Juridiska paradoxer – ett bra förslag, men från fel personer

Three monkeys

Även en blind höna kan ibland hitta korn av sanning, eller av något annat. Regeringens allmänt förvirrade justitieminister Beatrice Ask har lagt ett förslag till ny kreditupplysningslag, som förstås har mött hård kritik, men efter en KU-granskning har propositionen nu godkänts av en borgerlig majoritet.

Naturligtvis är oppositionen mot förslaget – det är oppositionens självklara uppgift att vara mot regeringens förslag, och ingen överraskning. Jag blir betydligt mer oroad när en enig Riksdag klubbar genom ett förslag utan motstånd (så som skedde häromdagen med den nya, komplett vansinniga barnpornografilagen). Det är inte heller någon överraskning att pressen är kraftigt kritisk. Hur ska de nu kunna ägna sig åt sin seriösa granskande journalistik, som att publicera alla dessa listor med vilka kändisar som har högst inkomst i Nacka kommun (eller var nu folk bor)?

Jag vill inte läsa i dagstidningen vad min granne har i lön. Jag anser faktiskt att det är hans eller hennes ensak, och något jag faktiskt inte har med att göra. Jag tycker att det är ett skamlöst övergrepp, och oerhört integritetskränkande, att tjäna pengar på lösnummer genom att vifta offentligt med enskilda medborgares privata ekonomi. Det är usel (eller snarare obefintlig) journalistik, skvaller som inte borde räknas som nyheter med allmänintresse, mer än de där paparazzibilderna av troslösa popbimbosar som kliver ur bilar.

Naturligtvis hävdar medias representanter att de vill ha den här öppenheten för att kunna granska politiker, näringsliv och brottslingars handel och vandel. Men även media måste respektera enskilda medborgares privatliv, och det tycker jag är bra. Ingen har rätt att få veta vad jag tjänar, eller min granne – såvida jag inte vill berätta det självmant, förstås. Eller om det finns goda skäl att jag begått någon form av ekonomisk brottslighet. Och om det faktiskt sker oegentligheter så ska det vara en sak för polisen, inte en lynchmobb.

Jag tycker faktiskt att det är en väldigt bra idé att stoppa det här oskicket att vem som helst kan begära en kreditupplysning på vanliga medborgare. Det ÄR integritetskränkande, och borde ersättas med samma praxis som gäller för brottsregister. Om en arbetplats kräver utdrag ur brottsregistret så är det upp till mig att begära ut dessa uppgifter, och förmedla dem vidare, om jag anser att det är relevant. Detsamma borde gälla kreditupplysning. Då är det jag själv som avgör vilken personlig information som jag vill dela med mig av, ingen annan.

Papiere Bitte

Jag upplever det som oerhört irriterande att få hem brev med besked om att ett företag har gjort en kreditupplysning på mig – efter att det redan har hänt. Någon har smygkikat på min privata ekonomi, någon jag inte vet vem det är, någon som anser sig ha rätt att ta del av den informationen utan att ens behöva be mig om lov. Det är INTE acceptabelt i min värld. Jag vill bli tillfrågad. ”Får jag titta i din plånbok?” Och jag vill alltid ha rätten att säga ”nej, det får du inte”. Eller ”ja, varsågod” – om jag nu gör den bedömningen att jag kan lita på den som frågar. Men myndigheter anser ju sig ofta ha rätt att kliva in utan att knacka, ta för sig utan att be om lov – det ligger i den korrumperade maktens natur att bete sig så.

Det sägs också att det blir väldigt komplicerat för företagare som säljer dyrare kapitalvaror, om de måste be om lov att få göra en kreditupplysning. Men det är ju inte kundens problem. Om det vore svårare för kommersiella företag att få kreditupplysning (alltså att de bara kan få göra en kreditupplysning om kunden går med på det), så kommer det att finnas en marknad för de lite mer risktagande affärsinnehavare som är redo att sälja till folk utan kreditupplysning, och det kan väl vara positivt för konkurrensen?

Däremot är det förstås inte trovärdigt när detta lagförslag kommer från den nuvarande regeringen, som jag inte litar på för fem öre – särskilt inte när det gäller integritetsfrågor. Jag anar många och stora ugglor i mossen. Jag fick omedelbart tanken att de politiker som står bakom detta förslag kanske gör det för att få en inverterad effekt – för att allmänheten ska tycka att det är en jättebra idé med kreditupplysningar. Transparens och offentlighetsprincip. Och så glömmer de att det framför allt är maktens representanter som ska vara transparenta – inte medborgarna.

Politikerna kan faktiskt vara precis så sluga. Det vore inte första gången någon erbjuder ett skamförslag, för att få en väntad kraftig motreaktion, och sedan presenterar de det förslag de egentligen vill få genom, som ett mycket snällare, omgjort förslag. Ren jävla taktik, alltså.

Eller så vill de bara helt enkelt inte bli granskade själva. Så jävla primitivt illa kan det ju också vara. Synd att en i grunden bra idé ska bli solkad av smutsiga intentioner.

tunn linje

Blogge skriver också om lagförslaget.

tunn linje

Att Piratpartiet kommer in i Riksdagen är faktiskt akut, och oerhört viktigt för att bevara demokrati, kunskap, kreativitet, rättssäkerhet, allmänmänskliga rättigheter och personlig integritet.

pirat_blogbanner

Dekorrand

Explore posts in the same categories: Lagstiftning, Media, Piratpartiet, Politik, Samhälle

Etiketter: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 kommentarer på “Juridiska paradoxer – ett bra förslag, men från fel personer”


  1. Jag håller med dig, det är en svår balansgång men att göra det lite svårare att få ut dessa uppgifter kan vara positivt. Vi får se vilken effekt det har. Jag nämnde saken för att bra tag sen; http://hannadonsberg.wordpress.com/2010/01/29/naket-varre/


    • Ja, jag minns att jag läste det – du länkade ju till min tutt-artikel där också.

      Kul att se att du använder mina bilder, förresten!
      Jag ska verkligen försöka att hinna gå genom dina bilder lite mer nån dag – det finns fler fina bilder av dig. Tog ju rätt många.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: