Bröllop vid Ale Stenar – och andakt i Pride Park

micke&anna_dsc9333

1997 höll jag för första gången ett nordiskt-hedniskt bröllop, och sedan dess har det blivit 18 bröllop, 5-6 begravningar, ett par namngivningar av bebisar samt ett oräkneligt antal blot och andra ceremonier. Och fler blir det. Jag har hållit två bröllop hittills i sommar, och ska hålla ytterligare ett om ett par veckor, på den oerhört kraftfulla och vackra gamla kultplatsen Rösaring, i Upplands-Bro. Jag har en viss förkärlek för gamla heliga platser, men är samtidigt helt öppen för att skapa nya. Vissa gamla platser är dock så kraftfulla att de överträffar allt annat. Ale Stenar är en sådan plats.

alestenar_2

I torsdags höll jag ett ståtligt bröllop vid Ale stenar, utan tvekan en av världens vackraste fornlämningar. Micke och Anna ville gifta sig där, mitt i den enorma skeppssättningen, och hade ordnat tillstånd från både markägare och Riksantikvarieämbetet, såpass att de även hade satt upp medeltida paviljonger för att hålla själva festen direkt i anslutning till ceremoniplatsen.

micke&anna_dsc9286

Tjusigt klädda, och stormande lyckliga, vandrade brudparet upp genom blåsten (ja, det blåser fan alltid vid Ale stenar…) till ceremoniplatsen.

micke&anna_dsc9307

Bröllopsgästerna samlas i cirkel runt mig och brudparet, mitt i den storslagna skeppssättningen.

micke&anna_dsc9254

Musik måste man ha på ett bröllop, och denna högtid ackompanjerades stämningsfullt och vackert av min gamle vän Stefan Kayat med sin säckpipa.

micke&anna_dsc9347

Och självklart skall det kyssas på ett bröllop – ordentligt!

micke&anna_dsc9335

Min fascination för ceremonier kom redan på början av 1980-talet, då främst av rent estetiska skäl, tjusningen i det dramatiska och vackra i en ceremoni. Med tiden har min dragning till det ceremoniella mer och mer fokuserat på det interpersonella, det känslomässiga, det som händer inom och mellan människor under en ceremoni. Detta förminskar naturligtvis inte betydelsen av estetiken, eftersom den yttre formen har oerhört stor betydelse för den inre upplevelsen. Å ena sidan rent estetiska detaljer, miljö, kläder, ceremoniella föremål etc., men å andra sidan det rent dramaturgiska inslaget – i vilken ordning olika moment utföres, vad som sägs och hur.

Vi människor är ceremoniella djur. Sedan urminnes tider har vi hållit ceremonier för sådant vi vill högtidlighålla, och allehanda ritualer för att skapa fokus kring livets väsentligheter. Det är alltså en central mänsklig aktivitet. Och jag vill noga framhålla att ceremonier inte är ett rsultat av religion – snarare tvärtom. Religioner kan växa fram ur ett ceremoniellt konsensus. Men ceremonierna är för alla, oavsett om man tror på gudar eller ej. Ceremonier är för vår personliga självreflektion, och för de större sammanhangen. Ceremonier fyller framför allt ett psykologiskt och emotionellt behov av bekräftelse – inom och utom oss själva.

Mina hedniska bröllop svarar på ett behov från många människor att ha ett vackert och stämningsfullt bröllop som inte har kristna förtecken, som inte sker i en kyrka, utan snarare ute i naturen. Hittills har alla mina vigselceremonier varit ute i naturen – i en skogsbacke, i Hagaparken, på gamla kultplatser, på en sommaräng – varhelst brudparet har velat ställa till bröllop. Inspirationen till utformningen kommer från många olika håll. Det finns inga bevarade vittnesmål från gamla nordiska, förkristna bröllop, så jag har fått hitta på det mesta själv, med inspiration från såväl shamanistiska traditioner som hinduiska bröllop, allt inbakat i en nordisk dräkt. Man måste alltså inte vara en ”bekännande hedning” för att få ett sådant bröllop. Det kan räcka med att man som sagt vill ha en vacker ceremoni, i nordisk ton, på en vacker plats, med kärleken i fokus.

tunn linje

regnbagsflagga

Som en liten kuriosainformation för dagen, i samband med detta med ceremonier, myter och kultur, vill jag gärna nämna att jag i egenskap av representant för Sveriges Asatrosamfund ska hålla en hednisk andakt i Pride park i Stockholm idag söndag, den sista dagen på Pride-festivalen. Det kommer att ske i ett tält som är avsett för detta ändamål, kl. 16.00 söndag den 2 augusti. Om du ändå är i Stockholm, har en dog tag, eller är så intresserad att du kan tänka dig att betala inträde för att få vara med på ett och annat skoj, inklusive min andakt, så är du förstås varmt välkommen att delta, och lyssna på vad jag har att berätta.

Välkommen!

tunn linje

Läs mer om mina ceremonier på min nordisk-hedniska hemsida Grimners Runor!

Dekorrand

Explore posts in the same categories: Andlighet, Asatro, Ceremonier, Hinduism, Historia, Kristendom, Kultur, Livsåskådning, Paganism, Shamanism

Etiketter: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

8 kommentarer på “Bröllop vid Ale Stenar – och andakt i Pride Park”

 1. EvaLeva Says:

  Mmm, det är vackert vid Ale Stenar minsann!

  När jag var där maj 2005 med mina häxor så blåste det inte alls, varken på dagen eller kvällen då vi hade en ceremoni där till Gudinnans ära. Vi hade till och med värmeljusen tända. 🙂 Det kunde vara för att jag hade pratat med molnen på förmiddagen och fixat till vackert solsken. Vädret höll sig på mattan den dagen 😉

  //Eva


 2. Märkligt det där med vinden.

  Regn lyckas jag alltid undvika, även när det utlovats riktiga skurar. Jag verkar ha tumme med Tor – eller om det är Tor som har tumme med mig, jag vet inte.

  Men igår höll jag ett bröllop på Rösaring, och det blåste fan värre där än på Ale Stenar, så nåt med blåsten är det.

  Jag får väl ta och ta ett snack med Odin om det där med vinden.

 3. annika Says:

  HEJ.
  Jag är väldigt intresserad av asatron men har grov dyslektsi så jag har väldigt svårt att hitta på nätet. jag skulle vilja veta mkt mer om allt inom asatron mer om gudarna och om Dumt fomelerat men hur man ber och jag skulle även vilja veta mer om asatrons vigsel och begravning då jag gått ur svenska kyrkan. Jag skulle så gärna villa ”ber” (vet ej om man kan säga så eller om man ska säga snacka) :s med freja. ja även med dom andra gudarna men framförallt freja. behöver hennes visdom och hjälp. snälla, någon som vill skicka en bra länk eller en bra sida med mkt och bra info. läsandet kan jag alltid hitta en släktings hjälp av. 😀 snälla, jag ber er om hjälp. mhv en asatro älskare ❤ ❤

 4. Jeanette Andersson Says:

  Hej Carl Johan! Vi är ett par som gärna vill viga oss vid Ale Stenar, dock inte förrän vid 20160616. Jag, Jeanette, är wiccan/pagan och jag vill ha en hedningceremoni utan kristna förtecken. Du får gärna knyta en hymnens band mellan oss, vi vill dock byta ringar som traditionen bjuder.

  Vi visste dock inte att det krävdes så många tillstånd för att kunna vigas därute, och undrar om du skulle kunna hjälpa oss att ta kontakt med de rätta människorna/organisationerna så att vårt drömbröllop blir möjligt. Själva mottagning planerar vi att hålla i vår hemby, Anderslöv.

  Stort tack på förhand. Blessed Be.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: