Hur man stänger ner hela Internet

no_web_access

Kunskap är makt. Det har makthavare vetat i alla tider. Därför har man också alltid försökt att hindra sina undersåtar från att skaffa sig kunskap. Det man inte vet något om kan man inte kontrollera. Därför höll kyrkan alla mässor på latin, därför försökte samma kyrka förbjuda tryckpressen, därför instiftades s.k. ”copyright” i England på 1500-talet – för att makthavarna skulle behålla kontrollen över vilken information som kom ut till medborgarna.

Censur och styrning av information har alltid funnits, i alla utpräglade maktstrukturer. Kritik skall stävjas, medvetenhet om saker och tings verkliga beskaffenhet skall också kväsas, och missförhållanden skall hållas hemliga. Om nödvändigt kan man också sprida rena lögner som dagsens sanning, för att få folk dit makthavarna vill. Rättning i ledet. Lydnad som dygd. Så även idag.

I en formidabel kaskad av nya lagar, som alla syftar till att kontrollera oss medborgare mer och mer, ser vi allehanda exempel på våra maktgiriga folkvaldas kreativitet i att utöva kontroll. FRA syftar till att avskaffa brevhemligheten (instiftades på 1600-talet, men är uppenbarligen omodern nu, i det rena mjölets tidsålder), IPRED syftar till att privata poliskårer ska kunna lamslå en familjs ekonomi på blotta misstanken om något så bagatellartat som upphovsrättsbrott i form av illegal nerladdning av digitalt material från nätet, datalagringsdirektivet skall kunna arkivera alla medborgares rörelser i åratal framåt, och Telekompaketet skall göra oss alla till potentiella kastlösa, i det att privat företagsamhet skall kunna stänga av oss från Internet redan efter tre gånger misstanke om brott.

Du behöver inte vara skyldig, inte ha begått brott. Du blir utkastad ur gemenskapen ändå. Du kan inte upprätthålla en normal korrespondens, inte göra bankärenden, inte köpa böcker, konsertbiljetter eller kläder via nätet, inte sköta ditt jobb. Det räcker med att du är misstänkt, så åker du ut. Och du måste bevisa din oskuld. Rättssäkerheten är helt satt ur spel. Du har inte en chans i helvetet om upphovsrättsmaffian sätter klorna i dig. Detta är i alla fall budskapet.

Men det värsta med censur och övervakning är inte att somliga blir censurerade eller övervakade. Det värsta är att vi börjar censurera oss själva, vakta våra tungor och tangentbordsfingrar, inte säga vår mening – och att vi börjar övervaka varandra, eller oroa oss för att vi blir övervakade av andra. Vi byter ut tillit och öppenhet mot rädsla, inbundenhet, misstänksamhet, missunnsamhet och oro. Yttrandefriheten blir då alltmer en illusion. Empati, omtänksamhet och ärlighet byts mot hemlighetsfullhet och isolering.

Det fria Internet skall tuktas, begränsas och låsas in i segment som du betalar för, ungefär som för en betal-TV-kanal, och stora delar av Internet stängs ute. Bara de sajter som godkänns, och hamnar på ”vita listor” kan bli tillgängliga på dessa kontrollerade och styrda Internetkonton. Den fria kommunikationskanal som Internet har varit under flera år, skall med Telekompaketet krossas fullkomligt, och bli toppstyrt, som annan media. Det är i alla fall vad ledande personer inom de tre statsmakterna vill – regeringar, storfinans och gammelmedia. De vill inte ha en fjärde statsmakt, vildvuxen och inflytelserik, med fritt spelrum för gräsrötter. Hur skulle det se ut?

”The current days of the internet will soon be over.”
– Rupert Murdoch

Det mest obegripliga är att det fortfarande finns vanliga hyggliga medborgare som tycker att det här är bra lagstiftning. För det första verkar det som att de har en total tillit till att våra folkvalda vill oss väl, och att de aldrig skulle göra något som kunde skada oss. För det andra har de uppenbarligen samma naiva tillit till multinationella storföretag. Inte skulle väl de lura oss på pengar? De måste väl ha någon heder i kroppen? Resultatet av denna godtrogenhet är att många tror att det verkligen handlar om att fånga brottslingar, och att den som har rent mjöl i påsen inte har något att frukta.

Dessa naiva människor borde ha rätt. Det borde verkligen vara så som de tror. På så sätt sympatiserar jag med dem. Våra folkvalda riksdagsledamöter har fått ett ansvar som de självklart borde förvalta med stor omsorg och respekt, med ödmjukhet och lyhördhet. Och de som gör affärer borde också ha moral, omdöme och empati, och borde verkligen se till allas bästa, och inte utnyttja, exploatera, ljuga och manipulera, bara för att få en större ekonomisk vinst. Men tyvärr ser ju verkligheten sällan ut på det sättet.

Lyckligtvis verkar de flesta fatta att det har gått för långt nu. Protesterna haglar, bloggarna fylls med inlägg och kommentarer om det nya kontrollsamhället, och till och med stora telekombolag backar, för att tillgodose sina kunders önskemål. Och i EU-parlamentet fick en liten samling eldsjälar genom en tilläggsparagraf i telekompaketet, som försäkrar medborgarna en någorlunda rättvis behandling. Det ser alltså inte helt hopplöst ut. Men det är långt ifrån klart.

Nu är det väldigt viktigt att rösta fram EU-delegater som kan jobba hårt i EU-parlamentet, för medborgarrätt, för integritet och skyddat privatliv, samt förstås ett fritt och organiskt internet – och som kan fungera som motkraft till kontrollivrarna i EU. Det finns trovärdiga kandidater från flera partier, inklusive såväl Vänsterpartiet och Miljöpartiet som Piratpartiet, men det parti som äger mest trovärdighet i just dessa specifika frågor är förstås Piratpartiet. Så om du värdesätter en fri kommunikation, yttrandefrihet, demokrati, och den direkta möjlighet att påverka makten som vi har fått med ett vildvuxet Internet, så råder jag dig att göra som jag – rösta på Piratpartiet.

Du behöver inte ens gilla Piratpartiet, eller alla deras värderingar. Men det faktum att Piratpartiet är det enda partiet som idag ser just dessa frågor som särskilt viktiga, som sina kärnfrågor, som de kommer att arbeta hårt för nere i EU, gör faktiskt att Piratpartiet är det enda vettiga alternativet.

tunn linje

Andra som bloggar om Telekompaketet:
Emma Opassande, Erik Josefsson, Henrik Alexandersson

För mer info om Telekompaketet: Citizens’ Rights Amendment

rostaeu1

Rösta på Piratpartiet i EU-valet 2009!

Läs mer på Piratpartiets egen hemsida: www.piratpartiet.se

Dekorrand

Explore posts in the same categories: Bloggar, Fildelning, Internet, Lagstiftning, Livsåskådning, Media, Piratpartiet, Politik, Samhälle, Upphovsrätt, Yttrandefrihet

Etiketter: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

12 kommentarer på “Hur man stänger ner hela Internet”

  1. Z Says:

    Jag + familj har redan förtidsröstat, så vi är klara 🙂

    O vår röst, för samtliga föll på PP!

  2. EU 2009 Says:

    Min röst på PP ramlar in i morgon….

    Tack för ett bra inlägg!


  3. Jag röstade redan första dagen (den 20:e). Men jag tänker faktiskt inte avslöja vad jag röstade på eller vem jag kryssade för. 🙂

  4. Zevassus Says:

    Kanon Calle!
    Hade det varit personval i EU-valet så hade jag röstat på dig…. 🙂


    • Jag är faktiskt väldigt nöjd med att listan ser ut som den gör. Alla som är högst upp på listan är högst kompetenta EU-kandidater, och betydligt mer pålästa på EU-politik än jag.

      Dessutom vill jag nog inte spendera en så stor del av mitt liv i korridorerna i Bryssel. För min egen del gör jag mer nytta med våra kurser, min blogg, och allt annat jag gör.

      Men tack så väldigt mycket för ditt förtroende och din uppskattning!

  5. Johannes Says:

    Angående mässande på latin: http://www.faktoider.nu/kyrklatin.html


    • Hej Johannes. Jag är fullkomligt medveten om att allt predikande inte skedde på latin. Men vitsen med det jag nämnde väldigt kortfattat var ju att kyrkan ansåg att Bibeln skulle vara på latin enbart, så att kyrkans lärde män kunde hålla folket i Herrans tukt och förmaning. Makt genom att hålla folk i okunnighet, helt enkelt. Gammal väl beprövad teknik.


  6. När och var har kyrkan försökt att förbjuda tryckpressen?


    • I Frankrike på 1500-talet. Och när man till slut inte lyckades med det så införde man istället en fullkomligt enorm censurapparat, som hade sin kulmen på 1700-talet, vilket i sin tur (förstås) ledde till en stor illegal handel med böcker över gränsen. Städer nära Franska gränsen (men utanför), i Holland, Beligien och Tyskland, hade massor av tryckerier, som tryckte all den förbjudna litteraturen – från filosofi till porr – och sen smugglades den in i Frankrike.


  7. […] mycket nu och det händer snabbt. Internet är grunden för en lika genomgripande revolution som tryckpressen orsakade. Tryckpressen lade grunden för reformationen, upplysningen, franska revolutionen och hela […]


Lämna en kommentar