Kunglig gåva från Piratpartiet

Rick & Anna vid Slottet

Jag hade egentligen tänkt bojkotta hela det här bröllopsspektaklet helt och hållet, republikan som jag är. Men Rick Falkvinge ringde igår och frågade om jag ville följa med som fotograf, eftersom Rick och Anna Troberg skulle överlämna en lysningspresent till Kronprinsessan och hennes tillkommande. Republikanen i mig protesterade, men jag insåg rent pragmatiskt att detta faktiskt var ett bra tillfälle att göra lite reklam för Piratpartiet. Om inte annat så för att presenten var så himla smart.

Två väldigt kreativa pirater, Gustav Nipe, en av Piratpartiets riksdagskandidater, och René Malmgren, har utvecklat en programvara med förkonfigurerade krypteringstunnlar av VPN-typ, och lagt det hela på två presentförpackade USB-nycklar, som innehåller allt som behövs för att kommunicera ospårbart och oavlyssnat. Inte så dumt med tanke på mottagarnas rätt så ömtåliga och nästan obefintliga privatliv. En helt perfekt present, med andra ord.

Piratpartiets present - krypteringsprogram

Fick krypteringsprogram
Piratpartiets partiledare Rick Falkvinge och vice partiledaren Anna Troberg var på plats för att uppvakta paret. Deras gåva bestod av två usb-minnen och ett krypteringsprogram. Så nu kan Victoria och Daniel kommunicera helt privat med varandra.
Expressen

usb-minne

Så jag följde med Rick och Anna till slottet, i egenskap av fotograf. Men när vi väl kom dit så fick vi veta att inga fotografer släpptes in, eftersom Scanpix hade ensamrätt på bilderna. Så kan det gå. Så jag fick vänta utanför, vilket på sätt och vis kändes rätt skönt, om inte annat för min inneboende republikan… Men jag kunde ta lite bilder av Rick och Anna före och efter överlämnandet av presenten, och jag tog även tillfället i akt att värma upp Expressen-journalisten lite, så att Rick och Anna kunde få bli intervjuade. Allt för att göra Piratpartiet mer synligt i media!

”Kungafamiljen har mer vardagserfarenhet än några andra i landet om värdet av ett privatliv”, säger Rick Falkvinge, partiledare för Piratpartiet. ”Nu när paret ska ingå äktenskap vill vi hjälpa dem att kunna prata med varandra utan att resten av världen kan lägga sig i.”

Inne i Slottet fick Rick och Anna träffa Victoria och Daniel, och som en liten bonusöverraskning var även kungen och drottningen på plats. Anna berättade vad det var för presenter, och Rick förklarade mer ingående hur de skulle användas. Och med tanke på hur mycket porslin, tavlor och andra trötta och förutsägbara standardpresenter de sannolikt får, var detta säkerligen en frisk fläkt i gåvofloden.

En särsklit rolig detalj i det hela var att kungen (som är synnerligen intresserad av tekniska prylar) dök fram och var mycket nyfiken på den där smarta lilla grejen, och det är inte omöjligt att Piratpartiet kan komma att få leverera flera likadana sådana USB-nyckar till kungahuset. Och det kan man ju lätt konstatera, att om det är några som vet hur det känns att få sitt privatliv invaderat och övervakat, så är det väl kungafamiljen…?

Rick och Anna efter förrättat värv

Efter att ha överlämnat gåvorna, och fått lite stärkande champagne och snittar i ett angränsande rum, vandrade de nöjda och glada ut igen, och blev då intervjuade av Expressens journalist. Expressen var föredömligt snabba, och nyheten kom omedelbart ut på Expressens hemsida.

Rick och Anna blir intervjuade, och får berätta lite om presenterna

Sen gick vi och tog en fika på Västerlånggatan (dyrt – 42 spänn – men vackert, och gott!), och pratade om ditten och datten. Som en liten bonusupplevelse släpade jag med Rick och Anna till Riddarhuset (Sveriges coolaste klubblokal), där då jag fick tillfälle att leka värd och visa mina kollegor runt lite. Ytterligare ett barockpalats, men betydligt mysigare än Slottet… 🙂

Caffe Latte

tunn linje

Mer läsning:
Rick Falkvinge, Anna Troberg, Piratpartiet.se, Syrrans granne, Emma Opassande, Henrik Alexandersson, Farmor Gun i Norrtälje, projO, Satmaran Kryptera.se, Törnebohms Hotspot, Lakes Lakonismer

tunn linje

Att Piratpartiet kommer in i Riksdagen är faktiskt akut, och oerhört viktigt för att bevara demokrati, kunskap, kreativitet, rättssäkerhet, allmänmänskliga rättigheter och personlig integritet.

pirat_blogbanner

Dekorrand

Explore posts in the same categories: demokrati, Frihet, Integritet, Kärlek, Kryptering, Piratpartiet, Politik, Yttrandefrihet

Etiketter: , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

12 kommentarer på “Kunglig gåva från Piratpartiet”

 1. heksetova Says:

  Fantastiskt så intelligent och smart!


 2. Jag hade liknande ”republikan-funderingar”, men på en helt annan nivå.

  http://lakonism.blogspot.com/2010/06/jobbigt.html

  😉


 3. Även om det bär mig emot att ge kungligheter något annat än en åktur på gilloutinen (högsta makten ska tillsättas genom lag, inte genom samlag), så var det en bra PR-kupp.

 4. Alice Says:

  Jag avskyr bröllopshysterin, men jag måste erkänna att det var en ”smart” gåva.

  Pekar också på min bloggadress för att signalera att jag skaffat en ny blogg nu.

 5. JenJen Says:

  Är Sveriges Coolaste Klubblokal öppen för alla medborgare att nyttja till sina sammankomster av olika sak, eller är den endast till för de av s.k adlig börd?
  För om det är så, borde den avskaffas, precis som kungahuset, och göras tillgänglig för alla.


  • Äh, skitprat.

   Alla föreningar har sina klubblokaler, och Riddarhuset är privat egendom. Ägs av adeln. Punkt.

   Kungahuset får skattepengar – det får INTE Riddarhuset. Driften betalas av en årlig medlemsavgift, samt genom ett antal fonder.

   Bygg din egen klubblokal.

   • JenJen Says:

    Jag skrev ‘om det är så’, nu var det inte så, det var ju bra.
    Fast jag tror jag lägger min röst på någon annan som inte bemöter mig med förakt och ‘ äh, skitprat.’


    • Ja, rösta gärna på någon annan om det känns bäst så.

     Jag verkar ju inte passa in på ditt politiska ideal i vilket fall som helst, så du kan säkert hitta mycket bättre kandidater att lägga din röst på, som passar dig bättre.

     Jag svarade inte med förakt (jag föraktar inte människor), men jag svarar som jag blir bemött – och jag tyckte att det du skrev var skitprat, vilket jag gav uttryck för.

     Sen kan du säkert säga jättekloka saker också, men det har jag inte sett än.

     Varför skulle Riddarhuset göras tillgängligt för alla? Ska vi göra ditt hem tillgängligt för alla också? Grannvillan?


 6. […] här ser vi ut nu. (Tack Calle Rehbinder för […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: