Sätt hela Sverige i fängelse när ni ändå håller på…

prison

Politiken i vårt kära fosterland tycks gå ut på att kriminalisera varenda människa, utom möjligen de allra mest välartade och lydiga medborgarna. Dem kan man å andra sidan skuldsätta, och då har man dem under kontroll också. Att öka kontrollen av medborgarna, samtidigt som man omger dem med ett ogenomträngligt virrvarr av paragrafer, gör att ingen kan leva ett normalt liv utan att någon gång bryta mot någon lag.

Och när man blir ertappad med ett lagbrott (vilket många förr eller senare blir, fullkomligt godtyckligt), har man två val – antingen står man på sig, bråkar, överklagar, eller ger fan i det, låter det inte påverka en. Eller så står man ödmjukt med mössan i hand, skrapar med foten och ber om ursäkt, ivrigt och underdånigt intygande att man aldrig kommer att göra så igen. Och eftersom vi inte har likhet inför lagen i denna vår åsiktsdiktatur, så kommer den ångerfulle undan med en liten smäll på fingrarna, medan den upproriske straffas hårt.

De som öppet kritiserar ordningen kan granskas, och då hittar man snart något att slå ner på, vilket förvandlar kritikern till en kriminell. De som uppriktigt ångrar sig och ber om ursäkt är effektivt förslavade, och de som kör en vals, spelar ångerfull, förvandlas till lögnare. Till slut har vi skapat en nation bestående av slavar, lögnare och kriminella.

Lydnad är överordnat allt annat. Ordnung mußt sein. Därför är det nog bäst att sätta fotboja med GPS på varenda människa som bor i Sverige (nu finns det ju såna där fina chip som man kan operera in under huden!), ta DNA-prover på alla och spara dem i hemliga register (som är tillgängliga för alla myndigheter och privata bolag), och så kan vi öka på kameraövervakningen, övervakningen av Internet, teletrafik och e-post, och dessutom kan vi ersätta alla kontanter med plastkort med spårbara chip, så att varenda inköp registreras i en databas.

Inget av detta är science fiction. All teknik finns redan för att göra detta i stor skala. Och det har redan börjat. På ofattbart kort tid har regeringen och riksdagen släppt genom vansinneslagar, så tokiga att om man berättar för folk vad de innebär i praktiken, så är det få som tror att det är sant. FRA, IPRED, Datalagringsdirektivet, ACTA och mycket annat. Men politikerna som skapat dessa lagar följer förstås Goebbels fina princip – ska man ändå slå i folk en lögn, så ska man göra det storslaget, och ge dem en jättestor lögn när man ändå håller på.

Århundradets värsta aprilskämt är nu IPRED, som gick igång just idag. Väldigt få verkar ha fattat vad denna nya lag faktiskt innebär i praktiken, för vanliga, hyggliga människor. I debatten kring IPRED har det pratats mycket om omoraliska fildelare som bara vill konsumera kultur gratis, när debatten egentligen borde handla om de vittgående konsekvenserna för samhället i stort, rättssäkerheten och privata företags rätt att bedriva privat polisverksamhet. Privata bolag får större befogenheter än polisen i sin jakt på fildelare, den enskilde individens integritet och rättsäkerheten urholkas ännu mer.

Gratis är gott, säger fildelningskritikerna raljerande, och tycker att det är omoraliskt att vilja ha kultur gratis. Men vi kan alla ta del av enorma mängder kultur alldeles gratis varje dag – via TV, radio, tidningar (t.o.m. gratis tidningar, som Metro, QX, Nöjesguiden m.fl.), Internet, bibliotek, utomhuskonserter, väggmålningar, offentlig konst, arkitektur, vissa muséer och mycket annat. Det är i själva verket en högst begränsad del av den kultur som produceras som faktiskt kostar pengar, och så har det alltid varit. Och dessa gränser är flytande. Att dela ut gratisprover har alltid varit världens bästa reklam. Därför är det inte konstigt att många anser att det är en mänsklig rättighet att få ta del av den kultur vi lever i – annars är vi inte en del av den. Två miljoner svenskar fildelar redan, eftersom den nya tekniken gör det enkelt att göra just det. Och den samlade kommersiella kulturkonsumtionen har inte minskat de senaste åren – tvärtom. Så huvudargumentet mot fildelning håller inte för närmare granskning.

Upphovsrättsmaffian tjatar om att fildelning är stöld, fast det ju inte är det. Rent juridiskt är illegal fildelning definitionsmässigt ett upphovsrättsbrott, men inte stöld. I början av DVD-filmer tvingas man se en lögnaktig filmsnutt där fildelning jämförs med bilstöld och väskryckning, något som förstås är fullkomligt felaktigt. De stora mediabolagen ylar om att de förlorar pengar på olaglig fildelning, och precis som Facit, som gick i konkurs eftersom man inte ville anpassa sig till ny teknik, så kan de mediabolag som inte vill anpassa sig till teknikens utveckling också gå i konkurs. Och det kommer de att göra. Det är i längden ingen bra affärsidé för ett mediabolag att tjäna pengar på rättsprocesser mot just dem som konsumerar media.

Men även detta är irrelevant. Detta handlar till syvende och sidst inte om fildelning. Du kan vara en stark försvarare av upphovsrätt och lika stark motståndare till (illegal) fildelning, och ändå är IPRED en dum och farlig lag. Du kan hamna i kläm ändå. Rättssäkerheten är kraftigt hotad. I andra länder (som t.ex. FInland och Danmark), där liknande lagstiftning införts, har människor råkat ut för fruktansvärd utpressning, oskyldiga blir dömda, folk begår självmord, hela deras ekonomi krossas – fullkomligt felaktigt och oproportionerligt.

Ett scenario: Någon laddar ner ett antal filmer på ditt öppna nätverk, utan att du vet det. Det kan vara en granne, eller någon som sitter i en bil utanför ditt hus, som lånar ditt nätverk. Om du inte vet om du har lösenordsskyddat eller öppet nätverk, så ligger du illa till. Du kan bli föremål för en utredning, som du inte känner till, och plötsligt en dag kliver kronofogden in i ditt hem, tar alla dina datorer och hårddiskar, belägger ditt hus med kvarstad och lämnar en stämning. Eftersom detta är ett civilrättsligt mål har du inte rätt till advokathjälp, och du måste bevisa din oskuld, eller betala hundratusentals kronor i skadestånd. Detta kan hända vem som helst, godtyckligt, och det är inte en skräckvision. Vi har redan sett det hända, i Finland och Danmark.

IPRED-lagen har som konsekvens att misstänkta fildelare lämnas ut till företag som som anser sig fått sin upphovsrätt kränkt genom fildelning. Den misstänkte hålles ovetande om detta under en månads tid. Under denna tidsperiod kan upphovsrättsinnehavaren spärra den misstänktes bankkonto och förbereda en privat husrannsakan mot honom eller henne – även om personen är oskyldig. Ditt bankkonto kan alltså spärras utan din vetskap, bara på basis av en misstanke att du har fildelat. Du kan då inte betala dIna räkningar, som t.ex. hyra eller amorteringar, och kan följaktligen bli vräkt från din bostad – fortfarande på basis av en misstanke. Du behöver alltså inte vara fälld för något brott. Är detta rättssäkerhet? Jag bara undrar.

barcode_tattoo

Det är alltså inte sant att ”den som har rent mjöl i påsen har intet att frukta”. Den som är oskyldig har i själva verket allt att frukta, eftersom den som anklagas måste bevisa sin oskuld, en process som kan kosta hundratusentals kronor bara det. Denna lag verkar i själva verket specialdesignad för att oskyldiga ska drabbas, och den enda orsaken jag kan tänka mig till detta är att det är avsikten. Folk ska skrämmas till tystnad och passivitet. Makthavarna ser att Internet är farligt för deras maktmonopol, och därför vill man begränsa Internet, kontrollera Internet, och helst av allt utplåna Internet helt och hållet.

Att denna lag godkändes måste bero på en av några få saker:

 1. Politikerna är okunniga idioter, som röstar enligt partipiskan, utan att fundera på konsekvenserna
 2. Politikerna är komplett galna
 3. Politikerna är del i en konspiration som syftar till att förvandla Sverige till en fascistisk diktatur.

Välj själv vilket som verkar värst… Kanske är det en kombination av alltihop, vem vet.

Det är verkligen dags att sätta stopp för denna klåfingrighet. Det är inte medborgarna som ska granskas, det är makthavarna. Sätt de dolda kamerorna, internetbevakningen, brevspionaget och hårdgranskningen på våra politiker istället, så får de se hur kul det är.

tunn linje

Andra som skriver om samma sak:
Emma Opassande i Aftonbladet, Henrik Alexandersson på Second Opinion och i Expressen, Christian Engström (här också, och här), CUF-ordföranden på politikerbloggen, Anna Troberg på Newsmill, SvD, Blogge Bloggelito, Harald Åberg, Soundness in a soundless world, MinaModerataKarameller

Dekorrand

Explore posts in the same categories: Fascism, Fildelning, Frihet, Internet, Lagstiftning, Libertarianism, Piratpartiet, Politik, Samhälle, Yttrandefrihet

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

20 kommentarer på “Sätt hela Sverige i fängelse när ni ändå håller på…”

 1. Under ytan.. Says:

  Hej du!

  Ett utmärkt skrivet inlägg. Håller med om det mesta och framför allt kärnan i resonemanget, att det här handlar om ett paradigmskifte vad gäller rättssäkerheten. Det är ingen som vet vad det kommer att få för konsekvenser för den enskilde. Minst av allt dem som stiftat lagarna.

  Jag skulle tro att alla de alternativa förklaringar till hur lagen kunde gå igenom stämmer, om än inte för alla. Det här är dock ett demokratiskt och odemokratiskt problem på samma gång. Samtidigt som demokratiskt tillsatta politiker faktiskt inte kan förväntas vara helt insatta i det de röstar om (det borde vara så, men det är helt enkelt inte möjligt i många frågor) så korrumperar makt. Idag står makten att finna i informationsflödet. Den som kontrollerar det kan kontrollera samhället. Många av våra politiker är förmodligen övertygade om att de är tillsatta att kontrollera samhället.. för den enskildes bästa 😉

  Det är verkligen absurt! En anmärkning. Du nämner att polisen kommer att storma in utan förvarning. Jag är inte helt påläst men det stora problemet är väl egentligen att det INTE är polisen som kommer att ombesörja det här. Eftersom det är civilrättsligt så är det Kronofogden som får göra intrångsundersökning (?) och belägga det de vill med kvarstad. Jag tror egentligen att det är så du menar. Dessutom är det väl i och för sig så att det inte finns någon meddelandeskyldighet från någon myndighet och verkligen inte ifrån polisen att underrätta dig om du är under spaning. Om de däremot vill använda grövre tvångsmedel måste de meddela misstanke. Men då är det i praktiken redan för sent. Det vore lite konstigt annars.

 2. Nils2 Says:

  ”Det var den 31 juli förra året som en polispatrull kontrollerade en 25-årig känd narkotikamissbrukare. Vid kontrollen konstaterade polisen att 25-åringen var narkotikapåverkad och i hans kläder påträffades en cannabisjoint. Polisen gjorde sedan husrannsakan i mannens lägenhet på Nydalavägen och drog en vinstlott. Hela enrumslägenheten var nämligen inredd som ett kombinerat växthus och laboratorium för cannabisframställning.” (länk)

  Känslan jag får är att polisen velat titta in i killens lägenhet ett bra tag. Och äntligen en dag stöter farbror blå och killen ihop på stan. Och gissa vad! De hittar en joint i fickan. Omedelbart springer de till åklagaren för att begära den husrannsakan som de längtat efter så länge. Måste vara skönt för polisen att snart hela befolkningen är kriminell. Blir så mycket enklare att granska oliktänkare då!

 3. Z Says:

  Vpn är ett sätt att skydda sig mot Ipred, första steget är o finns redan 🙂

  Btw, kollade lagen på regeringens sida, 390 sidor lång :O

 4. Pyrrhus Says:

  ”Politikerna är okunniga idioter, som röstar enligt partipiskan, utan att fundera på konsekvenserna”

  Det är säkert sant för det stora flertalet i riksdagen som blir instruerade från högre ort om hur de ska rösta. Det som leder till framgång inom svensk politik för en politiker är trots allt att lyda partiet.

  Tyvärr lär det knappast gå att motarbeta denna trend på parlamentarisk väg. Det finns något fel i systemet.


 5. @ Under ytan – tack för rättelsen. Jag har ändrat ”polisen” till ”kronofogden” i texten. Du har naturligtvis alldeles rätt.

  @ Nils2 – Ja, det är verkligen skönt att polisen fångar in såna där farliga brottslingar (OBS! ironi!)

  @ Z – jag visste fan inte vad Vpn var, så jag var tvungen att Googla lite – då fick jag fram det! Virtuella Privata Nätverk.
  Jo, det kommer naturligtvis att dyka upp ny teknik, nya lösningar var och varannan dag, och snart kan de flesta enkelt dölja sin identitet på nätet, alternativt kryptera all trafik.

  @ Pyrrhus – du har förhoppningsvis beträffande det sista, att det inte går att motarbeta denna trend på parlamentarisk väg. Att lägga sin röst på Piratpartiet kan få en mycket intressant parlamentarisk effekt.

 6. Z Says:

  Calle, ”First rule of fight club, you dont talk about fight club” 😛

  Fjuniga fjortiszar blir livrädda för Iprde, resten går bara under jorden o fortsätter som innan 😀

 7. Pyrrhus Says:

  ”@ Pyrrhus – du har förhoppningsvis beträffande det sista, att det inte går att motarbeta denna trend på parlamentarisk väg. Att lägga sin röst på Piratpartiet kan få en mycket intressant parlamentarisk effekt.”

  Jag ska förvisso rösta på Piratpartiet i EU-valet. Men jag är tveksam till om det har någon verkan i det långa loppet. Politikerna vill ju bevisligen ha en övervakningsstat och systemet är uppenbarligen öppet för det. Vad kan då göras, i det långa loppet?

  När (ingen idé att säga om) det blir både möjligt och praktiskt (för politikerna) att operera in chips i folk så att man kan övervaka vad de gör hela tiden, i värsta fall även vad de tänker, då är det kört. Då är alternativen ”back to nature” eller evigt slaveri.


 8. @ Z – jag vet inte riktigt vad det är du syftar på med Fight Club. Filmreferenser är skoj, men Fight Club är väl kanske inte helt relevant i just denna fråga. Eller så förstår jag bara inte vad du menar.

  Det här är ingen sällskapslek, i vilken ”fjuniga fjortisar” fegar ur, och de balla kämpar på.

  Vi snackar om fascistoid lagstiftning som kan drabba vem som helst. Det här handlar INTE om fildelning. Fildelning är inte någon särskilt viktig fråga för mig. För mig handlar det om maktmissbruk, frihet och egenmakt, och att motarbeta lagar som drabbar oskyldiga människor, brott som inte borde vara brott – och så vidare.

  IPRED är en jävligt dålig lag, helt enkelt, och det handlar inte om att gå under jorden. Ingen ska behöva gå under jorden.

 9. Z Says:

  Hur saker börjar arta sig med att staten ska säga till oss vad vi ska o inte ska göra, påminner mycket om Orwells bok, 1984.. ”Storebror ser dig” ^^

 10. Z Says:

  Ursäkta dubbelposten här nu, det jag menar på är att man vet, så ska man inte tala om det, vilket citat från fight club var taget. Jag vet att fildelningen i sig inte har med saken att göra, inte i det inre o mer komplicerade delarna. Men fildelningen har heller inget med, inte bara, med att ta andras saker. Pirateriet på nätet har större utsträckning än så. Jag har innan sagt här i din blogg vad min syn på fildelning är, så tar inte upp det igen för det blir så tjatigt då hehe.. Denna lag, är egentligen (inte i min syn) o har inget med fildelning o göra. Den har precis som FRA att göra med att kolla upp att alla är duktiga o små lydiga medborgare. Ialf min syn o många likt mig. Fildelningen är en irrelevant sak ja, på vissa delar.

  Sorry för dubbelposten


 11. O.K. Då är vi på samma spår igen.

  Jag tycker dock inte att man ska hålla saker hemliga.
  Lyft ut trollen i solen istället, så spricker de.
  Allt skit som våra politiker gör ska hängas ut offentligt, så synligt och spektakulärt som det bara är möjligt, så att alla kan se.

  Den dagen riktigt många ser hur illa det håller på att gå, på grund av våra ”folkvalda” politiker, så kommer det att hända grejer.

  Det viktigaste nu är att Piratpartiet kommer in i EU-parlamentet.

 12. Dick Says:

  Normalt sätt skulle den här regeringen gå till historien som den som i stor skala satte igång processen med att på ”legal” väg kriminalisera sitt eget folk (Stalin behövde ju inga legala skäl för att göra slut på kritiken), men med tanke på att man strävar efter att censurera och kontrollera allt informationsflöde så kommer vi att få se en historieskrivning a lá Hitlertyskland och Sovjetunionen. Bara ”rätt” historia kommer att få skrivas. Samhället förutsätts tjäna på att kreativa (kritiska) människor undanröjs.


 13. Undrar bara när baksmällan efter alla lagar man klubbar hos gemene man sätter in? När man vaknar upp och inser att man har gett upp för mycket av sin frihet för att upprätthålla ‘lagen’.


 14. @ Dick – risken finns, men jag är trots allt optimist. Vi har större möjligheter idag till effektivt motstånd, än vad man hade på början av 1900-talet.

  @ Robert – Ja, baksmälla kan det bli, om vi inte jobbar jävligt hårt mot de här galenskaperna.

  Rösta nu för fan på Piratpartiet i EU-valet.
  Och ragga andra som gör detsamma.
  Det kan vara en av de bästa sakerna vi kan göra i dagsläget.

 15. Anaïs Says:

  Det vi bevittnar är den immateriella världens första statskupp. De som vill lägga Internet under sig har allt gemensamt med en fascistoid junta. Frankrike är skräckexemplet; de medger t o m att deras Ipredlag har som syfte att framför allt _skrämma_ och uppfostra. Men de har egentligen bara ett vapen: vår rädsla.

 16. kartlaggartrion Says:

  Överväger starkt att ge min röst till PP i just EU-valet. Syftet med dessa lagar verkar delvis vara att framkalla rädsla. Rädda människor är fogliga människor.


  • Ja, man behöver inte ens sympatisera med PP i alla frågor – i det här läget handlar det om att markera mot de andra partierna, och få in ett medborgarrättsligt frihetsparti i beslutsfattande instanser.

 17. Anaïs Says:

  Jag håller med om (PP). En markering mot de etablerade partierna är helt enkelt nödvändig. Budskapet som måste gå fram är: Detta godtas inte – och detta glöms inte.


 18. Och om man ska rösta på ett parti som för närvarande INTE är med i EU-parlamentet eller Riksdagen, men som faktiskt har en sportslig chans att komma in, så finns det ju bara Piratpartiet som realistiskt alternativ.

  Bara idioter utan hjärna röstar på SD, t.ex.

  F! skulle ha funkat bättre som lobbyorganisation än som parti.

  Junilistan – ööhhh…. vilka var de nu igen…? Vad ville de? Ingen aning…

  Nä, PP är det enda vettiga alternativet, och det står jag för.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: