SMASH i Vitabergsparken – lite bilder efteråt

smash_1

Förra veckan gjorde jag lite reklam för en konsthappening som jag skulle vara med på den gångna helgen, SMASH i Vitabergsparken, arrangerat av den kvinnliga konstnärsgruppen 5femmes. Det hela blev väldigt trevligt – lite glest med besökare, och lite väl kallt väder, men ändå en bra och kreativ början på något som jag hoppas kan växa till något större, mer dynamiskt, och bättre placerat i såväl tid som rum.

smash_3

Själva namnet; SMASH, kom ur en diskussion jag hade med Ylva Maria om hela grejen. Poesikvällar kallas numera Poetry Slam, med amerikanska förebilder, liksom det nu även finns berättarslam, så jag tänkte att vafan – smash, kan det ju låta när man smäller på en rejäl klick färg på en duk. Och så fick det bli. SMASH. Sen kan man alltid komma med mer eller mindre krystade efterkonstruktioner, som att det betyder ”Så Många Artister Samlas Här” eller liknande – associera fritt, för tusan. Skriv gärna egna förslag i kommentarsfältet!

smash_2

Förutom konstutställningen var det också meningen att det skulle hända lite grejer, som att konstnärerna faktiskt målade, det skulle finnas krokiteckning och kroppsmålning, samt musikunderhållning. Musikunderhållning fick vi både lördag och söndag, av unga män med gitarrer. Dock var det alldeles för kallt för krokiteckning. Redan tanken att någon skulle stå still, naken i 16 grader och snålblåst, var helt osannolik, förstås.

smash_4

Lite fritt tecknande i parken blev det dock ändå – här sitter Ylva Maria Thompson och skissar på något. Det fanns även block och pennor att låna för den som ville impulsteckna lite.

smash_5

Och det var verkligen kallt emellanåt. Alla gick runt i jackor, ibland mössor och en och annan filt. Det var festligt att se hur det uppstod ”konstnärskluster” – att vi alla samlades på de fåtal platser där solen nådde ner genom grenarna, för att få oss lite värme…

smash_9

En fördel med kyla är att man får goda incitament att dela kroppsvärme – att svepa in sig i samma filt och kramas och gosa!

smash_8

Jag var där för att måla på kroppar, men jag insåg att vädret nog inte skulle tillåta alltför mycket naken hud (Brrrr…), så jag såg till att ha med mig ett gäng bilder, så att jag också kunde ha en utställning, liksom de andra konstnärerna. Annars skulle jag inte ha så mycket att göra där.

callefotograf_1

Så jag bidrog till utställningen med mina erotiska fotografier. Jag har en hel del målningar också, men jag fokuserade denna gång på mina foton. Det blev så mycket att släpa på ändå…

callefotograf_2

Och nog fick jag besökare i tältet. Många uttryckte sig mycket positivt om min ambition att aktivt bidra till sexualiseringen av det offentliga rummet, och jag hade många trevliga samtal med kulturintresserade parkvandrare.

smash_7

Men på söndag eftermiddag kom solen fram såpass mycket att jag faktiskt kunde få lite målerijobb gjort, och det var förstås väldigt kul. Sandra, en vacker kvinna och därtill superproffsig modell, kom och lät sig bli bemålad. Jag har haft henne som modell flera gånger förr, både för kroppsmålning och foto, och kände mig väldigt tacksam för att det var just hon som kom och blev min bodyart-modell.

callemalar_1

callemalar_2

callemalar_3

callemalar_4

Och jag säger som jag brukar i såna här sammanhang –
”It’s a dirty work, but someone has to do it…”

smash_10

smash_11

Jag tycker att SMASH var ett jättebra initiativ, och jag hänger gärna med på liknande happenings i framtiden också. Det behövs fler fora för konstnärer, fler möjligheter för människor att komma i direkt kontakt med levande konst än än enbart på gallerier och muséer. Fast det får gärna bli fler konstnärer, bättre organisation, bättre marknadsföring, bättre inramning, bättre plats – och bättre väder. 🙂

tunn linje

Alla foton är plåtade av mig, utom de som jag själv figurerar på, förstås – dessa är plåtade av Albin Gustafsson.

Läs mer om SMASH i Vitabergsparken, programmet, medverkande etc. på hemsidan för evenemanget!

Läs mer om kroppsmålning, och se en massa bilder av mina målningar, på min hemsida BodyArt Stockholm.

Dekorrand

Explore posts in the same categories: Foto & Konst, Konst, Kroppsmålning, Kultur

Etiketter: , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

10 kommentarer på “SMASH i Vitabergsparken – lite bilder efteråt”

 1. midnattsvarg Says:

  Låter det inte lite mer som SPLASH? Det är ju en detalj iallafall, verkar som en festlig happening. ”aktivt bidra till sexualiseringen av det offentliga rummet”, haha den var bra den.


  • Nja, SPLASH hade det väl blivit om det hade regnat, eller om det var konstsim eller simhopp eller liknande.
   Släng lite akrylfärg på en duk, med en stor fet pensel, så ska du se att det låter – SMASH!

   Ja, jag tänkte väl att den inte skulle passera okommenterad, min formulering om sexualiseringen av det offentliga rummet. 🙂

 2. Suecae Says:

  Ja, mer sexualisering av det offentliga rummet vore inte fel. 🙂 Jag gillar bilderna på Sandra, framförallt den andra och den näst sista. Verkar ha varit en kul grej, synd bara att vädret inte var strålande dagen till ära.


  • Nä, det var snorkallt, och vi hittade en liten glipa av solsken på söndagen som var acceptabel, men Sandra verkar hyggligt okänslig för temperatur, och som sagt, hon är väldigt proffsig, så det blev bra.

 3. Z Says:

  Haha Calle tappa bort sig en sväng med penseln 😛

  *skojja*

 4. Bengt Says:

  Ylva Ogland skulle ha passat in. Hon har en hel serie där hon målar av sig själv när hon masturberar.


  • Låter spännande. Nu var just denna utställning inte egentligen inriktad specifikt på erotisk konst, men jag tycker förstås att det behövs mer av den varan, så gärna Ylva Ogland också. Man kanske t.o.m. skulle ha en sån där konsthappening med inriktning på just erotisk konst. Det vore något det!

 5. Josef Boberg Says:

  Häftig ”duk” att måla på, verkligen… 🙄


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: