Den nya skollagen driver svenska familjer i politisk exil

Fyrkantiga brillor

Det har varit många turer kring den nya skollagen som regeringen vill införa, eftersom den effektivt stänger vägen och försvårar för alternativa utbildningsformer, en gravt antidemokratisk tendens som framstår som särskilt märklig när den drivs av en ”liberal” regering. Att etablerad verksamhet på alla fält mår bra av konkurrerande eller kompletterande alternativ är en gammal sanning, men den ska uppenbarligen inte få gälla på just utbildningsområdet.

I hela Europa, och övriga världen, så är hemundervisning ett självklart alternativ till den ordinarie skolan, och resultaten är dokumenterat goda. I Storbritannien och USA är hemundervisning mycket populärt, och all forskning visar att de barn som har blivit hemundervisade når alla stipulerade mål lika bra, eller t.o.m. bättre än de som går i vanliga skolor. Såväl kunskapsmässigt som socialt.

Det enda undantaget i Europa är Tyskland, där hemundervisning förbjöds 1938 (nazireferensen är här helt omöjlig att undvika, eftersom den är högst relevant). Detta har dock lett till två tråkiga konsekvenser – att många hemundervisar illegalt istället, vilket förstås leder till mycket sämre insyn i hur det går för barnen, samt att flera familjer har fått politisk asyl i USA. Det är onekligen en skam för det demokratiska Tyskland att medborgare kvalificerar sig för politisk asyl, på grund av repressiv och antidemokratisk lagstiftning.

Nu kan det komma att bli likadant i Sverige. En familj (Hammarnejd, som dokumenteras i en av de filmer jag länkar till lite längre ner i detta blogginlägg) har redan flyttat från Sverige, och bor nu på Åland (där denna restriktiva lagstiftning inte finns, och inte heller är aktuell att införa), eftersom de inte vill sitta hemma i Sverige och vänta på att hemundervisningen förbjuds. I Sverige har vi bara ett 100-tal barn som hemundervisas, och frågan är – kommer vi att få se en mindre massutvandring från Sverige till Åland?

Frågan har diskuterats i media, dock alldeles för lite (enligt min mening). Man tycks mena att denna fråga ändå rör så få barn i Sverige, att det inte är en särskilt stor sak att ägna sig åt. Men detta är fel på alla sätt och vis. Hemundervisning är en kraftigt ökande företeelse i USA och Storbritannien, som engagerar flera miljoner barn – och jag hävdar att detta är en trend som kan komma till Sverige också, såvida inte politikerna sätter stopp för denna möjlighet (vilket jag själv tror är anledningen till detta lagförslag). Se gärna TV-inslaget på UR, samt en artikel i Aftonbladet, med rubriken ”Barn lär sig mer av hemskolning”, eller denna artikel i Allt om Barn!

Jag visar här några filmklipp från YouTube, som också kan bringa lite klarhet och inspiration:

Mina barn har alla gått i Waldorfskola, alternativt Waldorfklass i kommunal skola. Så jag och barnens mor gjorde ett val av alternativ skolgång, som vi är mycket nöjda med. Barnen verkar mycket nöjda med detta val också, och det går bra för dem. Självklart finns det problem även i en Waldorfskola, och den antroposofiska pedagogiken är självklart inte felfri eller optimal på alla sätt. Men jag upplever att barnens behov möts betydligt bättre inom Waldorfpedagogiken än inom den vanliga skolan.

Jag tror inte att jag själv skulle välja hemundervisning, först och främst för att det är oerhört krävande såväl tidsmässigt som ekonomiskt, och jag är så enormt engagerad på en mängd olika områden att jag nog inte skulle kunna vara så närvarande på heltid för mina barn som jag vet att man måste vara om man ska hemundervisa. Jag skulle inte ha tid, eftersom jag prioriterar på annat sätt. Jag nöjer mig med att komplettera skolans undervisning på de områden där jag vet att skolan brister och jag kan förmedla något bättre.

Själv hade jag definitivt lärt mig mer om jag inte hade gått i skolan. Min skolgång, i praktiken under hela 1970-talet, var sämre än usel, och jag kan ärligt och rättframt påstå att jag i stort sett inte lärde mig något av nytta i skolan alls. Det jag lärde mig var på eget initiativ, genom egen kunskapsinhämtning, och framför allt utanför skolan.

ALLT jag använder mig av idag, all kunskap, alla färdigheter, alla erfarenheter som bygger min kunskapsgrund för livet, har jag lärt mig utanför skolan. Skolan på min tid var ren skit, och det står jag för (och jag är inte ensam om det). Mycket har blivit bättre sedan dess, men jag tror att den kommunala skolan, samt även alternativen, skulle kunna utvecklas mycket fortare, och bli mycket bättre, om man inte bara tillåter utan även stödjer och uppmuntrar alla alternativ som finns och kommer att finnas.

Det vore verkligen helt underbart om våra skolpolitiker kunde ta av sig skygglapparna åtminstone en liten stund, för att se att variationen i sig är berikande. Det finns forskning som visar att kommunala skolor visar upp bättre resultat i de kommuner där det finns alternativ, än i de kommuner som saknar alternativ. Konkurrens är kvalitetshöjande. Och det verkligt underbara vore att se att konkurrens inte nödvändigtvis behöver betyda motsättningar, men att man kan ta intryck av varandra, lära sig av varandra, att alla kan höja kvaliteten på sin verksamhet, oavsett om det är kommunalt, privat, distansundervisning eller hemundervisning.

lonsam

Detta är för närvarande inte en piratpartifråga. Jag tror dock att det till stor del beror på att en majoritet av de aktiva i Piratpartiet helt enkelt inte är föräldrar med barn, och att de därför inte har haft behov av att tänka i den här banorna, samt att de då förstås inte heller har haft ett organiskt behov av att ifrågasätta de fördomar som finns runt hemundervisningen i Sverige.

Under alla omständigheter är det en informationspolitisk fråga, och med den nya tekniken för kunskapsinhämtning har allt som har med utbildning att göra fått helt nya, och mycket större möjligheter. Alltså borde man istället för att strypa de alternativa varianterna av utbildning, faktiskt uppmuntra, utforska, bredda, stödja och fördjupa alternativen, för att på så sätt berika och stärka även den kommunala, etablerade skolan.

Att förbjuda något som bevisligen fungerar är vansinne.

tunn linje

Läs gärna mina tidigare bloggartiklar i ämnet:
Mer socialfascism från låtsasliberalerna – 2009-07-12
Var finns Piratpartiet när vi behöver det? – 2009-08-23
Fördomar och okunskap om hemundervisning – 2009-09-01

tunn linje

Mer läsning i ämnet:
Hemundervisning.se Sveriges Kommuner och Landsting, Kongress ’07, Motion 24, Hemundervisnings-bloggen, Jonas Himmelstrand på Newsmill, samt i Världen idag, Fredrik Sjöstrand på Smedjan.com (mycket bra artikel!), Fajaf, Snilleblixten, Alltiallon (läs kommentarerna!), Wapedia – Wiki, Tinni Ernsjö Rappe i SvD, samt på hennes egen blogg Grannfrun, Skolans vara eller inte vara, Homeschooling (Wikipedia) samt Gerdaus skolblog, inlägget Tveksam till hemundervisning” – läs kommentarerna!

Edit – fler artiklar!
Allt om Barn, SvD, Juridikbloggen, samt en oväntat superbra artikel av Roland Poirier Martinsson i SvD, bildreportage i TIME Magazine, Berno Vidén, Futuriteter, Mårten Schultz

Så här fint fungerar skolan idag:
Kritik från Skolinspektionen (Dagbladet, Sundsvall)

tunn linje

Forskning och statistik om föräldraledd undervisning:
Christian W. Beck (norsk professor i pedagogik)
Education Policy Analysis Archives
Home Schooling: From the Extreme to the Mainstream (Frazer Institute, Pdf)
Paula Rothermel, School of Education, University of Durham
Performance in home schooling, UNESCO

Det finns mer, men detta kan räcka rätt långt till att börja med.

tunn linje

Riksorganisationen för Hemundervisning i Sverige (Rohus) har på sin hemsida en namninsamling som syftar till att försvara rätten till att bedriva hemundervisning. Skriv gärna på den namninsamlingen, om du vill bidra till att upprätthålla demokrati och egenmakt i Sverige, och motverka likriktning och förmynderi.

tunn linje

Att Piratpartiet kommer in i Riksdagen är faktiskt akut, och oerhört viktigt för att bevara demokrati, kunskap, kreativitet, rättssäkerhet, allmänmänskliga rättigheter och personlig integritet.

pirat_blogbanner

Dekorrand

Explore posts in the same categories: demokrati, Fascism, Frihet, Lagstiftning, Livsåskådning, Politik, Samhälle, Skola & utbildning, Yttrandefrihet

Etiketter: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

9 kommentarer på “Den nya skollagen driver svenska familjer i politisk exil”


 1. Tjena – Hammarnejd här – ja, vi mår så himla bra i vårt liv (5 år i hemundervisning), att vi valde att inte dras ner av kämpandet mot storebror/staten/übermachten, kalla det vad du vill… och vi drog till ett land där man fortfarande respekterar den enskilda människans livsval, en hel del mer: Åland. Läs mer här:
  http://www.hammarnejd.gr8.se/blog


 2. Hej! Tack för mycket bra blog! Vår familj har hemundervisat ett antal år i USA. Vi ha också testat det svenska skolsystemet i ett par år, men upptäckte snart att det var gravt bristande – på många sätt. Mobbning, undermålig kvalitet på undervisning, sjuka lärare, näst intill inget ledarskap alls från skolledningen. Katastrofalt med ett ord.

  Vi ansökte om att får hemundervisa, men fick avslag så vi beslöt oss för att flytta till Indien för att fortsätta att hemundervisa där. Landsflykt.

  Nu är barnen äldre, 14 och 17, och vi är återigen tillbaka i Sverige och gör ett nytt försök med den svenska skolan. Sverige är ju ändå vårt hemland. Det går bättre denna gång när barnen är äldre.

  Det är dags för svenska folket att vakna upp och se sanningen i vitögat. Vårt skolsystem och skollagstiftning behöver en rejäl revidering- det skulle med enkla medel kunna vara mycket, mycket bättre.

  Skönt att se att allt fler öppnar ögonen för nya möjligheter och lösningar!

 3. Berno Says:

  Tack för en läsvärd artikel! Verkligen bra att fler börjar få upp ögonen för hemundervisningen. Själv har jag tillsammans med min hustru hemundervisat sju barn under 20 år, något vi aldrig kommer att ångra.


  • Ja, jag skrev några artiklar om det här i somras, men nu är det ju högaktuellt, eftersom lagförslaget ligger på bordet.

   Det leder till att fler och fler börjar skriva om det, uppmärksamma det, och det är bra.

   Vi står annars inför en situation där svenska familjer får politisk asyl i USA. Hur bra låter det?


 4. Ännu en intressant video gällande kvaliteten på skolundervisning:
  TV4:s program LEX Alonzo, Vad får lärare göra för att hålla ordning i klassrummet?
  http://www.tv8play.se/program/lexalonzo


 5. […] när vi behöver det? – 2009-08-23 Fördomar och okunskap om hemundervisning – 2009-09-01 Den nya skollagen driver svenska familjer i politisk exil – […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: