Jonas Gardell tar i så han kräks…

gardellvinjett

Jag gillar egentligen Jonas Gardell. Jag tycker att han är en spännande författare, en helt unik scenartist och en fascinerande personlighet, en sån där ”larger-than-life-person” som alltid har något nytt och intressant att förmedla till omvärlden. Men ibland blir det fel, och det måste man förstås också acceptera – ingen kan någonsin lyckas med något, på riktigt, om man inte är beredd att misslyckas också. Men ibland kan det bli ett riktigt spektakulärt magplask, en ren katastrof. Och det kan man nog tyvärr konstatera denna gång.

Nu har även Jonas Gardell dragits med i masspsykosen kring Internet och fildelning, en frenesi som enligt min mening är ivrigt frameldad av mediaföretag, som skivindustrin, filmindustrin och de stora förlagen. De vill förstås inte tappa sina marknader, men de vill inte heller vara kreativa i att skapa nya inkomstkällor. De som äger mediaföretagen är helt enkelt lata och okreativa, och uppmuntrar sina kontrakterade artister att spotta sina fans i ansiktet, eftersom de tror att deras bolag tjänar på det. Och så skrämmer de sina kassakor till att bära sig dumt åt på ett sätt som tyvärr mest drabbar artisten.

tunn linje

Van Morrison, Metallica, Bryan Adams, Prince – några exempel på artister som tror att piratkopiering och fildelning är skadligt för deras förtjänster. Van Morrison har tvingat fans att stänga hemsidor som innehåller skivtitlar och låttitlar (eftersom han anser att det är intrång i hans upphovsrätt), Bryan Adams stoppade ett coverband som hette ”The Bryan Adams Experience” (hur dum får man vara – detta är ju den bästa marknadsetablering man kan få, och den optimala komplimangen!), och Metallica gick som bekant ut hårt mot bootlegs och piratkopiering. Prince finns över huvud taget inte på YouTube, eftersom han stämmer alla som lägger ut något av hans material där. Och vad händer? Jo, det självklara – fansen vänder dem ryggen, och slutar köpa deras skivor. Och det är precis så det skall vara.

Det tråkiga i sammanhanget är att dessa fina artister förmodligen bara har extremt dåliga rådgivare, något som i längden förstås skadar deras egna karriärer. Andra artister, som tillåter fri nerladdning av deras musik, tjänar massor av pengar – Trent Reznor är ett av mina favoritexempel. Jag undrar bara hur många gånger det ska behöva sägas att de som kopierar/fildelar mest, är också de som köper mest. Fildelarna är alltså artisternas bästa fans, de som köper allra flest CD-skivor/böcker/DVD. Och det är logiskt. De som älskar kultur blir naturligtvis också de största konsumenterna. Och de artister som misshandlar sina fans kommer att förlora sina fans – och sina köpare.

tunn linje

Jonas Gardell har ordet i sin makt, och formulerar sig ofta väldigt slagkraftigt. Men ibland blir det bara väldigt dramatiska slag i luften. I en artikel i Sydsvenskan går Gardell hårt åt anonymiteten på nätet, och refererar bl.a. till ett mordhot mot honom själv – som om samma anonymitet inte skulle kunna uppnås med ett vanligt brev, på papper i ett kuvert, skickat på posten till Jonas brevlåda.

Sen refererar han till Mesopotamien, förmodligen i nån slags märkligt pretentiös ambition att verka lärd, och måhända för att ge biblisk tyngd åt sitt lagboksviftande. Jag undrar bara hur egensinniga, homosexuella författare skulle ha behandlats i Mesopotamien… Sen försöker Gardell göra någon slags tankekullerbytta, i vilken han blandar ihop lag och rätt med krig och elände, och jämställer krig och elände med tillståndet på Internet. Och han kallar det pöbelvälde. Vidare refererar han till det till leda uttjatade exemplet med bilder på mördade barn och Pirate Bay, när de största bovarna i sammanhanget faktiskt var Åklagarmyndigheten och TV4. Och han tycker att det är hemskt att vi kan tillägna oss hans och andras konstnärliga verk utan att be om lov.

Men vänta lite nu. Ska jag be Jonas om lov för att få läsa hans böcker? Om jag inte köper en bok, men lånar den av en vän (utan att ringa Jonas och be om lov), och låter den sedan passera vidare, då får ju Jonas ingen vinst på min läsning. Eller om jag lånar den på biblioteket. Eller, ja, då får han någon krona, såvida tillräckligt många har lånat hans böcker på biblioteken, men det motsvarar ju inte ens en tiondel av vad han får när läsaren i fråga faktiskt köper en av hans böcker. Så rent tekniskt är det ju inte någon större skillnad mellan att låna en bok av en kompis, eller att ladda ner den från Pirate Bay.

Jonas Gardell försvarar dessutom IPRED, och kritiserar telebolaget Tele2 samt riksdagsledamoten Karl Sigfrid, eftersom de väljer att förstöra, eller att förespråka förstöring av, alla användaruppgifter. Företagen vill skydda sina kunders integritet, och bryter därmed inte heller mot någon lag. Ändå anser Gardell att Tele2 och Karl Sigfrid uppmuntrar ”pöbelväldet”, en demagogisk term som verkligen inte sätter Gardell i ett vackert ljus. Att använda denna slags retorik är att spotta på vanligt folk, att arrogant sätta sig över andra och kalla dem pöbel. Trist, Jonas.

Fatta att du spottar på dina läsare. Fatta att du inte har något att vinna på IPRED. Fatta att du sågar av grenen du själv sitter på, när du kallar dina fans för pöbel. Fatta att den anonymitet du dissar, och den laglydighet du förespråkar, går stick i stäv med de homosexuellas kamp att vinna laga rätt att få vara sig själva. Det är inte länge sedan det var olagligt att vara homosexuell, och om vi alla på den tiden hade varit avlyssnade och registrerade på det sätt som nu görs, hade de flesta homosar fått ett långt värre helvete än de redan hade.

Fatta att om du kör den här linjen för hårt, för länge, så kommer inte många att köpa din nästa bok. Och det tycker jag vore synd. Du skriver ofta intressant och spännande (även om din artikel i Sydsvenskan på alla sätt – litterärt, innehållsmässigt, retoriskt och stilistiskt var ganska usel), och du förtjänar en stark läsarkrets. Men sluta att dissa dina läsare. Ingen vinner på detta. Allra minst du själv.

tunn linje

Copyriot bloggar också om detta ämne.

Dekorrand

Explore posts in the same categories: Fildelning, Internet, Kultur, Lagstiftning, Litteratur, Piratpartiet, Samhälle, Upphovsrätt

Etiketter: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

6 kommentarer på “Jonas Gardell tar i så han kräks…”

 1. Tee Says:

  Kanon, super. För bra för att vara sant.. Mera klavertramp innan EU-valet. Så snälla artister och författare häv ur er galla, snälla snälla snälla.

  Piratpartiet lär inte kunna misslyckas med dessa motståndskrafter.


 2. Nej, med sådana fiender behöver man inga vänner – haha.

 3. Anders Says:

  Såg en standup-föreställning med honom för ett par månader sedan. Ironiskt nog handlade en tredjedel av hans material om hur han surfade porr och hittade allt möjligt skojigt på nätet. Tror inte han tänkte på upphovsrätten när han skrev de taffliga skämten.

 4. Josef Boberg Says:

  Hmmm… = läst och begrundat.

 5. Spelaren Says:

  Som vanligt sätter du fingret på det väsentliga! Måste säga att kopplingen till de homosexuellas kamp var ett retoriskt mästerligt grepp! Det är en sorglig ironi att nu när hans egen kamp burit frukt i en jämlik äktenskapslagstiftning så gör han såna här utspel.


  • Jag upprepar vad jag sagt här och på andra ställen – dessa fantastiska konstnärer, som jag respekterar och beundrar, har med stor sannolikhet väldigt dåliga rådgivare, och har fått hela skräckpropagandan serverad från sina förläggare/musikbolag/filmbolag.

   Det hör också till saken att vi konstnärer ofta är mer känslosamma än andra, eftersom vi använder våra känslor som redskap i vårt konstnärliga arbete. Tyvärr leder det ibland till att man engagerar sig starkt i vissa saker och ting utan att man egentligen har koll på vad det är man har engagerat sig i. Det bara KÄNNS rätt. Ibland funkar det, ibland funkar det inte.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: