Papperstigrar, kulisser och kolsyreis

Dockteater

Politisk teater - ett lömskt spel för gallerierna

Ingen rök utan eld, sägs det ibland. Den som säger så vet ingenting om kolsyreis och andra teatereffekter. Allt går att fejka, bluffa och låtsas fram. Något som ser ut som en jättegrej kan faktiskt vara ett – ingenting. Och framför allt kan något framstå som något helt annat än det egentligen är.

Politik är ren showbusiness. En publiksport, där det inte bara gäller att komma i mål, utan att göra det på ett så insmickrande sätt att man blir publikens favorit, alldeles oavsett tävlingsresultaten. Och självklart kan man filma, fuska så att man får straffspark till sitt eget lag.

En populär aktivitet bland politiker som vill visa sig duktiga, handlingskraftiga och ansvarstagande är att stifta lagar. Förbudslagar, då förstås. Det har i politikers ögon den starkaste effekten, och får lagstiftaren att verka handlingskraftig.

För i mellanmjölkens förlovade land, trygghetsnarkomanernas El Dorado, så måste vi naturligtvis omedelbart förbjuda allt som kan verka det minsta farligt på något sätt. Och då försvinner omedelbart problemet. Eller…?

Ibland undrar jag om en del politiker som står bakom vissa lagförslag helt enkelt är komplett dumma i huvudet. Genom bloggarna Futuriteter (pp), Gustav Nipe (pp) och Viktualiebrodern (pp), hittar jag ett betänkande från Justitieutskottet, med rubriken ”Straffrättsliga åtgärder till förebyggande av terrorism

Direkt citat från Riksdagens hemsida:

”Den nya lagen innebär att fler handlingar ska kunna straffas som terrorism. Att uppmana, rekrytera eller utbilda personer till att utföra terrorhandlingar blir straffbart enligt den nya lagen. Till exempel att ge instruktioner om tillverkning av språngämnen som används vid terrorbrott.”

Tidsinställd bomb

Jag undrar lite försynt vad ”språngämnen” är för något. Löparbegåvningar? Hmmm… Men tyvärr är det här förslaget inte bara dåligt korrekturläst. Det är så urbota dunderkorkat att vilken barnunge som helst skulle kunna fatta att detta lagförslag är skräp, inte ens värt papperet det eventuellt blir utskrivet på. Det är inte utan att jag undrar hur de har tänkt, om de nu har tänkt alls.

Vem som helst kan i praktiken dömas enligt detta lagförslag. Och en hel del samhällsfenomen måste förstås stoppas direkt, om de inte ska rendera långa fängelsestraff. Militära utbildningar måste vi lägga ner. Allihop. Flygutbildningar av alla de slag. Kemiundervisning i skolorna likaså. Skönlitteratur som glorifierar terrorism måste också förbjudas. Och om någon frågar efter dessa böcker på biblioteket, så kan man ju automatiskt övervaka och skugga den personen, med hjälp av spårsändaren (mobilen). Ingen kommer undan!

Böcker med instruktioner i att skapa sprängämnen, eller gerillakrigföring, måste självfallet förbjudas för gemene man att inneha. Patenthandlingar är offentliga handlingar, men patentbeskrivningar på alla slags vapen måste förstås terroriststämplas och låsas in. Kanske vi t.o.m. måste ha ett ”tittförbud” gällande denna slags subversiva litteratur.

Det här är ytterligare ett steg i ”Orwelliseringen” av samhället, där vem som helst, när som helst, kan åtalas för ett brott, eller åtminstone betraktas som en misstänkt kriminell. Ingen ska kunna vara helt ren – alla ska kunna beläggas med skuld, alla ska kunna anklagas. Att kriminalisera en hel generation – pyttsan – det är väl inget när man kan kriminalisera ett helt folk!

Vi har idag en lagstiftande församling (Riksdagen) som uppenbarligen består av en majoritet av hopplösa klåpare, som inte ens har vett att be om hjälp när de inte begriper vad de sysslar med. Det är dags att byta ut klåparna mot smartare människor som å ena sidan vågar tänka själva och tar självständiga beslut, men också har ödmjukheten att se sina egna begränsningar och fråga om råd när det behövs.

tunn linje

Att Piratpartiet kommer in i Riksdagen är faktiskt akut, och oerhört viktigt för att bevara demokrati, kunskap, kreativitet, rättssäkerhet, allmänmänskliga rättigheter och personlig integritet.

pirat_blogbanner

Dekorrand

Explore posts in the same categories: Censur, demokrati, Fascism, Frihet, Lagstiftning, Piratpartiet, Politik, Samhälle, Yttrandefrihet

Etiketter: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment på “Papperstigrar, kulisser och kolsyreis”

  1. David Says:

    http://craphound.com/littlebrother/download/

    Cory Doctorow skrev den här boken i protest mot liknande lagar som infördes i Storbritannien. Den är väldigt tänkvärd, och intressant. Inbakat i handlingen beskriver den exempelvis hur man använder pgp-kryptering.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: