Smygfascism och maktmissbruk

Snus må vara äckligt och oattraktivt - men förbud är väl ändå att ta i?

Snus må vara äckligt och oattraktivt - men förbud är väl ändå att ta i?

I Vasa, Finland, har en tobaksförsäljare blivit åtalad för smuggling och skattefusk. Han har nämligen sålt snus, olovligen. Och det får man ju inte göra, för i Finland har snus nämligen plötsligt blivit en förbjuden och farlig drog. Eller i alla fall förbjuden, och det vet vi ju alla, att det är oerhört viktigt att följa lagen. Och att sälja snus, det går ju inte, för det är ju olaaaagligt!!!

Bara smaka på den här meningen, klippt direkt ur Hufvudstadsbladet:
”En man i Vasa har dömts till fyra månaders villkorligt fängelse med två års prövotid för att ha sålt snus i sin kiosk. Tillsammans med sin kvinnliga medhjälpare gjorde de en vinst på 13 425 euro. Nu ska staten ha pengarna tillbaka.”

Nu ska staten ha pengarna tillbaka, skriver de i HBL. Tillbaka? Tillbaka från vadå? Det här paret har ju inte snott pengarna från staten! Det är ju staten som snor pengarna från snusförsäljaren! Om det är någon som ska ha pengarna tillbaka, så är det väl mannen som sålde snuset men tappade pengarna?

Vidare i Hufvudstadsbladet: ”Paret sålde under fem års tid 25 000 snusdosor i sin kiosk i Vasa. De åtalades för smuggling och olaglig försäljning av snus samt för skattebedrägeri. Åtalet för skattebedrägeri förkastades eftersom fallet ansågs oklart. Snuset hade beskattats i Sverige. Dessutom kan olagliga produkter inte beskattas i Finland. Mannen dömdes till fyra månaders villkorligt fängelse med två års prövotid för smuggling och försäljning av snus. Kvinnan dömdes till 40 dagsböter. Åklagaren yrkade på minst sex månaders villkorligt fängelsestraff för dem båda. Mannen medgav i rätten både smuggling och försäljning, men hävdade att brotten var lindriga. Kvinnan däremot bestred alla åtal trots att hon varit med på resorna till Sverige då snuset införskaffats.”

Olagliga droger tagna i beslag

Olagliga droger tagna i beslag

Så här blir det när myndigheter får leka dagispersonal för vuxna människor. Någon kommitté i EU-parlamentet har bestämt att snus, det är farligt, så det måste vi förbjuda. Men det är väl inte farligare än cigarretter? Nej, men det röker vi ju själva här nere i Brüssel, så det kan vi inte förbjuda. Det blir alldeles för krångligt. Men snus, det är det ju bara de där konstiga finnarna och svenskarna som nyttjar. Å fan, svenskarna protsterade visst, men låt dem ha kvar sitt jävla snus då, så kanske de till och med tror att de kan påverka saker och ting här nere i EU, på riktigt. Haha, dumjävlar.

Läs gärna en gammal artikel i Aftonbladet om snus – en spännande retorisk finess är när överläkaren och snusforskaren Gunilla Bolinder påstår att abstinensbesvären hos en snusare kan jämföras med en heroinists. Snacka om ”guilt by association”. ”Se bara hur farligt snuset är – nästan som heroin! Det måste vi förbjuda, det förstår väl vem som helst!”

Egentligen handlar detta inte om snus. Det handlar inte ens om förlorade skattepengar till staten. Det handlar om lydnad. Det finska paret hade mage att bryta mot en lag, systematiskt, och det får man inte göra. Rättning i ledet, medborgare! Ni är statens egendom, ägda av regeringen, och ni skall icke göra uppror, inte ens i liten skala! Då får ni stå i skamvrån, minsann! Att snus fram tills härom året inte ansågs vara så farligt att det borde förbjudas, det hör inte hit. Har EU-byråkraterna bestämt, så är det bara att anpassa sig.

Att Portugal har avkriminaliserat allt droginnehav för eget bruk (inklusive heroin!) sedan 2002 (med goda resultat!) hör inte heller hit. Portugiser kan man ju lita på, men det går inte med finnar, det vet ju vem som helst. Hur skulle det se ut om finnarna snusade okontrollerat? Det skulle ju bli anarki!

Nä, släng snuslangarna i fängelse bara, och släng bort nyckeln! Så förhärdade brottslingar kan vi inte låta gå fria. Va? Lura staten – 25.000 gånger! Varje snusdosa borde egentligen rendera ett åtal för landsförräderi. Det skulle sitta fint. Sen är det nog inte en jävel som vågar bryta mot lagen!

Är det någon mer än jag som får associationer till Kafka…?

Åh, nej! Någon säljer snus! RIng polisen!

Åh, nej! Någon säljer snus! RIng polisen!

legalizeit

Dekorrand

Explore posts in the same categories: Lagstiftning, Samhälle

Etiketter: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

8 kommentarer på “Smygfascism och maktmissbruk”

 1. Z Says:

  Kanske OT nu, men jag gör snus själv. På så vis slipper jag snusskatten, o jag lär alla o göra det likaså 😀

  Att göra snus själv kostar det runt 7-8 spänn dosan, mot affärens 50 spänn! Räkna en dosa om dagen, på hela veckan, varje månad året runt med att köpa eller göra själv!!

  Ursäkta att det kanske var lite OT!


 2. Nej, det är inte OT, eftersom det handlar om civil olydnad, och att göra eget snus måste väl på sätt och vis också ses som just civil olydnad, eller hur?

  Allra coolast vore det förstås om du odlade tobaken själv också. Jag har träffat en snubbe på Gotland som odlade tobak (ekologiskt!), och rullade egna cigarrer av nämnda tobak – av vilka jag köpte en. Den var stark och god.

  En gång i tiden var vi svenskar självförsörjande på tobak. Det är vi inte längre.

  Dock har jag fått höra att vi i Sverige i praktiken är självförsörjande på cannabis, vilket är intressant. Det odlas alltså såpass mycket att majan inte behöver smugglas in.

  I Portugal är allt innehav av droger för eget bruk avkriminaliserat, och i Holland diskuteras statligt kontrollerade marihuanaodlingar. Det är skillnad på här och där.

 3. Z Says:

  Ja en dröm jag har är faktiskt att odla själv, allt från tobak till ja gud vet vad! Har många vänner som inte har näst intill kontakt alls med samhället, som är helt självförsörjande när det kommer till mat osv. Det är ju en dröm, som kanske kan uppfyllas.

  Sen det med OT, visste inte om min personliga snusfabrik hade med inlägget o göra, men får läsa mer innantill nästa gång jag kommenterar, såm man inte blir som många andra här hehe 😛


 4. Jag har några ledstjärnor, visioner och ideal här i livet, och det handlar framför allt om Kärlek och Frihet – och allt vad det innebär, med Egenmakt, Integritet, Självständighet, Empati och mycket annat.

  Att odla sin egen trädgård är en bra sak i det perspektivet, såväl konkret fysiskt som metaforiskt.

  Odla på! Den dagen det blir tillåtet här i Sverige (d.v.s. den dagen man inte riskerar att bli slängd i fängelse) kommer jag nog att sätta några fina frön i en kruka jag med…

 5. Z Says:

  Sen personligen tycker jag Aftonbladet gjort det igen, när det kommer till oseriösa inlägg! Att nikotin skulle liknas med heroin är ju absurt. Hur många människor slutar lättare bara rakt av, än en heronist med metadon? Jag själv har knarkat, o kan säga, precis som många andra som gjort det, att det är lättare att sluta röka/snusa än att knarka! Jag snusar o har en lägre puls än alla andra jag träffat, min vilopuls ligger långt under 65 / slag per minut. Kanske jag o de jag träffat som är underliga, vad vet jag!?

  [..Snus innehåller 20 gånger mer nikotin än tobak.], vad är snus om inte tobak? Sen ja ta till saker som nikotinplåster eller tuggimmi, som är MER nikotin i än vad snus har.. Som vanligt har aftonblaskan gjort ännu ett skit inlägg, som inte bygger hälften på sanning. Tröttsamt..


 6. Ja, men media idag är som så ofta bara politikernas nickedockor, hjärndöda marionetter som papegojrapar politiskt korrekt propaganda. Inte mycket att göra åt – förutom att blogga om det, förstås, och avslöja dem med brallorna nere.


 7. Förmynderi och genomskinlig dubbelmoral. Ovanligt enkel att smula sönder med rationella argument.

  Hittade en artikel som du kanske kan uppskatta och som sätter fingret på min personliga åsikt i frågan om ‘illegala substanser’:

  http://www.economist.com/opinion/displaystory.cfm?story_id=13237193


 8. Hej på dig Robert! Ja, jag har läst denna artikel, och länkar till den i ett tidigare blogginlägg – men det är bra att du påminner om den. Fler borde läsa den. Spännande också att det faktiskt är The Economist som publicerar en sådan artikel – en av världens mest repekterade nyhetstidningar.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: