Riksdagskandidat för Piratpartiet – på riktigt!

Under en dryg månads tid har det varit möjligt för samtliga medlemmar i Piratpartiet att lägga sina röster på sina favoriter till riksdagslistorna. Och ca 1.300 medlemmar har tagit chansen att påverka valutgången. Valet har följt ett system där kandidaterna har varit indelade i distrikt, och därmed 6 olika listor. Sen har det funnits allehanda mer eller mindre komplicerade processer kring distriktsmandat, kvotering m.m., allt för att skapa en så rättvis och balanserad riksdagslista som möjligt. Och nu har resultatet kommit.

Jag bestämde mig i höstas för att kandidera, eftersom jag faktiskt tror att jag skulle kunna göra ett bra jobb i Riksdagen som representant för Piratpartiet. Och uppenbarligen finns det fler pirater som gjort den bedömningen. Av närmare 230 kandidater kom jag på sjätte plats totalt i landet. Fyra på Stockholmslistan. Hur det har gått till begriper jag inte riktigt, men jag antar att det har att göra med att jag helt enkelt är väldigt tydlig. Eller som någon uttryckte det i min frågetråd på Piratpartiets diskussionsforum – det finns ingen tvekan om vad man får om man lägger sin röst på mig. Och jag hoppas att det är sant.

Jag känner mig djupt rörd av detta förtroende, och förstås förpliktigad att göra mitt allra bästa för att leva upp till denna tillit. Det kommer att bli en mycket intressant tid, de nio månader vi har framför oss fram till riksdagsvalet den 19 september. Men jag är 100 % säker på att vi har synnerligen goda chanser att komma in i Riksdagen. Det är förstås helt ofattbart i dagsläget – och samtidigt helt nära, som en frukt på en lågt hängande gren. Och jag blir förstås otroligt glad för att få dela denna ära med några av mina favoriter i piratvärlden.

Bilden högst upp på denna sida är en komposit, en sammanställning av ett antal av alla de tusentals bilder jag har tagit de senaste fem dagarna, i Stockholm och i övriga landet. Rick och Anna och jag var på en kortturné runt i landet från torsdag till söndag, för att träffa pirater och för att fotografera riksdagskandidater. Ett av resultaten av denna resa var just en enorm mängd bilder, så att vi ska kunna förse media med aktuella pressbilder.
Se bilden i betydligt större format här!

Det har varit enormt trevligt och spännande att på så kort och intensiv tid få träffa så många pirater, runt om i landet – för att inte tala om hur härligt det kan vara att resa med ett så gott sällskap, som Rick och Anna. Jag utgår från att min plats på riksdagslistan kommer att ge mig många fler möjligheter att träffa minst lika många pirater framöver. Som riksdagsledamot får man ju en del förmåner, som t.ex. årskort på SJ, vilket jag självklart kommer att använda mig av. Att resa ut och träffa folk måste vara en av de viktigaste uppgifterna som riksdagsledamot, inbillar jag mig.

Något vi också måste komma ihåg mitt i primärvalsruset, är att den beräkning som är gjord nu bygger på att Piratpartiet får 4 % av rösterna i valet. Får vi högre röstandel får vi förstås också ett större mandat. Och det hoppas jag förstås på – jag har flera piratvänner som inte kom med på listan denna gång, som jag mycket gärna skulle se som kollegor i Huset. Och redan 6-7 % skulle förändra vårt mandat rejält. Det tänker i alla fall jag satsa på inför valet den 19 september, och jag hoppas att du gör detsamma!

En röst på Piratpartiet är ett kraftfullt steg in i framtiden!

tunn linje

Riksdagsgruppen (i samma ordning som på bilden):
Gustav Nipe, Björn Felten, Marie Axelsson, Johnny Olsson, Sandra Grosse, Carl Johan Rehbinder, Anna Troberg, Rick Falkvinge, Gun Svensson, Stefan Flod, Tess Lindholm, Kalle Vedin och Rickard Olsson

Andra som kommenterat primärvalet:
Emma Opassande, Stormhierta, Jimmy Callin, Lars-Erick, HumbleBee Mattias Bjärnemalm, Ensson, HAX, Sagor från Livbåten, Ravenna, Mattias Andersson, Hanna Dönsberg, Full Mental Straightjacket, Piratpartistens Blogg, Johanna Nylander, Johanna Julén

tunn linje

Tänkvärt från Sagor från livbåten:
”Så nu vill jag bara att alla dessa fina människor som fått medlemmarnas förtroende minns: Att röster förtjänar man inte innan man får dem. Man förtjänar dem efter!”

tunn linje

Att Piratpartiet kommer in i Riksdagen är det allra viktigaste nu, för att bevara demokrati, kunskap, kreativitet, rättssäkerhet, allmänmänskliga rättigheter och personlig integritet.

pirat_blogbanner

Dekorrand

Explore posts in the same categories: Bloggar, Censur, demokrati, Fildelning, Internet, Lagstiftning, Livsåskådning, Piratpartiet, Politik, Samhälle, Yttrandefrihet

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

18 kommentarer på “Riksdagskandidat för Piratpartiet – på riktigt!”


 1. Grattis till dig och oss! 🙂


 2. Tack, Thomas!

  Ja, verkligen – ett grattis till oss alla, pirater i varje hörn! 🙂

 3. Tee Says:

  Först av främst ett stort grattis.
  Vi invigda vet ju hur viktiga frågorna är somm PP tänker driva.
  Men.
  När jag träffar folk och fä så stöter jag nästan undantagslöst på fördomen att PP är ett ”GENERATION GRATS” parti, den bilden är nog bland det viktigaste att ändra på.


  • Jo, jag har samma erfarenhet – de flesta har ingen aning om vad Piratpartiet står för, så vi måste verkligen bli mycket duktigare pedagoger, i att berätta vilka frågor som är de centrala för oss.

   Jag har redan ett par idéer som jag vill förverkliga framöver – det ena är att hålla kultursnack-kvällar på allehanda kulturetablissemang, som t.ex. i en teaterlobby. Anna Troberg och jag har pratat lite om det.

   Jag vill också komma ut och synas tillsammans med Farmor Gun – där kan vi snacka om att spränga myten om pirtpartister som fjuniga joltcolapundare…

   Det är otroligt viktigt att etablera de stora demokratifrågorna som Piratpartiets – att vi inte bara är ett randparti för folk som gillar att ladda ner filer från nätet.


 4. Hej Calle och grattis till det första delmålet!

  Njut av framgången! (bara 40-talist floskler att inte kunna njuta på vägen fram…)

  En sak jag har pratat med många politiker genom åren är varför de lägger 70% av tiden på vad de andra partierna säger 20% på vad som har sagts tidigare och av vem. Endast 10% av tiden lägger de på att framföra vad de själva vill.

  Det är bara att ”klocka” vilken riksdags debatt som helst för att se detta.

  Detta gör ju att vi ”folket” tröttnar och inte vill engagera oss politiskt. Det känns som hela den politiska sfären är kvar på 50-talet och att det inte hänt mycket sedan dess i uttryck, strukturer, etc.

  Tänk om ni kan bli det första partiet som inte pratar om de andra utan bara om vad ni själva vill. Tänk om ni blir det första partiet som villa föra en dialog (som betyder genom mening) och inte debattera(som betyder ”slå ner”). Tänk om ni kan bli det första partiet som kan ge cred till andra partier på saker de gör bra.

  Skall vi få saker att bli bättre så kan det inte vara så att två partier står och kastar skit på varandra som det fortfarande är. Tänk om ett företag eller förhållande skulle göra så…….

  Jag har arbetat med möten i över 20 år och vet den kraft som ligger bakom ett bra möte. Ta hjälp av mötes producenter för att bli tydliga och konkreta.

  Hitta rätt metaforer, tänk på vad olika vi kommer ihåg och hur olika vi lär oss saker.
  Av tal och text kommer vi ihåg max 10% efter ett tal ex. 70& av alla intryck vi tar in är annat än tal och text. Så skapa ett paket där alla sinnen får vara med!
  Hur smakar pirat partiet? Hur doftar det?
  Kanske det första partiet som har en egen doft?
  Vad finns det för frihets dofter? Citrus stärker minnet….gul färg främjar kreativitet ex…..

  Så gör inte som de andra. Tänk tvärtom mot de gamla invanda strukturerna. Ha inte valstuga, stå inte på torget, debattera inte men gärna dialog, säg vad ni vill och inte vad de andra säger.

  Lycka till!
  //Micke, mötesevangelist


  • @Micke Darmell: Vilket tokinspirerande inlägg! Tackar storligen! Gillar verkligen idén om en piratdoft! 🙂

   För övrigt så tror jag att huvudanledningarna till det du beskriver om att partierna lägger störst energi på andra partiers misslyckanden är följande:

   1) De etablerade partierna tycks präglas av trötthet och leda. En inriktning på toppstyrning gör inte saken bättre.

   2) Makten har blivit en vision istället för ett medel. Visionslösheten leder per automatik att man stagnerar och hänger kvar i det gamla som oavsett hur bra det må ha varit när det kom till också behöver underhållas.

   3) Media tenderar fokusera på det negativa (våld, tragedier och ond bråd död säljer som bekant) och kanske syns man och hörs mest om man hoppar på det spåret?

   Jag tänker ta med mig dina tankar under året. Tack igen!


   • 🙂 Tack för din feedback!
    Jag håller med dig på dina tre punkter. Jag tror dock att om jag är trött på allt negativt som skrivs så tror jag majoriteten också är det. Jag tror att bara prata om det ni vill och hela tiden vara proaktiva och aldrig reaktiv som hela det politiska etablissemanget är så skulle ni tjäna grymt på det. Oavsett om det, mot förmodan, skulle bli något mindre press.

    Varför lyckades Moderaterna? Jag tror att de strategiskt iaf försökte käbbla mindre och att det lade till det genialiska ”NYA”.

    Människor vill ha något nytt inom politiken. Så våga gå hela vägen. Tänk tvärtom på allt! Sedan går kanske inte det att genomföra, dock kan första tanken vara;- Om vi gör precis tvärtom, hur blir det då?

    Lycka till!
    //Micke, mötesevangelist


    • Jag tror att Moderaterna lyckades förra valet av två anledningar – alla hatade Göran Persson, och ville ha bort honom, och Moderaterna gjorde allt vad de kunde för att se ut som sossar.

     Det där med ”nya” tror jag tyvärr inte alls hade särskilt stor betydelse.

     Konsten är väl att hitta en balans mellan reaktiv och proaktiv verksamhet, där det proaktiva alltid kommer i första rummet, och det reaktiva alltid följs av något proaktivt.

     Än en gång tack för din entusiasm och din uppmuntran – och dina härliga visioner!


  • Ja, tack, Micke för din härliga respons!

   Och supertack för alla dina sköna idéer – en piratdoft (svartpeppar?), en piratsmak (lakrits?) – allt sådant visionärt tycker jag är dunderkul.

   Ja, Piratpartiet kan verkligen bli ett sådant parti som komme rmed något helt nytt, något visionärt. Det gjorde Miljöpartiet på sin tid, och det kan vi göra nu.

   Av alla partier som sitter i Riksdagen idag är Mp kanske det som fortfarande håller liv i sina visioner och ideal, även om det verkar synnerligen svårt att göra det i Riksdagen.

   Tyvärr slits Mp mellan visionerna å ena sidan, och makten som självändamål å andra sidan.

   Jag tror att en viktig väg att upprätthålla visionerna är att som riksdagsledamot inte fastna på arslet inne i Huset, och tro att man är lite bättre än alla andra – man måste ut och träffa medlemmarna, ut och prata, träffa folk, driva arrangemang utanför riksdagshuset, skapa intresse för våra frågor.

   Aktivitet och möten utanför Huset, alltså. Som riksdagsledamot får man vissa förmåner, som t.ex. ett årskort på SJ, och det tror jag att flera av oss tänker utnyttja rätt så ordentligt.

   Vi ska inte göra om Kd:s stolpskottsturné ”Verklighetens folk” – det skulle vara otroligt patetiskt – utan helt enkelt fortsätta med de aktiviteter vi har redan, innan vi kommer in i Riksdagen.

   Att det sen blir en hel del jobb inne i Huset, det är förstås inte så svårt att fatta, men jag tror att man ska minimera sin vistelse i korridorerna så mycket som möjligt. Om inte annat så av rena hälsoskäl. Mental och emotionell hälsa.

 5. Pyrrhus Says:

  Grattis!

  Nu får vi hoppas att piratpartiet kommer in i riksdagen också.

 6. Josef Boberg Says:

  STOOORT G R A T T I S ❗ – Carl Johanfrån Josef B. 😉 🙄

 7. Dick Says:

  Grattis!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: