Bloggtorka och tidsbrist…

Alldeles för många bollar i luften och alldeles för mycket att göra, som vanligt...

Alldeles för många bollar i luften och alldeles för mycket att göra, som vanligt...

Det händer så mycket som jag vill blogga om, men jag har inte tid, ork eller fokus. Så fort jag börjar skriva om något som gör mig glad eller arg, så dyker det upp 12 grejer till som är minst lika angelägna. TIll slut tappar jag helt enkelt sugen. Det blir för mycket, och så blir inget skrivet alls. Men nu tänker jag försöka klämma in flera ämnen i samma bloggpost! Flera av dessa ämnen har redan avhandlats av en mängd andra bloggare (OLD NEWS…), men jag tänker mig att är ämnet intressant på riktigt så skadar det inte att uppdatera och påminna lite.

tunn linje

En kul grej som har hänt är förstås att Rick Falkvinge fick Guldmusen, ett pris instiftat av tidningarna Affärsvärlden och Computer Sweden i samarbete med IT & Telekomföretagen, och han får priset som årets it-person, med motiveringen “Rick Falkvinge har som ordförande i Piratpartiet satt it-frågorna i det politiska Sveriges strålkastarljus.” Stort, och grattis, Rick!

En annan slags guldmus...

En annan slags guldmus...

tunn linje

Bröderna Horn Hardtvedt - frihetsälskande norrmän

Bröderna Horn Hardtvedt - frihetsälskande norrmän

En annan väldigt rolig grej är att två norrmän från Fripolitisk Bevegelse, i protest mot den nya sexköpslagstiftningen (importerat skräp från Sverige, som i Norge dessutom har fått en rasistisk dimension) ska starta fem gratisbordeller, i fem norska städer. Hittills har 60 kvinnor och 30 män redan anmält sig och man har bokat lokaler i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger och Kristiansand, som alla öppnar i maj. Tre svenskor finns med bland sexarbetarna.

Eftersom tjänsterna erbjuds helt gratis, och sexarbetarna inte får någon ersättning, kommer verksamheten inte påverkas av förbudet mot sexköp som infördes 2009. Denna proteströrelse påminner onekligen i viss mån om den fantastiska markering de danska prostituerade gjorde mot Köpenhamns kommun, också genom att erbjuda sexuella tjänster gratis. Aftonbladet och HAX skriver om de norska bordellerna.

tunn linje

Franklin Delano Roosevelt i rullstol - skulle han ha gått med på Socialstyrelsens krav?

Franklin Delano Roosevelt i rullstol - skulle han ha gått med på Socialstyrelsens krav?

Mindre kul, och makalöst integritetskränkande är det som svenska myndigheter nu vill utsätta handikappade för – ett frågeformulär som ligger som underlag för vilken hjälp de handikappade ska få. I detta 91-sidiga dokument skall hjälptagaren vartannat år redogöra för ALLT, inklusive toalettvanor, sexuell läggning och annat som de flesta skulle betrakta som högst privat. Därefter skall dokumentet rimlighetsbedömas av försäkringskassans handläggare. Av ekonomiska skäl, förstås.

Handikappade får uppenbarligen inte ha något privatliv alls. De Handikappades Riksförbund har naturligtvis protesterat, och beskriver myndigheternas agerande som en ”Grov kränkning av människors integritet”.

Det som är särskilt upprörande i detta är just att man väljer en redan utsatt och sårbar grupp i samhället för denna paternalistiska och kränkande bahandling. De flesta vågar naturligtvis inte protestera, aftersom det ofta är ett livsvillkor för dem att få hjälp.

Är du handikappad och hjälpsökande? Då måste du redovisa dina sexvanor!

Är du handikappad och hjälpsökande? Då måste du redovisa dina sexvanor!

Thomas, Emma, Klara, Signe, Sandra, Annarkia, Majestatis Pluralis, Mikusagi, Scaber Nestor, Emil, Anne, Kjell, Kjell igen, Göran och Marcus skriver om detta. Svensk Handikapptidskrift och Förbundet Unga Rörelsehindrade också, förstås.

tunn linje

Hemliga poliser trakasserar laglydiga medborgare

Hemliga poliser trakasserar laglydiga medborgare

Hemliga poliser trakasserar laglydiga medborgare!
Något som verkligen INTE är O.K. är när maktkorrumperade poliser begår lagbrott och tjänstefel på löpande band, ostraffat. Om vi medborgare ska ha någon som helst respekt för lagen, och den yrkesgrupp som ska hjälpa oss medborgare att upprätthålla lagen, så måste kåren rensas ut från puckon. Jag talar nu främst om de två civilpoliser som hotade en journalist (Jesper Nilsson) i tunnelbanan. Den första reaktionen på detta är väl för de flesta att just de här poliserna var ärkepuckon, och det är förstås alldeles sant. Den här sortens rötägg ska ut ur polisen omedelbart. Eller omskolas. Ordentligt.

Nästa fråga som kommer upp, är att det kanske inte är så lämpligt att sätta otillbörliga maktverktyg i händerna på poliser. Att kunna hota med att ”ta ner nån till station”, för att denne ”ser drogad ut” är ett mycket bra argument för att vi i Sverige borde återgå till hur det var på 1980-talet, då det inte var olagligt att ha droger för eget bruk, än mindre i kroppen. Idag kan poliser trakassera vems som helst, och ta in folk till en polisstation och hålla dem i 12 timmar, redan bara på basis av en misstanke att personen har någon drog i kroppen. Detta är inte acceptabelt. När vi stiftar nya lagar måste vi kanske i långt högre grad tänka på konsekvenserna – hur kan denna lag missbrukas? På vilka sätt kan denna lag slå fel? På vilka sätt kan en sån här lag stjälpa mer än hjälpa?

Vi har en svår demokratisk kris i Sverige om vi inte längre litar på vare sig lagstiftarna eller de som har som jobb att upprätthålla lagen. Och om det inte tjänar något till att anmäla poliser för övervåld eller andra brott, så kommer folk snart att ta till andra metoder – skydda sig mot polisen med vapen, se till att man alltid är i närheten av övervakningskameror om man möter en polis, eller andra metoder. Tanken med polisen är egentligen att de ska skydda medborgarna. Nu går vi alltmer mot ett samhälle där medborgarna måste skydda sig mot polisen, och det är verkligen inte bra.

Läs mer om detta:
Jesper Nilssons egen blogg, DN, Journalisten.se, Nyheter 24, Metro, Sydsvenskan

tunn linje

En verkligt god nyhet vill jag avsluta med. Kent Persson är en moderat politiker, tillika bloggare, och han har skrivit en mycket trevlig bloggpost som bekräftar den bedömning många andra också har gjort – Piratpartiet har en god chans att ta sig in i riksdagen

Kent Persson - moderat politiker och bloggare med piratpositiv inställning

Kent Persson - moderat politiker och bloggare med piratpositiv inställning

Kent gör en högst pragmatisk analys av det politiska läget just nu, och finner att just de frågorna som Piratpartiet arbetar för lider en allvarlig brist hos de etablerade politiska partierna, som inte har förstått hur heta dessa frågor är hos allmänheten. Lotta Olsson (m) instämmer med Kent på sin blogg.

tunn linje

Att Piratpartiet kommer in i Riksdagen är faktiskt akut, och oerhört viktigt för att bevara demokrati, kunskap, kreativitet, rättssäkerhet, allmänmänskliga rättigheter och personlig integritet.

pirat_blogbanner

Dekorrand

Explore posts in the same categories: Bloggar, demokrati, Fascism, Internet, Lagstiftning, Piratpartiet, Politik, Prostitution, Samhälle, Yttrandefrihet

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

5 kommentarer på “Bloggtorka och tidsbrist…”


 1. Det ska verkligen bli intressant att se vad som händer med gratisbordellen i Norge framöver och jag ser fram emot din uppföljning av ämnet. Min gissning är att den inom kort (jag ger den ett halvår) kommer bli ”avgiftsbelagd” och försvinna in i skuggorna igen. Anledningen till att jag tror detta är följande:

  Om det nu hade varit så fantastiskt att jobba som hora som du verkar vilja ge sken av (du kallar de danska människohandlarnas PR-jippo med gratis sex för ”fantastiskt”) så skulle det finnas massor av gratisbordeller redan. Detta är inte fallet.

  Jag tror nämligen att det är ytterst få som trivs med att jobba som hora, och att ännu färre skulle vilja göra det utan betalning.

  Det faktum att vissa typer av människor alltid är överrepresenterade bland de som säljer sex (lågutbildade med missbruksproblem och trasig uppväxt) kommer inte förändras bara för att man gör verksamheten legal, lika lite som det är ok att massavlyssna svenska folket bara för att det är lagstadgat.

  Naturligtvis så är mina invändningar mot legaliserad prostitution enbart baserade på dammig moral och gammeldags värderingar. Men det är väl visserligen den samhälleliga avskyn mot mord och misshandel också?


  • Gratisbordellerna är naturligtvis ett propagandastunt, snarast att betrakta som ett konceptkonstverk med politisk udd.
   Att jag kallar de danska prostituerades ”jippo” för fantastiskt, var för att det var en fenomenal retur mot Köpenhamns kommunfullmäktiges otillbörliga propaganda mot något som är fullt lagligt i Danmark. Det var själva metoden jag tyckte var alldeles särskilt finurlig.

   Nej, det är få som skulle gå med på att jobba med något över huvud taget, en längre tid, utan betalning – även om man trivs.

   Det är möjligt att du har rätt i att vissa typer av människor alltid är överrepresenterade bland de som säljer sex (lågutbildade med missbruksproblem och trasig uppväxt), samt att det inte kommer att förändras bara för att man gör verksamheten legal.

   Men det blir i alla fall bättre än det är nu.
   Att förbjuda köp av sexuella tjänster är helt idiotiskt, eftersom det bara tvingar ner prostitutionen under jord.

   Prostitution har alltid funnits, och kommer alltid att finnas, och det kan inga socialdemokratiska tanter ändra på.

   Så det bästa är väl då att minska skadorna, och hjälpa folk, hellre än att straffa syndarna med den eviga elden?

   Och – det är förstås mer än lovligt tramsigt att jämställa prostitution med mord och misshandel.
   Vem går med på att bli mördad eller misshandlad? När sker sådant med samtycke?
   Handel med sexuella tjänster sker i samtycke.
   När det INTE gör det, så är det att betrakta som misshandel, eller sexuellt utnyttjande, eller våldtäkt – och det är redan olagligt.


   • ”Nej, det är få som skulle gå med på att jobba med något över huvud taget, en längre tid, utan betalning – även om man trivs.”

    Det finns massor av folk (t.ex undertecknad) som jobbar ideellt i princip hela livet just för att de trivs med det. De känner att det ökar deras självkänsla och jobbar gratis eftersom de får en tillfredsställelse av att deras arbete uppskattas. Däremot så är det förmodligen ingen som vill jobba ideellt som hora, vilket lite var min poäng, just därför att de saker jag nämde aldrig infinner sig för den gruppen.

    ”Prostitution har alltid funnits, och kommer alltid att finnas, och det kan inga socialdemokratiska tanter ändra på.”

    Ja, sociala orättvisor har alltid funnits. Betyder det att vi bör ge upp kampen mot dem? Det är f.ö tack vare de ”socialdemokratiska tanterna” som Sverige är ett av världens mest jämställda länder. Det är en utveckling som horkarlarna definitivt inte bidrar till. Titta på två med Sverige jämförbara länder som Holland och Tyskland där prostiution är legaliserat. Har de kommit lika långt i jämställdhetsarbetet?

    ”Vem går med på att bli mördad eller misshandlad? När sker sådant med samtycke?”

    Det är klart att mord och rån inte sker med samtycke från den drabbade parten. Men att kalla prostitutiion för något som sker i samtycke är att göra det lätt för sig. De flesta går till sin tandläkare utan att någon tvingar dem när de har tandvärk, trots att de egentligen inte vill. Precis som en hora ”samtycker” till att ha sex med torskar för att finansiera sitt uppehälle och (alltför ofta) missbruk. Det finns inget samtycke; det finns olika grader av frivillighet.

    Jag avslutar med att notera att det, precis som alltid, är en vit, medelålders(?) man med trygg uppväxt(?) och inkomst(?) som talar sig varm inför tanken att legalisera prostitutionen, dvs en medlem av den grupp människor som man aldrig hittar bland sexarbetarna.


    • Fast nu är du ute och cyklar rejält.

     Sex är väl en av de där aktiviteterna som de allra flesta sysslar med ideellt?

     Att vara en hora, eller horkarl, handlar ju dessutom ursprungligen främst om att ha sex utanför normen, utanför äktenskapet.
     Att begå hor, rent juridiskt, handlar inte om pengar. Det handlar om ”otillåtet sex”. Och en prostituerad begår naturligtvis automatiskt hor, i och med sitt arbete.

     Och när jag pratar om ideellt arbete, så menar jag inte föreningsarbete som hobby, utan faktiskt huvuddelen av din vakna tid. Jag tror faktiskt att de allra flesta lönearbetar på arbetsplatser som de INTE skulle gå till om de inte fick betalt för det. Inte för att de inte trivs (för det kan man alltid se till att man gör), men för att den främsta anledningen att gå till arbetet trots allt är lönen.

     Du jämför Sverige med Tyskland och Holland (du glömde Danmark, och de flesta europeiska länder) och jag tror nog att vi svenskar måste sluta slå oss för bröstet som så himla duktiga på det här området. På vilket sätt är Holland, Danmark eller Tyskland mindre framgångsrika vad beträffar jämställdhet mellan män och kvinnor, eller i arbetet mot sociala orättvisor?

     Det är lustigt att du nämner kampen mot orättvisor, och samtidigt försvarar förbudet mot handel med sexuella tjänster. Om något ökar klyftorna, och cementerar orättvisorna, så är det väl detta förbud? De som arbetar med att sälja sexuella tjänster blir mer utstötta, mer stigmatiserade, mer förtryckta än någonsin, framför allt av de där socialdemokratiska tanterna, som i ett moln av moralism och självgodhet kan utsätta kvinnor och män för långt mer lidande än vad som skulle vara nödvändigt.

     Du gör också en spännande parallell mellan samtycke och tandläkarbesök. Självklart sker ett tandläkarbesök alltid med samtycke. Det finns folk med tandläkarskräck, som hellre går med trasiga tänder än går till tandläkaren. Det är alltid ett samtycke bakom ett tandläkarbesök. När blev någon tvingad till tandläkaren mot sin vilja senast?

     Detsamma skulle kunna sägas om arbete. Ingen tvingar dig till ditt arbete – men om du inte går till jobbet får du ingen lön, och då kan du snart inte betala hyra, mat och kläder. Så det är en liknande sits.

     De allra flesta som arbetar med att sälja sex har valt att göra det, av en eller annan anledning. Det är oerhört arrogant och nedlåtande att påstå att ingen som arbetar med att sälja sex kan ha valt det frivilligt.

     Och jag konstaterar med viss uppsluppenhet att du t.o.m. faller i den retoriska fällan ”guilt by association”, i och med att du försöker förminska mina tankegångar genom att konstatera att jag är en vit medelålders man. Patetiskt.
     Vit? Ja, onekligen. Medelålders? Ja, 47 är väl att betrkta som medelålders. Trygg uppväxt? Jovars. Trygg inkomst? Knappast. Jag är konstnär och frilansare – trygg inkomst har jag aldrig haft.

     Och så måste jag göra dig besviken igen, genom att påpeka det faktum att flesta unga som prostituerar sig i Sverige är män, inte kvinnor. Vita män, för det mesta. Tänk va!

     Och jag konstaterar att du gör ett antal antaganden, som jag ifrågasätter om du verkligen har någon som helst insikt om. Har du någonsin träffat en prostituerad, man eller kvinna? Pratat med, lärt känna?
     Det har jag. Jag har intervjuat, varit bröllopsvittne för, träffat i TV-studio, pratat i telefon med, haft e-postkontakt med – ett antal prostituerade, såväl män som kvinnor.

     Så jag sitter inte bara här och fabulerar, som så många andra.

     Har du läst Petra Östergrens bok ”Porr, horor & feminister”? Det tycker jag att du borde göra. Då kanske din syn på prostitution kan bli lite mer nyanserad, lite mer upplyst av kunskap snarare än fördomar.

 2. Håkis . Says:

  Ja mer som bör skrivas i denna goa omtanke……………..


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: