Google flirtar med imperialistiska diktaturer

Att Google anpassar sig till censurivrande diktaturer, och deras idéer om vad som får finnas på Internet, rent innehållsmässigt i vad man tillhandahåller i form av länkar, är inget att förvånas över. Google är ett vinstdrivande företag, och vill förstås inte stöta sig med stora ekonomier. Googles självcensur i länder som Kina är ofta förbluffande i sin tydlighet. Men det räcker alltså inte. Nu ritar de om kartorna också, för att anpassa sig till diktaturernas informationskontroll.

Längst upp i nordöstra hörnet av Indien ligger Arunachal Pradesh. Det är en provins som tillhör Indien, officiellt sedan 1914. Och den ligger väldigt avsides. Väldigt, väldigt avsides – om något land eller någon provins på jorden skulle räknas som det mest undangömda, mest dolda och svårtillgängliga, så ligger Arunachal Pradesh väldigt bra till – inklämt mellan Bhutan, Tibet, Burma och de indiska provinserna Assam och Nagaland, på kanten av Himalayas. Nu snackar vi riktigt, riktigt perifert. Så perifert att de flesta nog inte känner till att denna landsända ens finns.

Arunachal Pradesh har en liten befolkning – lite drygt en miljon, utspridda på en ganska liten yta. Varje folkgrupp talar sitt eget språk, vilket innebär att här talas mellan 30 och 50 distinkt olika språk, dessutom med en enorm mängd dialektala skillnader. Buddhism är den dominerande religionen. Namnet Arunachal Pradesh kan översättas till ungefär ”de skymningssolbelysta bergens land”. Vackert, om du frågar mig, och om det är något Arunachal Pradesh är känt för, så är det just att det är extremt naturskönt.

Världspolitik kan vara väldigt knepigt. 1914 bestämdes en hel del gränser i den här regionen av världen. Tibet hade en kort period av självständighet just då. Kina var rätt så skakigt, och lämnade förhandlingarna med representanter för Tibet och Brittiska Imperiet innan de var klara, i protest. Representant för Storbritannien var Sir Henry McMahon, och han gav namnet till den s.k. ”MacMahon-linjen”, som alltjämt skiljer Indien från Kina.

Den politiska fördelen för Kina, i det att de lämnade det diplomatiska mötet 1914, är att de idag kan göra lite som de vill, eftersom de inte har skrivit under några avtal. Å andra sidan är detta en självklar orsak till konflikt – det blev krig mellan Indien och Kina en gång början av 1960-talet, och det skulle kunna bli ett igen.

[Detta är en extremt koncentrerad redogörelse, så protestera gärna om du tycker att jag förkortar för mycket, eller om du hittar faktafel]

En intressant situation som har uppstått i den skenbart gränslösa globaliseringens tidevarv, är att Google Maps presenterar olika kartor, beroende på var du befinner dig. Är du i Indien visas en karta upp med streckad gräns kring Arunachal Pradesh, underförstått att gränsen är ifrågasatt. Och är du i Kina, och söker på Google Maps, så – vips – är Arunachal Pradesh plötsligt en del av Kina. Detta är förstås ett resultat av den ansträngda relationen mellan Kina och Indien. Värt att notera är att man i Arunachal Pradesh betraktar sitt land som en del av Indien.

Google Maps i Indien - här finns Arunachal Pradesh med, om än med viss tveksamhet.

Google Maps i Indien - här finns Arunachal Pradesh med, om än med viss tveksamhet.

Google Maps i Kina - här finns plötsligt inte Arunachal Pradesh, annat än som en obenämnd del av Kina.

Google Maps i Kina - här finns plötsligt inte Arunachal Pradesh, annat än som en obenämnd del av Kina.

Och detta är inte ett isolerat fall. Det är inte länge sedan Indien förbjöd försäljning av en viss sorts små leksaks-jordglober, Made in China, eftersom gränserna kring Kashmir och och Jammu var ritade på ett sätt som Indien inte har godkänt. Världspolitik och gränsdragningar är känsliga saker.

Kombinationen kapitalism och diktatur verkar intressant nog i det här fallet mer gynnsamt än kombinationen kapitalism och demokrati. Indien är en demokrati, så dem kan man uppenbarligen behandla lite hur som helst, och ändå få saluföra sin produkt (som i det här fallet ju är en söktjänst på Internet), medan om man ska få göra affärer med diktaturen så måste man anpassa sig. Och så förvandlas Arunachal Pradesh till en liten spelbricka i händerna på storpolitikerna. Intet nytt under solen.

Hur det ska gå för Arunachal Pradesh i framtiden vet ingen. I striden mellan Indien och Kina kommer folket i kläm. Ingen bryr sig naturligtvis om de 26 lokala stammarna, med sina otaliga språk och vackra natur. Det handlar som vanligt om makt och rikedomar, naturtillgångar, vatten och utbyggnadsmöjligheter för elkraftverk. Och som så ofta, kan man göra en reflektion över vilka värden man tycker egentligen borde råda i vår värld. Men det gör kanske ingen större skillnad för folket i Arunachal Pradesh…

tunn linje

Om Arunachal Pradesh på Wikipedia

Detta är uppenbarligen inte första gången Google förhållit sig rätt så lättsinnig gentemot nationsgränser. Se här & här

Dekorrand

Explore posts in the same categories: demokrati, Historia, Internet, Kultur, Livsåskådning, Politik

Etiketter: , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 kommentarer på “Google flirtar med imperialistiska diktaturer”

  1. Gautam Says:

    Ett mycket välskrivet inlägg Calle, och imponerande bra förkortning av en mycket komplex fråga. Det är sannerligen intressant att Google Maps India visar Arunachal som disputed medan kineserna får se sin version helt oemotsagd. Som sagt, Google verkar kunna behandla demokratier och diktaturer med olika måttstock..

    Hälsar Gautam


  2. Tack, Gautam! Särskilt med tanke på att du faktiskt har tjänstgjort på svenska ambassaden i Delhi – du kan förväntas ha mer information i ämnet än de flesta.

    Det kommer mer – jag har fått skrämmande uppgifter via en vän, om Pakistans invasionsplaner av Indien.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: