Flera härliga pirater…!
Foto: Jonathan Rieder Lundqvist
Det här blir min fjärde bloggpost om urvalet till Piratpartiets valsedlar till riksdagsvalet. I mitt senaste inlägg om urvalsprocessen tipsade jag om några av mina favoriter till min lista. Det finns förstås fler, och om dem tänkte jag berätta nu. Min första favoritlista bestod till att börja med av endast 12 till antalet, så jag behöver i vilket fall som helst hitta minst tio fler, till min valsedel. Men det är faktiskt inte så himla svårt. Det finns många superkandidater.
Här kommer några kompletterande namn:
Gustav Nipe
På mediaträningshelgen inför EU-valet fick jag se Gustav Nipe i aktion, och det var helt fantastiskt. I en fingerad TV-intervju försökte vår mediakonsult få ut Gustav på hal is, men det gick verkligen inte. Gustav bara log stort och brett, och svarade helt perfekt på alla frågor. Min egen kommentar just då var ”Hur ska man argumentera med Kalles Kaviar?”. Gustav Nipe har alla möjligheter att bli lika populär och välkänd för svenskarna, som någonsin Kalles Kaviar. Han är en riktig stjärna. Rösta på honom!
Rickard Olsson
Rickard är IT-ansvarig i Piratpartiet. Bara en sån sak. Det är helt klart extremt meriterande. Därtill var Rickard med från allra första början, och startade partiet tillsammans med Rick. Här har vi en stabil, kunnig, skarp, intelligent kille med överblick. Snacka om tillgång!
Curt Jonsson
Curt är en udda fågel i piratsammanhang, och just det är förstås inget ovanligt i sig, men Curt är verkligen lite extra udda. För det första är han en av de äldsta kandidaterna (född 1941), men han är också en meditationslärare, en person som vill ha in mer kärlek och andlighet i politiken, och det kan jag verkligen identifiera mig med. Han är en medlare, en tänkare, en fredsskipare. Vi har många beröringspunkter.
Mårten Fjällström
Piratpartiets partisekreterare. En sån där plikttrogen problemlösare och fixarmänniska som ingen organisation klarar sig utan i längden. Något så ovanligt som en äkta nörd, historieinriktad teknikteoretiker som också kan konsten att berätta en historia, och förmedla ett budskap på ett oväntat intressant sätt. En självklar tillgång i alla sammanhang, inklusive Riksdagen.
Något som absolut inte får glömmas i diskussionen kring eventuella riksdagskandidater, är att det även framledes kommer att behövas massor av aktiva pirater än bara de som blir riksdagsledamöter – även i Riksdagen. En riksdagsgrupp består även av politiska sekreterare, utredare, administratörer, assistenter och andra tjänstemän. Dessa är LIKA VIKTIGA som någonsin riksdagsledamöterna. De behöver vara minst lika kompetenta, pålästa, insatta, och jämställda med riksdagsledamöterna i gruppen.
Jag kan se ett stort antal pirater som sannolikt inte alls skulle komma till sin fulla rätt, inte få växa till sin fulla potential, i den märkliga tvångströja som en riksdagsledamotroll kan innebära. Personer som hatar talarstolar och mediauppbåd, men som är mästare på administration, enorma på faktaanalyser, superduktiga organisatörer, fenomenala medlare – vi behöver dem allihop. Man kanske väljer bort någon som riksdagsledamot, men det betyder inte att den personen inte kan göra ett lika viktigt arbete i Riksdagen som någonsin en riksdagsledamot. Det är väldigt viktigt att komma ihåg detta – och vi kommer att behöva ha med detta i beräkningen redan nu.
Ett stort problem i Piratpartiet är att det fortfarande finns en extrem mansdominans, vilket gör det väldig svårt att sätta ihop en hyggligt könsbalanserad riksdagsgrupp. Det optimala, tycker jag, är att ha en hyggligt representativ fördelning – inte bara genus, utan även ålder, samhällsklass, etniskt ursprung och en mängd andra variabler som handlar om personliga egenskaper. Vi behöver en blandad grupp med folk från alla håll och kanter. Mångfald är rikedom.
Men man måste komma ihåg att Piratpartiet fortfarande är ett väldigt ungt parti, i alla avseenden, och att partiet har sitt ursprung i en värld av datanördar – varför en absolut majoritet av Piratpartiets mest aktiva medlemmar är just unga datanördar, som väldigt ofta är just unga män. Detta har dock redan börjat förändras – det kommer en drös äldre, både män och kvinnor, och det finns många kompetenta kvinnor i aktivistkåren – både yngre och äldre.
Jag tror att detta är barnsjukdomar, ett problem som kommer att växa bort med tiden, allteftersom Piratpartiet mognar även i omvärldens ögon, som ett parti som står för medborgarrättsliga, demokratiska värden, individens frihet och integritet. Detta är inte genusorienterade värderingar. De är allmängiltiga.
Demokrati är kul!
Mina tidigare bloggposter om urvalsprocessen:
1. Hur ska man välja bland 250 kandidater…?
2. Piratpartiet – urvalsprocessen fortskrider…
3. Mina kollegor i Riksdagen
Tyvärr verkar det bara finnas ett enda politiskt parti som tar frågor om privatliv, integritet, rättssäkerhet och allmänmänskliga rättigheter på allvar – Piratpartiet – så detta parti stödjer jag helhjärtat, på vilket sätt det än blir.
Etiketter: Curt Jonsson, Gustav Nipe, Jonathan Rieder Lundqvist, Mårten Fjällström, Piratpartiet, PP-primärval, primärval, Rickard Olsson, riksdagskandidater, riksdagslista
You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.
19/12, 2009 den 9:46 e m
”Det optimala, tycker jag, är att ha en hyggligt representativ fördelning – inte bara genus, utan även ålder, samhällsklass, etniskt ursprung och en mängd andra variabler som handlar om personliga egenskaper. Vi behöver en blandad grupp med folk från alla håll och kanter. Mångfald är rikedom.”
word!
19/12, 2009 den 9:52 e m
Jag föredrar att istället för etnisk ursprung använda etniskt mångfald efter feedback i listråden. (västlistan)
19/12, 2009 den 10:03 e m
Ja, om du föredrar en annan formulering än min så tycker jag att du ska använda den.
Du skriver naturligtvis på det sätt som du tycker passar bäst.
Precis som jag.
19/12, 2009 den 10:35 e m
Jag vet inte om vi behöver mer kvinnor eller fler med olika etnisk bakgrund. Bakom Amerikanska revolutionen fanns det bara män som värnade om de mänskliga rättigheterna och som var trötta på statens förtryck. De hade inte tid och könskvotera. Känner att vi befinner oss i samma tidsanda och det vi behöver är folk som kan läsa och förstå alla dessa försåtliga lagtexter som vräks över oss en efter en.
20/12, 2009 den 12:21 f m
Ja, visst befinner vi oss i samma tidsanda som amerikanerna. Vi har ju just förklarat oss självständiga från engelsmännen efter att ha varit brittisk koloni ett par hundra år, och jag är trött på att betala skatt till kungen. Min fru är sjuk efter trettonde barnet, jag har inte råd att utfodra mina slavar, och min bomullsodling går dåligt.
Så du har nog rätt. Vi ska följa deras exempel.
20/12, 2009 den 10:22 f m
Spelar väl ingen roll vad man kallar förtrycket för. Engelsmän eller byråkrater från långtbortistan.
Massavlyssning och lagar om privatpoliser och allt nytt skit som är på gång är inget som hör hemma i en rättsstat. Är det inte därför vi finns till eller.
20/12, 2009 den 10:39 f m
Självklart skall vi kämpa mot det ökande kontrollsamhället. Men vi behöver faktiskt bli en bred front, en majoritet, och vi behöver medlemmar från alla läger, så att vanligt folk kan identifiera sig med oss. Är det bara unga, vita män som är datanördar så kommer vi aldrig att få ett brett stöd bland allmänheten för våra frågor.
20/12, 2009 den 10:58 f m
Vad jag menar är att vi behöver folk som är medvetna om vad som sker i samhället. Om de är kvinnor eller män spelar ingen roll bara de är medvetna. Att lägga ned tid på och kvotera och ha sig känns inte som något jätteangeläget just nu.
20/12, 2009 den 12:59 e m
Teoretiskt sett kan jag hålla med dig, och principiellt är jag starkt emot kvotering – men just i detta fall är situationen lite mer komplicerad än så.
Politik handlar tyvärr INTE om att ha de ”bästa” åsikterna. Politik handlar om väldigt komplicerade former av maktspel, kohandel, yta, dolda överenskommelser, mediabevakning och all möjlig skit som egentligen inte borde ha med saken att göra.
Och mitt i all denna röra ska man navigera sig fram utan att glömma de kärnfrågor som man från början var engagerad i.
Och en ovanligt stor del av det politiska spelet är tyvärr hur saker och ting ser ut. Om något ser bra ut, så är det lättare att få folk med sig. Att ha ett politiskt parti med 85 % män på listan ser INTE bra ut. Då kommer vi garanterat att få färre röster, och då minskar chansen för oss att komma in i Riksdagen, och våra möjligheter att påverka minskar också drastiskt.
Mattias Bjärnemalm uttryckte det vid något tillfälle så att ”demokratiska val är popularitetstävlingar”, något man kan tycka är en cynisk beskrivning, men ack så sann. Alltså måste vi bli populära. Så en viktig del av vår kampanj inför riksdagsvalet kommer att vara att presentera PP som ett brett parti, med representanter från många olika fält. Vilket vi har, trots en viss obalans åt datanördhållet. Men det viktigaste är nu att vi kommer in i Riksdagen, och då får vi göra de eftergifter åt ”röstmarknaden” som krävs, utan att för den skull förlora vår själ.
Svår balansgång, men sådan är politiken, och det kan vi tyvärr inte ändra på. Så har det varit sedan urminnnes tider. Folk röstar på dem de gillar. Så vi får se till att folk gillar oss, helt enkelt.
20/12, 2009 den 1:42 e m
Antagligen har du rätt. Hade vi 70 Emmor i partiet så skulle jag inte ha något emot om 70% av våra kandidater vore kvinnor. Här är en liten slogan jag just kom på.
Bli Piratsmart du med. Rösta på Carl Johan Rehnbinder.
Kan det va nåt.
20/12, 2009 den 1:57 e m
Haha, tack för den du!
Ja, Emma skulle ligga jävligt högt på min lista om hon ställde upp. Men det finns flera smarta kvinnor i PP – Anna Troberg är helt suverän, t.ex. Gun Svensson, Anna Svensson, Klara Tovhult – och det finns fler, förstås.
Och det är detta jag menar med nödvändigheten av en temporär kvotering – om vi visar att kvinnor får plats i partiet så kommer vi också att få fler kvinnliga medlemmar.
20/12, 2009 den 1:53 e m
Jag håller med dig om att man måste göra nödvändiga eftergifter på ”röstmarknaden”. Denna världen är en fandango, och den som inte dansar är dum i huvet, (Este mundo es un fandango, Y el que no baila es un tonto,) som ett spanskt ordspråk/dikt lyder.
När det gäller det här med mångfald, så är det förstås bra om det finns personer med skiftande bakgrund (ståndpunktsdiversitet). Men ännu hellre ser i alla fall jag folk som tänker lite olika (idédiversitet)…
Det är nämligen inte samma sak fast många verkar tro det.
20/12, 2009 den 1:59 e m
Ja, du har alldeles rätt i det där med idédiversitet. Det skulle jag självklart ha skrivit med i min uppräkning av önskvärd mångfald.
Jag försökte mig på att nyansera det hela med att påpeka behovet av ”en mängd andra variabler som handlar om personliga egenskaper”, men variabeln i form av olika synvinklar har jag tagit så självklart för givet att jag inte ens kom ihåg att nämna det som viktigt.
Tack för den påminnelsen!
Och tack för fandango-citatet! Det var riktigt roligt!
20/12, 2009 den 6:06 e m
Kul att se att du fått med Rickard ”Richie” Olsson. Mer intellektuell än så får man leta efter. Good choice!
26/12, 2009 den 1:28 e m
[…] ovan hittad hos TantraBlog, som kopierade den från Jonathan Rieder Lundkvist, som licensierat den under CC-BY-NC-SA […]
17/01, 2010 den 10:07 f m
[…] Humlan listar 3 av sina favoriter. I sitt urval så gjorde Carl Johan Rehbinder inte bara en, eller två inlägg om kandidater, utan det var en hel serie om hans urvalsprocess. Projo/Gothbarbie tyckte att […]
31/08, 2011 den 3:53 f m
[…] som verkligen hamnar på listorna kommer vi alla stötta och hjälpa till varandra. Oavsett vilken urvalsprocess man använder, oavsett om man har tagit fram listan själv eller använder en färdig från […]