Piratpartiet – nu Level 2 på Gandhi-skalan

Mohandas Karamchand Gandhi

Lyssna på blogginlägget! – Klicka på pilen!

En tid före EU-valet 2009 fick Piratpartiet utstå en hel del illvilliga smutskastningsförsök i media, allt från kondomer på golvet i Rick Falkvinges lägenhet till att dissa Christian Engström utifrån idén att han skulle tjäna miljoner på att göra ingenting. Och mer därtill. Nu kom alla dessa försök på skam, vilket vi har fått ett synnerligen tydligt kvitto på. Vi fick fler röster i EU-valet än tre etablerade riksdagspartier, och nu har vi en hårt arbetande EU-parlamentariker i partiet. Snart en till.

När smutskastningen pågick som värst, påminde jag Rick Falkvinge om ett gammalt uttalande av Mohandas Karamchand Gandhi – ”First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win”. Tanken bakom detta är att när du börjar sticka upp och utmana makten, så kommer motståndet mot dig som sticker upp att gå i fyra steg. Först försöker den du utmanar tiga ihjäl dig. Sen, när det inte går längre, då försöker din antagonist förminska dig, förlöjliga och nedvärdera dig. När det inte heller fungerar, så måste ni slåss på lika villkor. Och till slut – om du har ihärdat, och inte gett upp kampen – så vinner du.

Eftersom Piratpartiet är Piratpartiet, så lever vi mitt i en underbar kultur av att kopiera och remixa. Så när vi i Piratpartiets Riksdagsgrupp träffades nu i helgen som gick, och pratade om detta med medias nedvärderande av oss i Piratpartiet, så kontrade Christian Engström med att påpeka att det var ”level 2 på Gandhi-skalan”. ”G2”, om man ska vara riktigt kortfattad. Då slog det mig vad remixkulturen faktiskt skapar – man tar något bra, och så gör man om det till något ännu bättre, ännu slagkraftigare, ännu roligare.

"First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win" - M. K. Gandhi

Så om en och annan pirat blir orolig av smutskastning och elakheter mot Piratpartiet, så kan vi bara kallt konstatera att vi nu har passerat ”Level 1 på Gandhi-skalan” (tystnad och ignorerande), och nu är vi på ”G2”. Och så jobbar vi vidare, målmedvetet och ihärdigt. När pajkastningen till slut inte fungerar, så kommer vi att flyttas upp till ”G3” – Level 3 på Gandhiskalan. Och sen vinner vi. Level 4. Punkt slut.

Somliga tror att Piratpartiet är för litet, att vi inte kan ändra på något för att vi är för små och obetydliga. Detta är ett stort misstag. Jag dristar mig då till att återigen citera Gandhi:

”A small body of determined spirits fired by an unquenchable faith in their mission can alter the course of history.”

Vi pirater är inte jättemånga, men vi är tillräckligt många för att göra skillnad. Stor skillnad. Vi ska ändra på världen, och det kommer vi att göra – och det vet vi, för vi har redan börjat.

Det är en naturlag, att om du går mot ett mål, så kommer du förr eller senare att nå dit – såvida du inte stannar någonstans på vägen, eller avviker. Du kan inte misslyckas. Om du bara ihärdar, med övertygelse, hängivenhet och orubblighet. Om dina motståndare låtsas att du inte finns – tala med dem som ändå lyssnar. Om dina motståndare kastar pajer – ducka snyggt, skratta åt det löjliga i situationen, och ta dig en tugga när du blir hungrig. Om dina motståndare till slut utmanar dig i ärlig strid – ta kampen, ärligt, öppet och rakryggat. Då kommer du att vinna – på ett eller annat sätt.

We have to be the change we want to see in the world - M. K. Gandhi

tunn linje

Att Piratpartiet kommer in i Riksdagen är faktiskt akut, och oerhört viktigt för att bevara demokrati, kunskap, kreativitet, rättssäkerhet, allmänmänskliga rättigheter och personlig integritet.

pirat_blogbanner

tunn linje

Lyssna på blogginlägget! – Klicka på pilen!

TantraBlog Bloggradio

Dekorrand

Explore posts in the same categories: demokrati, Historia, Livsåskådning, Media, Piratpartiet, Politik, Radio, Samhälle, TV

Etiketter: , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

16 kommentarer på “Piratpartiet – nu Level 2 på Gandhi-skalan”

 1. Daniel Says:

  Problemet är att det kan ta många många år för ”nykomlingar” inom politik att passera level 2. Och level 4 finns det gott om partier som funnits i flera generationer som aldrig uppnått. Man får inte förutsätta att man vinner bara för att man står för det vettiga eller goda.


  • Fast vi nådde ju som sagt Level 4 redan i EU-valet, så vi har mycket goda förhoppningar att vi ska komma lika långt i riksdagsvalet.

   De partier som funnits i generationer utan att någonsin vinna kan det inte vara mycket med.

 2. smen Says:

  Kan inte vara lätt för yrkespolitiker att se sin politiska gärning (knapptrycket) utmanas såhär 🙂


  • Nä, och jobbigare kommer det att bli, eftersom vi inte alls kommer att bete oss som de strömlinjeformade, genmanipulerade ungdomsförbundsbroilers som utgör en majoritet av riksdagsledamotkåren i dagsläget. Det är inte omöjligt att vårt inträde i Riksdagen kommer att medföra en minst lika stor kulturkrock som den Riksdagen utsattes för 1988, när Miljöpartiet kom in första gången, med sina Kånken-ryggsäckar, jordskor, hemstickade koftor och toppluvor, Fjällrävenjackor och cyklar vid entrén. Det kommer att bli mycket intressant.

 3. Magnus Says:

  Hej Johan.
  Väl talat. Ännu en gång. Det är faktiskt din bloggs förtjänst att jag överhuvudtaget reggade mig som piratpartist *smeker medhårs*
  Den sakta men säkert framsmygande EU-fascismen under nyliberal fasad ser jag som ett reelt och farligt hot mot vår integritet och än värre våra barns frihet.
  Ni behövs nu. Kör hårt!


  • Vi kör så hårt vi kan – men nu börjar vi öka, och snart är vi uppe i omöjliga nivåer – sen lägger vi i överväxeln, trycker i turbon och efterbrännkammaren – och sen jävlar!

 4. Paul Says:

  Bra skrivet…och jag diggar Gandhi!!!

 5. Josef Boberg Says:

  ”…Att Piratpartiet kommer in i Riksdagen är faktiskt akut, och oerhört viktigt för att bevara demokrati, kunskap, kreativitet, rättssäkerhet, allmänmänskliga rättigheter och personlig integritet.”

  Jo… – Carl Johan – därom är jag HELT överens med Dig – men Opinionsmätningarna säger ju än så länge någonting HELT annat än + 4 % för PP, tyvärr tyvärr… 😥 Övriga partier får ju BARA 2,8 % i dessa mätningar – och PP ingår ju i den delen.

  Däremot så ser det ju RIKTIGT lovande ut för Sverigedemokraterna, tyvärr tyvärr… 😥 I den mätningen får Övriga partier 1,6 % – och PP ingår ju i den delen.

  Gandhi är min favorit som bl a politiker – DEFINITIVT (video 44 min). Men jag inbillar mig att han är GRAVT misstolkad – om man med G4-utrycket ”then you win” avser någon annan strid än det ”passiva motståndet”. Detsamma som att ”ifall Wi spottar på en sten tillräckligt länge så blir den blöt i slutändan”.

  I o f sig så kan jag ha fel i det – men det tror jag ej alls själv på.

  Själv envisas jag med att HÄVDA att lösningen på – dels att Sd ej skall ta sig in i Riksdagen – och dels att bl a PP MÅSTE lyckas med att ta sig in i Riksdagen i höstens val – ÄR VALSAMVERKANDE PARTIERpartiet.

  I o f s så kan jag ha fel i det också – men det tror jag än mindre på – så det så.

  • Josef Boberg Says:

   Sverigedemokraterna vågmästare i ny SIFO – 18 april 2010 – Den positiva trenden för Sverigedemokraterna fortsätter. I den senaste SIFO-undersökningen är stödet så starkt för partiet att de får en vågmästarroll.


  • Det är fortfarande knappt ett halvår kvar till valet, och vi är nästan klara med ett årsmöte i PP.

   Sen ska det vara stopp för internpolitik, klart skepp och dags för drabbning.

   Vi kommer att gå ut och kampanja allt vad vi orkar.

   Nu på lördag ska vi ha en demonstration kl. 15.00 på Medborgarplatsen, mot ACTA, för Piratpartiet.

   Kom dit och lyssna och delta!

 6. Micke Says:

  Gandhiskalan
  Steg 1 Ingonering,2 Förtal och smutskastning Steg 4 Seger men steg 3? kan inte min Gandhi så där rysligt bra men är det Våld och hot? Eller kan någon förklara lite mer om Gandhiskalan, är den internetionelt vedertagen likt Mackdonaldsindex eller är det något privat påfund, Berätta
  Micke


  • ”First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win”

   ”Fight” kan betyda vad som helst som innebär en kamp – det kan väl i det här politiska sammanhanget framför allt innebära hårda debatter.

   Om du läser inlägget igen, utan att hoppa över några stycken, så får du svar på din fundering kring Gandhiskalan.


 7. Ett urgammalt inlägg, syns kommentarer till det fortfarande? 🙂

  Det finns faktiskt inget belägg för att Gandhi någonsin skulle ha sagt detta. Gandhi tillskrivs ofta (liksom ex.vis Einstein) en mängd citat, som han aldrig har sagt.

  Det äldsta belägget för den ena eller andra varianten av citatet som någon hittat återfinns i ett något oväntat sammanhang:

  And my friends, in this story you have a history of this entire movement. First they ignore you. Then they ridicule you. And then they attack you and want to burn you. And then they build monuments to you.

  And this is what is going to happen to the Amalgamated Clothing Workers of America.

  Nicholas Klein talade den 15 maj 1918 på fackföreningen ACWA:s konvent i Baltimore, Maryland.


  • Jo, jag vet att det är så, Björn. Vissa grejer blir ju så där, memer som svischar runt jorden fort som attans, och om det inte är oerhört viktigt för trovärdigheten i ett resonemang, så kan källkritiken och faktakollen ibland brista.

   Det viktigaste med det här citatet är trots allt inte vem som sade det, utan innebörden, budskapet. Sen kan det ju vara en poäng med att tillskriva det till någon som verkligen förkroppsligat budskapet.

   ”Det är alltför ofta så att enskilda personer felaktigt tillskrivs påståenden som de aldrig har yttrat.”

   – Abraham Lincoln


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: