Kroppsmålning i TV4

Kroppsmålning i Förkväll på TV 4

Och så var det dags för TV igen. Det var ett tag sen sist, men det är alltid roligt att uppleva den surrealistiska miljön och intensiteten i en TV-studio. Denna gång blev jag inbjuden till det glättiga och superytliga tjejprogrammet Förkväll, som går på tidiga kvällen i TV4, varje dag, har jag förstått. Jag hade inte sett programmet någon endaste gång (jag har inte tittat på TV på flera år, så min allmänbildning på detta område är låg), så jag hade ingen aning om hur det skulle bli. Men har jag intentionen att ha det roligt, så blir det vanligen roligt. Vilket program det än är.

Kroppsmålning i Förkväll, på TV 4

Min uppgift i programmet var kroppsmålning. Jag har ju sysslat med kroppsmålning sedan 1992, och har gjort en stor mängd kroppsmålaruppdrag genom åren. Det finns nog faktiskt ingen i Norden som har målat så mycket på nakna människor som jag (möjligen undantaget en och annan sminkare på teater, i de fall då någon skådespelare ska ha helkroppssmink, förstås – men som egen konstform är nog jag den som har jobbat mest i Sverige med detta).

Kroppsmålning i Förkväll, på TV 4

Om man Googlar på kroppsmålning, body painting eller body art, så hittar man som regel min hemsida BodyArt Stockholm. Eller något inlägg här på TantraBlog. Det har ju blivit ett och annat uppdrag som har hamnat i bloggen, som inläggen om Sexsibilityfestivalen, SMASH i Vitabergsparken, Stockholm Body Painting Contest 2008 och Kroppsmålning i Expressen. Och sånt brukar synas på Google.

Kroppsmålning i Förkväll, på TV 4

Men det var inte först och främst därför som redaktionen för Förkväll hörde av sig till mig. Torsdagskvällarnas tema är kärlek, och de hittade mig och Jennie när de Googlade på kärlek, relationer och sex – andra ämnen där vi förstås kommer väldigt högt i sökmotorerna. Och som jag tidigare konstaterat – så fort det behövs lite sex och naket, så kontaktar folk oss

Kroppsmålning i Förkväll, på TV 4

Hur som helst, genom detta hittade de även mitt kroppsmålande, något de gärna ville ha med i programmet. Det blir förstås gärna lite spektakulärt, och har alla förutsättningar för att bli bra TV. Och vi kommer att komma tillbaka med mer. Jennie ska vara med i Förkväll om ett par veckor, om allt går som det ska. Och då ska det minsann bli lite tantra! (snällt och påklätt, förstås…)

Kroppsmålning i Förkväll, på TV 4

Vinkeln på målandet just denna gång var skoj, lek och bus, och hur det kan sätta lite fart på kärlekslivet att måla på varandra. Att leka med färger och verkligen kladda på varandra kan förstås vara ett mycket bra sätt att få en mer lekfull och skambefriad syn på sin egen kropp, och en breddad syn på sensualism, sex och lek. Och den behagliga, sinnliga beröringen med en pensel ger förstås en oxytocinkick som kan vara väldigt stimulerande.

Kroppsmålning i Förkväll, på TV 4

Bisarrt nog krävde producenten att modellen måste ha trosor, och därtill tejp över bröstvårtorna. Det är ju eftermiddags-TV, och det måste vara anständigt – kön och bröst får man minsann inte visa i TV 4. Lite naket vill man minsann ha, men inte på riktigt. Naket är ju faaaaarligt. Det hjälpte inte att jag påpekade att man med trosor sexualiserar kroppen mycket mer än utan, och att ett litet fjuttigt plagg som en trosa paradoxalt nog drar mer uppmärksamhet till det man tror sig dölja. Men förnuftsargument gick inte in. Så vi fick köra censurerat. Men de visade i alla fall lite bilder av tidigare kroppsmålningar jag gjort (från hemsidan), så nåt slags hyfsad reklam blev det ju i alla fall.

Kroppsmålning i Förkväll på TV 4

Det är lätt att dissa program som Förkväll, som ytliga, töntiga och puttitnuttigt karamelltjejiga, men jag måste ändå ta genren lite i försvar, och påpeka att jag gärna uppmuntrar till fler program där alla är gulliga, snälla, glada, uppskattande, entusiastiska, positiva, lekfulla och kreativa – snarare än ”seriösa” (hårda, kritiska, dissande, nedlåtande, krigiska och elaka) debattprogram där deltagarna knappt kan vänta på att hugga varandra i strupen, debattera varandra till döds, eller ännu värre, förnedring och underkastelse…. Av någon anledning har de kritiska programmen mycket högre status än de glada och snälla. Men jag tror nog att vi behöver alla sorter, för en bredd. Att man sen skulle kunna önska sig ett visst djup (mer än en vattenpöl på parketten), det är en helt annan sak…

Kroppsmålning på Förkväll i TV 4

En sak jag har lärt mig genom åren, och alla märkliga mediasammanhang jag har figurerat i, är att seriositetsnivån på det media man deltar i faktiskt inte spelar så stor roll – så länge man själv håller sig över den låga nivån, och inte låter sig dras med av ytligt trams eller skitsnack. Jag resonerar som så att alla jag möter är faktiskt människor, med en levande själ, och de förtjänar min respekt – allihop. Och om jag är den ende som ger ett seriöst intryck i ett visst sammanhang, så är det ju desto bättre för mig. Kontrasten framhäver essensen. Mer kärlek, helt enkelt – överallt!

tunn linje

Jag lyckades inte länka in TV-inslaget här på bloggen, men om du klickar på denna länk så kommer du till TV4 Play, och kan se inslaget där.

Dekorrand

@bloggitik-f7c4085f

Explore posts in the same categories: Kärlek, Kärlek & sex, Konst, Kroppsmålning, Kultur, Sexkurser, TV

Etiketter: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

21 kommentarer på “Kroppsmålning i TV4”


 1. Förutom att jag, som du säkert vet, delar din faibless för kroppsmålning, så kan jag inte annat än förvånas över hur snabbt vissa kanaler här i Sverige har anammat USA:s trångsynta syn på naket.

  I landet där det går hur bra som helst att visa fullständigt kräkbringande bilder på lik och andra vidriga specialeffekter kan man bli bötfälld (en halv miljon dollar om jag minns rätt) för att man visat Janet Jacksons smyckeskymda bröstvårta under en rugbymatch.

  Hur har det gått till när denna moralpanik har fått breda ut sig i vårt tidigare så frigjorda land? Och — framför allt — hur skall vi lyckas tränga tillbaka moralpanikerna? Får vi ens ta upp detta på PP-agendan? */me hoppas*


  • Ja, det är helt otroligt att det så självklart betraktas som farligt med naket i TV. Jag frågade en av tjejerna som jobbar med programmet, och hon babblade på lite osäkert om nån ”TV-lag”, varpå jag påpekade att någon sådan lag finns naturligtvis inte – det är ett policyval av TV4, som jag förstås måste ifrågasätta.

   Men som sagt – förnuftiga resonemang biter inte på den här typen av sammanhang. Regler är regler, och är liksom till för sig själva – de ska följas, bara.

   Vad gäller PP, så kan vi göra en hel del bara i att slåss mot censur, för informationsfrihet, yttrandefrihet och mångfald.

   Redan bara att en drös livsstilsliberaler kommer in i Riksdagen kommer förstås att påverka den allmänna inställningen. Tålamod, Björn, tålamod…


 2. Grymt kul inlägg och de nymoralistiska inslagen som Björn redan påpekat är rent ut sagt förfärande… Jag tror dock att PP:s öppenhetsprinciper och att vi alltid (?) tarvar tänkande och ifrågasättande kan råda bot på detta.

  Nu ska jag kolla in programmet!


  • Ja, jag tänker fan inte ändra på min agenda i framtiden. Jag kommer alltid att slåss för livsstilsliberala frågor, för ett samhälle där medborgarna får högsta bestämmanderätt över sina egna kroppar, och för en öppnare inställning till sex, nakenhet och relationer.

   Det kan du vara helt säker på.

   🙂

 3. en fisk Says:

  Jag stod krokimodell för en gymnasieklass på en friskola en gång, nåt grafiskt program. Där krävde VD’n för skolan att jag hade på mig trosor. Trosor men inte bh.
  Jag har aldrig känt mig så naken som då.

  Jag försökte prata med bildlärarna, men de kunde inget göra, VD’n har ju ändå sista ordet. Han var uppenbarligen rätt för att föräldrar kanske kunde ta illa upp, eller nåt…
  Ja jävlar, så arg jag var då.


  • Ja, det är så jävla korkat. Själv hade jag nog gått därifrån bara, i protest mot den låga och oseriösa kvaliteten på undervisningen.
   Synd för lärarna, synd för eleverna, men nån jävla måtta får det vara.

   Jag kan ju säga att det var bra nära att Sandra hoppade av, där och då i studion.
   Hon var INTE road av moralpaniken som omgärdade vår aktivitet.

   Och som du sa – du har aldrig känt dig så naken – och det var förstås för att VD:n (heter det inte ens rektor på skolor nuförtiden?) skambelade din kropp, genom att kräva att du måste dölja en del av den.
   Otroligt respektlöst av den VD:n, tycker jag.

 4. pussypower Says:

  Helt absurt med trosor och lappade bröst när man ska visa nakenhet! Man kan undra vad TV4 sitter inne med för skam när de inte klarar av att se en kvinna helt naken?
  Kom och tänka på när jag gick och tecknade kroki för 15 år sen då en modell inte vågade vara mer naken än att hon bar baddräkt. Vi elever klagade, vilket ledaren (en konstnär) höll med om. Därefter fick vi vår nakenmodell. Jag hoppas verkligen inte att det är rutin på krokimodeller i bikini nu för tiden??


  • Jag minns när jag var ung (yngre), i början av 1980-talet. Då var det inte alls lika dramatiskt med nakenhet som det är idag. ALLA hade bar överkropp på badstränder, i parker och andra platser på sommaren (t.o.m. Kungsträdgården i Stockholm!). Tjejer/kvinnor köpte inte ens överdelen när de skaffade baddräkt – den använde de ju aldrig ändå!

   Det har tyvärr blivit ett mycket mer destruktivt klimat för nakna kroppar i vårt ”moderna” samhälle.

   Let’s go naked! Worldwide! 🙂

   • pussypower Says:

    YES! Och jag jobbar på mitt sätt att normera nakenheten och sexualiteten i vårt samhälle!!


    • Det tycker jag att du gör rätt i.

     Själv propagerar jag gärna för MER sexualisering av det offentliga rummet!


     • Word!

      Jag bodde en tid i USA på 90-talet och – trots att jag inte alls var så genomtänkt i relation till ämnet – blev jag rätt skrämd av hur tabubelagt och snedvridet ämnet nakenhet och sex var där.

      Bergmanfilmen ”Fanny & Alexander” hade pixelcensurerade nakenscener.

      Det var personer som misstänktes för ”pedofili” (enligt den flumluddiga definitionen där en läggning är ett brott) för att de lät sina barn bada nakna utomhus i uppblåsbara pooler som placerades på ens tom.

      Vad som skrämmer mig betydligt mera är att vi ser ju precis samma tendenser här och nu.

      Dårskap tenderas sprida sig såsom ogräs… Ymnigt och snabbt. Vi måste därför kultivera vår trädgård.


     • USA är heltokigt på många sätt och vis, och när det gäller deras syn på sex och naket verkar medelamerikanen vara helnipprig.

      Nakna barn är förstås 100 % fel i USA, och på många ställen blir folk som galna om barn har bar överkropp, bara. Oavsett omd et är pojkar eller flickor. Man ska vara påklädd, så är det bara.

      Och ja, det är skrämmande att även de värsta galenskaperna blir importprodukter för oss svenskar.

      Ja, låt oss odla vår kål, Thomas.

   • Josef Boberg Says:

    Jo… – Carl Johan – och hur i h-e skall Wi någonsin kunna vara vänner med oss själva och varandra – och ej minst med NaturRen – ifall Wi med tillstymmelse av en gnutta skäms för och känner skam över att vara fysiska kroppar i kött – när Wi är befriade ifrån ALLA mer eller mindre förfulande klädtrasor, smycken osv – och då särskilt de som bokstavligt talat ”stryper ihjäl” wåra LivsBejakande biologiska ElektroMagnetiska flöden genom roten ❓

    Detta tycker jag är så FUNDAMENTALT viktigt – så jag tog mig för att skriva lite mera om den saken HÄR.

   • Josef Boberg Says:

    ”Let’s go naked! Worldwide!”

    God ide, verkligen… – som jag har ordat lite mera ingående om HÄR. 🙄


 5. […] TantraBlog Kärlek, Sex, Kultur & Politik « Kroppsmålning i TV4 […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: