Taktil stimulering – balsam för själen…

Jennies sköna händer

Taktil Stimulering är en mjuk massage som ges som långsamma, medvetna och handfasta strykningar på kroppen i en viss struktur. Man använder även olika slags tryck, samt håller händerna stilla. Som mottagare är du inbäddad under handdukar och filtar, och endast den kroppsdel som skall beröras exponeras. Allt detta skapar en känsla av stillhet, vila och trygghet.
Behandlingen ges med vegetabiliska oljor och till avslappnande musik, och tar ca 45 minuter.

Syftet med Taktil Stimulering är att genom beröring frigöra välmåendehormonet oxytocin, som har en rad positiva effekter på hälsan. Det finns vissa likheter mellan Taktil Stimulering och klassisk tantrisk massage – den mjuka, långsamma beröringen och närvaron är typiskt för dem båda. Den största skillnaden är att Taktil Stimulering helt inriktar sig på att vara lugnande och avslappnande, i syfte att stimulera oxytocinproduktionen i kroppen, vilket innebär att behandlingen inte omfattar könet, och att massagen har en specifik form, som skapar trygghet och vila.

Jennie ger en behandlingBeröring är grundläggande för nervernas organisation i kroppen. När huden berörs ökar aktiviteten i den del av hjärnan som förmedlar sinnesintryck till andra delar av hjärnan. Effekterna av beröring och ökat ocytocin i blodbanan är många; lugn och ro, smärtlindring, ökad nyfikenhet, minskad aggression, ökad viktuppgång för lågviktiga barn och vuxna, ökad möjlighet till kommunikation/större social förmåga, mindre aggression, effektivare inlärning, bättre cirkulation i hjärnan vilket förbättrar minnet, ökat immunförsvar, påskyndar läkning av sår, sänker blodtrycket, höjer smärttröskeln, en förbättrad mag- och tarmfunktion och ökad livskvalitet. Beröring är det effektivaste sättet att sänka cortisolnivåerna och därmed stressen i kroppen.

En annan viktig uppgift beröring har är att se till att man får en god kroppsuppfattning, att man vet var varje kroppsdel börjar och slutar. Är kroppsuppfattningen god får vi ett tydligare kroppsspråk och kommunikationen blir klarare. Med förbättrad kroppsuppfattning förbättras även jagkänslan och initiativförmågan.

Beröring stärker känslomässiga band mellan individer, skapar större trygghet och tillit, minskar aggressivitet, ökar känslor av kärlek och glädje i umgänget med omgivningen. Beröring är kort och gott ett av våra allra viktigaste instinktiva och mänskliga behov.

Om du tycker att det här låter underbart, något du vill pröva på, så kan du gärna anlita min kära hustru Jennie Rehbinder för en session (eller fler).

Läs mer på Jennies hemsida om taktil stimulering

Dekorrand

Explore posts in the same categories: Andlighet, Familjen, Hälsa, Healing

Etiketter: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 kommentarer på “Taktil stimulering – balsam för själen…”


 1. Har länkat vidare, denna typ av massage är helt klart smärtstillande samt läkande i själ. En mår som en prinsessa eller prins efteråt

 2. David Says:

  Hur är det om man har högfungerande autism och är väldigt beröringskänslig?


  • Svårt att svara på. Både Jennie pch jag är vad man kallar beröringskänsliga, men det finns förstås grader i helvete, om man säger så. Att vara beröringskänslig är förstås både trevligt och otrevligt – alla taktila upplevelser förstärks, såväl positiva som negativa.

   Taktil behandling är dock oerhört mjuk och behaglig, och följer en väldigt strikt form, så den skapar därmed också trygghet hos mottagaren.

   Autism kan ju yttra sig på väldigt olika sätt, och jag är inte expert, och kan följaktligen inte svara på den frågan.

   Jag kan nog bara säga – pröva, så märker du om det funkar för dig.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: