Nu brinner det i knutarna – dags att rösta på Piratpartiet!

rostapirat

Nu är det bara några få dagar kvar. Den 7 juni är sista chansen att rösta på sina kandidater till EU-parlamentet. Jag är måhända en smula tjatig, men jag tycker att detta är ett otroligt viktigt val, ett av de viktigaste i mannaminne, så jag nästan skriker till folk – GÅ OCH RÖSTA! Och demokrat som jag är, så tycker jag faktiskt att det egentligen inte spelar någon roll vad du röstar på, så länge du följer din övertygelse och röstar på det som känns rätt för dig.

Och – kolla ordentligt vad de olika partierna säger! Inrikespolitik är inte detsamma som EU-politik. Jag har t.ex. kommit på mig själv med att rekommendera (v) framför allianspartierna, vilket är långt mer än ”kors i taket” för mig. Vänsterpartiet har liksom alltid varit så långt bort från min politiska övertygelse man kan komma, nästan. Men just till EU-valet ser hela den politiska kartan helt annorlunda ut. Och med Piratpartiet med i leken har helt nya spelregler uppfunnits.

EU-valet är mycket viktigare än riksdagsvalet. Idag är det tyvärr så. Den politiska makten har förskjutits mer och mer till EU, och en majoritet av de nya lagar som införs här i Sverige stiftas idag i EU, inte i Sveriges Riksdag. Alltså måste vi tänka om, vad gäller politiska mål här hemma i Sverige. Det kan se stort och dramatiskt ut i kvällstidningarna när politiska beslut tas i riksdagen, samtidigt som de verkligt stora besluten, som fattas i EU-parlamentet, helt schabblas bort i media. Detta är missvisande.

Så jag säger en gång till – GÅ OCH RÖSTA!
Helst på Piratpartiet, förstås… 🙂

tunn linje

Piratpartiet höll en sista demonstration före valet, eller snarare offentlig samling, här i Stockholm på Mynttorget (bredvid Riksdagshuset, framför Slottet) på lördagen den 30 maj. Liknande samlingar hölls även i Göteborg och Malmö. Jag var förstås på Mynttorget, träffade folk och plåtade.

”Alla” var där – flera av Piratpartiets EU-kandidater, som Christian Engström, Anna Troberg, Rick Falkvinge, Rickard Olsson, Malin Littorin Ferm, Daniel Nyström, m.fl., och flera av Piratpartiets ihärdiga draghästar, som Janne Lindgren (som ju också är EU-kandidat) och Jonathan Rieder Lindkvist, och stämningen var mycket god, närmast gemytlig. Segervittringen låg som en behaglig doft över hela torget. Alla är ju övertygade om att Piratpartiet tar hem minst ett mandat, troligen två, kanske fler. Och det kändes i luften. Hur trevligt som helst.

publik_flagga

Pirater med flaggan i topp!

eukandidater

Flera EU-kandidater var på plats, som här på bilden i tur och ordning: Malin Littorin Ferm, Anna Troberg, Christian Engström och Rick Falkvinge.

anna_pratar

Anna Troberg var först ut på talarlistan. Megafoner kan vara charmiga, men jag tycker att det är skönt att Piratpartiet äntligen har skaffat sig ett lite proffsigare PA, med mikrofoner, stärkare och högtalare…

lila_publik

Färgen lila var påtagligt närvarande, både bland talarna och åhörarna…

publik_turistbuss

Några turister i en turistbuss fick se lite av det politiska livet i Stockholm…

emma

Vädrets makter var nådiga, och solen gassade skönt över oss alla. Solglasögon var ett nästan obligatoriskt tillbehör – här på en skön pirat; Marie Andersson, mer känd under sitt blogg-alter ego Emma Opassande (vinnare av Stora Bloggpriset 2009, kategorin Politik & Samhälle)

daniel

Security detail? Bara ett diskret headset som saknas. Skämt åsido, detta är Daniel Nyström (som är mycket snällare och beskedligare än han ser ut på denna bild), som också kandiderar på EU-listan. Chansen att han kommer in i EU-parlamentet är förstås försvinnande liten, eftersom han står på 17:e plats på listan, men han är med i alla fall.

rick_filmad

Och så Rick då, förstås. Rick som startade hela den här vågen, och som fortfarande eldar på, med sin energi och övertygande förmåga. Och han inleder sitt tal på amerikanskt, demagogiskt slagordsmanér, med ”Vänner, medborgare och pirater – vi bygger om – tillsammans!” Kul!

rick_publik

Ricks tal går för övrigt att se på YouTube – här.

rick_unni_publik

Bland åhörarna kan man här bland andra se författarinnan Unni Drougge, för dagen passande iklädd lila strumpor och solglasögon med lila glas. Chict!

rick

Rick Falkvinge – stilstudie.

christian_pratar

Som avslutning på hela evenemanget talade Christian Engström, Piratpartiets förstanamn till EU-parlamentet. Även Christians tal finns att höra (och se) på YouTube – här.

tunn linje

Piratpartiet – det enda vettiga alternativet!

rostaeu1

Rösta på Piratpartiet i EU-valet 2009!

Läs mer på Piratpartiets egen hemsida: www.piratpartiet.se

tunn linje

smash_banner

Dekorrand

Explore posts in the same categories: demokrati, Frihet, Lagstiftning, Libertarianism, Livsåskådning, Paganism, Politik, Samhälle, Yttrandefrihet

Etiketter: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

7 kommentarer på “Nu brinner det i knutarna – dags att rösta på Piratpartiet!”


 1. Jag var faktiskt där, och såg dig också. Du gick precis framför mig, men när jag vaknade ur min dvala så hade du kutat iväg nånstans.
  Nästa gång ska jag åtminstone säga hej =)

 2. Pyrrhus Says:

  Varför stressa? Jag kommer rösta den 7 juni. Har inte tid innan, faktiskt.

  En tanke… om det skulle visa sig att det inte finns några röstsedlar för pp i min vallokal, vad gör jag då?


  • Om det inte finns några valsedlar för Piratpartiet vid din vallokal kan du ta en blank valsedel och skriva ”Piratpartiet” på den. Om du röstar på Piratpartiet med en blank valsedel kan du inte kryssa någon särskild kandidat, utan din röst blir en allmän röst på Piratpartiet.

   Men Piratpartiet håller just nu på att trumma ihop medlemmar som ska lägga ut valsedlar i så många vallokaler som det bara är möjligt.

   Alla vallokaler i Stockholmsregionen är täckta, men det är lite glesare på sina ställen.

   Som det ser ut nu, enligt det senaste funktionärsbrevet jag fått, så har PP en 83-procentig täckning av vallokalerna i hela Sverige, och det är rätt så bra. Men det kommer garanterat att bli bättre, så förhoppningsvis kommer det att finnas valsedlar för Piratpartiet överallt.

   • Pyrrhus Says:

    Ahh va bra. Om alla vallokaler i Stockholmsregionen är täckta så är det lugnt. Får väl hoppas att valsedlarna inte blir slängda. Och att någon övervakar rösträkningen.

    ”The people who cast the votes decide nothing. The people who count the votes decide everything.” – Joseph Stalin


 3. Som tur är bor vi inte i Sovjetunionen på 1930-talet. Valfusk är en extremt marginell företeelse i Sverige, och när det sker, så är det vanligen rent slarv, eller dumhet (en kvinna fick dryga böter för att hon rensat ut SD:s valsedlar från sin vallokal förra valet), och inte något satt i system. Det folkliga stödet för demokrati är för starkt i Sverige för att det ska gå att fuska ostraffat.


 4. […] Foto: Carl Johan Rehbinder […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: