Piratpartiet – urvalsprocessen fortskrider…
För några dagar sedan skrev jag en första bloggpost om dilemmat med att välja kandidater till Piratpartiets riksdagslista, och nu fortsätter jag i en andra bloggpost på samma tema. Men nu går jag lite mer noggrant tillväga. I första svängen strök jag över 80 kandidater (jag trodde av 250, men jag hade räknat fel – det var bara 229), men det finns fortfarande 147 kandidater kvar, och av dessa måste jag välja 22 som ska med på listan. Knepigt.
Hur som helst lovade jag då att jag skulle redovisa hur jag med hjälp av Piratpartiets webforum ska rensa bort dem jag bedömer som stolpskott, oengagerade eller allmänt inkapabla, och hur jag sen hittar guldkornen. Så det ska jag försöka göra nu. Det blir en tuff match, eftersom jag fortfarande har 125 pers som ska bort.
Jag vill noga påpeka att mitt urval är högst subjektivt – följ gärna min metod, men gör ditt eget urval! Du kanske hittar superstarka kandidater som jag helt har missat, eller så gillar du inte alls somliga av mina favoriter. Du kanske inte alls delar mina åsikter eller urvalskriterier. Så använd helst inte mina anteckningar av ren lättja, för det kan bli väldigt orättvist. Och de som jag då missat kan bli väldigt sura på mig, och det vill jag verkligen inte! Och – om jag vid mitt urval missar någon du gillar – skriv gärna i kommentarsfältet här nedanför och påminn mig. Alla måste få en sportslig chans!
Listan med primärvalskandidater kan jag nu skippa helt, och ägna mitt fokus åt forumet på Piratpartiets hemsida, där (nästan) varje kandidat har en egen forumtråd, i vilken man kan ställa frågor. Här hittar du min tråd. Ställ gärna frågor till mig också!
Men först börjar jag lite från andra hållet. Jag tar min kandidatlista, den som nu har 147 kandidater kvar, och handplockar folk jag känner till och gillar, alternativt inte känner till alls, men har fått en god känsla för, med hjälp av bild och första presentation. Dem gulmarkerar jag. OBS! Denna gulmarkering är förstås bara preliminär. Den första lista jag slarv-och-lat-slafsat ihop innehåller 26 namn, så även den måste rensas. Och än så länge har jag som sagt inte gjort en noggrannare koll. Jag utgår alltså från att min urvalslista kommer att växa en del först, kanske till 40-50 namn, men att jag också kommer att behöva stryka en del av mina favoriter.
Ett effektivt trick för att rensa ut ointressanta kandidater är att kolla hur engagerade de är. Svarar de på frågorna på piratforum? Ett grundkrav för att jag ska rösta på någon, särskilt de som jag inte känner till alls, är att de åtminstone verkar hyfsat engagerade, och ett sätt att bedöma det är att kolla hur utförligt och seriöst de svarar på frågor från potentiella väljare – d.v.s. i det här fallet andra pirater. Somliga kandidater har inte ens någon frågetråd på forumet, och det gör det ju lite svårare att bedöma just den kandidaten, förstås.
De som INTE har någon frågetråd, och därmed omedelbart stryks från min lista, är följande; Alexander Masic, Anna Sturkell, Claus Conradsen, Daniel Standar, Elisabeth Goës, Ellen Söderberg, Fredrik Carlsson, Fredrik Nyberg, Fredrik Westerqvist, Gabriel Ledung, Giggi Karlsson, Helder Pinheiro, Henri Rydberg, Ingela Olsson, Joachim Hedberg, Johan Gaunitz, Jonas Nordgren, Jonathan Lundqvist, Josef Jacobsson-Lindh, Josefin Fjällborg, Kjell Nordberg, Kristian Rönn, Kristoffer Dahlbäck, Magnus Olsson, Malin Littorin Ferm, Marcel Bos, Maria Follmann, Marielle Lecoq, Martin Holmberg, Mats Hansson/Popiel, Max Gnipping, Maximilian Björsten, Mazdak Farrokhzad, Michael Ahlström, Michael Möbes, Mika Sjöman, Mikael Eriksson, Mimmi Lowejko, Nichlas Wencel, Niklas Hauger, Patric Wikström, Patrik Johansson, Peter Feuerbach, Peter Knutas, Pierre Ahnland, Rene Malmgren, Rolf Eriksson, Sammy-Sebastian Tawakkoli, Sergej Gerasimenko, Tommy Glans, Ulf Thalin & Victoria Sellberg. Ingen av dessa kan jag alltså rekommendera, eftersom de inte behagar presentera sig på forumet.
(Sedan jag skrev detta har Adryan Linden gjort sig tillgänglig på forumet, så nu har jag tagit bort honom från denna lista)
Rätt många diskvalificerar sig själva genom att inte finnas med på forumet, alltså, Så då har jag bara 95 kvar att välja mellan. Fortfarande måste 73 bort. Så då kollar jag trådarna. De kandidater som har trådar, men som inte har använt dem alls, inte svarat på frågor, eller väldigt ofullständigt, måste också ryka. Nu är jag hård. De som försvinner från listan nu är följande: Anders Andersson, Anders Hagel, Behrang Kianzad, David R, Egil Möller, Ella Brodin, Göran Axelsson, Jens Ahlström, Joakim Kävrestad, Jonathan Lundin Holmquist, Jonas Bergling, Lars-Erik Jonsson, Leif Swahn, Marcus Karlsson, Marcus Wiklund. Nima Moslehi, Rasmus Karlberg, Stefan Persson, Thomas Gunnarson, Uno Engborg och säkert någon mer. Och så var vi nere på 74 pers.
Det kan säkert vara missvisande med en sådan urvalsmetod, eftersom det kan finnas oerhört kompetenta kandidater som helt enkelt inte har haft tid att svara på frågor just nu. Men att ta sig tid att svara på frågor är också en slags kompetens, i det att det visar engagemang. Och dessutom – hur ska jag veta om en kandidat är rätt för mig, om han/hon inte svara på de frågor som ställs, så att vi ska kunna fördjupa oss i just den personens engagemang? Med så många kandidater kan jag tillåta mig att vara kräsen.
Jag tycker att jag själv har varit alldeles för lite delaktig i det dagliga kampanjarbetet för Piratpartiet. Men det har sina skäl. Jag har helt enkelt alldeles för mycket annat arbete som måste göras. Så jag måste hushålla med tid och energi. Och det inser jag förstås att det gäller även andra pirater. Det är inte alldeles säkert att det är de som har massor med tid över för aktivistengagemang som är de mest kompetenta och lovande som riksdagskandidater. Och sånt kan vara väldigt svårt att veta om man bara läser kortare presentationer på nätet.
Samtidigt tycker jag, att även om man är en väldigt upptagen person och kanske inte hinner dela ut flygblad på torg, gå på möten och chatta med pirater hela nätterna, så kan man kräva att en blivande riksdagskandidat visar ett såpass stort intresse för sitt eventuella framtida uppdrag att man faktiskt tar reda på hur man når sina potentiella väljare, dem man ska representera, att man faktiskt gör sig tillgänglig för granskning. Med andra ord – de som inte är med på forumet och svarar på frågor, får inte min röst. Så där försvinner några till.
Jag erkänner villigt och glatt att det naturligtvis är betydligt lättare att rösta på kandidater som jag har träffat rent fysiskt, pratat med, fått en känsla för. IRL is the shit. Men det kan också gå hyggligt bra att få en bild av vad folk tänker och tycker utan att ha träffat dem personligen. Bra bloggar säger en hel del. Piratchattarna (jag är med på fem olika PP-chattar) kan vara synnerligen goda källor till intressant information. Man bör dock inte ta alltför allvarligt på det som skrivs på chattarna mitt i nätterna… Då kan det bli allt från lila piskor och lesbisk dvärgporr till bisarra hemsidor och konstiga open source-program som diskuteras, allt blandat om vartannat. Och det är ju kul. Men inget man ska ta på alltför stort allvar.
Men ibland blir det dunderseriöst, och då ser man vilka som tar ansvar, vilka som faktiskt bidrar med konstruktiva lösningar på akuta problem. Ibland hjälps vi åt, och det är verkligen kul. Och då har jag ju också fått en positiv personlig kontakt med vissa pirater, Med andra ord – hur mycket jag än försöker att vara objektiv och rationell, så blir ett demokratiskt val (som Mattias Bjärnemalm beskrev det) alltid en popularitetstävling. Cyniskt, kanske, men sant. Vi röstar på dem vi gillar mest.
I mitt nästa blogginlägg ska jag säga vilka som är mina toppkandidater. Häng med då!
Demokrati är kul!
Självfallet hoppas jag att du röstar på mig! Är du redan med i Piratpartiet är det viktigt att du säger din mening, och gör en lista på dem du tycker ska representera dig i Riksdagen (oavsett om jag hamnar på den listan eller ej). Att Piratpartiet kommer in i Riksdagen är det allra viktigaste nu.
Läs gärna blogginlägget Min kandidatur till Piratpartiets riksdagslista!
Jag har fått en grupp på Facebook, som min vän Jonathan Rieder Lundqvist har startat – den heter kort och gott ”Vi som vill se Carl Johan Rehbinder bli Riksdagsledamot!”. Besök den, och bli gärna medlem – om du instämmer med rubriken, förstås.
Tyvärr verkar det bara finnas ett enda politiskt parti som tar frågor om privatliv, integritet, rättssäkerhet och allmänmänskliga rättigheter på allvar – Piratpartiet – så detta parti stödjer jag helhjärtat, på vilket sätt det än blir.
Etiketter: Piratpartiet, PP-primärval, primärval, riksdagskandidater, riksdagslista
You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.
14/12, 2009 den 8:31 f m
En uppgift som jag saknar ifrån nästan alla kandidater är deras ”sociala status”. Det vill säga hur långt har de kommit med familjebildningen.
Hur viktigt tycker du att detta är?
Den som exempelvis har varken fru eller barn just nu, vad händer två år in i mandatperioden när detta förändras helt och hållet?
Tycker du att det är en viktig fråga? Och hur står det till själv på den fronten? Som du kanske märker så föredrar jag bloggar framför vårt erbarmerligt usla forum…?
Nu pratar jag ju i och för sig ”för min sjuka mor” som talesättet lyder — eftersom jag sedan länge har klarat av detta, med en dotter som är läkare, en son som är civilingenjör och en fru som jag älskar om möjligt ännu mer nu än förra året… och så vidare 40 år tillbaka i tiden. 🙂
14/12, 2009 den 3:49 e m
Nja, det har väl kommit på tal i ett par frågor på forumet, som t.ex. om man har barn under 18, samt om man har familjens stöd i sitt kandiderande, och på båda dessa frågor kan jag ju svara ett rungande JA.
Tre tonåringar, och en hängiven piratfamilj, som alla stödjer mig i mitt kampanjande, får väl sägas vara en bra grund.
Vad gäller social status i övrigt så är det förstås väldigt svårt att ta ställning till varför det skulle ha någon betydelse, eftersom alla hanterar olika situationer väldigt olika. Och man kan förstås inte veta i förväg hur en ny relation ska påverka livet, eller en skilsmässa, eller ett nytt barn.
Det är sådant som kallas LIVET, och det måste alla hantera, oavsett vilket jobb man har, eller vilken social status man har.
15/12, 2009 den 2:05 f m
[…] TantraBlog Kärlek, Sex, Kultur & Politik « Piratpartiet – urvalsprocessen fortskrider… […]
15/12, 2009 den 12:37 e m
[…] människorna som kommit in i piratrörelsen på sistone. Har just nu en väldigt intressant serie på sin blogg om hur hans egen urvalsprocess i primärvalet går […]
16/12, 2009 den 6:05 e m
Ha! Jag ser att jag hänger kvar än så länge, även om jag inte blev gulmarkerad i sista svängen 🙂
Kul också att Anna från Lidköping är med på bild, och så påstår hon att hon aldrig blir bra på bild. Konstigt va?
16/12, 2009 den 6:43 e m
Hej! Alla val är subjektiva, och inte absoluta kvalitetsbedömningar.
Att du inte är med på min lista är helt enkelt för att jag inte vet tillräckligt mycket om dig – och det gäller förstås en drös andra pirater som inte heller har hamnat på min lista, av samma anledning. Jag kan ju bara rösta på dem som jag vet något om.
Jag hoppas dock att vi får tillfälle att lära känna varandra vid tillfälle!
16/12, 2009 den 7:50 e m
Ah, jag ligger lite efter i bloggläsandet och har missat att du hade fler poster efter den här. Så när jag läste det här så var jag fortfarande med i ”matchen”.
Jag håller med att om att det finns minst 22 stycken som har profilerat sig bättre, gjort mer och har uppmärksammats mer än mig. Det var roliga bloggposter att läsa, tack.
16/12, 2009 den 10:58 e m
Som tur är finns det flera tusen röstberättigade pirater, och det jämnar ut helheten. Det finns plats för dig också!
Demokrati är bra, demokrati är kul!
20/12, 2009 den 1:09 f m
[…] försvinna efter första anblicken. Calle Rehbinder har ”utvecklat” ett bra metodiskt utvärderingssätt som jag nog kommer ta hänsyn till när jag väl sätter min lista. Jag förväntar mig att lägga […]
20/12, 2009 den 10:11 e m
Nu finns jag tillgänglig för utfrågning på piratforumet. 🙂 God jul!
/Adryan
20/12, 2009 den 10:28 e m
O.K.!
Tack för att du meddelar det. Då ska jag ta bort dig från listan med folk som inte finns på forumet.
26/12, 2009 den 5:54 e m
Tack det uppskattas. 🙂
26/12, 2009 den 10:05 e m
Ja men självklart! 🙂
9/02, 2010 den 8:40 e m
[…] sen kom livet emellan mig och engagemanget. Det blev inte ens att jag startade en forumstråd och som en del även påpekade borde detta ha diskvalificerat mig från att öht ha en chans att komma med till riksdagslistan. […]
31/08, 2011 den 4:02 f m
[…] det hela.Ett exempel på stark yttre påverkan maskerad som en beskrivning om hur man väljer är Calles beskrivning om hur han rensar bland kandidater. Om Calle inte hade namngett de kandidater han strök skulle det inte varit samma […]