En seger för demokratin!

fireworks_pp

Att Piratpartiet gjorde en skräll i EU-valet är inte bara en intressant händelse, eller ett spektakulärt jippo. Vad man än tycker om Piratpartiet och dess politik, så måste man erkänna att detta är en stor seger för demokratin. Demokrati betyder ordagrant folkstyre, att folket bestämmer. Det betyder i förlängningen att om tillräckligt många är missnöjda med den representation som finns för närvarande, så kan de bestämma sig för att starta ett nytt politiskt parti. Och om budskapet är tillräckligt kraftfullt och allmängiltigt, så kan det bli en folkrörelse på riktigt – och vinst i demokratiska val. Detta har nu Piratpartiet – och det svenska folket – bevisat med all önskvärd tydlighet.

Att det går att bedriva en valkampanj utan budget – framgångsrikt – är också en oerhört viktig insikt för alla som har åsikter om effektiva valkampanjer, ekonomi, marknadsföring etc. Piratpartiet lyckades utan en krona i bidrag, inga valstugor (nästan), inga stora dyra affischkampanjer, ingenting som egentligen kostar, mer än hårt arbete, ihärdighet, vilja, generositet, entusiasm och övertygelse. Detta är i sanning en stor seger för den demokratiska tanken. Man kan om man vill.

pp_valmedia

Media älskar nu Piratpartiet – förstås. Media älskar både katastrofer och vinnare, eftersom det säljer lösnummer. Och just nu är Piratpartiet de självklara vinnarna. Men det är inte bara i Sverige PP syns. I sitt senaste nyhetsbrev beskriver Rick Falkvinge hur han gjorde en internationell nyhetssökning på ”Pirate Party”, och fick fram 2459 artiklar. När jag i skrivande stund gör samma sökning får jag fram 2.619 sökningar, så det ökar stadigt. På spanska, ”Partido Pirata”, får man liknande resultat – 1.891 träffar. Liknande sker om man söker på franska. Piratpartiet är helt enkelt en sensation – inte bara i Sverige, men över hela världen.

Det är dock djupt bekymmersamt att valdeltagandet är så oerhört lågt. Färre än hälften av alla röstberättigade – det är en skandal. För det första kan man tycka att våra folkvalda politiker, och kanske framför allt EU-organisationen, har misslyckats kapitalt med att informera om konsekvenserna av ett medlemsskap i EU. För det andra kan man faktiskt även klandra medborgarna för att de inte bryr sig om sin egen verklighet, att de inte ids ta reda på hur besluten tas nere i Bryssel, de beslut som ytterst sett berör oss alla i hela EU.

EU-valet är idag viktigare än riksdagsvalet, eftersom en stor del av de nya lagar och förordningar som gäller hela EU, d.v.s. även oss i lilla Sverige, beslutas i EU, inte hemma i Sveriges Riksdag. Jämfört med EU-valet är riksdagsvalet idag nästan att jämföra med ett kommunalval. Om vi förstod detta, så skulle valdeltagandet förmodligen öka, eftersom Sverige traditionellt brukar ha ett högt valdeltagande. Demokratin skulle alltså tjäna på en skarpare information till medborgarna om vikten av att rösta i EU-valet.

Men det allra dummaste, det mest osannolikt idiotiska, är det lilla fåtal politiskt aktiva som propagerar för att man inte ska rösta i EU-valet, som en protest mot EU, i motstånd mot vårt medlemsskap. Något dummare har jag svårt att föreställa mig. Det är som att vägra simma för att man är emot bad, rent principiellt – när man redan ligger i vattnet. Att bara vara soffliggare är förmodligen mest lättja och bristande engagemang, men att medvetet låta bli att välja, som en protest mot EU, är riktigt, riktigt korkat. Snacka om att sticka huvudet i sanden – ”Nä, EU finns inte!”…

Man kan förstås välja en mer elitistisk syn på det hela, och konstatera att det kanske är lämpligt att bara de som faktiskt engagerar sig också är de som har inflytande över politiken. Det talas om att man ska kunna rösta via Internet, och det låter ju bra å ena sidan, men har man så lite engagemang i politiken att man inte ens orkar masa sig till en vallokal, då kanske man inte ska ha inflytande över andra människors liv, helt enkelt. Fast det blir inte mycket till demokrati i längden med detta tänkande.

Det mest önskvärda vore alltså att Sveriges medborgare äntligen kunde förstå att vi är en del av EU, med allt vad det innebär, och att en långt högre andel av de röstberättigade faktiskt engagerar sig och röstar, nästa EU-val. Då kan vi på sikt få en mer rättvisande politisk karta. Men innan nästa EU-val kommer det ett riksdagsval, och då ska vi tillsammans se till att få in Piratpartiet i Riksdagen också. Sen kommer det att hända grejer, både nationellt och i EU. Det ser jag fram emot.

purple_jollyrogerflag

tunn linje

Piratpartiet – det enda vettiga alternativet!

Läs mer på Piratpartiets egen hemsida: www.piratpartiet.se

Dekorrand

Explore posts in the same categories: Bloggar, Dagstidningar, demokrati, Fascism, Fildelning, Frihet, Internet, Kultur, Lagstiftning, Livsåskådning, Media, Piratpartiet, Politik, Samhälle, Yttrandefrihet

Etiketter: , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

6 kommentarer på “En seger för demokratin!”

  1. midnattsvarg Says:

    Emedan jag är lika glad som alla andra att det gick så bra i EU-valet, tror jag riksdagsvalet kan bli tufft. Till att börja med tror jag att PP lyckades mobilisera huvudparten av sina väljare. Detta räckte till 7% med 40% röstdeltagande, men i Riksdagsvalet pratar vi 80%, med arméer av soffliggande sossar och arbetslösa bidragsivrare – det kommer helt enkelt att bli ett stentufft val nästa år om ekonomin är fortsatt kass. Personligen tror jag att vi behöver utveckla budskapet, framförallt måste vi frigöra oss från enfrågestämpeln och visa att integritetsfrågorna är viktigast och genomsyrar en lång rad ämnesområden som även afk-generationen kan relatera till.
    För det andra, och nu kommer jag vara elak, behöver partiet jobba på att se lite mer seriöst ut. Till och med jag som är frälst tittade på de flitiga torgarbetarna och tänkte ”lite mindre spex, lite mer prydlig klädsel”: Risken finns att de icke-frälsta tittar en gång, avfärdar partiet som oseriöst, och missar helt den extremt viktiga politik som partiet står för.


  2. Och jag instämmer med dig på alla punkter.

    Det kan komma att bli väldigt, väldigt tufft att faktiskt komma in i Riksdagen.

    Ja, PP måste arbeta på sin image – men framför allt, det viktigaste av allt, är att vältaliga och seriösa förespråkare för Piratpartiet och Piratpartiets politik blir synliga i media. Bloggosfären i all ära, men den är alltjämt ett rätt elitistiskt projekt vad gäller den politiska diskussionen. De mest besökta bloggarna är fortfarande modebloggar och liknande.

    Jag brukar tjata på Rick om det här med pedagogiken, att PP måste bli ÄNNU bättre på att föra fram sin politik.

    Det finns också andra intressanta frågor, som t.ex. huruvida PP ska ställa upp i kommuner och landsting, och om det över huvud taget är möjligt.

    Vi har ett intressant år framför oss.

  3. EU 2009 Says:

    Of topic: Hjälp Irland mot Lissabon-Fördraget!!


  4. Nja, det är inte så himla off topic, eftersom det är en seriös fråga som relaterar direkt till PP:s representation i EU-parlamentet.

  5. Cygnus Ferreus Says:

    FULT ANGREPP PÅ PIRATPARTIET:

    Eftersom Carl Johan Rehbinder är intresserad av Piratpartiet och deras frågor, så vill jag informera om ett otroligt elakt angrepp mot Piratpartiets väljare.

    Det är centerpartisten Annika Qarlsson som gör bort sig. http://qarlsson.se/blogg/?p=710

    När hon sedan försöker be om ursäkt, så avslöjar hon ännu mer vilka tankar hon om män, och särskilt unga män. http://qarlsson.se/blogg/?p=712

    Annika försöker säga att hon blev missuppfattad, men jag tvivlar på att felet var missuppfattning. Snarare var felet just att hon inte blev missuppfattad när hon råkade tydliggöra sina hemska åsikter. http://qarlsson.se/blogg/?p=713

    Läs mer om Annika, och avgör själva.

    Nu har Annika stängt av kommentars-funktionen på sin sida. Kanske bör man då uttrycka sina åsikter direkt till Centerpartiet i stället?

    (Fråga angående korrekt artighet:
    Är det rätt att skriva i form av 3:e person, ”Carl Johan Rehbinder” när man avser internet-sidans innehavare? Eller bör man skriva i 2:a person, ”du”? Även om man på någons internet-sida uttrycka sig angående innehavaren, men gör det till både allmänhet och innehavaren själv?
    Som exemplet ovan, då jag hänvisar till Carl Johan Rehbinders inlägg när jag vänder mig till allmänheten.)


  6. Hej! Du kan skriva hur du vill – till mig personligen, eller i tredje person, det spelar egentligen ingen roll. Dock är TantraBlog mitt personliga forum, så det mest lämpliga är väl egentligen att tilltala mig direkt.

    Ja, den här Annika Qarlsson (vilken extremt töntig stavning!) verkar ju inte ha alla indianer i kanoten.
    Något så korkat var det länge sedan jag läste.
    Snacka om att trampa i dragspelet.
    Och för varje steg hon tar för att dra ut foten ur klaveret, brölar det allt värre.

    Vad gör man åt sådant?

    Ja, det första är förstås att låta idioten prata – förr sller senare blir det ofrånkomligen uppenbart att hon är en idiot.

    Men det skadar förstås inte att uppmärksamma pressen, samt höjdare inom centerpartiet, om denna vansinniga fadäs.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: