IPRED – hej då rättssäkerhet – välkommen terror!

execution

Nyligen antogs Privatpolislagen IPRED i riksdagen. Det kan vara nyttigt att få lära sig vad denna nya lag faktiskt innebär. När man skärskådar lagen är det väldigt lätt att man kommer till slutsatsen ”Detta kan inte vara sant!” – men det är det. Tyvärr.

Den text jag publicerar här nedan är i alla väsentliga delar skriven av Piratpartiets ordförande Rick Falkvinge – inte för att jag är lat (*fniss*), utan för att jag instämmer till 100 % i allt Rick skriver, och få är så insatta i IPRED-lagstiftningen och dess konsekvenser som just Rick.

Därför är det i denna specifika fråga bättre att jag öppet citerar Rick, snarare än att jag försöker vara originell och skriva på mitt eget sätt. Texten är något förkortad, rent språkligt lätt redigerad, och en och annan kommentar och komplettering har jag skrivit till, men jag anser inte att det är särskilt viktigt vem som har gjort vad här – det viktiga är budskapet. Och Rick har givit sitt uttryckliga medgivande till att jag använder hans text.

tunn linje

Till att börja med innebär denna nya lag, IPRED, att upphovsrättsmaffian får göra privata brottsutredningar. Privata brottsutredningar har varit totalt förbjudna tidigare, men nu skrivs det uttryckligen in i lagen att upphovsrättsmaffian får göra just det. Just de är nu undantagna från personuppgiftslagen som säger att privata intressen inte får göra sådant.

De får också tvinga en internetleverantör att lämna ut personuppgifter för de personer som ligger bakom IP-numret de spanat på, och som de anser fildelar. Detta har inte ens polisen befogenheter till. Upphovsrättsmaffian får alltså betydligt större befogenheter än den svenska polisen. Läs den meningen igen: Upphovsrättsmaffian, en privat industri, får betydligt större befogenheter att kränka vanliga medborgares privatliv än den svenska polisen. Det är bland annat därför som det här har kallats för privatpolislagen.

Dessutom får upphovsrättsmaffian frysa bankkontot och beslagta huset för en person som de misstänker för fildelning. I klartext, så är det den som står för abonnemanget bakom ett IP-nummer. Ja alltså, du och din familj får bo kvar där, men huset är belagt med så kallat ”kvarstad”, vilket innebär att det i allt väsentligt är taget i beslag. Notera nu att det inte ens gäller personen som är misstänkt för fildelning, utan istället den som innehar det abonnemang som har använts.

Sedan kommer Kronofogden på besök, och gör husrannsakan. Det är först då du får reda på att dina bankkonton är frysta. Formellt heter det inte husrannsakan, utan intrångsundersökning, men det är precis samma sak med ett annat namn. Då går de igenom alla datorer, alla backuphårddiskar, alla MP3-spelare, allt. Har du nakenbilder på datorn? Varsågod att titta, kära upphovsrättsmaffian, säger riksdagen. Har du privata dagböcker? Varsågod, upphovsrättsmaffian. Privat surfhistorik? Politiska åsikter? Sexuella preferenser? Kom, kom, ta för er bara, upphovsrättsmaffian. Inte bara på dina datorer, utan för alla i hela hushållet. Riksdagen är generös, den som inte har något att frukta kan inte ha något att dölja.

Därnäst kommer ett utpressningsbrev. Då kräver de dig, eller den barnfamilj som de gjort husrannsakan hos, på tiotusentals eller ibland hundratusentals kronor. Skadeståndet de kräver behöver inte vara pengar de förlorat. Lagen går bort från en grundprincip i svensk civilrätt om att man bara kan kräva igen faktiska förluster. Lagen tillåter Lobbyn att sätta skadeståndsnivån utifrån ”industrins intresse att det inte upprepas” – i klartext, så högt att det skrämmer folk. I allt väsentligt privata straffböter, alltså. Men på hundratusentals kronor i stället för, som är brukligt, hundralappar.

Av ren ”vänlighet”, så erbjuder de sig att inte gå till domstol om du betalar halva beloppet inom tio dagar. Om det går till domstol, så hotar de med att du dessutom måste betala deras rättegångskostnader. I Danmark, där det här systemet har funnits ett par år, så blir de flesta så rädda att de betalar för att bli av med problemet, oavsett om de har gjort något fel eller inte.

Ändå har lagen floppat i Danmark. Den fungerar inte som avsett. I en artikel i DN beskrivs det hur det har blivit extremt svårt att få fällande dom mot misstänkta fildelare, med mindre än att de faktiskt erkänner. Så om detta kommer att ske i Sverige också är risken mycket stor att man snart skärper lagen, inför än mer drakoniska åtgärder, tar bort ännu mer lagskydd för enskild individ, och därtill gör straffen ännu hårdare. Det kan alltså bli värre.

En intressant uppgift i sammanhanget är att trots att nära 3000 privatpersoner har blivit stämda, kommer inte ett öre av skadestånden från stämningarna till de verkliga upphovsmännen. Detta är alltså INTE en lag som skyddar kreatörernas inkomster – den gäller bara advokater och räknenissar.

Konceptet ”rättssäkerhet” existerar inte längre. Lobbyn är inte ett dugg intresserad av att personen som faktiskt fildelat betalar, de är intresserade av att någon får agera syndabock. Om det är rätt person är inte så viktigt. Det kan alltså vara en granne som surfat in på ditt trådlösa nätverk, eller någon som sitter i en bil utanför ditt hus, eller någon som har hackat sig in på ditt konto. Du kan alltså vara helt oskyldig, men det spelar ingen roll för upphovsrättsmaffian.

Du kan förstås gå till domstol om du trots allt kräver någon form av rättvisa och inte vill betala. Men då måste du bevisa din oskuld. Lyssna noga nu – bevisa din oskuld. Det är inte längre en straffrättslig rättegång, utan en civilrättslig. ”Oskyldig till motsatsen bevisats bortom rimligt tvivel” gäller inte. Men — aha! — Lobbyn har ju frusit ditt bankkonto. Så det finns inga pengar till försvarare. De pengar som finns kommer du inte åt.

Slutligen, efter att ha dömt dig till ett enormt skadestånd (eftersom du inte har råd med försvarare), så kan du och din familj tvingas att själv betala en tidningsannons för att berätta att ni blivit dömda. Det här är också något helt nytt, en återinförsel av skampålen, som den dömde dessutom tvingas att betala för.

Det behövs inga överdrifter, inte någon speciell retorik, för att detta ska bli en fullkomligt vansinnig skräckhistoria. Det räcker att berätta rakt upp och ner vad den här lagen innebär. Problemet är snarare att över huvud taget bli trodd.

Privatpolislagen är inte en anti-fildelningslag.
Det är en anti-rättssäkerhetslag.

Prata om det här med dina vänner och bekanta. Tag reda på mer om Piratpartiet, och berätta gärna vidare om det som idag är det enda parti som försvarar dina rättigheter till ett privatliv. Och framför allt:

Rösta på Piratpartiet i EU-valet 2009!

tunn linje

Läs mer på Piratpartiets egen hemsida: www.piratpartiet.se

Dekorrand

Explore posts in the same categories: Fildelning, Film, Historia, Internet, Kultur, Lagstiftning, Litteratur, Musik, Piratpartiet, Samhälle, Upphovsrätt

Etiketter: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

21 kommentarer på “IPRED – hej då rättssäkerhet – välkommen terror!”

 1. Z Says:

  Helt jävla sanslöst.. Får häxjakt-vibbar ala häxhammaren (Malleus Maleficarum)! Blir illamående hur en lag kan antas utan att foklet fått rösta igenom den!! Ska det inte vara 51% av befolkningen som måste godkänna en lag, för att den ska tas i bruk!?


 2. Nä, vi har inte Schweizisk demokrati med folkomröstningar i Sverige. Vi har ”representativ” demokrati i Sverige, vilket i praktiken innebär att om en majoritet av de som är röstberättigade, och faktiskt går och röstar, röstar in en viss partikombination, så får vi alla leva med deras galenskaper sen, vad de än hittar på.


 3. Så enda möjligheten som jag ser nu, är att rösta in Piratpartiet i EU, och sen i Riksdagen, och förhoppningsvis får PP en vågmästarroll i Riksdagen. Det kan bli mycket intressant.


 4. Rätta mig om jag har fel, men är inte de enda två partierna i riksdagen som är öppet motståndare till IPRED – Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Samtliga ungdomsförbund är i varje fall moståndare till FRA, även om det i något fall möjligen var av populistiska skäl.

  Efter snabba sökningar på (v) och (mp):s hemsidor verkar det dock knappast vara profilfrågor. Det finns en viss chans att de kan baxa socialdemokratin; som ju till stor del är eniga med den borgerliga alliansen, i deras riktning i denna frågan också om det blir blockbyte efter nästa val.

  Men helt klart är PP de klarast principiella motståndarna till denna lag som det ser ut idag. Tillsammans med Piratbyrån och den bloggsvärm och datoranvändare som brukar internet i mer frihetlig riktning.


 5. Jag skrev inte att PP är det enda partiet som är mot IPRED – jag skrev att PP är det enda parti som försvarar dina rättigheter till ett privatliv.
  PP är utan konkurrens det parti som går längst i att försvara den enskildes rätt att leva ifred från klåfingriga myndigheter.

 6. Tee Says:

  Helt osannolikt, man baxnar. Jag trodde inte i min vildaste fantasi att en sådan här våldtäkt kunde ske helt öppet i Sverige. Någon borde hängas offentligt!! När införs personligt ansvar för sina handlingar i politikerkåren?

  Mitt sista lilla förtroende för rättsstaten brann just upp.

  Jag skall genast starta mitt bittorrent program och stjäla mängder med digital information.

 7. Besökaren Says:

  ”Slutligen, efter att ha dömt dig till ett enormt skadestånd (eftersom du inte har råd med försvarare), så kan den anklagade barnfamiljen tvingas att själv betala en tidningsannons för att berätta att de blivit dömda. ”

  Korrläs den meningen – det är inte barnfamiljen som dömer dig, och man kan möjligen bli dömd till att betala ett skadestånd :).

  I övrigt låter det mer bisarrt än jag anade. jag tror att jag skall ta och läsa på den där lagen ordentligt; det verkar fanimej inte klokt.


 8. Titta – vilken skicklig korrekturläsare som hittade den felsyftningen! Underbart. Jag ska försöka trixa till den meningen så att den fungerar.

  Ja, det är bisarrt.


 9. Fältet är öppet för allehanda konspirationsteorier, men tyvärr verkar det hela i mycket hög grad röra sig om ren dumhet, okunskap och lättja från våra folkvalda. De vet helt enkelt inte vad de röstat om. Lobbyn har sålt in det hela på ett skickligt sätt, och politikerna jamsar med, utan att veta vad de sagt ja till. Och när de får reda på det kan de inte erkänna att de har gjort fel, och då måste de finna något som kan rättfärdiga deras beslut. Det enda vi kan göra för att ändra på situationen är helt enkelt att byta ut politkerna mot nya. De gamla är förbrukade, och duger ingenting till, annat än som golvfyllning.

 10. SwedishTeen Says:

  Beatrice Ask som golvfyllning? Nä nån jävla måtta får det vara. Hon är inte klassad för inomhusbruk. Det finns risk att försäkringsbolaget sätter stopp för en sådan reparation.
  😉

  Skämt åsido så tror jag att vi nördar (jupp I’m one of those) kommer lösa det här alldeles utmärkt med hjälp av annan programvara.
  Liknande problem existerar exempelvis i Japan där olika klienter har visat sig fungera ganska bra (ett tillslag p.g.a. säkerhetshål, vad jag förstår).
  Kolla t.ex. upp Winny, Share, Perfect Dark. Jag tror att exempelvis amerikanska OneSwarm (från University of Washington – Computer science and engineering) kommer vinna mer mark. Inga dyra VPN-lösningar som behövs på så vis.

  Appropå VPN, såsom IPREDATOR så visar det att folk är beredda att betala för filmer, musik o.s.v.
  Det är helt enkelt en annan attityd som krävs från mediabolagen i samband med ett accepterande att fildelningen kommer fortsätta.
  Sluta jaga. Erbjud bra tjänster till bra priser och folk kommer betala.
  Att förbjuda Henrik Pontén från att visa sin nuna i offentliga sammanhang hade också hjälpt en del.

  (Tack föresten för att du citerat mig i högerspalten! Hedrad så att det bara tjongar om’et!)

 11. KompisCopy Says:

  Kolla in KompisCopy.
  En del kommer säkert kalla det en spark i röven på upphovsrättslagen men jag ser det mer som ett lagligt alternativ till fildelning.
  Det är värt att kolla in.

 12. Josef Boberg Says:

  ”…Prata om det här med dina vänner och bekanta. Tag reda på mer om Piratpartiet, och berätta gärna vidare om det som idag är det enda parti som försvarar dina rättigheter till ett privatliv. …

  Relativt ALLA ANDRA s k partier – så har Du nog åt hållet helt rätt för Dig, tror jag…

  Men det finns ju något i dags dato som kan kallas för ”InterAktivt FolkStyre” också ❗ 💡


 13. Får jag fråga, om det är någon som vet: hur går det i praktiken till att frysa ett bankkonto på det viset?
  Jag undrar också var man kan läsa dokumentation på autentiska fall där tillvägagångssättet varit så som Rick Falkvinge formulerat det? (med bankfrysning, kronofogdebesök [oanmält??], beslagtagning av hårddiskar etc)?
  Jag undrar också om det i sådana fall även varit vanliga människor (som laddat ned några enstaka filer) som råkat ut för detta, eller om det snarare är sådana som lagt upp filer (på t.ex. Pirate Bay) till att börja med?

  Slutligen undrar jag var jag kan läsa den svenska IPRED lagtexten i sin helhet?


 14. Robert Halvarsson, tack för hjälpen!
  Av innehållet att döma, förefaller dock den form av skräckscenario som tidigare utmålats som något överdriven, t.ex. att mormor skulle kunna få sitt bankkonto fryst därför att hennes sonson råkat ladda ner några filer med hennes dator medan hon var i köket och diskade.
  Vad som däremot framkommer av LexUriServ-dokumentet, är att liknande åtgärder kan vidtas när det finns misstanke om illegal kopiering i kommersiell skala, och att sådana åtgärder ska utfärdas av behöriga rättsliga myndigheter i respektive land.

 15. Z Says:

  Micke, lagen är typ 390 sidor lång, har du verkligen lusläst hela!?


 16. Nej, jag har inte lusläst allt, men som bekant så har jag väldigt bra perceptionsförmåga.


 17. Problemet med lagar av den här typen är att den kan missbrukas (vilket alla lagar blir, förr eller senare), och den kan användas godtyckligt, även mot den unge gossens mormor i köket. Det kan vara en mormor som bedriver subversiv verksamhet – en regeringskritisk blogg, till exempel, som avslöjar riktigt pinsamma detaljer ur riksdagsledamöters privatliv.


 18. Någon klok politiker sade en gång att man bör passa sig för ‘de små stegens diktatur’. Att lagar och förordningar som i sin ensamhet kanske kan tyckas mindre farliga för den demokratiska kärnan man önskar se i samhället tillsammans utgör ett hot mot detsamma. Nu tycker jag Ipred är större än ett litet steg, men tillsammans med Acta, FRA och liknande lagar och förordningar pekar det i än större utsträckning; anser jag, mot att just en av kärnorna i demokratin urholkas.

  Att staten och näringslivet i en underlig symbios måste övervaka sin befolkning för sin egen trygghets skull. Det är ett logiskt felslut. Oberoende om Ipred leder till riktigt grova övergrepp i rättssäkerheten i många konkreta fall, eller om det sker i mindre utsträckning, är det ändå ett stort kliv i fel riktning.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: