Smutskastning av Piratpartiet i Aftonbladet

ab_pp_bredsida

Aftonbladet gillar inte Piratpartiet, alldeles uppenbarligen, och idag publicerar man tre starkt kritiska artiklar i syfte att nedvärdera och misskreditera PP. Om artikelförfattarna hade haft en faktiskt grund för sin kritik så hade jag inte protesterat. Kritik och granskning är oerhört viktigt för utveckling åt rätt håll, och en av medias uppgifter är onekligen att granska makten, eller som i det här fallet den potentiella makten. Man borde ändå kunna kräva en viss balans i rapporteringen, och en kritik som åtminstone på något sätt har med verkligheten att skaffa. Men det saknar Aftonbladet – detta är ren och skär smutskastning på mycket låg nivå, inget annat.

4,6 miljoner för att inte bry sig, påstår t.ex. AB i en grymt tendentiös och enfaldig artikel, i vilken man kritiserar Christian Engström för att enbart rikta in sig på ett fåtal frågor i EU – som om det vore något dåligt. Vad Aftobladet inte nämner är att alla de effektiva EU-politiker som faktiskt lyckas åstadkomma förändringar på riktigt agerar precis just så. Det finns ingen EU-politiker i hela Europa som behärskar samtliga frågor, inte ens ett helt partis delegater. För att kunna göra skillnad måste man fokusera på ett fåtal kärnfrågor, och det kommer alltså Christian Engström (samt eventuellt fler delegater från Piratpartiet) att göra. Den enda skillnaden är att Piratpartiet är öppna och ärliga med detta. Läs gärna artikeln, för hur mycket AB än försöker misskreditera Christian Engström och Piratpartiet, så är Christians svar knivskarpa. Klart läsvärda.

Vägrar avslöja vilken grupp de vill tillhöra – ytterligare en dum beskyllning från Aftonbladet. Det går faktiskt inte att bestämma detta i förväg. Detta gäller för övrigt alla partier, särskilt de som är nya i EU-parlamentet. Man måste möta representanter för de olika grupperna, förhandla, diskutera, och därefter komma fram till vilken grupp som kan tänkas passa – och så måste man förstås bli accepterad av den gruppen, något som inte är en självklarhet. Och det kan uppstå nya grupper efter valet. Så det vore ovanligt dumt att säga något om detta före valet. Det Christian har antytt är att de troligaste valen är den liberala gruppen eller den gröna, och så jäkla mycket mer specifik än så kan man inte vara, utan att tappa trovärdighet.

Hatten av för pr-genierna i Piratpartiet, säger Lena Mellin i ytterligare en huvudlös artikel i Aftonbladet. Som ett mantra upprepar hon idiotargumentet att PP är ett ”enfrågeparti”, och påstår att PP bara tänker syssla med fildelning och integritet på nätet. Ja, och Miljöpartiet är ett enfrågeparti som bara sysslar med miljöfrågor, och Kristdemokraterna är ett enfrågeparti som bara vill ha in mer kristendom överallt.

Läser journalister inte på? Lena Mellin tycker att der är svårförklarligt, närmast obegripligt, att PP får bättre opinionssiffror än (kd) och (c) – kanske dessa partier helt enkelt har förlorat medborgarnas förtroende? Kanske Lena Mellin borde läsa några artiklar av intelligenta människor som ifrågasätter och tänker lite mer än hon själv, som t.ex. journalisten Isobel Hadley-Kamptz, eller författaren Lars Gustafsson? Läsning jag rekommenderar.

Tror Aftonbladet att läsarna är dumma i huvudet? Att publicera en sån här skitig bredsida några dagar före valet är rent journalistiskt förstås extremt oseriöst, och det är inte utan att man undrar vilket eller vilka partier som har betalat feta pengar under bordet för den här kampanjen. Som väntat är läsarna inte så dumma som AB verkar tro, och kommentarsfälten svämmar över av arga och kritiska röster till Piratpartiets försvar. Smutskastningskampanjen slår tillbaka direkt – AB pissar i motvind, och det hamnar i deras egna ansikten.

Det handlar om demokrati. Om medborgarna vill ha Piratpartiet i EU-parlamentet så är det ett val som måste respekteras. Om det går väldigt bra för Piratpartiet i EU-valet så tror jag att det beror främst på två saker – det ena är ett misstroendevotum mot de etablerade politikerna, en käftsmäll mot de partier som har makten, och det andra är att Piratpartiet är det enda partiet idag som tar integritetsfrågorna på allvar. Våra etablerade politiker har underskattat medborgarnas önskan att ha ett fredat privatliv.

Det är makthavarna som ska vara transparenta, inte medborgarna. Vi vill ha våra medborgerliga rättigheter, vi vill kunna kommunicera fritt utan övervakning av myndigheter, och vi vill inte bli kollektivt betraktade som misstänka brottslingar. Detta tycker uppenbarligen en stor del av Sveriges medborgare är väldigt viktiga frågor, kanske t.o.m. viktigare än om vi ska ha kärnkraft eller inte.
Hur viktiga kommer vi att få se på söndag kväll.

tunn linje

Särskilt läsvärda bloggare om samma ämne:
Henrik Alexandersson, Ravenna, Anna Troberg, Mattias Bjärnemalm, Motpol, Farmor Gun, Ipse Cogita, Pezster/WhatsupSthlm, Messerschmitt, Hell-man, Kjellberg, A Gay Globetrotter, Nikkinen, Sidvind, Trött, Leo Erlandsson

tunn linje

Piratpartiet – det enda vettiga alternativet!

rostaeu1

Rösta på Piratpartiet i EU-valet 2009!

Läs mer på Piratpartiets egen hemsida: www.piratpartiet.se

tunn linje

smash_banner

Dekorrand

Explore posts in the same categories: demokrati, Lagstiftning, Media, Piratpartiet, Samhälle, Yttrandefrihet

Etiketter: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

14 kommentarer på “Smutskastning av Piratpartiet i Aftonbladet”


 1. […] mot Piratpartiet, men jag kan inte skriva om det bättre än det redan gjorts på Ravennas blogg, TantrikBlog, Henrik-Alexandersson.se, Anna Troberg och whatsupsthlm.se. Så om du orkar läsa Aftonbladets […]


 2. […] som bloggat om samma sak: Tantrablog #2, Emma Opassande, Rick Falkvinge, Anna Troberg, Christian […]

 3. Beelzebjörn Says:

  Aftonbladet… Suck.

  Men jo, det börjar bli en aning skrämmande att samma simplistiska tramsargument återkommer om och om igen i alla de större tidningarna, särskilt eftersom jag faktiskt inte tror att journalister är dumma i huvudet.

  … Då återstår ju frågan vad det är de försöker åstadkomma?


 4. […] Smutskastning av Piratpartiet i Aftonbladet […]

 5. soli01 Says:

  Tror faktiskt att Piratpartiet tjänar på all denna uppmärksamhet och blir en faktor att räkna med i det stundande valet. Det finns dock personer där som har en mycket konstig uppfattning, tänker då på andranamnet på listan. Kan vara en tankeställare!
  Stödjer man sådana som Ung Pirat, Attack även Ordfront och Unifem känns inte detta så övertygande – ”tycker jag gör det riktigt bra”.

  I övrigt har jag inget emot att Piratpartiet har kommit till och kan vara en ”tändvätska” för framtiden och ett uppvaknade för de etablerade partierna.


  • Det som är spännande med Amelia Andersdotter som andranamn, är att om hon och Christian Engström åker till Bryssel, så har vi ett fullkomligt osannolikt politiskt radarpar i Christian som är en gammal folkpartist och libertarian, och Amelia som är en ung anarka-kommunist.
   Om man håller sig kvar vid den gamla höger-vänsterskalan som den största skillnaden mellan politiska riktningar så verkar detta förstås helt obegripligt.
   Men på samma sätt som det finns auktoritär och libertariansk höger, så finns det auktoritär-totalitär vänster (s, v) och frihetlig sådan.
   Den frihetliga vänstern har mer gemensamt med frihetlig höger än med auktoritär vänster.
   Och det fantastiska med Piratpartiet är att det samlar folk från hela skalan, men alla har en frihetlig grundinställning.

   Självfallet skulle jag (som högerlibertarian) nog ha lite extra koll på vad Amelia gör nere i EU-parlamentet, så att det inte slinker in alltför mycket konstigheter som inte är piratpolitik. Det är just det som är så bra med att Piratpartiet i praktiken är det enda partiet som har varit riktigt, riktigt tydliga med vilken politik de ska bedriva i EU-parlamentet.

 6. Spelaren Says:

  Rubriken ”4,6 milj – för att inte bry sig” kan ju lika gärna användas om våra riksdagspolitiker, då ju dessa har överlämnar allt mer makt och lagstiftning till EU. Med tanke på att riksdagen får allt mindre att säga till om och behöver ta mindre ansvar så borde – med Aftonbladets logik – riksdagsmännens arvoden ha minskat under de senaste 15 åren, inte ökat.


  • Du kan inte förvänta dig balans och logik i en smutskastningsartikel. Förstås.
   Men det är nog precis som du säger, att en sån här skitsnacksblaffa förmodligen är mer till nytta för Piratpartiet än tvärtom.
   Det är bara att kolla kommentarerna…

 7. Petter Myhrman Says:

  Tack för ett bra inlägg mot den vägg av oseriös journalistik som PP drabbats av på senare tid. Sedan finns det upphovsrättsinnehavare som faktiskt tänkt till: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_3000369.svd


  • Jo, jag har just läst den artikeln. En insiktsfull artikel av en person som har sett hela frågan i ett bredare perspektiv, och de konsekvenser som en lagstiftning kan få i förlängningen. Jag lever också på upphovsrättsskyddat material, och har gjort det hela mitt liv. Men royalties har jag inte sett så mycket av. Mina inkomster har så gott som alltid kommit från ursprungsbetalningen, det jag har fått för att utföra ett konstnärligt arbete.

 8. Spelaren Says:

  Tack för lästipsen, förresten! Lars Gustafsson har jag mycket stor respekt för!


 9. […] andra tolkar förresten inte Lena Melins ord lika välmenande som jag valt att […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: