Äntligen, Piratpartiet!

papierebitte

Jag har länge propagerat inom partiet för att vi pirater måste bli tydligare i hur våra frågor som rör integritet faktiskt får konsekvenser i en konkret fysisk verklighet, och inte bara på Internet. Ett fritt Internet är extremt viktigt, men vi kan inte isolera oss i cybervärlden och tro att de viktiga sakerna händer där. För det gör de inte. De viktigaste händelserna och starkaste mötena i människors liv händer i det verkliga livet, IRL, som jag något gammaldags men medvetet fortfarande väljer att kalla den analoga, fysiska verkligheten.

Nu har äntligen några pirater tagit bladet från munnen och formulerat en alldeles klockren sådan fråga. I en artikel i DN.se Opinion, med rubriken ”Rätten till ett privatliv har aldrig varit så hotad som nu” presenterar fyra pirater en rätt så radikal lösning på flera problem samtidigt. Tanken är att ingen ska behöva visa ID på våra vårdinrättningar. På lång sikt skall alla krav på legitimation betraktas som ren myndighetsutövning, och särskilt skall detta ID-krav skarpt förhindras i de fall då det faktiskt inte fyller någon vettig funktion.

Det finns verkligen ingen anledning att regelmässigt kräva ID på sjukhus och vårdcentraler. Och med tanke på hur ofta register missbrukas, är det inte så lyckat med samtliga medborgares sjukjournaler liggande på stora servrar heller. Det spelar ingen roll hur många formella regler man har – det kommer garanterat att missbrukas ändå, förr eller senare. Bättre är då att göra som man gör i många andra länder – varje person har hand om sin egen journal, och du väljer själv om du vill identifiera dig eller visa din journal.

patientbricka

Ett mycket bra exempel på fall som ställer till med administrativa problem är papperslösa flyktingar. Om man inte har krav på legitimation på sjukhusen, så kan även papperslösa flyktingar få vård, utan att hamna i en särkategori som ”papperslösa”. Då först blir alla faktiskt behandlade som likar. Då först bryter vi i Sverige inte mot grundläggande mänskliga rättigheter.

Ett annat fullt möjligt scenario är om en flicka från en hederskultur kommer till ett sjukhus för att göra abort, givetvis utan sin familjs vetskap. Om hon måste legitimera sig, och hamnar i ett journalregister, så finns alltid möjligheten att hennes hemlighet kommer ut. Hon kanske har en morbror som har fått höra skvaller om henne, och som för övrigt jobbar som läkare, och har därmed tillgång till journalsystemet. Hur många spärrar det än finns, så finns det alltid någon som kan överlista dem. Och så har vi plötsligt ett hedersmord på halsen, på grund av sjukhusets irrationella behov av personregister.

”Identitetskontroll är ett intrång i den privata sfären. Den sortens intrång är myndighetsutövning och ska inte få göras godtyckligt av privata eller offentliga aktörer, utan bara då myndigheter har delegerat identitetskontrollen som en oundviklig del av sitt myndighetsuppdrag.”

Piratpartisternas artikel i DN

Det är dags att börja arbeta för frihet på riktigt nu. Att stoppa idiotiska förslag som ID-kontroll på tåg är förvisso en väldigt viktig sak att slåss för, men också positiva friheter, som möjligheten att kunna ha anonyma telefon- och interentabonnemang och IP-adresser, och kanske även anonyma betalkort, som man kan ladda på olika sätt, eller kanske genom att man helt enkelt ska kunna köpa anonyma betalkort i vanliga butiker. Och sjukvård utan ID-krav.

Hittills har det mesta av Piratpartiets arbete ärligt talat bestått i att motarbeta inskränkningar i personlig integritet, att säga nej, stopp och belägg. Det är alltid viktigt, och rätt och riktigt. Men nu går Piratpartiet med all önskvärd tydlighet ur defensivläget och lägger i en ny växel, och det är starkt. Piratpartiet blir plötsligt mer tydligt och synligt för positiva mål. Det stödjer jag. Med entusiasm.

tunn linje

Fler som skriver om samma ämne:
Rick Falkvinge, Anna Troberg, Peter Andersson, Mårten Schultz, Emma Opassande, 之乎者也, Christian Valtersson, UNT:s ledarblogg, Ravenna

tunn linje

Jag kandiderar till Piratpartiets riksdagslista.
Är du medlem i Piratpartiet? Rösta gärna på mig!

pirat_blogbanner

Dekorrand

Explore posts in the same categories: demokrati, Frihet, Jämställdhet, Lagstiftning, Livsåskådning, Piratpartiet, Politik, Samhälle

Etiketter: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

46 kommentarer på “Äntligen, Piratpartiet!”


 1. […] påpekar det onödiga, om inte oacceptabla, i att behöva identifiera sig inom vården, Rick och Carl-Johan kommenterar från sina […]

 2. Baby Says:

  mm.. jag vet ett exempel med en ung flicka som skulle göra abort, hon uppgav sin kompis id och när det tillstötte komplikationer så hon var tvungen att få en blodtransfusion så dog hon för hon fick av fel blodgrupp.

  Å andra sidan så är det bra att ha en jurnal när någon kommer in akut så man kan känna till tidigare sjukdomar och allergier som kan vara av vikt.

  En svår fråga det där.

  Å andra sidan har läkare, sjuksköterskor och andra yrkeskategorier en legitimation som är utfärdat av socialstyrelsen. I denna legitimation så ingår bla. tystnadsplikt. Det går att läsa mer om det på socialstyrelsens hemsida.
  Denne läkare du beskriver ovan har alltså begått ett brott i det att han överhuvudtaget gick in i någons jurnal utan att ha denne personen som patient och att ha ”skavllrat” han kan på grund av detta bli av med sin läkarlegitimation.

  Är det allmän misstro mot medmänniskan eller en solidaritetsfråga då kan man undra.


  • Mig veterligen ska det väl inte vara så svårt att kolla blodgrupp. I det här fallet hade ju ett annat system, utan ID, föranlett en självklar blodgruppskoll innan man sätter in transfusion.

   Och ja, det kan vara knepigt med just akutfall, det inser jag – alla kan inte förväntas bära med sig sin sjukjournal i plånboken…

   Ja, läkare med flera har tystnadsplikt. Icke desto mindre missbrukas dessa register av allehanda personer.
   Problemet med register i vårt informationssamhälle är att vi måste utgå från att de kommer att missbrukas.

   Mitt favoritexempel på register som missbrukats, är folkbokföringen i Holland, där man hade register på samtliga medborgare.
   Sen klev tysken in, och de använde givetvis metodiskt holländska register – religionstillhörighet stod med i registret.
   Det gick väldigt, väldigt fort att tömma Holland på judar.

   Det är ett drastiskt exempel, men vad sägs om försäkringsbolagen – tänk om försäkringsbolag fick tillgång till allas sjukjournaler, och satte premierna efter detta?
   Skrämmande perspektiv, inte sant?


 3. […] samhälle behöver alla vänner vi kan få.Även: Rick Falkvinge, Anna Troberg, UNTs ledarblogg, Carl Johan Rehbinder, Ravenna Published by Christian Valtersson kl. 15:51 Etiketter: mänskliga […]


 4. […] gått ut och givit konkreta exempel som handlar om din fysiska person. Det var på tiden, som Calle […]


 5. […] Opassande2, Jinge, Annarkia, Sossar mot Storebror, Lando, Anders Widén, Klamberg2, Lars-Erick, TantraBlog, Minimaliteter2, Folkpartiet Norrköping, Sundin, Lindberg, MMK, JensO, Anohito, Liberal & […]

 6. kaisermikael Says:

  Detta med personlig integritet är ju något som är rätt komplicerat kan jag tycka. Det finns många, mig inkluderad, som är väldigt trött på det begreppet. Det begreppet gör att man inte får ha övervakningskameror på gator, torg, i butiker etc för att stävja brott och kanske t.om skydda liv. För rätten till integritet ställs högre. Det verkar här som att ni i Piratpartiet vill ha ett samhälle där man aldrig kan ses. Där Integritet går före lag, ordning, säkerhet, trygghet och liknande. Då allt jag kan se ur diskussionen här (där det talas om att ID-handlingar inte skall behöva uppvisas så ofta som nu) till andra debatter jag sett på TV och under valrörelsen. Är det verkligen så ? Eller anser ni att det faktiskt finns skäl att kränka integriteten en smula.


  • Hej, socialkonservative Kaisermikael! Jag tycker inte att det är särskilt komplicerat alls. Det finns ingen anledning att behandla samtliga medborgare som potentiella brottslingar, så enkelt är det.
   Att övervaka alla, avlyssna alla, filma alla, läsa deras brev, spåra deras telefonbsamtal – det är INTE förenligt med personlig integritet.

   Det är också festligt att du tar just ”övervakningskameror på gator, torg, i butiker etc” som exempel, eftersom flera undersökningar i Sverige och England tydligt visar att de inte gör någon nytta.
   Brottsligheten har inte sjunkit, och uppklarandefrekvensen har inte heller förbättrats.

   Och sen påstår du att Piratpartiet vill ha ett samhälle där man aldrig kan ses – hur menar du då? Jag fattar verkligen inte vad du menar med detta. Varför skulle vi aldrig kunna ses?

   Och du verkar tro att personlig integritet ”går före lag, ordning, säkerhet, trygghet och liknande” – jag fattar verkligen inte detta heller.
   Jag anser däremot att ingrepp i min personliga integritet, kränkningar av mitt privatliv skadar min respekt för lag och ordning, och minskar min säkerhet och trygghet.
   Att påstå att ett kontrollsamhälle ökar medborgarnas säkerhet är helt galet.
   Det kanske ökar statens säkerhet, kortsiktigt, men i längden skapar ett misstänksamt kontrollsamhälle bara mer otrygghet, mer alienation, mer bristande tillit.

   • kaisermikael Says:

    Varje medborgare har ett osynligt kontrakt med staten, man ger upp en del av sin frihet, sin integritet och rätt till fritt agerande i utbyte mot saker och ting såsom äganderätt, rättsväsende, sjukvård o.s.v. Detta är ett samhällskontrakt. Olika politiska grupperingar vill att detta kontrakt skall vara starkt (som t.ex socialdemokraterna) andra vill att det skall vara väldigt svagt (såsom nyliberaler). Detta är ett faktum. Sen så kan självklart individer personligen känna att ”nej jag hade gärna velat ha ett mer liberalt samhälle där jag får göra vad jag vill. Jag kan inte förstå varför staten skall stoppa mig från att göra precis vad jag vill”. o.s.v.

    Anser du alltså att all form av kränkning är direkt riktat mot individen ? Du säger ”Det finns ingen anledning att behandla samtliga medborgare osm brottslingar”. Och sedan i Orvelliansk anda för fram ett samhälle a 1982. (vilket vi för övrigt inte har).

    Kvalitén på den utrustning vi har idag för övervakning är knappast av god kvalité, det är bara att se på något så trivialt som hastighetskameror, över 90% av bilderna som tas kan inte användas. Tekniken går frammåt hela tiden och det är min övertygelse att det är inga problem att taxichaufförer har en kamera i framsätet som filmar ressenärerna när de stiger in/ut. Eller övervakningskameror på torg och i mörka lundar. Du får gärna hänvisa till dina undersökningar, det hade varit intressant Varför de inte gör någon nytta.

    Att aldrig kan ses, ett samhälle där alla människor inte syns. De är en grå skugga som rör sig genom samhället, man skall inte kunna spåra individer, veta vad dem gör, skydda personer. Alla skall ha skyddad identitet mer eller mindre. De är osynliga helt enkelt med undantag av dem de själva väljer att träffa. Men inte ens då så är de personer, för de behöver inte visa ID och liknande.

    Vi har i Sverige idag ett samhälle där folket är paralyserat. Se bara på diskussionen om Civilkurage och oviljan av det. Tycka vad man vill men landet har förslöats. Vi är vana att staten tar hand om oss. Att släppa all form av ”integritetskränkande” och det som du kallar kontrollsamhälle idag hade varit samma sak som att släppa ut en innekatt i skogen. Den hade inte överlevt, den behöver tryggheten, vetskapen att det finns någon ”där uppe” som tar hand om en. – Något förenklat.


    • Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta över det du skriver.
     Ja, vi har vad man kallar samhällskontrakt. Men dessa kontrakt är ju inte ristade i sten – de är ständigt förhandlingsbara, vilket är anledningen till att vi idag har rösträtt för samtliga män och kvinnor som är medborgare i landet Sverige, att vi inte längre har en total enhet mellan kyrka och stat, att man inte får våldta sin fru eller slå sina barn. Politik är ständig förändring.

     Du påstår vidare att svenska folket är paralyserat, och att vi behöver vår snuttefilt övervakning.
     O.K. låt oss anta att du har rätt.
     Då är väl knappast det rätta sättet att agera att införa MER övervakning, eller hur? Det bästa är väl att sakta men säkert vänja oss av vid denna skenbara säkerhet, inte skapa ännu fler illusioner, eller hur?

     Jag vet inte riktigt vad du vill, och jag är inte ens säker på att du själv vet det.

     Du vill ha referenser till undersökningar. Detta kommer från BRÅ: http://www.dn.se/nyheter/sverige/fler-kameror-minskar-inte-brotten-1.958306

     Liknande undersökningar har gjorts i Storbritannien, med liknande resultat.

 7. kaisermikael Says:

  ”Ju bättre tekniken är, desto lättare blir det att utreda brott.”

  ”– Det är svårt att visa att kameraövervakningen förebygger brott i stadskärnor. Där det funkat bäst är på parkeringsplatser, det är ett koncentrerat område och brotten är planerade, säger Madeleine Blixt.”

  – Våldsbrott har med alkohol och sinnesstämning att göra. När folk blir förbannade tittar de sig inte om efter en kamera innan de slår någon på käften, säger han.”

  Det enda den artikeln säger är att kameror inte förebygger brott, då det händer i en sinnesstämning då man inte bryr sig om man hamnar på bild. Men bättre teknik gör det lättare att utreda brott. Det måste väll anses som positivt ?

  Nej självklart är dessa inte ristade i sten precis som jag skrev, det finns olika syn på hur starkt detta samhällskontrakt skall vara, vissa vill ha starkt, vissa vill ha svagt, och det finns dem som inte vill ha något alls. Samhällskontraktet är förpliktelser mellan stat-medborgare. Men den liberala synen är ju väldigt tvetydig. Samtidigt som många liberaler talar om att det skall vara religionsfrihet och alla skall bestämma själva, så vill de påtvinga religiösa samfund etiska och moraliska regler som stiftas av rikspolitiker. Så friheten för aktörer att agera efter eget huvud är något som åberopas selektivt. Precis som det mesta politiska så har man ”moralisk flexibilitet”.

  Jag talade inte direkt om snuttefilt eller specifikt övervakning, utan snarare generella termer. Om man studerar människor eller stater för den delen så ser man klara mönster. Människan som är hårt hållen som släpps fri totalt revolterar. Stater, människor följer samma sociologiska mönster i väldigt stor utsträckning. Du känner säkert till flera människor du mött genom livet som varit väldigt hårt hållna hemma och då de väl blev vuxna gjorde revolt och vice versa.

  Frågan är hur man mäter ”mer” övervakning. Är det kvantiteten som oroar eller är det kvalitén ? Är det Mer övervakning i och med FRA och liknande där man övervakar nya områden, eller är det att existerande övervakning utökas ytterligare. Eller en kombination av bägge. Är man emot hela formen av övervakning ? Skall man som individ vara totalt anonym i alla lägen, inga övervakningskameror, inga säkerhetskontroller, polis och tull skall inte ha rätt att begära ID och liknande. Frihet med Ansvar är en paroll som använts flitigt av bland annat folkpartiet. Den bör fungera bägge håll. Individen får frihet men har ansvar, Staten ger frihet, men har även ansvar att försöka trygga människans vardag, liv, säkerhet, trygghet och välmående.

  Det är precis det som är min åsikt om du nu ressonerar kring vad jag vill. Jag tror på en stark stat som bryr sig om sina medborgare. Till skillnad från t.ex socialismen så tycker jag INTE att staten skall vara en styrande hand, som berättar hur människor skall göra och vad de skall göra. Utan de skall vara en stöttande hand, som tar emot om man faller och hjälper en upp på benen. En stat som bryr sig helt enkelt, utan att styra. Därmed tror jag mycket på individens förmåga att fatta beslut, i fall som föräldraledighet t.ex. Men till skillnad från nyliberaler tror jag inte på att ett samhälle fungerar under organiserad anarki där enbart äganderätt värnas.

  Om jag tolkar dig rätt så är du åt det nyliberala hållet där staten skall spela liten roll. Piratpartiet får ju ofta kritik av de stora etablerade partierna att Ni är just ett enfrågeparti. Så berätta gärna, när det gäller synen på statens roll i samhället vart står Ni då, eller kanske i detta fall då du inte är partiledare eller partistyrelsen själv, du själv. Det är mycket intressant att sätta sig in i hur Piratpartister tänker. Jag kommer säkerligen inte hålla med, men jag tror på en öppen dialog och intressanta diskussioner präglat av respekt.

  Så jag vet precis vad jag vill. När det gäller övervakning. Jag har inga problem i huvud taget att hamna på film eller bild. Jag har inget att dölja för polisiära myndigheter. Självfallet finns det en gräns även här. Om det hade varit så att de började övervaka mina chattar och sysslade med åsiktsregistrering och det blev brottsligt så är det en annan sak. Grundlagarna är heliga, och därmed svåra att förändra och så skall det vara.


  • Det här känns som en jättelång monolog som inte har ett skit med mig att göra. Du vill att jag ska säga vad jag tycker, men aviserar i samma andetag att du förmodligen inte kommer att hålla med mig.

   Så – min motivation att skriva ett svar är helt enkelt alldeles för låg för att jag ska bry mig.

   Terrorisera hellre någon annan bloggare med dina monologer, är du snäll.

 8. kaisermikael Says:

  Är det kanske så att Piratpartiets enda fråga är ”Integritet” och har ingen politik på något annat område i huvud taget, att ni egentligen enbart är ett enfråge-parti som hade varit katastrof att ha i regeringsställning då ni har ingen åsikt eller syn på något annat än integritet. Ditt svar visar tydligen att det är så det är. Eller är det så att ni inte kan hantera komplexa problem på ett komplext sätt utan snarare vill ha snabba lösningar på komplexa problem, utan att ens försöka problematisera ? Mitt försök här att få en mer nyanserad bild av piratpartiet och dess förespråkare avvisades med att det är terrorism. Jadu, det är en illusion i livet, vi har orvells 1982 scenario som verklighet, och försök att se andra politiska synsätt på partiet är terroism.

  Tackar för mig, då vet jag var du står.


  • Piratpartiet har ingen ambition att sitta i en regering. Piratpartiet har som ambition att försvara demokratin mot allt fler inskränkningar.

   Att hindra folk från att kommunicera med varandra, att skapa paranoia med hjälp av oändlig övervakning, så att folk inte vågar tala öppet och förtroigt med varandra längre, det är INTE bra för demokratin.

   Att kunna stänga av enskilda individer från Internet (som är vår viktigaste kommunikationskanal idag) på ren misstanke, utan fällande dom, är inte förenligt med rättsäkerhet eller demokrati.

   Att tillåta enskilda företag styra rättsprocesser över hela världen, för egen vinning, är inte heller i enlighet med rättsäkerhet och demokrati. Att stoppa politiska och religiösa avvikare från att kommunicera med sina meningsfränder i omvärlden är inte förenligt med demokratiska värderingar.


  • I984 hette boken av George Orwell, för övrigt.


 9. Om du vill veta vad jag tycker i frågor som har med integritet och övervakning att göra (och lite andra politiska frågor), så kan du läsa mer om det här på min blogg. Knock yourself out.

  https://tantrikblog.wordpress.com/2008/01/02/mer-kontroll-1984-here-we-come/
  https://tantrikblog.wordpress.com/2008/06/19/ett-moraliskt-lagvattenmarke/
  https://tantrikblog.wordpress.com/2008/06/09/du-ar-misstankt-for-brott/
  https://tantrikblog.wordpress.com/2008/07/25/lobotomerade-politiker/
  https://tantrikblog.wordpress.com/2008/08/22/jag-har-rent-mjol-i-pasen/
  https://tantrikblog.wordpress.com/2008/10/27/vem-tjanar-pa-sexualfientligheten/
  https://tantrikblog.wordpress.com/2008/11/18/makthavarnas-lognaktiga-dubbelmoral/
  https://tantrikblog.wordpress.com/2008/12/29/lite-mer-diktatur-tack-vassego-betala-i-kassan/ (rekommenderas särskilt)
  https://tantrikblog.wordpress.com/2009/02/26/nu-ska-fula-gubbar-ut-ut-ut/
  https://tantrikblog.wordpress.com/2009/02/11/lita-inte-pa-staten/
  https://tantrikblog.wordpress.com/2009/03/31/smygfascism-och-maktmissbruk/
  https://tantrikblog.wordpress.com/2009/04/21/piratpartikritikerna-ar-ute-och-cyklar/
  https://tantrikblog.wordpress.com/2009/04/12/antingen-ar-detta-ett-aprilskamt-eller-sa-ar-1984-narmare-an-vi-tror/
  https://tantrikblog.wordpress.com/2009/04/06/ipred-hej-da-rattssakerhet-valkommen-terror/
  https://tantrikblog.wordpress.com/2009/04/04/piratpartiet-det-enda-vettiga-alternativet/
  (min förklaring till varför jag väljer Piratpartiet som mitt parti)
  https://tantrikblog.wordpress.com/2009/04/01/satt-hela-sverige-i-fangelse-nar-ni-anda-haller-pa/
  https://tantrikblog.wordpress.com/2009/05/27/hur-man-stanger-ner-hela-internet/
  https://tantrikblog.wordpress.com/2009/05/26/att-ma-daligt-av-prostitution/
  https://tantrikblog.wordpress.com/2009/05/19/ska-vi-verkligen-overvaka-barnens-internetsurfande/
  https://tantrikblog.wordpress.com/2009/06/01/forbjudet-att-fotografera-poliser/
  https://tantrikblog.wordpress.com/2009/07/26/stoppa-de-sexuella-overgreppen-mot-sma-pojkar/
  https://tantrikblog.wordpress.com/2009/07/12/mer-socialfascism-fran-latsasliberalerna/
  https://tantrikblog.wordpress.com/2009/07/10/forbjudna-relationer/
  https://tantrikblog.wordpress.com/2009/07/02/dags-att-skrota-sexkopslagen/
  https://tantrikblog.wordpress.com/2009/08/23/var-finns-piratpartiet-nar-vi-behover-det/
  https://tantrikblog.wordpress.com/2009/09/01/fordomar-och-okunskap-om-hemundervisning/
  https://tantrikblog.wordpress.com/2009/09/01/har-sj-ocksa-drabbats-av-kontrollmani/
  https://tantrikblog.wordpress.com/2009/09/14/jag-skiter-fullkomligt-i-pirate-bay-men/
  https://tantrikblog.wordpress.com/2009/09/21/vansinniga-sexlagar-i-sverige-och-ovriga-varlden/
  https://tantrikblog.wordpress.com/2009/09/24/jag-kandiderar-harmed-till-piratpartiets-riksdagslista/
  (här förklarar jag varför jag ställer upp som kandidat till Piratpartiets riksdagslista)

  Kontenta: Staten är inte din omtänksamme vän. Staten är en drös med människor som vill ha makt över dig.


 10. Jättebra, det var detta jag eftersökte. Tackar ödmjukt för svaret. Så man kan sätta sig in i vad det är som får en piratpartist att välja just detta parti och vad som driver. För det måsta vara mer än (som Media ofta fört fram) ”Jag vill kunna ladda ner musik och filmer när jag vill” . Vilket det självfallet är.

  Antar du varit inne på Kinesiska Google och provsökt på himmelska fridens torg via bildsök, där ser man lite vad staten kan göra i vårt globala samfund på nätet.

 11. Tomas Says:

  Övervakningsprojektet som just nu testas i Sverige.

  ADABTS syftar till att underlätta skyddet av EU-medborgare, egendom och infrastruktur mot hot om terrorism, brottslighet och upplopp, genom automatisk identifiering av avvikande mänskligt beteende. Aktuella automatiska system för upptäckt har begränsad funktionalitet, kämpar för att göra slutledningar om godkännande av mänskligt beteende.
  http://www.hideproject.org/references/fp7_projects/ADABTS

 12. Tomas Says:

  Storebror ser dig redan…
  ”Intelligenta informationssystem som stöder observation, söka och upptäcka för medborgarnas säkerhet i stadsmiljö” http://www.indect-project.eu/

 13. Josef Boberg Says:

  Det är i dags dato uppenbart (se kommentar 13) att: ”EU utarbetar planer att etablera sig som ”world power”(”world power”). De etablerade riksdagspartierna bokstavligt talat ”skiter i det” – och därför är det basalt LivsViktigt (för spillrorna av wår forna öppna demokrati) – att FLERA nya partier kommer in i Riksdagen efter valet 2010.tycker Josef 8)


  • Ja, det skulle vara en välgärning för demokratin om fler partier kommer in i Riksdagen, så att vi får lite liv och rörelse i denna äggstanning.

   Sd är dock ett undantag. Det tjänar inget till att släppa in dessa ultrareaktionära kristnazister i lagstiftande församling.

   Piratpartiet, självklart, Fi, javisst, Junilistan, sure (men vad vill de egentligen?). Men Sd? Ett rungande nej på den frågan, du.

   • Josef Boberg Says:

    Jo… – Carl Johan – jag inser att det enklaste är att ENBART betrakta SD som ett problem i Riksdagen, naturligtvis…

    – men: det får väl förnuftsmässigt och logiskt sett, rimligen uppfattas som mångfalt bättre – att de så kallade ”rasisterna” (eller de s k ”främlingsfientliga”) – får tillfälle att frottera sig med dom så kallade ”icke rasisterna” (som ju i sig är en slags ”rasism” också…) i Riksdagen – än att dom ställer till det ute i samhället i vanligt folks vardag – som t ex i Malmö osv – som jag ser det i vart fall.

    Det senare kan ju i värsta fallet leda till en total kollaps av den s k ”öppna demokratin”, faktiskt… – för det har ju hänt mer än en gång tidigare i wår kända världs historia, tyvärr tyvärr… 😥


 14. […] Opassande2, Jinge, Annarkia, Sossar mot Storebror, Lando, Anders Widén, Klamberg2, Lars-Erick, TantraBlog, Minimaliteter2, Folkpartiet Norrköping, Sundin, Lindberg, MMK, JensO, Anohito, Liberal & […]


 15. […] Opassande2, Jinge, Annarkia, Sossar mot Storebror, Lando, Anders Widén, Klamberg2, Lars-Erick, TantraBlog, Minimaliteter2, Folkpartiet Norrköping, Sundin, Lindberg, MMK, JensO, Anohito, Liberal & […]

 16. Marcus, Delsbo Says:

  http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.258619/antipiratnotan-4-000-000-000-kronor

  Inte lika viktigt som frihetsaspekten i mina ögon men ett argument väl värt att ta upp.


 17. […] och bloggar, ArvidFalk, Dagens Konflikt, Annarkia, Sossar mot Storebror, Lando, Anders Widén, TantraBlog, Minimaliteter, Folkpartiet Norrköping, Sundin, Lindberg, MMK, JensO, Anohito, Liberal & […]


 18. […] bloggar, ArvidFalk, Dagens Konflikt, Jinge, Annarkia, Sossar mot Storebror, Lando, Anders Widén, TantraBlog, Minimaliteter, Folkpartiet Norrköping, Sundin, Lindberg, MMK, JensO, Anohito, Liberal & […]


 19. […] Svensson2, OlofB2, Kommunisterna, Anna jobbar och bloggar, ArvidFalk, Dagens Konflikt, Jinge, TantraBlog, Minimaliteter, MMK2, Moppa’s Hörna Tags: demokrati, FRA, Informationspolitik, Lagar, Makt, […]


 20. […] bloggar, ArvidFalk, Dagens Konflikt, Jinge, Annarkia, Sossar mot Storebror, Lando, Anders Widén, TantraBlog, Minimaliteter, Folkpartiet Norrköping, Sundin, Lindberg, MMK, JensO, Anohito, Liberal & […]


 21. […] bloggar, ArvidFalk, Dagens Konflikt, Jinge, Annarkia, Sossar mot Storebror, Lando, Anders Widén,TantraBlog, Minimaliteter, Folkpartiet Norrköping, Sundin, Lindberg, MMK,JensO, Anohito, Liberal & […]


 22. […] bloggar, ArvidFalk, Dagens Konflikt, Jinge, Annarkia, Sossar mot Storebror, Lando, Anders Widén, TantraBlog, Minimaliteter, Folkpartiet Norrköping, Sundin, Lindberg, MMK, JensO, Anohito, Liberal & […]

 23. SixDays Says:

  Papperslösa och flyktingar…hmm två ord som är väldigt svåra att få ihop.

  Bluffmakare och charlataner känns mer korrekt. Kan hålla med om att man inte borde behöva visa leg när man är på sjukhus, eller i varje fall inte bli permanent identifierad, men frågan där är kostnaden. Jag har ingen lust att betala för någon ”flykting”.


  • Och hur ska du veta vilka som är flyktingar eller ”flyktingar”?

   Invandring är så gott som alltid ekonomiskt fördelaktigt för varje land som vet att hantera invandringen på ett konstruktivt sätt.

   Jag är kritisk mot svensk invandringspolitik, det är jag, men inte på Sd-sättet. Jag tycker att det är bra med invandring, men tycker att man måste låta folk få jobba, skapa sina egna infrastrukturer, hjälpa varandra istället för att belasta ett missriktat statligt system, som bara sätter käppar i hjulen och kostar pengar helt i onödan.

   Fram för mer segregering!

   • SixDays Says:

    Självfallet är det ett problem, men de ekonomiska kalkyler som finns visar att personer i från viss områden som är flyktingar helt saknar de ekonomiska medel som krävs för att fly. De som oftast har medlen är snarare personer som flyktingarna flyr ifrån, krigsförbrytare och andra. Vill inte säga rent mjöl i påsen, självfallet finns det fall där man kommer att sakna papper, men migrationsverkets uppgift är att kontrollera uppgifter, om en bakgrundsgranskning inte går ihop alls så kan man inte dra en annan slutsats att det är en bad guy.

    Jag är eg. inte kritisk till invandring per se, vi har mycket land och man skulle kunna bygga nåt här (om vi inte var skattade till döds) så det finns utrymme för miljoner fler. Problemet är snarare att man av nån anledning håller kriminella om ryggen. Det är alltid så förbannat synd om folk och vi kan ju inte utvisa NN han/hon kanske blir ihjälslagen i sitt ”hemland” (hemland är fan där man bor, annars är man turist) att sedan individen begår en massa våldsbrott och inte respekterar andra sopar man under mattan, vilket leder till var vi är idag.

    Segregering är ju A och O för socialdemokraterna.


    • När jag säger ”fram för mer segregering”, så menar jag det på ett helt annat sätt än vad möjligtvis sossar gör.

     Segregation är ett ord som har fått en väldigt negativ klang i den politiskt korrekta nomenklaturan, liksom ”det multikulturella samhället” har fått en positiv konnotation.

     Nå – jag hävdar att om man ska kunna ha ett multikulturellt samhälle på riktigt, alltså ett samhälle där flera subkulturer kan frodas samtidigt, så måste man tillåta och uppmuntra segregation. Turkar måste få bo med turkar (om de vill), assyrier med assyrier, kineser med kineser o.s.v., och på det sättet bygger de upp egna sociala nätverk.

     Syrianer lånar inte pengar på banken när de starar företag. De lånar av kyrkan, och med hjälp av släkt och vänner bygger de upp en egen infrastruktur.

     Sätt ut 1.000 libaneser, eller vietnameser, i skogen nånstans och kom tillbaka om ett år, så ska du se att ett helt samhälle med fungerande infrastruktur har vuxit upp.

     Men visst missköts invandringspolitiken något alldeles oerhört. Hur man släpper in folk utan papper, i mängder, är förstås helt uppåt väggarna fel.

     Det betyder dock inte att de som inte har papper inte ska få sjukvård. Är de här, ska de få vård, tycker jag.

     Men vi borde se om vårt eget hus bättre, det håller jag med om.

     • SixDays Says:

      ”Ah, du tänker såååååååååååååååå” (och då röstar tant på?) Trodde först att du var ironisk, tyvärr missade jag den aspekten att du är lite för intelligent för att ta en sådan billig poäng, så jag missförstod dig helt, my bad 😦

      Klart alla ska få vård, förutsatt att man går igenom migrationsverkets hamsterhjul.

      Personligen har jag svårt att se hur forskning och medicinsk uppföljning skulle klara sig utan att kunna identifiera personer, men vad man med relativ lätthet skulle kunna göra är att man helt enkelt slumpar fram nummer, eller sonika börjar med att dela ut dem med start på 100,000 (så slipper nån bli nummer 1,2 etc) och sedan bara slumpar fram vilket ledigt nummer en person får. Sedan lägger man till ett andra nummer som är helt hemligt förutom för vårdtagaren, så att när man söker vård uppger man kanske ”1234567” ”98765”. Parallellt kan man låta dem som vill ha kvar sitt personnummer. Troligen har de flesta på senildepartementet svårt att förstå termerna ”privatliv” och ”integritet”. Men de är ändå döda om 15 år så vafan. 🙂

      Jag kan tänka mig att gå snäppet längre än bara ett segregerat samhälle, jag kan tänka mig ett samhälle där man får vad man röstar på. Dvs röstar man på sossarna primärt så får man betala en jävla massa skatt och får inget tillbaka, röstar man på moderaterna har man råd med bil och villa och röstar man på PP så har man integriteten kvar. Behöver nog en del tanke till tror jag dock, men det skulle fungera om man i varje fall gjorde så ang. skatten. Tror inte en käft skulle rösta vänster då 😀


     • Det samhället du beskriver skulle vara möjligt i ett betydligt mer småskaligt system, med makten överflyttad till betydligt mindre enheter. I praktiken skulle man kunna ha en minimal överstat, och sedan i praktiken nästan alla beslut hos kommunerna – å så sätt skulle en kommun kunna ha ett fullt utvecklat kommunistiskt styre, och grannkommunen total libertarianism. Då kan du välja boendeort efter vilka levnadsvillkor du vill ha.
      Större skillnader mellan olika samhällen, och förstås en tydligare segregering av folkgrupper. Och när jag skriver folkgrupper så menar jag t.ex. Avestabor och Sölvesborgare.

     • SixDays Says:

      Jo det är klart, men problemet är väl att jag kanske inte vill flytta från mitt kvarter bara för att det finns ett större kvarter med arbetslös pöbel som är dumma nog att rösta på vänstern. Visserligen kan man ju alltid flytta tillbaka när deras stora ledare har lyckats mörda 1/3 av dem, något som oundvikligen kommer att hända om man talar socialism 😛

    • Josef Boberg Says:

     SixDays – om SkatteBalastningsTrycket dramatiska ÖKNINGSTAKT (och alldeles oavsett vilken BlockPolitik = BlockeringsPolitik som råder) har jag gjort en utredning HÄRhälsar Josef 8)

     • SixDays Says:

      Tack. Jag skiter i vem som hotar med stryk om man inte betalar indrivningspengarna. Mitt förtroende för de borgerliga är väl kanske 5% bättre än för vänstern.

 24. Mina Says:

  Hum.
  Man ”slår två flugor i ett enda smäll”!

  Ingat ID-kort och allt dessa ”ovannämnda” på köpet!

  Det kommer en vacker dag,när någon gång man ”tillåter”
  yngre generationer ”andas för fan” och låta dem utvecklas av sig själva!

  Svaret på allt dessa ”elände” är ju ”finger avtrycket”!
  Med en ”tryck” och du är in i systemet!

  I vård och dylikt kan man ha ”finger avtryck” på de redan sjuka som har en journal-historia i sjukhusets databas!

  Oh My God!
  I’m a GENIUS!!
  I solved the problem for you all!


  • Ja, jippiee! mer kontroll, mer registrering, och ett ID-chip inopererat under huden på varenda medborgare i Sverige! Gärna ett chip i hjärnan, så att man kan läsa av hjärnvågor och registrera kriminella tankar.

   Krimtänk! Faaaaaarligt!

   • Mina Says:

    Va?!
    Vem sa att ”det är farligt”!?

    Tänk att gå till jävla automaten och ditt kort är ”bums” väck eller du har helt och hållet glömt din ”kod”!

    Jag är säkert att många skulle vilja/(inklusive MOA) att det skulle finnas något ”enklare” sätt att ta ut pengar!

    Det har inget med ”kontroll” och göra, däremot med bekvämligheten för alla parter!

    Inga krångel och inga jävla tjuvar som skulle komma åt ”dina pengar”!
    Tryck på,voila,your money is there!

    PS.Hehehe: Man kanske kan komma åt det,om man är sjuk nog och ”bryta tummar på folk!


    • I USA finns en jättebusiness kring det här med säkerhet, och där finns det flera företag som säljer apparatur som läser av fingeravtryck.

     Naturligtvis påstår de att dessa maskiner är idiotsäkra, att det inte går att lura dem.
     Men det stämmer inte. Flera har lyckats att lura sådan scannerapparatur, ibland med en specialtejp på fingrarna, ibland med falska fingeravtryck av gelatin.
     Det kan räcka med material för några hundringar.

     http://innovya.com/2009/09/18/crime-of-the-future-biometric-spoofing-2/

     Så det är kanske inte så jävla smart.


 25. […] target="_blank">Lando, Anders Widén, TantraBlog, Minimaliteter, Folkpartiet Norrköping, Sundin, Lindberg, MMK, JensO, Anohito, Liberal & […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: