Några ord om IFPI

En av de tunga aktörerna i vår tids hårda strider kring upphovsrätt, och hur vinstdrivande verksamhet gällande musik skall bedrivas är organisationen IFPI. Jag googlade lite på IFPI, och hittade några intressanta klipp på Wikipedia.

The IFPI was formed as the phonographic industry, invited by ”Confederazione Generale Fascista dell’Industria Italiana”, held their first international congress in Rome, 10–14 November 1933 and registered its head office in Zurich, Switzerland. They would represent ”the interests of the recording industry worldwide in all fora” by promoting legislation and copyrights ”to protect the largely British-based recording industry” by promoting a global performance right in gramophone sound recordings.

Nu ska man väl inte dra alltför stora växlar på detta, och gå för långt i ”guilt by association-tänk”, men det är ändå en fascinerande koppling som jag inte kan låta bli att påtala. Det ser i alla fall inte bra ut för IFPI.

Det påstås ofta i debatten att upphovsrättslobbyn slåss för artisternas och kompositörernas skull, men detta är naturligtvis bara ljug. Alla som har haft det minsta med musikbranschen att göra vet att väldigt få skivbolagsdirektörer bryr sig ett skit om artisterna. Pengarna kommer i första rummet. Mer om IFPI:

The IFPI heavily lobbied at the Rome Convention for the Protection of Performers, Producers of Phonograms and Broadcasting Organisations of 1961, which established an international standard for the protection of sound recordings, live performances & broadcasts. This Convention was opposed by trade groups representing authors and composers, who were concerned that establishing such ”neighbouring rights” would undermine their own control over how their works were used and would result in prohibitively expensive licensing.

Författare och kompositörer motsatte sig alltså IFPIS monopolanspråk. Intressant…

tunn linje

Läs gärna en artikel i SvD, om att IFPI vill stänga av fildelare från Internet.

Edit: Copyriot har skrivit en mycket utförlig artikel om IFPI:s historia.

tunn linje

Att Piratpartiet kommer in i Riksdagen är faktiskt akut, och oerhört viktigt för att bevara demokrati, kunskap, kreativitet, rättssäkerhet, allmänmänskliga rättigheter och personlig integritet.

pirat_blogbanner

Dekorrand

Explore posts in the same categories: demokrati, Fascism, Fildelning, Film, Kultur, Lagstiftning, Litteratur, Media, Musik, Piratpartiet, Politik, Samhälle, Upphovsrätt, Yttrandefrihet

Etiketter: , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

10 kommentarer på “Några ord om IFPI”

 1. ba Says:

  Rasmus på Copyriot hade en genomgång utav IFPI:s historia, som han grävde upp själv en gång i tiden, som är riktigt intressant att läsa!

  http://copyriot.se/2008/04/07/grattis-ifpi-75-ar-om-detta-ma-ni-beratta/
  http://copyriot.se/2008/11/28/att-ifpi-grundades-i-italien-var-ingen-slump/

 2. minata Says:

  Du nämner kompositörer och artister.
  Kompositörernas intresseorganisation är STIM och artisternas dito är SAMI. IFPI har ett affärsavtal med just SAMI. Och via NCB-avgift får kompositörer del av en musikproduktion. Den oberoende intresseorganisationen för skivproduktion är SOM, som i helgen hade sin Manifestgala. SOM har ett hängavtal med artister/kompositörer (IFPI:s avtal).
  Vad anser du om STIM, SAMI, SOM som även de är måna om att upphovsrätt finnes.

 3. Caspian Rehbinder Says:

  Ja, att Ifpi grundades under Mussolinis korporativa Italien är ingen nyhet: det var en del i att ge makten till fackföreningar och andra intresseorganisationer, som en elitistisk syndikalism. Och vad blir då mer naturligt än att låta musiken styras av en intresseorganisation som företrädde lagstiftning och upphovsrätt som gynnar den?

  Tyvärr dog inte Ifpi med fascismen i Italien. Eller förlåt, jag menar att Ifpi lever vidare med fascismen i Italien.


  • Ja, Josef, det är en intressant konsekvens av det tekniska och ekonomiska paradigmskifte vi är mitt uppe i just nu, och det är väl bara att hoppas att det inte ska dröja alltför länge innan det blir en mer allmän insikt.

   Det vore förfärligt om mediaindustrins lobbyister lyckas korrumpera politikerna ännu mer än de redan har gjort.


 4. […] This post was mentioned on Twitter by Piratbloggar, Carl Johan Rehbinder. Carl Johan Rehbinder said: Några ord om IFPI: http://wp.me/p9Ztx-1PM […]

 5. intefanny Says:

  Det är väl i och för sig knappt någon som låtsas att det är så längre, vilket i sig är en aning deprimerande. När det har gått så långt att de inte ens bryr sig om att låtsas vara snälla är gränsen uppenbarligen nådd.

 6. Pirat så klart Says:

  De kommer väl att låtsas fram till valet i alla fall.
  Sen åker väl järnnäven fram.


 7. […] föredömen att negativa vibbar drunknar ut och att det roliga, positiva och inspirerande skiner ikapp. Alla har förebilder. Det negativa får knappt någon uppmärksamhet och fokus alls, medan det […]


 8. Svärmagi…

  I kommentarsfält och i mitt tidigare inlägg har jag varit inne på att det finns en stor potentiell styrka i att värna om öppenhet och transparens. Rätt anammad så uppstår nämligen den magiska synergi som präglar förtroenden och dess relati……


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: