mängden övervakningskameror i en hastig takt, på allt från skolor, sjukhus, vårdhem och provrum till när man åker kollektivtrafik eller besöker affärer och uteställen. Idag ska man räkna med att filmas från man stiger utanför sin ytterdörr tills man kommer in igen och det med statens medgivande. Verkligen dags att få in ett piratinflytande även i riksdagen så att detta vansinne inte kan fortgå!


 3. […] This post was mentioned on Twitter by Piratbloggar, Carl Johan Rehbinder. Carl Johan Rehbinder said: Fotograferingsförbud – för integritetens skull?: http://wp.me/p9Ztx-28u […]

 4. maloki Says:

  Spännande att höra att du varit ute på debatt också! 😉 Keep it up!

  Övriga intressanta tankar självklart.


  • Ja, jag har varit med på fler debatter, men jag har haft för dåligt med tid för att rapportera här på bloggen, tyvärr.

   Och jag vill gärna vara med på mycket mer av den här varan.
   Vi behöver synas och höras mycket mer!


 5. […] Mycket intressant inlägg om Integritetsskyddskommitténs lagförslag om ökad integritet. […]


 6. […] och riksdagskandidaten Carl Johan Rehbinder (pp) skriver om “Fotograferingsförbud – för integritetens skull?&…. Han har debatterat om Integritetsskyddskommitténs slutbetänkande ”Skyddet för den personliga […]


 7. […] sitt slutbetänkande. Just därför var det kul att se att ämnet åter börjat diskuteras, nu hos Carl Johan Rehbinder, « Nu finns inte Piratbyrån mer […]

 8. OlofB Says:

  Finemang att vi syns i debatter!! 🙂

  Perfa att du kunde kombinera din yrkesroll och politikerroll i detta. Hoppas nu mailgruppen börjar få inbjudningar som leder vidare med alla resurser som börjat skapas i paddor och formulär och allt vad det är 😉


  • Ja, jag tar mig gärna an fler debatter – det är roligt, och det passar mitt temperament. Och jag är rätt så pedagogisk, och får ofta publiken med mig.

   Just nu känns det som att etablissemanget totalignorerar PP, men det ska vi väl ändra på, hoppas jag.


 9. […] av intigriteten. En debatt om Integritetsskyddskommitténs lagförslag om ökad integritet. Läs här>> Tagged and categorized as: Uncategorized Comment (0) | TrackBack […]

 10. Staffan H Says:

  Lagstiftning verkar vara helt fel att gå i det här fallet för precis som du säger äger i princip var man och kvinna i Sverige en kamera idag. Varför är då fotograferande personer suspekta individer i dagens Sverige?

  Ska man diskutera och ifrågasätta, vilket kan vara bra att göra ibland, borde diskussionen kretsa mer kring lämpligt eller olämpligt i olika sammanhang, men i slutänden måste var fotograf själv avgöra detta vid fototillfället eller hemma vid redigeringen. Alla tänkbara situationer för en fotograf går inte att lagstifta kring.

 11. karinyngman Says:

  Skitbra analys. Smygnedmonteringen av det civila samhället och den grundläggande misstron mot medborgarna och deras intentioner måste genomskådas och stoppas.
  Glad sommar!


 12. […] Rehbinder diskuterar nya toklagar i inlägget Fotograferingsförbud – för integritetens skull?. Bara tanken på att det skulle vara olagligt att dokumentera det man själv upplever ter sig helt […]


 13. […] Lagen har kritiserats mycket och kritiken lär inte tystna. ShareTweetDet är en ny lag på gång som inskränker våra möjligheter att fotografera fritt. Lagen om olovlig fotografering heter den. En lag som kan komma att ställa till det för… […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: