Touch & Play Festival i Berlin

Touch & Play Festival

Under några dagar i slutet av april och början av maj åkte jag och Jennie till Berlin för att delta i Touch & Play Festival. T&P är ett experiment, ett sammanförande av flera olika element i en synnerligen spännande blandning – kontaktimprovisation med tantra, BDSM, queer-filosofi och diverse andra randfenomen som alla syftar till att utforska gränserna för såväl kropp som själ.

Festivalen med det oemotståndliga namnet hade som koncept att sammanföra lärare och inspiratörer från flera olika fält, såsom kontaktimprovisation, tantra, bondage, rollspel, S&M, yoga, massage och lite annat skoj i marginalerna, och det hela blev en fantastisk buffé av aktiviteter som man hela tiden kunde välja mellan. Som regel erbjöds det ständigt 3-4 olika korta workshops att välja bland, utspritt på fem pass varje dag, vilket var komplicerat nog bara det. Men kul!

Contact Improvisation

Kontaktimprovisationen uppfanns i USA, i början av 70-talet av initiativtagaren Steve Paxton tillsammans med dansare och improvisatörer, och utvecklas alltjämt. Grunden är en totalt improviserad, lekfull och flödande form av dans/rörelse, där två eller flera personer leker med vikt, balans och gravitation medan de dansar med varandra i improviserad rörelse. Rörelse och beröring är grunden för denna dansform (därav namnet).

Allt bygger på improvisation, där det gäller att lyssna på sig själv och dem man dansar med. Man kan träna upp sin teknik för att ge och ta vikt, lyfta, falla, flyga, hoppa, rulla, glida och vända sig själv eller sin partner upp-och-ned. Och man behöver inte vara professionell dansare för att delta i ett s.k. ”jam” – det finns möjlighet att delta på alla nivåer.

Contact Improvisation

Kontaktimprovisation finns numera över hela världen, och följaktligen fanns det både lärare och festivaldeltagare från så vitt skilda platser som Tyskland, Danmark, Kroatien, Ungern, England, U.S.A., Frankrike, Argentina, Israel och fler därtill, på Touch & Play. Eftersom kontaktimprovisation är så lekfull och flödande, är den också mycket tillåtande, öppen och fri, vilket förstås gör att formen är särskilt inbjudande för människor med lekfull, flödande, tillåtande, öppen och fri livssyn. Det märktes mycket tydligt på festivalen.

Beröring, kontakt och rörelse är förstås centrala begrepp inom kontaktimprovisation, vilket jag kände måste innebära att denna dans/rörelse-form alldeles självklart låter sig kombineras med den typ av sinnlig tantra som Jennie och jag praktiserar. Och det fick vi bekräftelse på, med råge, på festivalen. Folk i den här kulturen är väldigt kramiga, närhetspositiva och kärleksfulla i sin grundenergi – så upplevde i alla fall jag det. Och i pauserna kunde man ofta se folk hänga i soffor, liksom i klasar eller högar. Mysigt.

Schwelle 7

Festivalen ägde rum på Schwelle 7, en gammal industrilokal som gjorts om till danscentrum (åh – jag vill ha en sån, fast i Stockholm – Love Factory, here we come!), med Felix Ruckert som initiativtagare och förvaltare. Felix har en lång historia bakom sig som avantgardistisk utforskare av den konstnärliga gestaltningen av kroppens mysterier, i egenskap av dansare och koreograf. Men han har även länge befunnit sig i gränslandet på andra områden som rör kroppen, och de fysiska upplevelsernas inverkan på själens tillstånd. BDSM och tantra är självklara territorier på Felix Ruckerts karta. Sedan 2004 har Felix årligen anordnat xplore, en slags avantgardistisk festival för sexuellt nyfikna. Flera av de kursledare som var med på Touch & Play hade vid något tillfälle tidigare varit med på xplore.

Daniel HayesInitiativtagare till Touch & Play var den amerikanskfödde Daniel Hayes, med många års erfarenhet av CI, men också med en frustration över att många kontaktimprovisatörer (trots den fria grundformen) inte vill utmana och utveckla formerna för CI, och framför allt inte låta sensualism och sexualitet få sin självklara plats i dansen. Och så föddes Touch & Play Festival.

Sexualskräcken är alltjämt allmänt förhärskande även i dessa kretsar (märkligt nog, kan man tycka). Självklart blir kontaktimprovisatörer mer positiva till beröring och närhet än de flesta, men den där läskiga gränsen till sexualiteten håller man sig gärna borta ifrån, ändå. Detta gällde dock ej som regel deltagarna på Touch & Play. Jag tror inte att jag någonsin har beblandat mig med en så hög koncentration av utstuderat experimentella, utforskande och gränsöverskridande människor, någonsin. Queerfolk av alla slag – genusöverskridare, sexpositiva, polyamorösa, BDSM-folk, men också konstnärer, dansare, filosofer – ja, härliga tokskallar rakt igenom.

Contact Improvisation

För oss som var nybörjare på kontaktimprovisation fanns det introduktionsklasser varje dag (med trevliga och superpedagogiska Daniel Hayes), och det var väldigt roligt och lärorikt. För oss som sysslar med tantra och sensualism känns det fantastiskt logiskt och fullkomligt självklart att inkorporera de tankegångar som finns inom kontaktimpro i vårt eget laborerande med tantra.

Vi gick på flera workshops med Felix Ruckert, bl.a. om konsten att sätta tydliga gränser, konsten att processa smärta, och utforskande av intimitet. Vi fick också tillfälle att pröva tantrisk beröring med Jorgos Fokianos, djup fysisk kontakt med BDSM-gurun Mo Herzinger, samt oljeglidning med Michael Hartenfels och Maren Emde.

oljeglidning

Oljeglidningen, eller ”Öl-aktion”, som det kallades på tyska, var en alldeles fantastiskt intressant upplevelse. Först spänner man upp en gigantisk presenning, som täcker halva dansstudion, och sen efter en introduktion, med filosofi och förhållningsregler, så fick vi klä av oss allihop helt nakna (skulle tro att det var ca 50 pers), och gå in i ”arenan”, där vi gjorde några övningar som i praktiken resulterade att vi alla låg i en enda stor hög i mitten. Sen började arrangörerna att gå runt och hälla varm majsolja på våra kroppar – och sen började vi att glida runt. Riktigt häftigt.

Några av reglerna var att blunda så mycket som möjligt, att inte anstränga sig, utan snarare att bara glida runt, liksom låta de andra kropparna styra ens rörelser, och att man inte använder händerna nämnvärt, och absolut inte för att hålla fast eller styra någon. Just denna aktivitet anordnades två gånger, och jag var med båda gångerna. Det var också häftigt att uppleva skillnaden mellan de två gångerna.

Öl Aktion

Vi knöt många nya spännande kontakter på festivalen, bl.a. Daniel Hayes och Felix Ruckert, förstås, Michael Hartenfels och Maren Emde likaså, men också andra spännande personer, som Sabine Sonnenschein från Österrike, tantralärare och van kontaktimprovisatör (två aktiviteter som uppenbarligen kan befrukta varandra), samt förstås flera underbara och trevliga personer som var där bara som deltagare, inte som kursledare (många nya vänner på Facebook!). Mycket inspirerande!

Vi var inte med på schemat – i alla fall inte från början – men uppenbarligen tyckte arrangörerna att vi var såpass intressanta att vi fick erbjudandet att hålla en kvällsworkshop på lördagen. På den kvällen introducerade vi framför allt vår lekfullt sinnliga aspekt av tantra. Det kom ca 45 pers, och det blev väldigt roligt och uppsluppet. Vi hoppas förstås att det ska ge upphov till fler internationella sammanhang, fler kurser på engelska. Vi brukar ju vanligen hålla våra workshops på svenska, men både Jennie och jag pratar tämligen obehindrat engelska, så det känns fullt logiskt att ta steget ut i ”den stora världen” på detta sätt.

Contact Improvisation - jam

Varje kväll hölls öppna ”jam”, danskvällar med fri improvisation i den stora danssalen, ibland kanske med något tema. Nivån på deltagarna, i form av erfarenhet, skicklighet och fysisk förmåga, varierade stort, och det kändes förstås väldigt skönt för oss som nybörjare. Grundinställningen inom kontaktimprovisationscirkeln verkar helt enkelt väldigt tillåtande, öppet, lekfullt, utforskande och bejakande, och det är förstås oerhört hälsosamt. Ett bra sätt för oss vuxna att återknyta kontakten med det lekfulla, nyfikna barnet inom oss.

Kontaktimprovisation - jam

Vad vi nu är sugna på är förstås att lära oss mer om kontaktimprovisation. En verkligt lustig sak som vi upptäckte när vi var nere i Berlin, och Googlade lite på kontaktimprovisation, var att det finns en förening i Stockholm, som har en lokal på Kolbäcksgränd i Bagarmossen. Tre minuters gångväg från vår bostad. Och det ska man åka 100 mil söderut för att upptäcka…

tunn linje

Samtliga bilder av Carl Johan Rehbinder.
(förutom bilderna i oljeglidningskollaget – funna på xplores hemsida)

Hemsidor som rör ämnet:
Touch & Play Festival, Schwelle 7, ContactImprov.net, xplore, Kontaktimprovisation i Sverige

Vår egen kurssida på engelska – Eros Education

Dekorrand

Explore posts in the same categories: Andlighet, BDSM, Dans, Erotik & Pornografi, Healing, Kärlek, Kärlek & sex, Kultur, Nudism, naturism, Polyamori, Sexkurser, Sexualpolitik, Tantra

Etiketter: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

12 kommentarer på “Touch & Play Festival i Berlin”

 1. Tee Says:

  Låter helt otroligt kul. Snacka om upplevelseresa!!
  Aningen mer livskvalitet än all inclusive resan till fina ön i caribien.
  Vi soffpotatisar kan bara bli grymt avundsjuka.


  • Ja, som sagt, det var väldigt roligt, och vi fick verkligen uppleva helt nya sensationer, nya sätt att relatera till andra människor, nya tekniker, nya kontakter – skoj, skoj, skoj!

   Och igår kväll var jag för första gången på en kontaktimprovisationskväll på Danscentrum i stan, vilket också var väldigt kul.

   Här finns det utvecklingspotential!


 2. […] TantraBlog Kärlek, Sex, Kultur & Politik « Touch & Play Festival i Berlin […]

 3. David Says:

  Alltså, jag blir nyfiken, är det okej att få erektion under en sådan där ”öl-glidning”?


  • Ja, det är väl klart att det är. Varför skulle det inte vara det? Men faktum är att just den där pirriga laddningen man kan känna i kroppen, som gärna resulterar i en erekton, den går över ganska fort, och går över till något annat, mer avpersonifierat, bara rent upplevande. Det var i alla fall min upplevelse, och jag vet att andra har haft liknande sensationer.

   • David Says:

    Ja, varför inte egentligen.

    Jag är lite rädd för om badhallarna skulle bli nudistbad, inte för att jag har några moralpaniska inslag, men jag är säker på att det skulle leda till en erektion. Och jag är allt för medveten om att man antagligen skulle titta snett på mig.

    Jag tycker egentligen att du har rätt i att det är fånigt att sådana saker är så tabu. Men jag känner mig inte redo för det. Det är lätt att känna sig som att man utnyttjar någon om man får en erotisk reaktion av att se denne när denne inte visar upp sin kropp av den orsaken. Och jag vet inte riktigt hur jag ska förhålla mig till detta.


    • Alltså, det här är en rätt så vanlig frågeställning, men jag anser att den bygger på ett allvarligt missförstånd.

     För det första – det är extremt sällsynt att man får se någon med erektion på ett reguljärt nudistbad. Det brukar vara så avslappnad stämning på nudistbad, att det helt enkelt väldigt sällan förekommer.

     Det handlar om att om alla omkring dig är nakna, så avdramatiseras nakenheten så pass att du inte reagerar lika starkt på den. Du blir van, helt enkelt.

     Och jag tror att de flesta som känner att det börjar pirra i pungen helt enkelt sätter sig ner nånstans, lägger sig på mage eller liknande, om de inte känner för att gå runt med hissad flagga, så att säga.

     Och… på vilket sätt är det att utnyttja någon, att få erotiska tankar om denne? Det är väl ändå en rätt överdriven idé? Man kan ju inte styra hur folk tänker?

     Ja, jag vet, det har diktatoriska regimer försökt med sedan urminnes tider, och ibland t.o.m. lyckats hyfsat (Kina, Nordkorea), men det håller inte i längden. Orwell introducerade ”krimtänk” i sin 1984, och visst finns det lagstiftning idag som går alltmer åt det hållet, men sånt måste vi faktiskt motarbeta, hårt.

     Och jag hävdar (med en dåres envishet) att ståkukar faktiskt inte är farliga, inget att bli rädd för, inget att känna sig hotad av, inget att bråka om. Att bli rädd för en ståkuk skulle jag vilja rubricera som nån slags sjuklig fobi, som man bör träna bort.

     Läs gärna mitt blogginlägg ”Nakna kroppar är inte farliga” – där redogör jag ingående för min syn på nakenhet.

     https://tantrikblog.wordpress.com/2008/01/07/nakna-kroppar-ar-inte-farliga/

     • David Says:

      Det finns väl en viss skamkänsla i att man förlorat kontrollen över sin kropp med.

      Men jag förstår ditt resonemang. Det gör det dock inte lättare att hantera i det samhälle vi lever i nu.


     • Nja, det finns ingen automatik i att man skulle känna skam för en viss sak. I somliga, mer shamanistiska kulturer, eller kulturer med extatiska religiösa seder, ses det som fullkomligt normalt att tappa kontrollen över sin kropp ibland.

      Och frågan om hur lätt eller svårt saker och ting är att hantera i det samhälle vi lever i nu handlar mer om dig personligen än om samhället.

      I samma stund som du blir medveten om att du faktiskt har ett val, så kan du inte återvända till den omedvetenhet som gör att du tror att du är helt styrd av omständigheter.

 4. Kjell Says:

  Oljeglidning låter helt j-vla underbart! Har du några planer på att introducera denna sensation under tex Sexsibility-festivalen?


 5. […] The festival with the irresistible name had as a concept to bring together teachers and inspiration from many different fields, such as contact improvisation, tantra, bondage, role play, S & M, yoga, massage and some other fun things in the margins, and it all became a great buffet of activities that one always had the choice. There were  always 3-4 different short workshops to choose from, spread across five workouts each day, which was a bit complicated. Still, it was a lot of fun! Under några dagar i slutet av april och början av maj åkte jag och Jennie till Berlin för att delta i Touch & Play Festival. T&P är ett experiment, ett sammanförande av flera olika element i en synnerligen spännande blandning – kontaktimprovisation med tantra, BDSM, queer-filosofi och diverse andra randfenomen som alla syftar till att utforska gränserna för såväl kropp som själ. Festivalen med det oemotståndliga namnet hade som koncept at … Read More […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: