Mina kollegor i Riksdagen

Detta är min tredje bloggpost om primärvalet. Igår började Piratpartiets interna primärval på riktigt, och några har redan röstat på sina kandidater. Men det finns gott om tid att sålla och välja, ända fram till den 17 januari, och de allra flesta som är röstberättigade (samtliga medlemmar i Piratpartiet) har inte lämnat in sina valsedelsförslag ännu. Därför finner jag det fortfarande högst motiverat att berätta lite om vilka jag skulle vilja ha som kollegor i Riksdagshuset när vi tar oss in där i september 2010. Ja, jag kandiderar ju också, så du får gärna ha med mig i åtanke när du sätter ihop din lista.

Jag har i mina tidigare två bloggposterHur ska man välja bland 250 kandidater…? och Piratpartiet – urvalsprocessen fortskrider… – gällande detta primärval mest ägnat mig åt att beskriva mina urvalspremisser gällande dem jag har valt bort, men i denna bloggpost tänker jag alltså berätta om några av mina favoritkandidater. Ibland måste man vaska lite för att komma fram till guldkornen…

Jag visar inte upp min färdiga valsedel här, som t.ex. Jonathan Rieder Lundkvist (oerhört uppmuntrande för mig!) gör på sin blogg, (eftersom min valsedel inte är klar!), så jag listar inte exakt 22 kandidater, och jag sorterar dem inte heller nödvändigtvis i den ordning som jag kommer att sätta dem på min lista (eftersom jag inte har bestämt det än!). Jag vill helt enkelt bara påminna om några av alla de kandidater som jag tycker är särskilt intressanta, personer som jag verkligen mycket gärna skulle vilja ha som kollegor den dagen vi äntrar parlamentet – Skepp ohoj!

Om du känner dig utelämnad eller bortglömd, eller om det är någon kandidat som du verkligen vill puffa för, som du tycker att jag har glömt, så får du gärna berätta det för mig, så att jag kan uppdatera mig beträffande flera intressanta kandidater.

tunn linje

Här är några av mina kandidater:

Rick Falkvinge
Kan tyckas fullkomligt självklar, men jag vill verkligen uppmuntra dig att ta med honom högt på din lista. Utan Rick hade vi inget Piratparti. Rick är motorn, drivkraften, bränslet och turbon, och vad man än må tycka om Rick och hans personlighet, eller hans ledarstil, så är han absolut omistlig för partiet. Själv uppskattar jag Rick enormt, både för att jag tycker att han är en varm och generös personlighet som jag känner att jag har väldigt mycket gemensamt med privat, men också för att hans vision, att skapa ett politiskt parti som skakar om hela världen, faktiskt redan har blivit verklighet. Vi behöver Rick. Rösta på Rick!

Anna Troberg
Anna är liksom jag en person som kommer från det kreativa träsket – ni vet, alla de där författarna, fotograferna, dramatikerna, konstnärerna, som tror att Piratpartiet vill stjäla deras inkomster. Hon driver för övrigt en fantastiskt intressant sajt som heter XtremeCreator, som vänder sig till just kreatörer. Och på samma sätt som jag blev ”omvänd” så blev Anna det. Det är en av alla goda anledningar till att rösta på Anna. Hon har alla argumenten. Vidare är hon en otroligt skärpt, intelligent, kunnig person, hon funkar i media, kan resonera och diskutera, är trevlig, tydlig, klar och på alla möjliga sätt en bra person att ha i Riksdagen.

Mikael Nilsson
Också en sån där självklar person, som man just därför kan glömma att sätta in på sin lista. Mikael startade hemsidan stoppaFRAlagen.nu, och är enormt kunnig i de frågor som vi driver i Piratpartiet. Hans skarpa intellekt och goda pedagogiska förmåga är garanterat en tillgång i Riksdagen.

Gun Svensson
Gun är inte bara en skön gammal tant – hon är intelligent, har intressanta synpunkter och är välformulerad – något man kan se på hennes blogg Farmor Gun i Norrtälje. Naturligtvis ser det fantastiskt bra ut att ha en 72-årig tant med i en riksdagsgrupp från Piratpartiet – snacka om att spräcka alla fördomar! Men hon kommer mycket, mycket långt på sina egna meriter. Hon ger t.ex. fantastiskt intressanta svar på frågeforumet, och är helt klart en person som kan ge annorlunda och genomtänkta perspektiv på alla möjliga frågor – inte minst i kraft av sin livserfarenhet.

Anders Nordin
Anders är faktiskt en storfavorit för mig. Han är en guldklimp, som jag verkligen hoppas att du inte glömmer bort att rösta på. Han var med och startade Miljöpartiet en gång i tiden, och kom in i Riksdagen som en av MIljöpartiets första ledamöter. Han har alltså för oss pirater helt ovärderliga erfarenheter och kunskaper – inte minst hur det är att äntra Riksdagen som nytt parti. Och läser man hans blogg så ser man att han är en enormt skärpt och intressant person på alla möjliga sätt. Det som imponerar mest på mig är dock hans engagemang – ingen har skrivit så många bra frågor på forumet, till alla oss kandidater, och ingen följer upp så bra. Det här är min gubbe! Rösta på Anders Nordin!

Anna Svensson
Ravenna – skärpt, klar, tydlig, intelligent, smart – skulle vara min kandidat oavsett kön, så det här är verkligen inte fråga om en kvotering. Anna har en fantastisk förmåga att beskriva saker och ting på ett enkelt och lättfattligt sätt, något jag oupphörligen får prov på när jag läser hennes blogg.

Jan Lindgren
PiratJanne – en klippa, en ihärdig valmaskin, en pålitlig bulldogg som fan aldrig ger sig. Jag lärde känna Janne lite grann flera år innan Piratpartiet ens fanns, och känner honom som en nyfiken, ödmjuk, allvarlig och envist plikttrogen person, vilket måste ses som oerhört goda egenskaper för en riksdagsledamot. Han syns kanske inte lika mycket som de mer extroverta personligheterna i partiet, men hans insatser är enorma. En man att lita på!

Klara Tovhult
Ytterligare en av de där säregna, egensinniga, skarpa personerna som gör att Piratpartiet aldrig upphör att vara intressant. Hon har en alldeles unik förmåga att se världen ur sitt eget perspektiv, vilket gör henne till en ögonöppnare och inspirationskälla för oss andra.

Johnny Olsson
Mannen bakom ”Enligt min humla”, helt klart en av nätets skönaste bloggar. En stor favorit. Med sitt skarpsinne, sin egensinnighet, sin humor och sin förmåga att formulera sig, är han en självskriven kandidat till Riksdagen. I alla fall i min bok. Han är dessutom en ovanligt trevlig person.

Marie Axelsson
Även kallad Maloki – jag upplever henne som en stabil, välformulerad, ihärdig piratkämpe, som liksom jag vill ha in mer humanistiska värderingar i politiken.

Dick Wase
En oerhört skarp hjärna, en produktiv författare, en lysande berättare, en stridbar herre med stort mod, en historiker med blick även för framtiden. Ytterligare en sån där fantastiskt udda och inspirerande personlighet som gör Piratpartiet så rikt och mångfaldigt.

Hanna Dönsberg
Först och främst för att jag gillar hennes egenpresentation så mycket, och för att jag verkligen vill se en kaxig och temperamentsfull (våga inte mästra henne…!) pirat med dreads och attityd i plenisalen.

tunn linje

Två av mina absoluta favoriter går tyvärr inte att rösta på, eftersom de har avböjt att kandidera – Emma Opassande och Oscar Swartz. Man kan förstås inte få allt man önskar, men det hade onekligen varit enormt att även få med oss dessa giganter in i Sveriges Riksdag, som representanter för Piratpartiet.

Men det finns förstås många fler som är superseriösa, jättebra kandidater till Piratpartiets riksdagsgrupp. Det här är ju bara några som jag har fastnat för. Jag är övertygad om att det kommer att komma till många fler på listan, inte minst nu på torsdag, då vi ska ha en Stockholmsträff i Huddinges Folkets Hus för allehanda pirater, däribland riksdagskandidater. Jag hoppas att vi ses där!

Om du vill veta mer om dessa kandidater, och andra, så finns det flera ställen där du kan forska i ämnet. På Piratpartiets hemsida finns en sida med en lista med samtliga primärvalskandidater. På Piratpartiets webforum kan man kan ställa frågor till en stor andel av kandidaterna. Här hittar du min tråd. Ställ gärna frågor till mig också!

Demokrati är kul!

tunn linje

Andra som skriver om Piratpartiets interna primärval:
Sagor från Livbåten, Joshen, Mattias Bjärnemalm, Jan Lindgren

tunn linje

frademo_valjmig

Självfallet hoppas jag att du röstar på mig! Är du redan med i Piratpartiet är det viktigt att du säger din mening, och gör en lista på dem du tycker ska representera dig i Riksdagen (oavsett om jag hamnar på den listan eller ej). Att Piratpartiet kommer in i Riksdagen är det allra viktigaste nu.

Läs gärna blogginlägget Min kandidatur till Piratpartiets riksdagslista!

Jag har fått en grupp på Facebook, som min vän Jonathan Rieder Lundqvist har startat – den heter kort och gott ”Vi som vill se Carl Johan Rehbinder bli Riksdagsledamot!”. Besök den, och bli gärna medlem – om du instämmer med rubriken, förstås.

tunn linje

Tyvärr verkar det bara finnas ett enda politiskt parti som tar frågor om privatliv, integritet, rättssäkerhet och allmänmänskliga rättigheter på allvar – Piratpartiet – så detta parti stödjer jag helhjärtat, på vilket sätt det än blir.

pirat_blogbanner

Dekorrand

Explore posts in the same categories: Bloggar, demokrati, Internet, Livsåskådning, Piratpartiet, Politik

Etiketter: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

20 kommentarer på “Mina kollegor i Riksdagen”

 1. Jan Lindgren Says:

  Tack för de snälla orden. De är mycket uppskattade. 🙂

  Jag hoppas du inte har nåt emot att jag inte lyfte upp dig i min senaste bloggpost.


  • Vassego! Det är du värd!

   Och, vad beträffar det andra, så gjorde du faktiskt det, på så sätt att du satte mig i samma båt som Rick, Anna och Joshen.
   ”Kändispiraterna”, liksom.

   På det sättet blev det faktiskt en inverterad upplyftning.

   Det kan bli för mycket också – i Jante-Sverige får man inte synas för mycket, excellera för långt – då kan man bli rejält nedtagen.

   Och igår blev jag så uppmuntrad ändå, av Jonathans lista. 🙂

 2. klara Says:

  Åh, tack *uppriktigt förvånad* Vad roligt 🙂


  • Hmmm… Ja, jag tycker verkligen att du är värd att lyftas fram.

   Och jag tänker mig att det är så man ska jobba i Riksdagen också – att ständigt lyfta varandra.

   Det är det ALLRA BÄSTA sättet att verkligen få alla att prestera sitt yttersta – att se till att alla trivs och har roligt under tiden.

   Vi ska bli den trevligaste riksdagsgruppen av alla – den där som alla andra vill vara med i… 🙂

   • klara Says:

    Jag är inte bruden med största självförtroendet, så varje gång någon lyfter fram mig blir jag förvånad.

    Till skillnad från de flesta människor har jag en bra självkänsla men ett sämre självförtroende.

    Dvs min grundtrygghet finns där (jag vet vem jag är och är ganska nöjd med den personen innerst inne) men tron på att andra faktiskt bryr sig om vad jag har att säga är betydligt svagare.

    Men jag håller helt med dig, att lyfta fram varandra är jätteviktigt 🙂 Hoppas vi blir väldigt trevliga 🙂


    • Din blogg är oerhört inspirerande, för du lyckas ofta ge olika frågor ett helt nytt och annorlunda perspektiv, som är berikande, fördjupande och klokt.

     Så jag besöker din blogg ibland.

     Och jag har ett par piratvänner som talar mycket väl om dig jämt.

     • klara Says:

      Tack *speachless*

      För resten: minns du mediaträningen när jag intervjuade dig? 😉 Ibland tänker jag att den teknik jag hade där (som bara dök upp för stunden, jag är ingen direkt skjutjärnsjournalist) möjligen skulle kunna funka för att få t ex Sauk eller Dick Harryson ur spel 😉 Lärde mig verkligen nåt av det där 🙂


     • Ja, visst kan du få folk ur balans – du lyckades med det på ett sätt som ingen journalist tidigare har gjort med mig. Inte ens Janne Josefsson eller Robban Aschberg.

      Stefan Sauk är nog egentligen inte så svår att få ur balans. Han är en posör, som tar till patos och brösttoner, men som snart visar sig vara en stor tom skramlande tunna, eftersom han är dåligt påläst och tunn i sin argumentation. Där måste man helt enkelt få honom att snubbla på sina egna fötter, på sitt överdimensionerade ego.

      MEN – tar du till de ultrafula knep som du gjorde mot mig, så kommer du att förlora all sympati hos åhörarna. Du blir boven, och alla kommer att hata dig.

      Din räddning där var att jag gjorde det strategiska misstaget att gå till motattack, vilket gjorde att du fick sympati ändå.

      Ja, det var en oerhört lärorik helg, och min erfarenhet var en bekräftelse på att det handlar inte främst om vad man säger, utan hur man säger det, och vilka känslor man väcker hos åhörarna.

 3. Bengt Says:

  Carl Johan, du får hård konkurrens. Men, om ni får många procent så kanske det kommer in hel drös med piratpartister.
  I SCBs partisympatiundersökning får ni inte ens så många procent att ni får en egen kolumn, ni får samsas med de andra övriga.
  Men om man går djupare in i deras statistik så ser man att 28.8 procent av de som var utvalda att intervjuas inte svarade av olika anledningar. Av 8984 personer så föll 2586 personer bort. Det är fler än de 2335 personer som stödjer Socialdemokraterna.
  Det finns en stor chans, eller risk, beroende på hur man ser det, att ett parti som Piratpartiet dyker upp och kapar åt sig en stor del av de bortfallnas röster och intar riksdagen hösten 2010.


  • Jag är inte ens orolig. Jag är 100 % övertygad om att Piratpartiet har synnerligen goda chanser att komma in i Riksdagen 2010.

   MEN – det kommer inte att bli lätt, och vi kommer inte att få något gratis.
   Vi kommer att behöva arbeta mycket, mycket hårt för att vinna det förtroendet.

   Min tillit är dock obegränsad. Vi ska in.


 4. […] som kommit in i piratrörelsen på sistone. Har just nu en väldigt intressant serie på sin blogg om hur hans egen urvalsprocess i primärvalet går […]

 5. klara Says:

  Gillar att jag lyckats med nåt varken Aschberg eller Josefsson lyckats med. Man borde kanske byta karriär ;D

  Skämt åsido. Det jag funderade över är om man kunde just lyckas få folk ur balans men ändå framstå som den sympatiska. Nåväl, det är nåt man får fundera vidare på 🙂


  • Ja, det tål att funderas på. Man vill ju inte framstå som Janne Josefsson.

   Det skulle dock du kunna undvika ganska lätt, genom att odla din oskuldsfullt flickaktiga stil. Det var det du vann på sist – jag framstod plötsligt som den store, starke, elake mannen som attackerar den försvarslösa lilla flickan.

   Jag menar inte att det var så – men det kunde uppfattas så.

 6. Farbror Putte Says:

  att betygsætta andra kandidater nær man skælv kandiderar ær skandaløs.


  • Jag kan respektera din åsikt, men du får gärna motivera den.
   Det är inte alldeles tydligt för mig vad du tycker är skandalöst.
   Det är ju inte så att jag t.ex. framhäver mig själv på andras bekostnad. Snarare tvärtom. Det skulle ju faktiskt kunna få motsatt effekt, att läsarna ser hur många duktiga pirater det finns, och så väljer de dem istället.
   Eller att en del pirater blir sura för att jag inte har framhävt dem, och så vill de därför inte rösta på mig.
   Eller nåt annat.
   Min ambition med dessa bloggposter om primärvalet är att så många som möjligt ska rösta, för mesta möjliga demokrati.
   Jag tror nämligen att vi får det mest rättvisande resultatet om så många som möjligt röstar.
   Dessutom tror jag att många tycker att det är väldigt svårt att välja bland över 200 kandidater, och därför berättade jag om mitt eget tillvägagångssätt, hur jag har valt.
   Sen är det ju upp till dig att göra hur du vill. Om du tycker att min metod suger, så gör du på ett annat sätt.
   Enkelt.

   Men berätta som sagt gärna vad du tycker är skandalöst med att som kandidat framhäva andra kandidater.
   Jag vill verkligen, uppriktigt veta det. Jag kanske kan lära mig något.
   Och inte bara jag, för den delen – det är flera andra kandidater som har gjort likadant på sina bloggar.
   Så vi kan kanske lära oss något nytt allihop.


 7. […] att jag blir riksdagskandidat i år, tack Mattias, Victoria, Sammy, Björn, Jonathan, Hanna och Carl Johan! Tack också till er som placerar mig på sin lista, men håller inne med det av olika […]


 8. […] också sin top 10. Humlan listar 3 av sina favoriter. I sitt urval så gjorde Carl Johan Rehbinder inte bara en, eller två inlägg om kandidater, utan det var en hel serie om hans urvalsprocess. […]


 9. […] från en otroligt lång rad av olika pirater som i mängder av bloggposter har valt att lyfta fram partikolleger i valet (noggranaste genomgången stod Qeriuem för). I syd och öst fanns det dessutom […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: