FRA igen – nu har ni chansen, alliansen!

Demonstration

Nu på onsdag den 14 oktober skall det voteras igen i Riksdagen om FRA-lagen. I hopp om att alla har tröttnat på denna uttjatade fråga hoppas högeralliansen att deras FRA 2.0 (eller FRA 2.1, beroende på vem man nu frågar) ska godkännas utan några större åthävor. Det är inte lika mycket pådrag nu som när det begav sig för drygt ett år sedan, men det finns fortfarande hopp om att ett levande motstånd kan få några av alliansens riksdagsledamöter att rösta rätt = mot FRA.

Jag har själv inte orkat skriva mer om FRA på väldigt länge, men nu finns det verkligen anledning att påminna om denna medborgarkränkande lag, eftersom det är dags för omröstning i Riksdagen. Och eftersom politik handlar om att bygga allianser, tänka pragmatiskt, så finns det större anledning för vissa politiker i alliansen att tänka långsiktigt (d.v.s. även efter nästa val), att bygga positiva kontakter med oss pirater, som faktiskt har goda chanser att bli deras kollegor efter nästa val.

Denna omröstning är förstås strategiskt placerad precis innan nomineringarna till nästa års riksdagsplatser sker, vilket å ena sidan innebär att partipiskan viner lite extra mycket just nu, samt att riksdagsledamöternas opportunistism gentemot partiet är mer påtaglig. Men det vore förstås underbart om vi skulle få slippa behöva kalla våra folkvalda representanter för fegisar, fårskallar och ryggradslösa mähän, som sist då det begav sig.

Men loppet är inte kört. Vi måste inte oundvikligen kröka rygg för pragmatiska politiska beslut utan moralisk kompass, utan förankring i folkviljan, utan respekt för enskilda individers integritet och oförvitlighet. FRA handlar om att förvandla samtliga boende i Sverige till misstänkta brottslingar, som måste kontrolleras, ständigt. FRA handlar om att alla dina e-brev, alla dina telefonsamtal, all din digitala kommunikation registreras och sparas, för att eventuellt användas mot dig i framtiden.

Det gamla idiotargumentet ”om du har rent mjöl i påsen behöver du inget frukta” är verkligen dumt. och tar ingen hänsyn till vad som faktiskt är rent, eller vad myndigheterna plötsligt bestämmer sig för ska vara rent, eller vad du tycker är rent. Dessutom, hur rent blir ditt mjöl egentligen, om myndigheterna ständigt ska ner och gräva i det med sina smutsiga fingrar?

Demonstration

Därför anordnar Piratpartiet en manifestation, som stöd för det lilla fåtal ledamöter i alliansen som fortfarande kan tänkas rösta mot FRA. Oppositionen är mot (förstås, eftersom de är opposition – även om förslaget ursprungligen kom från dem), så vad vi försöker medverka till är att vippa gungbrädan över till att FRA-omröstningen faktiskt resulterar i ett NEJ. Vi kan alltså påverka det politiska skeendet. Vi kan hjälpa politikerna att ta sitt förnuft till fånga, och rösta med hjärtat och hjärnan snarare än med partiboken. För att stoppa lagen behöver åtta alliansledamöter lägga ned sina röster, eller så behöver fyra alliansledamöter rösta med oppositionen. Det är alltså inte omöjligt att det kan ske.

Det krävs alltså ett ytterst litet fåtal personers insats för att FRA-lagen skall fällas. Dem skall vi stödja. Vi är alltså denna gång inte där för att demonstrera mot något, utan för att manifestera för. För dem som vågar gå mot strömmen, för dem som uthärdar slagen med partipiskan, för dem som tycker att medborgarrätt kan smälla högre än övervakning och internationella utbyten av information.

Det är förstås viktigt att komma ihåg att slaget inte är vunnet i och med en seger på onsdag. Givetvis kommer det att dyka upp nya varianter av FRA-lagen, kanske med ett nytt namn, som känns mer attraktivt, givetvis med smärre kosmetiska förändringar som gör att vi tycker att det verkar acceptabelt, eftersom själva grundambitionen att övervaka och kontrollera fortfarande finns kvar. Demokrati är inget man får, och sen har kvar i all framtid – demokratin måste ständigt försvaras.

Manifestationen börjar klockan 14:30 och innebär att pirater delar ut flygblad och förhoppningsvis kommer någon riksdagsledamot ut och talar med oss. Klockan 15.15 går vi in i Riksdagshuset för att lyssna på slutet av debatten från åhörarläktaren, och bevittna voteringen som är planerad att genomföras ungefär klockan 16.00.

Initiativtagare till denna manifestation är Jonathan Rieder Lundkvist (pp), och medarrangör är Rick Falkvinge (pp), partiledare för Piratpartiet. Om du vill ha mer information, ring Jonathan på 070-1497019.

Om du bor i Stockholm – häng med! Vi kan fortfarande påverka.

tunn linje

camillalindbergblommor

I skrivande stund får jag också ett e-brev med en kul uppmaning från Rick Falkvinge, efter en idé av HAX. Vad vi alla kan göra, är att skicka käcka och uppmuntrande brev till våra riksdagsledamöter. Somliga fick blommor efter första omröstningen, och nu kan vi ge uppmuntran till de ledamöter som möjligen sitter och hänger på staketet, och inte helt säkert har bestämt sig. Om du vill skicka ett personligt e-brev till någon riksdagsledamot (eller flera) så kan du kolla adresser här.

Det går förstås också bra att skicka något via snigelpost – saker de genuint tycker om, personliga saker som inte går att avfärda hur som helst. Choklad, blommor med ett rösta-nej-kort, barnteckningar mot FRA, teddybjörnar – allt som det bär emot att kasta. Saker som visar att vi har hopp till att de fortfarande kan göra rätt. Vi kan alla skicka sådant till dem så att det kommer fram under idag tisdag eller allra senast imorgon onsdag lunch. Allt märkt med ”Stoppa FRA” eller ”Riv upp, gör om, gör rätt”.

Välj en alliansledamot (eller flera) och skicka ett budskap. Det är inte försent. Adressen är:
[ditt val av ledamotsnamn]
Riksdagen
Mynttorget 2
111 28 Stockholm

tunn linje

Andra som skriver om FRA:
Anna Petersson, Mikael Nilsson, Jon Karlung, Mark Klamberg i Aftonbladet debatt, Second Opinion, Rick Falkvinge, Mark Klamberg, Christoffer Kullenberg, Nemokrati, Mikael Nilsson, Farmorgun i Norrtälje, Anders Widén, Svensson, projO, Niklas Frykman, Motpol, Anders Mildner – och många, många fler…

Stoppa FRA-lagen nu!

tunn linje

calle_rick

Tillsammans kan vi ändra historiens förlopp – häng med!

tunn linje

Jag kandiderar till Piratpartiets riksdagslista.

pirat_blogbanner

Dekorrand

Explore posts in the same categories: Kärlek & sex

13 kommentarer på “FRA igen – nu har ni chansen, alliansen!”

 1. Pyrrhus Says:

  Nu kommer jag att vara pessimistiskt här, men jag förstår inte hur HAX m.fl kan ha några större förhoppningar. Har någonting förändrats sedan den senaste omröstningen förra sommaren som kan påverka röstningen? Snarare så verkar man ha fått in flera i ledet, alltså en förändring till det sämre.

  ”Det gamla idiotargumentet ”om du har rent mjöl i påsen behöver du inget frukta” är verkligen dumt. och tar ingen hänsyn till vad som faktiskt är rent, eller vad myndigheterna plötsligt bestämmer sig för ska vara rent, eller vad du tycker är rent.”

  Verkligen.

  Skulle inte staten kunna ha filmkameror i alla badrum/toaletter (privata såväl som offentliga)? Tänk hur mycket knark man skulle kunna komma åt. Har du rent mjöl i påsen så borde du inte ha något emot detta.


  • Scchhhhh! Ge inte förbuds- och övervakningstalibanerna fler galna idéer nu!

   Ja, jag vet, det är förmodligen att hoppas för mycket, att tro att några ur alliansen fäller FRA-förslaget. Men vi måste ligga på, visa att vi syns, jobba i motvind, oavsett resultatet. De ska skämmas för att de röstar genom ett sådant förslag!

   Och – det är viktigt att visa att vi som är motståndare inte ger upp, och att vi är en politisk kraft att räkna med. Det sista är faktiskt mycket viktigare än röstningsresultatet – såvida inte förslaget fälls i voteringen, förstås.

   Detta har jag tyvärr ingen större förhoppning om.
   Men det är som sagt inte bara därför vi gör denna manifestation. Det finns fler lager i löken.


 2. […] FarmorGun, JRL, Dexe, Maloki, SvD, DN, Metro, SydSv, DeepEd, Falkvinge2, Infallsvinkel, MMK, TantraBlog, Alliansupproret, Kulturbloggen, FarmorGun, Hultin, Apelsineld, Henrik Oscarsson, Akkomp, […]


 3. The European Union – the New Soviet Union?

  Snor även citatet ifrån Tanja; http://tanjabergkvist.wordpress.com/

  ”In the Soviet Union we had the Gulag. I think we have a Gulag in the European Union also – an intellectual Gulag known as political correctness. When anyone tries to speak their mind on questions of race or gender or if their views differ from those approved, they will be ostracized [bannlyst, utfrusen] – this is the beginning of the Gulag, the beginning of the loss of freedom. In the Soviet Union they told us we needed av federal state to avoid war, in the European Union they are telling you exactly the same thing… I have lived in your future – and it did not work.”

 4. Pyrrhus Says:

  Nu har skiten röstats igenom. Tyvärr inte oväntat… Sverige har generellt ett högt valdeltagande, vilket tyvärr ger regeringen hög demokratisk legitimitet, vilket de kan luta sig tillbaka mot.

  Lite ironiskt förresten att vänsterpartiet varnar för Sovjetunionen.


  • Jo, vi var på plats, jag och några andra pirater, och det var en sorglig syn. Det vill säga, oppositionen gjorde jäkligt bra ifrån sig. Miljöpartiet har några riktigt skarpa FRA-kritiker i frontlinjen, som t.ex. Lage Rahm och Per Bolund.

   Rick live-bloggade direkt från åhörarläktaren.
   Kolla gärna hans blogg – han redogör kortfattat, men korrekt, från plenisalen.
   http://rickfalkvinge.se/


  • Det sorgligaste var ändå försvarsminister Tolgfors, Tomhylsan (aldrig har väl ett öknamn passat så bra), som babblade på med kraft om ingenting.

   Han nedlät sig till och med att använda våra svenska trupper i Afghanistan som argument, vilket ju är stendött – t.o.m. komiker som Magnus Betnér har ju rådissat detta idiotargument.

   Som tur var blev detta argument rejält sågat senare av Lage Rahm – men jag tror tyvärr att Tolgfors är fullkomligt medveten om att det är ett nonsensargument – han använder det bara för att demonstera sin nonchalans, utifrån en maktposition.

   ”Det spelar ingen roll vad jag säger eller vad ni säger, för vi röstar som vi vill i alla fall! Pilutta er, så det så!”

 5. Wololooo Says:

  Vänta nu, står ung vänster med en banderoll där det står ”Vill ni ha det som i Sovjet?”. Jag förstår inte, är de ironiska? Eller frågar de om vi vill ha det som i sovjet, alltså när vi röstar på dem? Mitt huvud blir snurrigt nu. Som att se nazister protestera mot nationaldagen, det går inte ihop.


  • Nu får du nog flytta fram några decennier, Wololooo. När jag var i tonåren var det verkligen så som du påstår – många VPK:are (ja, på den tiden hette partiet fortfarande Vänsterpartiet Kommunisterna – nu är de bara Vänsterpartiet Opportunisterna) var klart Sovjetvänliga, och en del var alldeles äkta gamla stalinister. Men vänstern ser inte riktigt ut så längre.
   Det ironiska i just detta plakat var att det på FRA-demonstrationerna förra året samlades ungdomar från i stort sett alla ungdomsförbund, och ALLA, ALLA, var helt emot FRA. Jag tycker att det är en väldigt intressant politisk tendens, att folk från hela höger-vänster-skalan kan enas runt en politisk fråga, och därför fanns det en underbar paradox i att just Ung Vänster gick ut med detta budskap.
   Underförstått att om man inför FRA-lagen, så får vi just det övervakningssamhälle som Sovjetunionen och DDR knappt hade kunnat drömma om.

 6. Steffan Müller Says:

  ”Gemensam historiebeskrivning.” Någonting som är bra och som tilltalar oss europeer? Tydligen är det i allafall något vi förbinder oss till genom att skriva under EU senaste förslag till konstitution.(Lissabon)

  Betyder inte detta att de med en avikande historiebeskrivning i PK-ismens(marxistisk ursprung)http://video.google.se/videoplay?docid=8630135369495797236&ei=Jo3cSoekGMKu-AaPsPiNBQ&q=the+history+of+political+correctness&hl=sv# anda kommer att marginaliseras ytterligare i våra samhällen? Mao. vill man skapa en totalitär diktatur så är det precis den här sortens steg man ska ta.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: